Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
IceMan89

Pilot okolice 1 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej wszystkim,

Szukam zegarka typu pilot nie koniecznie w wersji automatycznej, chociaż takie też rozważam. Po przygodach z automatami był snk805 na bransolecie, był Orient Kamasu, myślałem nad Citizenem Promasterem ze względu na rozmiar albo o klonie SKX z okrągłymi indeksami z aliexpress. Wygrał na codzień kwarcowy g-schock ;)

Szukam pilota właśnie o rozmiarach podobnych do Kamasu. Który zastąpi czasem kostkę od casio. Mowa tutaj o długości zegarka. Zauważyłem ze na moim chudym nadgarstku zegarki do 48 mm wysokości leżą bardzo fajnie. Co odpowiada raczej 40 mm średnicy.

Oczywiście w oko wpadł mi Laco https://www.laco.de/pl/en/zegarki/podstawowe-zegarki-pilota/zegarek-pilotowy-augsburg-39mm-automatic-leather-strap i jeszcze https://www.redwoodwatches.com/collections/all-watches/products/pilot-a-13

Odnośnie marki redwood nie wiem totalnie nic, może ktoś się wypowie. Laco ponad budżet ale może upoluję używkę :)

Czy znajdę coś dobrego jakościowo z szafirem do max 1200 zł ? Kwarc lub automat w drugiej kolejności. Może to być lekko sportowy lotnik ;) fajnie jakby miał również datownik.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Edytowane przez IceMan89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Zerknij na nasz bazarek. 

Mowa o cronosie? Jeżeli tak to średnio mi leży ten niebieski ;/ poza tym reszta ofert chyba ponad mój budżet :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popytaj w dziale chińskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, no co ty😉

Orient i Citizen...

p-citizen-nj010089a.jpg

i-orient-ra-ac0h03b10b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) brałem tego orienta pod uwagę ale chyba ciut za duży. Citek nie moja bajka kształt koperty ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Imo nie od długości uszu to zależy ale od kształtu i ogólnej bryły koperty - to jak wygląda na twoim nadgarstku. 

Nie trzymałbym się sztywno milimetrów. Chodzi o proporcje tarczy do koperty, zaakcentowania lunety i kształt uszu (uchów?)

Zobacz taki. Minerał ale całe to K1 co w zeppelinach (w sumie tam masz new capitan. Do 1000 kupisz od nich automat 

Screenshot_20240303-224705.thumb.png.c7dc744677e542ef20dfee63bd394f42.png

A jak chcesz pilota porządnego w tym budżecie to Red Star 1963

s-l1600.thumb.jpg.9b5c90cadc75d32e2c3c821719b76bfe.jpg

Sam mam ale bardziej... Cholera wie co to za styl. Ale jakość... W tej cenie szukał bym właśnie Seagull albo Sugess na Ali. To mój 1963 w automacie ale nie pilot. Jakość super. Nie można się przyczepić absolutnie do niczego. 

IMG_20240201_075235072.jpg

Aha. Jaki rodzaj pilota? ;)

IMG_20240223_110113348.thumb.jpg.4d4d150fee8418ae007f288bde53258c.jpg

Edit

40mm

https://www.crazytime.pl/product-pol-7148-Zegarek-meski-ZEPPELIN-FLATLINE-7364-3.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=5552aabe-e4ea-0ca0-f121-1694e40698f5

pol_pl_Zegarek-meski-ZEPPELIN-FLATLINE-7

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz pilota ze stajni z rodowodem, to powyższa propozycja powinna rozwiać wszelkie wątpliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Alpina Startimer Pilot w kwarcu.

42mm, szafir z antyrefleksem, fajnie leży na pasku typu NATO i na pilotowym. Mam, polecam. Mój nadgarstek 16.5 

Kupiłem kiedyś na Amazonie za niecałe 700 zł.

spacer.png

IMG_20230709_152403.jpeg

Edytowane przez Wisnia_Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow dziękuje wszystkim za propozycje nawet nie wiedziałem że będzie tak duży wybór :) Alpina ciekawa, może spróbuję seagulla na jakiejś wyprzedaży, ciekawe tylko jak z mechanizmem. Pewnie serwis przewyższy wartość. Swoją drogą to pewnie też jakaś kopia bo gdzieś to już widziałem. 

No jednak Laco ciągle w sercu ;) Muszę gdzieś dorwać tego Arniego do przymiarki chyba najbardziej mi się spodobał z w/w propozycji.  Niestety 36 mm ciut za mało, miałem już seiko 5 i mimo wszystko nie był to optymalny rozmiar, ale 40 mm z żółtymi wskazówkami wygląda zacnie.

Jeszcze raz wielkie dzięki. Muszę się zastanowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz rasowego pilota z rodowodem, to sprawdź koniecznie jeszcze kwarcowe Glycine Airman i Airpilot, np.

GL0348_FXA.jpg

Na ashford są naprawdę korzystne ceny, obecnie można kupić za 149 dolarów. Oczywiscie trzeba dodać cło i koszt wysyłki.

https://www.ashford.com/brand/glycine.html?movement_type_family=Quartz

Kilka miesięcy temu udało mi się kupić coś takiego za nieco ponad 1100 zł na europejskiej oficjalnej stronie Glycine. Ale to była krótkotrwała promocja i już ich nie ma. 

Glycine Men's Airman Worldtimer GMT 40mm Quartz Blue Leather Strap Watch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ekonomiczna opcja w automacie z tarczą full lume od majfrendow🤔. Jak coś wisi na bazarku. 

IMG_20240218_133037.jpg

IMG_20240212_172159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Screenshot_20240307-094156.png

Screenshot_20240307-222657.png

Screenshot_20240308-155906.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi