Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
alpaczino

CasiOak, czyli seria 2100 G-Shock'a

Rekomendowane odpowiedzi

@Klincz każdy zegarek się rysuje - kompletnie nie rozumiem zaskoczenia. "Plastikowe" G-Shocki też się rysują, także nie tylko te metalowe. Jak napisał kolega powyżej - sprzedaj, bo to nie zegarek dla Ciebie. Tylko pytanie takie - skoro aż tak bardzo boisz się o zarysowanie zegarka, to czy jakikolwiek będzie dla Ciebie? 😞

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO przytarty G-Shock wygląda całkiem naturalnie, jak nie przymierzając porysowany samochód w Paryżu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alpaczino

Cytat

Ten model (moduł 5611) nie ma funkcji "autolight" .

Wygląda na to, że jednak ma. Po wciśnięciu na około 4 -5 sekund prawego górnego przycisku (odpowiedzialnego za podświetlenie), można właczać i wyłaczać funkcję "autolight".

Cytat

Nie rozumiem, dlaczego go kupiłeś.

Bo nie miałem do tej pory żadnego G-Shocka, a seria CasiOak wydała mi się bardzo atrakcyjna, i trafiłem "spragnionego" sprzedawcę, który zaoferował nówkę sztukę z pudełkiem i papierami za niespełna dwa zielone papierki, polskie zielone papierki. 
A czy sprzedam? Nie wiem. Bo nie mam zwyczaju sprzedawać swoich zegarków. Jest w sumie bardzo ładny, dla mnie mało czytelny (moduł cyfrowy w ogóle), podświetlenie tego Casio to kpina, ale nadal to bardzo ładny zegarek.
I nie jest plastikowy, koperta i bezel ze stali, pokrytej specjalną powłoką, przypominającą "lakier fortepianowy" (rysuje się od patrzenia), który to efekt był stosowany swego czasu w obudowach telewizorów i laptopów.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Klincz napisał(-a):

Wygląda na to, że jednak ma. Po wciśnięciu na około 4 -5 sekund prawego górnego przycisku (odpowiedzialnego za podświetlenie), można właczać i wyłaczać funkcję "autolight".

Nie, CasiOaki, czyli seria 2100 nie jest wyposażona w funkcję autolight. Skąd czerpiesz wiedzę, że ten model posiada funkcję autolight?

Edytowane przez TomG80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=115426]alpaczino[/mention]

Ten model (moduł 5611) nie ma funkcji "autolight" .

Nie rozumiem, dlaczego go kupiłeś.

Bo nie miałem do tej pory żadnego G-Shocka, a seria CasiOak wydała mi się bardzo atrakcyjna, i trafiłem "spragnionego" sprzedawcę, który zaoferował nówkę sztukę z pudełkiem i papierami za niespełna dwa zielone papierki, polskie zielone papierki. 
A czy sprzedam? Nie wiem. Bo nie mam zwyczaju sprzedawać swoich zegarków. Jest w sumie bardzo ładny, dla mnie mało czytelny (moduł cyfrowy w ogóle), podświetlenie tego Casio to kpina, ale nadal to bardzo ładny zegarek.
I nie jest plastikowy, koperta i bezel ze stali, pokrytej specjalną powłoką, przypominającą "lakier fortepianowy" (rysuje się od patrzenia), który to efekt był stosowany swego czasu w obudowach telewizorów i laptopów.

Pozdrawiam.
[...]

Moduł nr 5611, który oryginalnie jest montowany do tego zegarka (a mam identyczny model GM-2100B-3A) nie ma funkcji "autolight", w ogóle nie ma czujnika grawitacyjnego (pochylenia), który jest niezbędny do realizacji tej funkcji i na temat tego faktu nie ma co dalej dyskutować.
Oznacza to, ni mniej, ni więcej, że mylisz funkcję "autolight" z czymś innym albo masz w środku swojego egzemplarza nieoryginalny moduł. Przypuszczam, że może to być także wytłumaczeniem tej niskiej (jak za prawie nowy model) ceny, o której pisałeś oraz "spragnienie" (jak to okeśliłeś) sprzedającego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomG80 @alpaczino

Funkcjonalność "autolight" w moim egzemplarzu działa. Tak jak napisałem wcześniej, po wciśnięciu na około 4-5 sekund prawego górnego guzika włącza się i wyłącza tę funkcję; sprawdziłem kilkukrotnie, gdy jest włączona, to po przechyleniu załącza się świecąca między godzinami 4 a 5 biała dioda.

Zegarek nie ma żadnych śladów użycia, czy ingerencji pod dekiel. 

Oto inne zdjęcia:

IMG_20260623_163858671.jpg

IMG_20260623_163914120.jpg

IMG_20260623_163935206.jpg

IMG_20260623_164208309_HDR.jpg

IMG_20260623_164242539.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Klincz napisał(-a):

@TomG80 @alpaczino

Funkcjonalność "autolight" w moim egzemplarzu działa. Tak jak napisałem wcześniej, po wciśnięciu na około 4-5 sekund prawego górnego guzika włącza się i wyłącza tę funkcję; sprawdziłem kilkukrotnie, gdy jest włączona, to po przechyleniu załącza się świecąca między godzinami 4 a 5 biała dioda.

Zegarek nie ma żadnych śladów użycia, czy ingerencji pod dekiel. 

OK, a możesz tak z ciekawości pokazać metkę z kodem modelu i kodem kreskowym na pudełku? Bo obawiam się, że ten zegarek z marką Casio ma niewiele wspólnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomG80

Poniżej wszystko co mam:

IMG_20260623_172840491.thumb.jpg.f9e6c15724a5489faab8b864e2215ff1.jpg

IMG_20260623_172913054.thumb.jpg.aebfa01cc60db8b4cba9590deb837097.jpg

IMG_20260623_172922165.thumb.jpg.68c42fdac2626c9e5a25c393b27e522f.jpg

Na na koniec "NAJLEPSZE" 😬
Ponownie chciałem sprawdzić możliwość włączania i wyłączania "autolight". I kuźwa, NIE DZIAŁA.
NIC NIE ROZUMIEM. Wczoraj z pięć razy to testowałem i działało. Gdy zegarek dostałem, to przy każdym gwałtowniejszym ruchu ręki zapalała się dioda od podświetlania, co mnie irytowało, dlatego zapytałem, jak to wyłączyć. Jeden z forumowiczów naprowadził mnie, że może należy nacisnąć i przytrzymać jeden z guzików; tak zrobiłem i dioda przestała się zapalać. Następnie znowu nacisnąłem ten przycisk, żeby to włączyć, i znów przy ruchu zegarkiem dioda zaczynała na chwilę świecić. Powtórzyłem procedurę jeszcze kilka razy i uznałem, że to ma funkcję autolight.
A dziś, teraz, okazało się, że przestało działać. Nic nie rozumiem. 😐

EDYCJA.

Na metalowym pudełku nie ma żadnych kodów, ani innych oznaczeń, jedynie grafika.

Edytowane przez Klincz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Klincz napisał(-a):

@TomG80

Na na koniec "NAJLEPSZE" 😬
Ponownie chciałem sprawdzić możliwość włączania i wyłączania "autolight". I kuźwa, NIE DZIAŁA.
NIC NIE ROZUMIEM. Wczoraj z pięć razy to testowałem i działało. Gdy zegarek dostałem, to przy każdym gwałtowniejszym ruchu ręki zapalała się dioda od podświetlania, co mnie irytowało, dlatego zapytałem, jak to wyłączyć. Jeden z forumowiczów naprowadził mnie, że może należy nacisnąć i przytrzymać jeden z guzików; tak zrobiłem i dioda przestała się zapalać. Następnie znowu nacisnąłem ten przycisk, żeby to włączyć, i znów przy ruchu zegarkiem dioda zaczynała na chwilę świecić. Powtórzyłem procedurę jeszcze kilka razy i uznałem, że to ma funkcję autolight.
A dziś, teraz, okazało się, że przestało działać. Nic nie rozumiem. 😐

OK, wszystko jest jasne: to nie jest zegarek Casio - jest to podróbka. Jeśli masz jeszcze możliwość, zwróć go sprzedającemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dekiel też jest podrobiony?

IMG_20260623_175302646.thumb.jpg.65a6234f4182a9adf236cfd8dd10b377.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zrobić lepsze zdjęcia - wyczyść porządnie obiektyw (obiektywy) telefonu, którym je robisz (ostateczne nawet może jakąś miękką bawełną).
Nie wiem, czy to pomoże, ale wstawiam zdjęcia mojego.20260623_181125.thumb.jpg.338262915f902ea06575699a61b67214.jpg20260623_181418.thumb.jpg.7e60e18a59a4066af9104602e175edca.jpg20260623_181629.jpg.c5b2bdaf0369aeb60fa55e61934505b1.jpg

EDYTA:
Z tego co do tej pory pokazałeś i napisałeś, ja też, tak jak Tomek uważam, że to niestety jest podróbka.

P.S.
Przepraszam, że nie odkurzyłem mojego do zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam teraz czasu na zabawy w fotografię.
W piątek będę miał więcej wolnego, to spróbuję zrobić mu lepsze zdjęcia, ale z tego co widzę po powyższych zdjęciach @alpaczino, to mój jest kropka w kropkę identyczny, tylko aparat (albo ja) nie umie oddać jego prawdziwej natury.

U mnie na deklu jest GM-2100S - sprawdziłem pod lupą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Klincz napisał(-a):

No to się pomyliłem z przyciskiem, zamiast górny prawy pisałem dolny prawy 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi