Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
7rafal4

Cena w Japonii. Czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

zamierzam kupić zegarek Zenith Defy Extreme 45mm. Cena w Polsce (Apart) ok. 100 tys. czyli dla mnie całkowicie poza zasięgiem, ale na Chrono24 znalazłem ten model u zweryfikowanego sprzedawcy, nowy z kompletem dokumentów itp. za ok 38 tys. Różnica w cenie powoduje, że człowiek zaczyna mieć obawy czy to nie jakiś fake.

Część tej różnicy jest jak najbardziej uzasadniona ponieważ sugerowana cena detaliczna przez producenta/dystrybutora (?) w Japonii to 2 816 000 jenów = 70 700 pln czyli 30 tys. na starcie mniej niż w Polsce. Po ich rabacie cena na Chrono24 to ok.43 tys. dodatkowo jako obcokrajowiec kupując na miejscu zwolniony jestem z podatku w wysokości 10%. co ostatecznie daje kwotę w okolicach 38k. Zegarek zamierzam zaliczkować (10%) i odebrać go osobiście w lipcu w Osace.

Sklep/firma istnieje podobno od 1957 i handluje nowymi i używanymi zegarkami oraz torebkami po kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy (m.in. Hermes, Chanel, LV). Mają sklep stacjonarny, w którym dokonałbym zakupu.

https://www.tokioka.co.jp/company/

Osakaya Department Store Co., Ltd.
Secondhand goods dealer license No. 621250803255
Osaka Prefectural Public Safety Commission

Czy jest się czego obawiać? Na co być wyczulonym? Jak potwierdzić autentyczność będąc laikiem?

Z góry dziękuję za sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Drogi polski sklep kontra tani Japoński. Dodaj do tego różnice w podatkach, ilość o ceny zegarków eksportowanych do Japonii i różnice w walutach (jen obecnie jest bardzo słaby) i okazuje się, że pomiędzy cenami zegarków są olbrzymie różnice. Pamiętaj, że zegarek podlega ocleniu w pl, możesz tego uniknąć przewożąc go na ręce i umawiając się ze sklepem, że miesiąc czy dwa później wyślą samo pudełko do Polski. Ale zgodnie z tym co pisze kolega niżej jest to nielegalne i może być podstawą odpowiedzialności karnoskarbowej.

Edytowane przez tolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tolor napisał(-a):

Drogi polski sklep kontra tani Japoński. Dodaj do tego różnice w podatkach, ilość o ceny zegarków eksportowanych do Japonii i różnice w walutach (jen obecnie jest bardzo słaby) i okazuje się, że pomiędzy cenami zegarków są olbrzymie różnice. Pamiętaj, że zegarek podlega ocleniu w pl, możesz tego uniknąć przewożąc go na ręce i umawiając się ze sklepem, że miesiąc czy dwa później wyślą samo pudełko do Polski.

Publicznie instruujesz jak lamac prawo?

Gratuluje 😂

Czekac tylko, gdy polscy celnicy na wzor ich kolegow z niemiec, beda sprawdzac pudelkowiczow 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Gratuluje 😂

Czekac tylko, gdy polscy celnicy na wzor ich kolegow z niemiec, beda sprawdzac pudelkowiczow 

Bynajmniej, jestem za płaceniem ceł oraz podatków i drogimi zegarkami w Polsce. Każdy podejmuje własną decyzję, jedynie informuję, żeby nie było sytuacji jak ze Schwarzenegerem, że żaden bankomat na lotnisku nie będzie miał tyle kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, tolor napisał(-a):

jestem za płaceniem ceł oraz podatków

Fundusz Sprawiedliwości wszystko przyjmie :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny zegarków w Japonii z reguły są 30-40% niższe niż w Europie. Wynika to zarówno z opłat celnych i podatków ale również z polityki cenowej sprzedawców.

Atrakcyjność ofert japońskich (i to wszystkich brandów) rzuca się oczy chociażby na Chrono24.

Nie potrafię odmówić sobie wizyty w sklepach z zegarkami podczas wyjazdów do Japonii aczkolwiek z reguły interesują mnie zegarki japońskie. Kupiłem 3 lata temu w Tokio Corum Admiral's Cup i jego cena była rzeczywiście na poziomie 60% cen europejskich i to po uwzględnieniu opłat celnych.

Tokioka to bardzo poważna firma. Prawdopodobieństwo tego, że sprzedają fake jest moim zadaniem bliskie zera. Dla takiej firmy było by to zachowanie niehonorowe. Sprzedawcy w Japonii wystawiają certyfikaty oryginalności, są to dokumenty oficjalne podlegające restrykcjom prawnym.

Zaliczka jest o tyle rozsądnym pomysłem, że w kulturze japońskiej trudno jest znaleźć pojęcie rezerwacji i ktoś może po prostu Cię ubiec. 

Z cała pewnością możesz liczyć na bardzo wysoką kulturę obsługi ale nie przeceniaj możliwości porozumienia się po angielsku w sklepie :).

Powodzenia.

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Pan Tarhei napisał(-a):

Ceny zegarków w Japonii z reguły są 30-40% niższe niż w Europie. Wynika to zarówno z opłat celnych i podatków ale również z polityki cenowej sprzedawców.

Atrakcyjność ofert japońskich (i to wszystkich brandów) rzuca się oczy chociażby na Chrono24.

Nie potrafię odmówić sobie wizyty w sklepach z zegarkami podczas wyjazdów do Japonii aczkolwiek z reguły interesują mnie zegarki japońskie. Kupiłem 3 lata temu w Tokio Corum Admiral's Cup i jego cena była rzeczywiście na poziomie 60% cen europejskich i to po uwzględnieniu opłat celnych.

Tokioka to bardzo poważna firma. Prawdopodobieństwo tego, że sprzedają fake jest moim zadaniem bliskie zera. Dla takiej firmy było by to zachowanie niehonorowe. Sprzedawcy w Japonii wystawiają certyfikaty oryginalności, są to dokumenty oficjalne podlegające restrykcjom prawnym.

Zaliczka jest o tyle rozsądnym pomysłem, że w kulturze japońskiej trudno jest znaleźć pojęcie rezerwacji i ktoś może po prostu Cię ubiec. 

Z cała pewnością możesz liczyć na bardzo wysoką kulturę obsługi ale nie przeceniaj możliwości porozumienia się po angielsku w sklepie :).

Powodzenia.

Glownym powodem dobrych cen w JP jest szorujacy po dnie oceanu jen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Gratuluje 😂

[...]

Skoro państwo nie ma żadnych skrupułów w okradaniu obywateli i łamaniu prawa na którego straży powinno przecież stać, to dlaczego obywatele mają być uczciwi w stosunku  do tegoż państwa? Kali ukraść - dobrze, Kalemu ukraść - źle?

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, souls_hunter napisał(-a):

Skoro państwo nie ma żadnych skrupułów w okradaniu obywateli i łamaniu prawa na którego straży powinno przecież stać, to dlaczego obywatele mają być uczciwi w stosunku  do tegoż państwa? Kali ukraść - dobrze, Kalemu ukraść - źle?

Tak jest! Do tego gwalcic, pladrowac i palic! 🤦‍♂️

Przenioslo Cie z XII wieku do XXI poprzez portal czy magiczny napoj? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Tak jest! Do tego gwalcic, pladrowac i palic! 🤦‍♂️

Przenioslo Cie z XII wieku do XXI poprzez portal czy magiczny napoj? 🤔

Najważniejsze, żeby nie pomylić kolejności bo wtedy jest totalna katastrofa. W XII wieku była tylko dziesięcina.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi