Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ernennn

Davosa ternos vs Steinhart ocean one

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jako, że nastał moment na zakup kolejnego divera po certine ds action na tapetę wzialem 2 modele:

https://steinhart-zegarki.pl/pl/p/OCEAN-39-TWO-TONE/384

lub 

https://zegarownia.pl/zegarek-davosa-ternos-medium-diver-automatic-166-196-05?gclid=CjwKCAjwo9unBhBTEiwAipC119rhpy7EiCiBkYFbIhghDrZlrglSiUdtkO4_3s0KvDb4Qq7hGq3j_xoC-74QAvD_BwE

od razu uprzedzę niektóre komentarze, zupełnie mi nie przeszkadza, że są niemal 1:1 odwzorowaniem rolexa. 

Moje pytanie brzmi, który będzie lepszym wyborem? Za steinhartem przemawia to, ze jest 1mm mniejszy przez co lepiej leży na moim nadgarstku, natomiast Davosa ma historie, ale też trzeba za nią dopłacić. 
Czy warto? Tutaj liczę właśnie na waszą pomoc i sugestie. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez ernennn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Davose  w czarnym kolorze na oyster , fajny zegarek -  dobrze wykonany ,  z minusów poza designem to dosyć małe indeksy , słaba luma  , kiepska rezerwa chodu  - nie utrzymywał deklarowanej  i jeszcze jedna rzecz miałem wrażenie że ogniwa bransolety są zbyt grube  , Mi na początku też nie przeszkadzało że to homar 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Stenka Ocean One 39 mm - swietnie wykonany, bardzo dokladny i tak, mocno inspirowany (khe khe). Jedna rzecz na ktora warto zwrocic uwage - ucha poprowadzone sa dosc prosto i wymaga wiekszego nadgarstka, niz by rozmiar wskazywal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Mam Stenka Ocean One 39 mm - swietnie wykonany, bardzo dokladny i tak, mocno inspirowany (khe khe). Jedna rzecz na ktora warto zwrocic uwage - ucha poprowadzone sa dosc prosto i wymaga wiekszego nadgarstka, niz by rozmiar wskazywal.

O widzisz to bardzo pomocny komentarz, bo sam mam mały nadgarstek i to 39-40mm to raczej na styk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, ernennn napisał(-a):

O widzisz to bardzo pomocny komentarz, bo sam mam mały nadgarstek i to 39-40mm to raczej na styk. 

Zobacz jak plasko ucha ida:

OceanicTime: STEINHART Ocean 39 Explorer PLEXI for GNOMON

Niby L2L to raptem 47 mm ale duzo lepiej by sie ukladal na malym nadgarstku przy bardziej podgietych uchach.

Na maly nadgarstek ja polecam serie Orient Mako / Ray / Kamasu - niby duzy ale ucha krotkie i idace w dol = swietnie lezy.

Orient Ray II Review (FA002004B9): Balancing The Pros and Cons

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Zobacz jak plasko ucha ida:

OceanicTime: STEINHART Ocean 39 Explorer PLEXI for GNOMON

Niby L2L to raptem 47 mm ale duzo lepiej by sie ukladal na malym nadgarstku przy bardziej podgietych uchach.

Na maly nadgarstek ja polecam serie Orient Mako / Ray / Kamasu - niby duzy ale ucha krotkie i idace w dol = swietnie lezy.

Orient Ray II Review (FA002004B9): Balancing The Pros and Cons

Ostatnio pojawił się diver Mako o średnicy 40 mm.

22 minuty temu, Koen napisał(-a):

Ginault

Ostatnio widziałem Ginaulta w wersji z Sellitą na naszym bazarku.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ernennn napisał(-a):

natomiast Davosa ma historie, ale też trzeba za nią dopłacić. 

Czy warto? Tutaj liczę właśnie na waszą pomoc i sugestie. 

Pozdrawiam 

Nie wiem czy w tym przypadku płacenie za historię ma jakikolwiek sens (biorąc pod uwagę że Davosa cześć historii Roleksowi w tym modelu po prostu zakosiła). 

Lepiej kupić Steinharta a resztę kasy przeznaczyć na jakieś muzeum albo fundację ochrony dziedzictwa czegoś tam. Będzie z tej historii większy pożytek 😉

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie byłem mierzyć tą Davose. Natomiast mam wątpliwości czy 40mm nie jest na mnie nieco za duże. Na tym drugim zdjęciu porównanie 40mm vs 37mm. Co myslicie? 

IMG_0755.jpeg

IMG_0756.jpeg

IMG_5399.jpeg

IMG_5397.jpeg

IMG_5398.jpeg

Edytowane przez ernennn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęć dla mnie 37 - ale wybierz to, w czym lepiej się czujesz. Zdjęcia tego typu przekłamują, patrz na zegarek na tle całej sylwetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ja generalnie jestem szczupły i drobny jak na faceta, natomiast wydaje mi się jednak, że ten 37 jest za mały. Przynajmniej na żywo był taki efekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz jak wyglada zegarek na tle sylwetki, tak jak tu:

E7478DFD-40A3-4D1E-870E-ED1246DBEBCA.thumb.jpeg.83933cec50fb54f1f010de98d4152923.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie własnych doświadczeń mogę powiedzieć: weź po prostu tego. Ma 39 mm.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi