Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Paulus57

SEA-GULL - zegarki i mechanizmy

Recommended Posts

Kolejny zegarek w moich zbiorach na ST 1901.

IMG_20240831_085822.jpg

W dniu 17.07.2024 o 10:04, Paulus57 napisał(-a):

Na mechanizmie Sea-Gulla - Red Star. 

IMG_20240717_082832.jpg

IMG_20240717_083633.jpg

Mnie się bardzie podoba wersja ze strzałką - może kiedy kupie 

image.png.3926f6ccb28aa59bd4257caf556fcb17.png

image.png.207dfc9d4fb20072e0d69923abc5c491.png

51 minut temu, michal260189 napisał(-a):

Wiem, że sporo osób ma uczulenie na punkcie czerwonej gwiazdy, ale mnie przeszło 35 lat temu i obecnie to dla mnie zwykły znak graficzny i nic więcej. :) 

Oczywiście - każdy ma własne preferencje 

Cytat

Kolejny zegarek w moich zbiorach na ST 1901.

IMG_20240831_085822.jpg

Coś mi ten zegarek przypomina ;) chyba stare Seiko chrono ;) 

Edited by michal260189

Przybył po chyba miesiącu albo i dłużej od zamówienia 

Poniżej zostawia info dla potomnych, może komuś sie przyda :). 

Poczta Polska dorosła - chyba, żeby zacząć robić samemu odprawy celne (jeszcze z mc temu się nie dało, nie bo nie). Przynajmniej WER Zabrze i tym razem :).  Więc myślę, no elegancko. Oczywiście, że chcę żeby poczta zajęła się tematem. 
Wysyłam zrzut ekranu z transakcji jak chcieli. Każą wypełnić druczek co w środku, ok wypełniam. Każą udać się na pocztę i złożyc pełnomocnictwo jednorazowe do tej sprawy. Mówię, byłem już kiedyś mam ogólne. Nie to musi być do tej sprawy. Ehhh to biegnę . Jest. Dokonać opłaty....dokonuję. Ups pomyliliśmy się , musi Pan dokonać innej, ta zostanie zwrócona. No ok. Oczywiście między tymi sytuacjami jest czasem dzień, czasem dwa zwłoki. No i elegancko, ze jest HO i mogę wyjść sobie na pocztę bo oczywiście czynna tylko w 1 dzień dłużej. 

Ok. mamy wszystkie papiery......prosze dosłać potwierdzenie dokonania opłaty i rachunek, dowód zakupu. No to znów, dosyłam potwierdzenie i kolejny raz piszę, że jest screen z aukcji, nie ma rachunków i juz kiedyś przesyłałem, no ale ok, załączam kolejny raz. I czekam......po 3 dniach piszę.....co z tym...proszę czekać.....no to czekam kolejne chyba 2 dni, wreszcie jest radosna wiadomość że UC zaakceptował papierologię mam przelać kasę. No to szybciutko przelewam, wysyłam potwierdzenie od razu. Czekam.... G. 14 dzis.....dzwoni ktoś...dzień dobry PP, mam przesyłkę poleconą. ??? Myślę, ki czort, patrzę co niesie, patrzę kartonik.....wiadomo było ze Ali........ehhhh sumarycznie, Całość wyszła mnie drożej niż usługi prywatne, dużo dłużej no i nie liczę juz mojego czasu. Także ......no jeszcze PP nie odrobiła lekcji do końca.  

IMG_20241004_150136.jpg

IMG_20241004_150123.jpg

Edited by niuti

W dniu 4.10.2024 o 15:05, niuti napisał(-a):

Przybył po chyba miesiącu albo i dłużej od zamówienia 

Poniżej zostawia info dla potomnych, może komuś sie przyda :). 

Poczta Polska dorosła - chyba, żeby zacząć robić samemu odprawy celne (jeszcze z mc temu się nie dało, nie bo nie). Przynajmniej WER Zabrze i tym razem :).  Więc myślę, no elegancko. Oczywiście, że chcę żeby poczta zajęła się tematem. 
Wysyłam zrzut ekranu z transakcji jak chcieli. Każą wypełnić druczek co w środku, ok wypełniam. Każą udać się na pocztę i złożyc pełnomocnictwo jednorazowe do tej sprawy. Mówię, byłem już kiedyś mam ogólne. Nie to musi być do tej sprawy. Ehhh to biegnę . Jest. Dokonać opłaty....dokonuję. Ups pomyliliśmy się , musi Pan dokonać innej, ta zostanie zwrócona. No ok. Oczywiście między tymi sytuacjami jest czasem dzień, czasem dwa zwłoki. No i elegancko, ze jest HO i mogę wyjść sobie na pocztę bo oczywiście czynna tylko w 1 dzień dłużej. 

Ok. mamy wszystkie papiery......prosze dosłać potwierdzenie dokonania opłaty i rachunek, dowód zakupu. No to znów, dosyłam potwierdzenie i kolejny raz piszę, że jest screen z aukcji, nie ma rachunków i juz kiedyś przesyłałem, no ale ok, załączam kolejny raz. I czekam......po 3 dniach piszę.....co z tym...proszę czekać.....no to czekam kolejne chyba 2 dni, wreszcie jest radosna wiadomość że UC zaakceptował papierologię mam przelać kasę. No to szybciutko przelewam, wysyłam potwierdzenie od razu. Czekam.... G. 14 dzis.....dzwoni ktoś...dzień dobry PP, mam przesyłkę poleconą. ??? Myślę, ki czort, patrzę co niesie, patrzę kartonik.....wiadomo było ze Ali........ehhhh sumarycznie, Całość wyszła mnie drożej niż usługi prywatne, dużo dłużej no i nie liczę juz mojego czasu. Także ......no jeszcze PP nie odrobiła lekcji do końca.  

IMG_20241004_150136.jpg

IMG_20241004_150123.jpg

Nie wiem, ale ja mam zupełnie inne, pozytywne doświadczenia a usługa pocztowa kosztowała mnie jednak wyraźnie taniej, niż pośrednictwo najtańszej agencji celnej. 

W dniu 7.10.2024 o 10:39, Paulus57 napisał(-a):

Nie wiem, ale ja mam zupełnie inne, pozytywne doświadczenia a usługa pocztowa kosztowała mnie jednak wyraźnie taniej, niż pośrednictwo najtańszej agencji celnej. 

Dlatego napisałem WER Zabrze. Ale chętnie dowiem się ile u Ciebie wyszło i jak szybko temat ogarnięty. Moim zdaniem to nowość dlatego pewnie "osoby" uczyły się jeszcze bo niedawno nie było dyskusji, że ogarnie to poczta.

13 godzin temu, niuti napisał(-a):

Dlatego napisałem WER Zabrze. Ale chętnie dowiem się ile u Ciebie wyszło i jak szybko temat ogarnięty. Moim zdaniem to nowość dlatego pewnie "osoby" uczyły się jeszcze bo niedawno nie było dyskusji, że ogarnie to poczta.

Do mnie zadzwonili za pierwszym razem i zapytali, czy chcę sam odprawiać, czy przez nich? Ponieważ zegarków nie mogą odprawiać, więc sami zaproponowali bym zgodził się na kwalifikację pod "budziki" (to mogą). Z tym, że na budziki jest 5% cła, ale odprawa pocztowa kosztuje kilka złotych i per saldo wychodzi to sporo taniej, niż przez agencję celną. Raz dałem im upoważnienie stałe i jest spokój. 

25 minut temu, Olsen napisał(-a):

od dawna za mną chodził , no ma cuś w sobie ......

IMG_0642.JPG

IMG_0643.JPG

IMG_0644.JPG

IMG_0645.JPG

Dekiel przeszklony? Ile kosztował, bo w tym modelu to rozpiętość jest ogromna. Od niecałych 300 do chyba 3000 zł. 

25 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Dekiel przeszklony? Ile kosztował, bo w tym modelu to rozpiętość jest ogromna. Od niecałych 300 do chyba 3000 zł. 

przeszklony , ja kupowałem na amazonie siedemset i coś tam , natomiast jest sporo info w necie ,że te sprzęty są podrabiane często więc wolałem nie ryzykować , na liście przewozowym z Chin nadanie było w - SEAGULL OFFICIAL STORE , karta gwarancyjna z kodem też wygląda na oryginał , mam nadzieje ,że ori :)))

IMG_0646.JPG

IMG_0647.JPG

50 minut temu, Olsen napisał(-a):

przeszklony , ja kupowałem na amazonie siedemset i coś tam , natomiast jest sporo info w necie ,że te sprzęty są podrabiane często więc wolałem nie ryzykować , na liście przewozowym z Chin nadanie było w - SEAGULL OFFICIAL STORE , karta gwarancyjna z kodem też wygląda na oryginał , mam nadzieje ,że ori :)))

IMG_0646.JPG

IMG_0647.JPG

Kod zamaskowałeś, czy go nie ma?

3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Kod zamaskowałeś, czy go nie ma?

jest zdrapka :)

9 minut temu, Olsen napisał(-a):

jest zdrapka :)

A to OK. Zdrap i zarejestruj się, to przynajmniej będziesz miał pewność, że to produkt Sea-Gulla. 

W dniu 9.10.2024 o 13:04, Paulus57 napisał(-a):

A to OK. Zdrap i zarejestruj się, to przynajmniej będziesz miał pewność, że to produkt Sea-Gulla. 

no i chyba jest to fake - sea gull , skan kodu QR z karty owszem przenosi nas na oficjalna stronę SEA GULL ale żeby wpisać kod rejestracyjny z karty najpierw wymaga od nas podania nr. seryjnego sikora a takiego nie znajdziesz ani na zegarku ani pudełku czy papierologi ale zegarek zostaje ponoszę i zobaczę co to warte ...

10 minut temu, Olsen napisał(-a):

no i chyba jest to fake - sea gull , skan kodu QR z karty owszem przenosi nas na oficjalna stronę SEA GULL ale żeby wpisać kod rejestracyjny z karty najpierw wymaga od nas podania nr. seryjnego sikora a takiego nie znajdziesz ani na zegarku ani pudełku czy papierologi ale zegarek zostaje ponoszę i zobaczę co to warte ...

Może jest na mechanizmie? Ja mam Red Star na mechanizmie Sea-Gulla, ale kosztował 275 zł. 

IMG_20240618_095909.jpgIMG_20240717_082404.jpg

W dniu 17.09.2024 o 13:16, Paulus57 napisał(-a):

Wiem, że sporo osób ma uczulenie na punkcie czerwonej gwiazdy, ale mnie przeszło 35 lat temu i obecnie to dla mnie zwykły znak graficzny i nic więcej. :) 

Ale ze swastyką byś nie kupił. Czemu? 😁

W dniu 17.09.2024 o 12:22, michal260189 napisał(-a):

Ten czarny  (D304) jest  oczywiście najładniejszy, ale z jakiej fabryki (i czy fabryki) on wyszedł tego nie wie nikt.  Być może to jakaś produkcja na boku sprzedawana przez Good Stuffs w dziale Sea-Gull.  Gdyby ten sklep sprzedawał na Aliexpress to warto może byłoby w to wchodzić, a tak?  

Godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Ten czarny  (D304) jest  oczywiście najładniejszy, ale z jakiej fabryki (i czy fabryki) on wyszedł tego nie wie nikt.  Być może to jakaś produkcja na boku sprzedawana przez Good Stuffs w dziale Sea-Gull.  Gdyby ten sklep sprzedawał na Aliexpress to warto może byłoby w to wchodzić, a tak?  

Widziałem takie ze swastyką, też byś nie kupił. 

Chłopaki te wasze ocean star to mają po 44 mam kopertę. Jak się to ma na nadgarstku bo chodzi za mną od dawna. A że mam 17.5 to obawiam się że to raczej kawał cegły. 

Przy okazji zapytam też o ofertę na tego bo może ktoś miał i podzieli się spostrzeżeniami 

https://a.aliexpress.com/_EIXxecN

32 minuty temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Chłopaki te wasze ocean star to mają po 44 mam kopertę. Jak się to ma na nadgarstku bo chodzi za mną od dawna. A że mam 17.5 to obawiam się że to raczej kawał cegły. 

Przy okazji zapytam też o ofertę na tego bo może ktoś miał i podzieli się spostrzeżeniami 

https://a.aliexpress.com/_EIXxecN

ja mam może z parę mm większy nadgarstek, ale jest płaski a to ma znaczenie. Specjalnie z dedykacją fotka dla Ciebie. 

20241013_234604[1].jpg

On 10/13/2024 at 4:30 PM, Euryk said:

To są zegarki tworzone przez mikrobrand z Hong Kongu, HKED.

Jakościowo, najlepsze zaraz po tych oficjalnych, ze sklepu Sea-Gull.

Zamówiłem jeden, lada dzień powinien być ;)

On 10/11/2024 at 8:31 PM, Olsen said:

Definicja "fake - sea gull" nie jest w tym przypadku taka prosta. To jest jednocześnie oryginalny i jednocześnie nieoryginalny zegarek ;)

tutaj wyjaśnienie: https://saicheung.com/the-history-of-seagull-1963-pilots-chronograph-the-definitive-answer-to-all-your-questions/

3 godziny temu, Premy napisał(-a):

To są zegarki tworzone przez mikrobrand z Hong Kongu, HKED.

Jakościowo, najlepsze zaraz po tych oficjalnych, ze sklepu Sea-Gull.

Zamówiłem jeden, lada dzień powinien być ;)

Jesteś pewny, że tak są oceniane? Sprawdzałeś, czy wiedza z netu?