Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robson 123

Venezianico Nereide gmt czy Squale 20 atmos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przypadkiem przeglądając Niemieckiego eBaya, wpadł mi w oko taki zegarek : Eterna Kontiki, zegarek wg sprzedającego nowy nie noszony, każdy tak piszę 😀, cały komplet papiery pudełko itd, cena z przesyłką wyszła by do 2 tyś, pytanie czy warto? Szukam dla.siebie, ale w razie czego jak by mi się na żywo nie spodobał, to czy odzyskał bym te 2 tys odsprzedając go dalej, czy raczej marne szanse ? 

Screenshot_20231102-000238.png

Screenshot_20231102-000316.png

Edytowane przez Robson 123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak, skoro nikt nawet nie napisał słowa na temat tej eterny, to znaczy że zegarek nie jest wart zainteresowania, odpusciłem sobie, natomiast przeglądając inne oferty natrafiłem na taki oto tzw diver venezianico nereide gmt 39mm, oraz squale 20 atmos, oba używane, cenowo około 1700 zł nereide, a squale około 2 tys, który wg Was jest wart zainteresowania, wizualnie podoba mi się bardziej nereide.

Screenshot_20231103-152422.png

Screenshot_20231103-152448.png

Edytowane przez Robson 123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji dużego zainteresowania tematem😀, wrzucam kolejne propozycje , oris bc3 rok nieznany, chyba 2015, cenowo około 2 tyś, oraz CH. Ward c65, cały komplet plus bransoleta i pasek gumowy, rok 2019 cena około 2200, który zegarek z tych 4  wymienionych  jest wart zainteresowania?

Screenshot_20231104-190620.png

Screenshot_20231104-190718.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten, który tobie podoba się najbardziej i jest w najlepszym stanie skoro patrzysz na używane.

Nereide GMT 39 jest na Seiko NH34, Squale, Oris i CW to szwajcarskie mechanizmy.

Szukasz konkretnego zegarka na konkretną okazje czy jak najlepiej wydać 2.000 pln? ;)

Kwarcowe chrono od szwajcarskiego brandu, japoński automat włoskiego mikro czy dwa automaty szwajcarskich producentów. Quo vadis Robson 123?

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jak najlepiej wydać te 2 tyś, ma być to zegarek głównie na co dzień, nie mam określonego stylu, ani na siłę nie szukam nurka, bo nim nie jestem, ani pilota itd, po prostu ma mi się podobać, i przede wszystkim nie chce stracić kilka stówek jak przykładowo po miesiącu będę chciał sprzedać i poszukać czegoś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ja bym wybrał Squale, tylko przejrzyj lepiej ich ofertę, tam jest dużo ciekawych zegarków.

Pewnie tak, jednak ja szukam w określonym przedziale cenowym 2 tyś, w tej kwocie tylko ten w/w model jest dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oho, widzę że kolega złapał bakcyla. Dobra rada. Weź kilka wdechów, zastanów się czego szukasz. Przejdź się do sklepów, poprzymierzaj. Zdjęcia często są nieadekwatne do rzeczywistości.

Ja właśnie po czyms takim wyprzedaje zbędne zegarki, które albo leżą albo zakładam na siłę. Jak wielu na forum. A raczej liczysz grosiwo, bo budżet ma tylko trzy zera ;) i o inwestycji ciężko mówić.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy złapałem bakcyla, i tak i nie, od kilku lat interesuje się zegarkami, miałem już kilkanaście, ale nie jestem kolekcjonerem, lubię mieć jeden góra dwa zegarki i tyle, kupowałem i nowe i używane, na każdym straciłem, dlatego szukam teraz na zagranicznych stronach z nadzieją że jak kupię i mi nie podejdzie lub mi się znudzi, to poprostu nie stracę, odsprzedam za tyle co kupiłem, a chodzenie po sklepach to raczej w moim przypadku strata czasu, w tym budżecie nie znajdę w sklepie orisa czy squale 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Robson 123 napisał(-a):

(…) dlatego szukam teraz na zagranicznych stronach z nadzieją że jak kupię i mi nie podejdzie lub mi się znudzi, to poprostu nie stracę, odsprzedam za tyle co kupiłem (…)

Marzenie większości z nas tutaj 😆

W tym budżecie, poza nielicznymi wyjątkami (np. niektóre modele od Vratislavia Conceptum jak Vis, Formmeister, Pan Africa czy Rocznicowy) raczej stracisz przy odsprzedaży.

Popatrz na forumowy bazarek, nasi flipperzy biorą stratę na klatę i często możesz kupić coś w fajnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Marzenie większości z nas tutaj 😆

😀, ale dla przykładu taki squale, nie żebym był na niego nie wiadomo jak napalony, to tylko przykład, przeglądając olx czy allegro jest tylko kilka ofert wszystkie powyżej 3 tyś, czy kupując go za 2 tyś, mogę mieć nadzieję że i sprzedam za te 2 tys ? Mam nadzieję, tylko czy ten jak i inne które tu wkleiłem zegarki nie są takimi typowymi modelami które są mało atrakcyjne i nikt tego nie będzie chciał ? Tu są moje wątpliwości, czy te zegarki same w sobie są ciekawe czy raczej takie oklepane, każdy je widział i nikt ich nie  poleca 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Robson 123 napisał(-a):

Pewnie tak, jednak ja szukam w określonym przedziale cenowym 2 tyś, w tej kwocie tylko ten w/w model jest dostępny.

Zajrzyj jeszcze na OLX. Ceny rzędu 3000 są z grubsza również cenami możliwej odsprzedaży, tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio  szukałem jakiegoś kwarca do noszenia na codzień przypadkowo trafilemna Forzo.  Świetny zegarek lubi paski,  mogę polecieć  🙂

Odnośnie zegarków powyżej miałem Squale i CW oba fajne, ale nie wiem czy 2 tys starczy.

20230614_201239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadziwiająco tanie ma rynku wtórnym są Aerowatch. Ale raczej z racji braku znajomości i popularności marki. Ciężko odsprzedać... Ale dzięki temu idzie tanio kupić. 

Popatrz, może coś trafisz. Ja wziąłem nowego za 1/5 ceny sklepowej. Jest kilka nowych na allegro/olx/Vinted

A Aerowatch to Aerowatch. 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Rikimaru75 napisał(-a):

Ostatnio  szukałem jakiegoś kwarca do noszenia na codzień przypadkowo trafilemna Forzo.  Świetny zegarek lubi paski,  mogę polecieć  🙂

Odnośnie zegarków powyżej miałem Squale i CW oba fajne, ale nie wiem czy 2 tys starczy.

20230614_201239.jpg

Jeśli dobrze pójdzie to ten squale razem z przesyłką wyjdzie 1850zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Robson 123 napisał(-a):

Jeśli dobrze pójdzie to ten squale razem z przesyłką wyjdzie 1850zł

To nawet się nie zastanawiaj,  jak się nie spodoba to jeszcze zrobisz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się na squale z w/w zdjęcia, cenowo wyjdzie z przesyłką niecałe 1850 zł, czy to słuszny wybór to się okaże.😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Robson 123 napisał(-a):

Witam, po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się na squale z w/w zdjęcia, cenowo wyjdzie z przesyłką niecałe 1850 zł, czy to słuszny wybór to się okaże.😀

Będziesz zadowolony,  cena bardzo dobra jeśli stan jest OK.

20220824_150245.jpg

Edytowane przez Rikimaru75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby temat nie był kolejnym urwanym w pewnym momencie wątkiem jak to często bywa 😀, wklejam fotki zakupionego squale, fotki że względu na pogodę słabe. Po 1.5 tygodniu oczekiwania zegarek przyszedł, stan wg mnie super, drobne ryski pod światło na zapięciu i bransolecie , pełen komplet, pudełko etui papiery itd, całość w przeliczeniu na zł wyszła niecałe 1850 zł, jestem zadowolony 👍 

Dziękuję za udział w dyskusji i pomocy przy wyborze.

IMG_20231120_085733114.jpg

IMG_20231120_085752177_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi