Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SzymonW

EDC w granicach 10-25K PLN. Kolekcja.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Szukam jakiś inspiracji zegarkowych, aby rozpocząć przygodę z budową małej kolekcji (o ile kilka to kolekcja). 
Obecnie mam Oris Divers Sixty-Five + Tissot PRX i pojawiły się dodatkowe fundusze na zakupy. Chciałbym poszukać od Was inspiracji na ciekawe pozycje, które mogą cieszyć i też super gdyby były formą jakiejś inwestycji lub chociaż nie tracić tak bardzo na wartości. (o ile to możliwe). 

Są dwa zegarki, które chciałbym mieć w kolekcji.
1. Rolex datejust 41 green dial. Mogę się zapisać i pewnie po roku jak się uda to odbiorę. (wiem, że to większy budżet niż ten podany, ale jest to okej).
2. Cartier Tank, tutaj albo w Must albo Solo. 

No i teraz zegarki, które mi się podobają i może dadzą jakiś kierunek do rekomendacji/ oceny. 

- Omega Speed Master Moonwatch

- Omega Seamaster Aqua Terra

- Longines HERITAGE LEGEND DIVER WATCH

- Tudor Black Bay Heritage 

Czy macie jakieś ciekawe pozycje do polecenia? Wiem, że to dość ogólne pytanie, ale nie mam jakoś bardzo konkretnych oczekiwań co do parametrów i cech zegarka. Chciałbym zebrać listę i na tej podstawie ew. zawężać wybór. Na pewno jestem otwarty na dość niesztampowe wybory. Fajnie jest mieć jakieś modele, które się wyróżniają wyglądem :) 

Dziękuję! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, SzymonW napisał(-a):

Chciałbym zebrać listę i na tej podstawie ew. zawężać wybór.

Ale listę czego właściwie? Bo ciężko trochę złapać czego tak naprawdę szukasz.

Jak potrzebujesz inspiracji to zerknij do tego tematu, tam każdy wrzuca zegarki, które uważa za "fajne".

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/316-jaki-zegarek-masz-dziś-na-ręku/page/11796/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Santos

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, nie nastawiaj się na budowanie kolekcji, jeśli nie jesteś mocno wkręcony w jakąś markę/typ zegarka/okres historyczny etc. A że nie jesteś, świadczy o tym zadane pytanie :)

Po drugie, kupuj to, co naprawdę podoba się Tobie. Jeśli nic do Ciebie nie gada w taki sposób, że patrzysz na to od 2 lat i dalej musisz to mieć, to najprawdopodobniej jeszcze nie pora. Co nie oznacza, żeby niczego nie kupować. Kiedyś coś może Ci się spodoba, a teraz próbuj z tym, co ma największy potencjał (emocjonalny!).

Po trzecie, nie kieruj się tym, czy na zegarku zarobisz. Hobby jest od wydawania pieniędzy, a nie od ich zarabiania. Jeśli ma cię to jarać, to kryterium ekonomiczne powinno być na ostatnim miejscu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, PKS napisał(-a):

Po pierwsze, nie nastawiaj się na budowanie kolekcji, jeśli nie jesteś mocno wkręcony w jakąś markę/typ zegarka/okres historyczny etc. A że nie jesteś, świadczy o tym zadane pytanie :)

Po drugie, kupuj to, co naprawdę podoba się Tobie. Jeśli nic do Ciebie nie gada w taki sposób, że patrzysz na to od 2 lat i dalej musisz to mieć, to najprawdopodobniej jeszcze nie pora. Co nie oznacza, żeby niczego nie kupować. Kiedyś coś może Ci się spodoba, a teraz próbuj z tym, co ma największy potencjał (emocjonalny!).

Po trzecie, nie kieruj się tym, czy na zegarku zarobisz. Hobby jest od wydawania pieniędzy, a nie od ich zarabiania. Jeśli ma cię to jarać, to kryterium ekonomiczne powinno być na ostatnim miejscu. 

Tak jak pisałem, jestem na początku przygody więc totalnie mam świadomość, że jestem w wielu jeszcze aspektach "świeży". Każdy kiedyś zaczynał. Dzięki za sugestie! Nie patrzę przez pryzmat zarabiania, no ale też wydawanie 15-25K PLN na zegarek to nie są (przynajmniej dla mnie) małe kwoty, więc dobrze byłoby tez wybierać modele, które niekoniecznie szybko stracą wartość, lub w ogóle nie stracą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzymonW napisał(-a):

Każdy kiedyś zaczynał.

I myślę, że 90% z nas popełniało ten sam błąd, przed którym ostrzegała starszyzna, czyli kupowaliśmy po kolei wszystko, co na chwilę wpadło nam w oko. Ale może innej drogi nie ma, bo tak najlepiej kształtuje się gust?

Mnie zajęło 15 lat zdecydowanie, czego tak naprawdę chcę. Co nie znaczy, że zdania nie zmienię jeszcze kilka razy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jak pisałem, jestem na początku przygody więc totalnie mam świadomość, że jestem w wielu jeszcze aspektach "świeży". Każdy kiedyś zaczynał. Dzięki za sugestie! Nie patrzę przez pryzmat zarabiania, no ale też wydawanie 15-25K PLN na zegarek to nie są (przynajmniej dla mnie) małe kwoty, więc dobrze byłoby tez wybierać modele, które niekoniecznie szybko stracą wartość, lub w ogóle nie stracą. 

Zmartwię Cię, ale w tym budżecie właściwie nie ma modeli, które nie tracą na wartości. Chyba że trafisz rodzynka.
Jak koledzy wyżej wspomnieli - jeśli do kolekcji, kup coś co Tobie się podoba. Patrz m.in. na uniwersalność zegarka, możliwość zabawy paskami da Ci sporo możliwości.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Możesz też szukać wyjątkowych, niepowtarzalnych projektów. Jak np reedycje historycznych modeli i to niekoniecznie dużym kosztem. Jak dla siebie chcesz i wiążesz się z tym emocjonalnie (jak ja z Surfboard, rok podchodzenia i przekonywania się o słuszności zakupu czy Bulova Sinatra, którą udało mi się za pół ceny dostać - surf jeszcze taniej).

Ja uwielbiam Bulovy (jako całość z historią) i Aerowatch i te marki staram się zbierać. Ma razie mam po dwa egz ale uchodzone i wyczekane i będzie ich wiecej. Nie patrzę na to, czy i za ile sprzedam. Chodzę w nich i się cieszę a cena zakupu sprawia, że raczej się nie rozstaniemy już. Poza nimi mam inne marki nie tak emocjonujące dla mnie ale mega praktyczne i po prostu cieszące oko

Oczywiście każdy ma inną wartość swojego pieniądza i gustuje w innych zegarkach ale.chodzi mi o pewien mechanizm. Przewinęło się przez moje pudło kilkadziesiąt różnych zegarków a jestem na początku drogi popełniając każdy ze wskazanych przez kolegów wyżej błędów. Łącznie z zamawianiem po kilka szt

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zdecydować czy kupujesz to co Ci się podoba, czy "inwestycyjnie". Z zegarkiem jest jak z autem z salonu - straci na wartości w momencie wyjścia ze sklepu/salonu. No chyba że kupujesz coś z wyższej półki za retail (jakiś PP, AP). Może na Rolexie najmniej się przejedziesz.

Ja tam się cieszę, że podobają mi się zegarki, na które nie mogę sobie pozwolić "ot tak". Gdyby ich zakup był tak prosty finansowo jak pójście po bułki do piekarni pewnie już wiele pomyłek bym miał na koncie, a tak przynajmniej mogę analizować moje "pudełko zegarkowe" na kratce papieru, na chłodno 🙃 Póki co trzymam się Omegi, pomalutku rozpoznając co mi się podoba a co nie i próbuję zbudować mini kolekcję (dochodzę do wniosku, że więcej zegarków niż 3-4 i tak nie będę nosił).

IMO warto zastanowić się jaki zegarek pasuje do Twojego stylu bycia, ubioru, tego co Cię cieszy i ciekawi w zegarku (czy historia marki, modelu, może mechanizm albo jakieś szczególne komplikacje?). Fajniej jest chyba gonić króliczka niż go złapać 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, SzymonW napisał(-a):

Cześć, 

Szukam jakiś inspiracji zegarkowych, aby rozpocząć przygodę z budową małej kolekcji (o ile kilka to kolekcja). 
Obecnie mam Oris Divers Sixty-Five + Tissot PRX i pojawiły się dodatkowe fundusze na zakupy. Chciałbym poszukać od Was inspiracji na ciekawe pozycje, które mogą cieszyć i też super gdyby były formą jakiejś inwestycji lub chociaż nie tracić tak bardzo na wartości. (o ile to możliwe). 

Są dwa zegarki, które chciałbym mieć w kolekcji.
1. Rolex datejust 41 green dial. Mogę się zapisać i pewnie po roku jak się uda to odbiorę. (wiem, że to większy budżet niż ten podany, ale jest to okej).
2. Cartier Tank, tutaj albo w Must albo Solo. 

No i teraz zegarki, które mi się podobają i może dadzą jakiś kierunek do rekomendacji/ oceny. 

- Omega Speed Master Moonwatch

- Omega Seamaster Aqua Terra

- Longines HERITAGE LEGEND DIVER WATCH

- Tudor Black Bay Heritage 

Czy macie jakieś ciekawe pozycje do polecenia? Wiem, że to dość ogólne pytanie, ale nie mam jakoś bardzo konkretnych oczekiwań co do parametrów i cech zegarka. Chciałbym zebrać listę i na tej podstawie ew. zawężać wybór. Na pewno jestem otwarty na dość niesztampowe wybory. Fajnie jest mieć jakieś modele, które się wyróżniają wyglądem :) 

Dziękuję! 

widzę że poszukiwania trwają.

Twoje dwa typy to, co by nie mówić, ikony. Zarówno date just oraz Cartier Tank

Nadal zwróciłbym uwagę na rozmiar. chyba w końcu nie podałeś jaki masz obwód nadgarstka.

dla mnie (nadgarstek 17,5 cm) DJa 41 odbierałem jako duży zegarek, wręcz za duży. chodzi o to że model DJ nie traktowałem jako typowy sportowy zegarek tylko jako bardziej elegancki. a 41 mieścił się oczywiście na nadgarstku, ale w zupełnie go "wypelniał". dla tego typu zegarke wolalem żeby nie rzucał się w oczy.

Ja miałem DJ 36 mm Mint green karbowany bezel na jubilee. jak na bransolecie nie czułem że jest za mały, tak już na pasku 36 mm odbierałem że brakuje mu 2-3 mm.

Wolałem zatem zostawić Oyster Perpetual 39 mm. ten rozmiar to taki sweet spot. szkoda że nie ma już go w ofercie Rolexa

W przypadku Tanka do rozmiaru podchodzi się inaczej, pokazywałem Ci w wątku Cartier różne rozmiary na moim nadgarstku.

jeżeli zerkniesz jeszcze do wątku to zobaczysz mojego Santosa Large na gumie. wygląda na duży, ale traktuję go właśnie jako typowy sportowy zegarek. pisałem też, że jakby Cartier miał ten model z powłoką ADLC w wersji Medium to wziąłbym mniejszy. nawet nie przeszkadzałoby mi brak daty. wielu przypadkach jest to dla mnie plus.

jak dobrze kupisz oba powyższe modele, to powinny one trzymać wartość. zarówno Rolex jak i Cartier.

pozostałe zegarki, które dodatkowo wymieniłeś, będą dobrym wyborem. tym bardziej że napisałeś że Ci się podobają. a to jest przecież najważniejsze. gorzej będzie z traktowaniem ich jako inwestycja.

Pewnie sprawdziłbym jeszcze Omegę Globemaster, często jest stawiana do porównania właśnie z DJem. bardzo fajny zegarek.

od Longinesa w linii heritage można też przebierać. Legend Diver w mniejszych rozmiarach już nadaje się do noszenia na mniejszych nadgarstkach. natomiast 40 mm i długie uszy jest już za duży.

Jeżeli chodzi o niesztampowe wybory to spojrzałbym na model Hermes H08. wiele różnych wersji kolorystycznych, materiałów. super zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PKS słusznie, pewnie jest taki moment, że się chce "wszystko na raz!". Sam lubię zawsze odczekać i zastanowić się, czy to jest chwilowa ekscytacja zakupowa! 

@logann totalnie rezonuje ze mną to co piszesz. Drogi zakup sprawia, że wyczekujesz i tez analizujesz rozważniej "co" kupujesz. 
@lort owszem, researchuje, czytam i patrzę co by mi odpowiadało. Co do nadgarstka, 17,5 cm. Dzięki za wszelkie sugestie. Z tym Hermesem to mnie zaskoczyłeś. Zawsze miałem takie mniemanie, że jak jakieś marki modowe biorą się za zegarki to nie jest to raczej jakiś standard jakości. Muszę poczytać więcej, ale na pewno właśnie to jest coś "niestandardowego" i to mi się podoba. 

Tak jak ostatnio odkryłem Tissot Rockwatch ;) albo Anodrain Plum Fume. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi