Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
h00jraq

Pierwsze przyzwoite EDC do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek w końcu dorósł do tego aby kupić kolejny zegarek - niestety moje seiko 4T53 zginęło w kosiarce. Do tej pory chyba jedyny przywoity zegarek który sobie kupiłem to automat Fossila do ślubu/garnituru ale te zakładam niezmiernie rzadko a że zaraz człowiek ma kolejne urodziny to cóż...
Od dobrych kilku dni przegląda różne brandy i podwieszone tematy i nadal czuję się zagubiony ale zakłądam, że to normalne jak ktoś pierwszy raz solidnie przysiada do tematu :).
Z Seiko byłem zadowlony ale przyznaję, że ze stopera korzystałem od święta i jedyne co mi się przydawało to datownik. Czasami snorkuje więc ta wodoszczelność też miała jakąś zaletę.
Obecnie poszukiwany zegarek mógłbym posiada poniższe atuty:

- Diver nie Diver, nurkować nie nurkuje ale wpadają w oko :)

- raczej ciemna tarcza (zielona jednak raczej odpada)

- raczej bransoleta niż pasek

- automat/manual, im większa rezerwa, tym lepiej

- maksymalnie 41mm, preferowane mniej ale seiko 
- luminacja - nie miałem więc trudno mi się wypowiedzieć ale w nocy śpię i nie patrzę na zegarek ;)

- l2l maksymalnie 48mm

- WR 100M lub więcej
- szafir (coś mi się szybko te mineralne utwardzane w seiko rysowało, jestem pedantyczny i często zmieniałem )

Z w tym budżecie przeglądałem Yemy oraz Venezianico a także Certiny. Venezianico mnie nie urzekło niestety - po prostu nie mój gust.
Z certiny udało mi się znaleźć dwa modele:
- Certina Urban DS-8
- Certina Urban DS Caimano Chrono

Z Yemy:

- Yema Flygraf Pilot M2 (niestety wersja z bransoletą poza budżetem a sama branzoleta 220 Euro)
- Yema Superman Heritage (ale 500 byłby lepszy ino poza budżetem...)

Przeglądałem microbrandy (Spinnaker, Phoibos, Zelos) ale nic dla siebie tam nie znalazłem. Wolę stonowaną stlistykę.
Czy jesteście w stanie coś doradzić? Kolejne Seiko :D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Certiny powinieneś być zadowolony. Jest WR100, jest 80 godzin rezerwy chodu, jest szafir, jest bransoleta. Dodatkowo przeszklony dekiel. No i Certinę zawsze gdzieś znajdziesz w jakiejś promocji lub wyprzedaży 😉 

obraz.thumb.png.3f5c7fe0b1befb5e49dca738286fcd7b.png

obraz.thumb.png.5c642547d0905a5d89634293cffb277d.png

obraz.thumb.png.fa701ca201108544bc1fc75dcd28f274.png

Osobiście polecałbym Christopher Ward C63 Sealander albo Ball Fireman, ale to już propozycja w okolicach 4.000 zł.

obraz.thumb.png.640c7312f6f3d06ad91ff5c376f911c0.png

obraz.thumb.png.90cb56b2482e12806d64090e44b8caef.png

Na Ball'a z kodem jest jeszcze 5% zniżki od tej ceny poniżej. Ball nie ma lumy, tylko pałeczki trytu, które świecą równomiernie przez cały czas, chociaż nie wiecznie. Po kilkunastu latach będą świecić słabiej.

obraz.thumb.png.bc8fe5ee909c8bd6e91f680f012446a7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie EDC musi mieć jeszcze jedną funkcjonalność, podchodzę do pudełka zakładam i wychodzę z domu, bez zastanawiania się czy jest nakręcony, czy data jest ok.

Moim EDC został Oceanus OCW-T200S-1AJF, do tego pojawiło się nowe rozdanie, mniam, mniam.... https://zegarkiclub.pl/forum/topic/40851-oceanusy-%C5%82%C4%85czcie-si%C4%99/?do=findComment&comment=3438401

Nie spełnia jednak wymogu automatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to niekoniecznie musi być automat :). 
Casio nawet spoko, szkoda tylko, że o wiele bardziej siedzi mi Model S400 a on jednak poza budżetem :/. 
T200 też nie wygląda źle ale gdzie to kupić we Wrocławiu np albo zobaczyć :)?

Muszę jeszcze popatrzeć w różnych sklepach i może przejść się i we Wrocławiu znajdę jakieś perełki ;)?
Czy są jeszcze jakieś brandy w tej cenie na które warto zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak automat nosisz codziennie, to też nie stanie. Chociaż na EDC też wybrałem kwarca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceanusa raczej nie obejrzysz w sklepie, obserwuj bazarek i portale sprzedażowe, może będzie ktoś miał w okolicy. S400 pewnie też, z czasem, zejdzie z ceny. Jak już przejdziesz się po sklepach i będziesz zdecydowany choć w 50% na T200 to daj znać, bywam we Wrocławiu dwa razy w miesiącu, zabiorę go ze sobą.

Edit:

Tylko do przymiarki, nie do sprzedania 😉

Edytowane przez mmaniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może taki, ale niekoniecznie w tym kolorze. 39mm, szafir 100m i w promocji :)

Screenshot_20240408-120057.thumb.png.9b51a073aac7c8e41edf8ca8380ffec8.png

https://www.timetrend.pl/davosa-163-500-90.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwq86wBhDiARIsAJhuphmglCRDDXcLeihT16BMf4plLpdDzhxkcidBPG2akKURTVUEIQoekvQaAiQxEALw_wcB

I oczywiście jako 41mm w automacie.

Screenshot_20240408-120915.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj też ten wątek 

kolega @evilym zrobił kawał dobrej roboty.

Edytowane przez mmaniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi