Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
karolina.mk

Damski vintage - co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór! 

Od ponad roku chodzi za mną myśl, aby zakupić sobie swój pierwszy zegarek vintage. Mam już jeden zegarek fashion (TH Emmy), więc chciałabym teraz wybrać coś bardziej wartościowego. Po wstępnym rozeznaniu się niestety nie wiem w którą markę iść, więc będę wdzięczna za podpowiedź . :)

- preferowana kwota 200-300zl, jeżeli coś mi się bardzo spodoba max. 500,

- złota bransoleta,

- jeżeli chodzi o styl - chciałabym tym razem mieć bardziej kobiecy niż TH, tzn mniejszy i biżuteryjny, elegancki, że tak powiem - do pracy w koszuli w biurze. Podobają mi się Gucci 1500L (szczególnie wersja z perłową tarczą), modele imitujące Cartier Tank.

Widzę bardzo dużo marek których nie znam (przeglądałam Etsy, Ebay, Vinted) - Seiko, Sekonda, Rotary, Pulsar, Elgin.
Które marki vintage damskie są warte rozważania oraz z jakich lat? Czy na podstawie powyższych informacji mogą Państwo zarekomendować jakieś konkretne modele? Gdzie szukać zegarów vintage?

Z góry dziękuję za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś bardziej wartościowego... ;)

Tu masz coś w bdb cenie w stosunku do sugerowanej producenta. I marka z tych zegarkowych, szwajcarskich. Do tego szafirowe szkło i "biżuteryjne"  mocowanie koperty i ogólny styl. Szafirowe szkło się nie porysuje.

Screenshot_20240702-221439.thumb.png.3f9301f24c03b8b551105b7f61efda31.png

https://allegro.pl/oferta/zegarek-candino-c4667-1-szafir-cyrkonie-swiss-made-10424784963

Za kilkaset zł więcej (tak do tysiąca) widziałem Bulovy z brylantami na mega przecenach. 

Edit

Aha...

https://www.inter-watch.pl/zegarek-orient-lubsy002c0-p505.html

wm (1).jpeg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, karolina.mk napisał(-a):

Dobry wieczór! 

Od ponad roku chodzi za mną myśl, aby zakupić sobie swój pierwszy zegarek vintage. Mam już jeden zegarek fashion (TH Emmy), więc chciałabym teraz wybrać coś bardziej wartościowego. Po wstępnym rozeznaniu się niestety nie wiem w którą markę iść, więc będę wdzięczna za podpowiedź . :)

- preferowana kwota 200-300zl, jeżeli coś mi się bardzo spodoba max. 500,

- złota bransoleta,

- jeżeli chodzi o styl - chciałabym tym razem mieć bardziej kobiecy niż TH, tzn mniejszy i biżuteryjny, elegancki, że tak powiem - do pracy w koszuli w biurze. Podobają mi się Gucci 1500L (szczególnie wersja z perłową tarczą), modele imitujące Cartier Tank.

Widzę bardzo dużo marek których nie znam (przeglądałam Etsy, Ebay, Vinted) - Seiko, Sekonda, Rotary, Pulsar, Elgin.
Które marki vintage damskie są warte rozważania oraz z jakich lat? Czy na podstawie powyższych informacji mogą Państwo zarekomendować jakieś konkretne modele? Gdzie szukać zegarów vintage?

Z góry dziękuję za pomoc! 

Może warto odłożyć na Seiko Classic SWR053P1

swr053p1.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Może warto odłożyć na Seiko Classic SWR053P1

swr053p1.jpg

Popieram na Jomashop do kupienia już od około 120 USD. Z wysyłką i VAT wyjdzie około 650-700 zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Koniecznie w prostokącie być musi?

niekoniecznie, szukam czegoś kobiecego i klasycznego poza kategorią fashion ;) - Tank i 1500L zwyczajnie mi się najbardziej spodobały z tego, co już sama przejrzałam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, karolina.mk napisał(-a):

niekoniecznie, szukam czegoś kobiecego i klasycznego poza kategorią fashion ;) - Tank i 1500L zwyczajnie mi się najbardziej spodobały z tego, co już sama przejrzałam  

Może być problem z czymś jakościowym w tej cenie. Warto mieć szafir i zastanowić się nad kwestia koloru. Złoto to powłoka najczęściej nietrwała (niestety, cena). Szybko zejdzie szpecąc zegarek. 

Jeśli chcesz mieć koniecznie złote to sugeruje akcenty takowe, ale kopertę jednak srebrna. Luneta (wokół szkiełka), indeksy, tarcza, elementy bransolety. Coś na wzór tego orienta, którego zaproponowałem. 

Edit

Ale dalej idąc w złoto... Kwarcyk ceniony - Casio. 

Oferta z zalano, jakieś 100zl taniej 

Screenshot_20240704-114332.png

Dalej. Marka należąca do Bulova. Pochodzenie USA.

Screenshot_20240704-114546.png

Ciut ponad budżet. Ale biżuteryjny bardzo. Adriatica  A3474.1223Q

Screenshot_20240704-114706.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za kolejne propozycje. :)

srebrno-złote połączenie też jest ok, patrzyłam na takie kombinacje również

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja zaproponuję Festinę taką, w bardzo „tankowym” stylu, za pięć stówek z groszami. 

spacer.png

Ale, jeśli ma być coś wartościowego, to może warto przemyśleć założony budżet. Za cenę nowego ajfona, który za max. cztery lata trafi do szuflady, to można mieć porządny zegarek na całe życie i jeszcze dzieciom zostawić. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2024 o 22:04, d4wid napisał(-a):

To ja zaproponuję Festinę taką, w bardzo „tankowym” stylu, za pięć stówek z groszami. 

spacer.png

Ale, jeśli ma być coś wartościowego, to może warto przemyśleć założony budżet. Za cenę nowego ajfona, który za max. cztery lata trafi do szuflady, to można mieć porządny zegarek na całe życie i jeszcze dzieciom zostawić. 😉

Za cenę iPhona to 2 jak nie 3 takie zegarki można kupić ;)

Ja dodam, że może warto poszukać czegoś takiego... Bywa na promocjach stacjonarnie w okolicach 700zl w TimeTrend. Prawdziwe diamenty.

98p202.thumb.jpg.3b0efb141ad3051261e3792bc1be767f.jpg

Żona ma srebrną. Piękny, wyjątkowy model.

IMG_20240717_173303033~3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za sugestie! 

Candino mam dodany w ulubionych, podobnie Festinę - i chyba ku niej bym się najbardziej przychylała. :) Bulovę również przeglądam co jakiś czas.

Zaczęłam też ostatnio szukać alternatywy dla Cartier Panthère - znalazłam Cluse, Fossil, Bulove i Raymond Weil. Sekonda chociaż podoba to mnie nie przekonuje…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srebrna bulova Regatta diamond była w TT za 620zl... 🤩

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw pomyślałem, że w takim zakresie cenowym nie zaproponuję nic godnego uwagi, bo "prawie-prawdziwy" vintage zaczyna się powyżej tysiąca zł, pozostają zegarki japońskie albo typu no name. Ale właściwie, gdyby tak rozszerzyć opcje i uwzględnić np. stare zegarki radzieckie, to coś by się może znalazło, nawet na zwykłym OLX:

1) https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-slava-26-kamieni-ideal-vintage-prl-CID4042-ID11m4nQ.html

2) https://www.olx.pl/d/oferta/przesliczny-stary-zegarek-mechaniczny-lucz-unikat-CID87-IDZgQfA.html

3) https://www.olx.pl/d/oferta/piekny-stary-zegarek-mechaniczny-lucz-luch-CID87-ID10c3c9.html

4) https://www.olx.pl/d/oferta/piekny-stary-zegarek-mechaniczny-lucz-luch-CID87-ID10c3c9.html

Można też uwzględnić w poszukiwaniach zegarki męskie z lat '50 - '70, bo są po prostu małe i obecnie mogą wyglądać lepiej na damskiej ręce niż na męskiej. Kiedyś było inaczej, dobre zegarki dla mężczyzn musiały imponować finezją koperty i miniaturyzacją mechanizmu. 

image.thumb.png.880b5e711a1fa89c5295d49853182eb7.png

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Powracam z odpowiednią. Po wielu miesiącach rozmyślań wybór padł na Bulove 98P220. :)

Widząc go po raz pierwszy na żywo byłam w lekkim szoku jeżeli chodzi o wielkość koperty (jak to w internecie - wydawała mi się większa), ale to chyba kwestia mojego przyzwyczajenia po większych zegarkach. Teraz, gdy mam już go parę godzin na sobie - coraz bardziej się do niego przekonuje. 😊

Dziękuję za pomoc i przedstawienie mi marki Bulova! 

IMG_0404.jpeg

IMG_0406.jpeg

IMG_0405.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech się dobrze nosi👍. Jest piękna! (ja mam niebieską😉)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jednak nie cała w złocie ;)

Gratki, piękny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi