Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MichałS

Nakręcanie zegarka automatycznego koronką - szkodzi czy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No właśnie, gdzieś na forum natrafiłem na informację, że zegarka automatycznego nie powinno się nakręcać koronką, bo to szkodzi. Czy to prawda? Jeśli tak to w jakim stopniu szkodzi oraz jakim elementom mechanizmu?

Z drugiej strony do tej opinii podchodzę z dystansem, bo jeśli nakręcanie koronką może powodować uszkodzenia to dlaczego producent oferuje tą metodę nakręcania?

Dzięki

Pozdrawiam

Ticking away the moments that make up a dull day.

To już ostatni zegarek, więcej nie kupuję. O! Zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaden producent nigdy nie zaleca nakrecania automatow,jednak niektorzy podaja,ze istnieje mozliwosc ich dokrecenia/jednak to nie dotyczy wszystkich mechanizmow/.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, jednak zastanawia mnie co wskutek nakręcania/dokręcania może się złego stać? Chodzi tylko o ryzyko zerwania sprężyny czy może szybsze zużycie mechanizmu lub jego rozregulowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w automacie nie istnieje możliwość zerwania sprężyny choćbyś nawet trzy dni cały czas kręcił koronką ale to nie ma sensu. jak automat się zatrzymie to najlepiej zrobić z pięć obrotów koronką i cały czas nosić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale np. przez weekend nie noszę automatu i wczoraj mi się zegarek zatrzymał. To nie problem, bo w poniedziałek go nastawię i po kłopocie. Jednak gdybym chciał by przez weekend działał to musiałbym go nakręcić koronką lub przez machanie nim przez kilka minut.

Tak na marginesie - słyszałem, że są jakieś "rotory" czy coś w stym stylu - urządzenia, których zadaniem jest nieustanne kręcenie zegarkiem. Jak to się nazywa? Nie, nie chcę tego kupić, lecz ciekaw jestem ile coś takiego kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w automacie nie istnieje możliwość zerwania sprężyny choćbyś nawet trzy dni cały czas kręcił koronką ale to nie ma sensu. jak automat się zatrzymie to najlepiej zrobić z pięć obrotów koronką i cały czas nosić[/

tak to prawda. ale w instrukcji edoxa automata wyraźnie jest napisane, że np. na rozruch można spokojnie zakręcić koronką ok. 20 razy i dopiero potem założyć na rekę. nie ma nigdzie żadnych przeciwskazan zeby nie tykac koronki. nota bene wystarcz, że się tyle zakręci koronką, że sprzęt ruszy (max. 3-4 razy) i juz można go zakładac na rękę. nie ma siły, żeby noszoy zatrzymał się. Oczywistym jest fakt, że jeśli kupiło sie automata to nie za bardzo jest sens dokręcac go koronką... trzeba sobie było kupić pełen mechanik. nie wiem może niektórzy nie moga wytrzymac zeby się nie pobawić... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale np. przez weekend nie noszę automatu i wczoraj mi się zegarek zatrzymał. To nie problem, bo w poniedziałek go nastawię i po kłopocie. Jednak gdybym chciał by przez weekend działał to musiałbym go nakręcić koronką lub przez machanie nim przez kilka minut.

Tak na marginesie - słyszałem, że są jakieś "rotory" czy coś w stym stylu - urządzenia, których zadaniem jest nieustanne kręcenie zegarkiem. Jak to się nazywa? Nie, nie chcę tego kupić, lecz ciekaw jestem ile coś takiego kosztuje.

he he pisalismy posty w tym samym czasie. nie wiedziałem, że ci automat staje w weekend... i że musisz go potem znowu ustawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kawo

Mój zegarek ma rezerwę chodu około 42h. Gdy weekend zaczął mi się w tym tygodniu w piątek (w czwartek po pracy odłożyłem zegarek na półkę) to się zatrzymał w połowie weekendu.

Tak na marginesie dręczy mnie pytanie - czy sprężyna w automacie naciągana jest gdy rotor obraca się w jednym kierunku (w jakim?) czy w obu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kawo

Mój zegarek ma rezerwę chodu około 42h. Gdy weekend zaczął mi się w tym tygodniu w piątek (w czwartek po pracy odłożyłem zegarek na półkę) to się zatrzymał w połowie weekendu.

Tak na marginesie dręczy mnie pytanie - czy sprężyna w automacie naciągana jest gdy rotor obraca się w jednym kierunku (w jakim?) czy w obu?

moj ma 38 h, wiec tym bardziej weekend jest niedoprejścia bez zatrzymania, zważywszy, ze te maks. 38 h to jest przy maksym. naciągnięciu sprężyny... nie wiem czy po 8 h noszenia automatu naciągnie on sprężyne do końca. moze ktoś mi odpowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązania są różne w zależności od modelu (w jedną stronę lub obie) - należy znaleźć dane producenta. Gdzieś widziałem dużą tabelę z różnymi modelami zegarków - jak znajdę to zamieszczę.

możliwość sprawdzenia kierunku pracy wahnika, oraz wymaganą ilość obrotów/dzień:

http://www.orbita.at/17100.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
możliwość sprawdzenia kierunku pracy wahnika, oraz wymaganą ilość obrotów/dzień:

http://www.orbita.at/17100.htm

O! Znakomicie, dzięki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest rotomat.

Na jeden zegarek kupisz używany za 200-300 zł nowy za 500 zł.

Na 2 zegarki pomnóż x2 itd.

Nie których zegarków nir da się do kręcić koronką np.: seria Seiko 7s....

Ale jeżeli fizycznie istnieje tak możliwość.. np.: Citizen Promaster z Myota, to dlaczgo nie.

Ale ja bym tylko dał na rozruch...

Potem nosił..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zaden producent nigdy nie zaleca nakrecania automatow...

Nie do konca.

W instrukcji do mojego Seiko SPB 003 jest wyraznie napisane, ze zaleca sie nakrecenie zegarka koronka "do pelna" w sytuacji gdy zegarek sie zatrzymal. Dlaczego - nie wiem, w sumie tez mnie to troche zdziwilo.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi Doliński z Wrocławia doradził że jeżeli zegarek jest nieużywany i ma możliwość dokręcania koronką wówczas wystarczy dziennie 10 obrotów koronką i będzie chodził bez przerwy.

www.dolinski.pl

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Tissota na Eta 2824 i siedzącą pracę w dodatku często zmieniam zegarki bo po prostu mam ich kilka i wszystkie uwielbiam ;) czy dokręcanie czasami koronką tej Ecie szkodzi?? zegarek mam od kilku dni i jeszcze nie dokręcałem więc wolę zapytać bo nie chcę wywalać kasy na rotomat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według instrukcji mojego budżetowca {Conrad made in Seagull Dob] dokręcanie mechanizmu SL2503 jest raczej ryzykowne: "Do not wind the watch too hard, as this can damage it." Mam zegarek od przeszło tygodnia i to mój pierwszy automat więc mam problem. Teoretycznie kupiłem ten zegarek jako testowy bo w zamiarach mam coś znacznie lepszego w przyszłości to i tak szkoda mi go bo okazał się świetnie zrobionym zegarkiem wartym większej kasy.

Przechodząc do sedna wczoraj zrobiłem test i zostawiłem go prawie na 24h żeby spróbować dokręcania ręcznego. Po tych 24h spróbowałem i odgłosy ze środka były co najmniej straszne. Tak ma być ? Dodam że lekko raz czy dwa zakręciłem na rozruch na samym początku tyle co odpakowany z pudełka i wydało się inaczej.

Link do filmu i opisu owego SL2503: http://www.uhrenbastler.de/en/movements-en/movements-s-en/movements-s-sea-gull-en/90-sea-gull-st2503.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co rozumiesz przez straszne odgłosy, ale ta mewka to jest ogólnie dość głośny mechanizm, jeśli chodzi o nakręcanie, z tego co u siebie zaobserwowałem. Sam wahnik pracuje dość głośno, a "terkot" przy ręcznym dokręcaniu jest sporo głośniejszy niż w innych zegarkach. Niemniej werk jest bardzo dobry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadzam się że mechanizm St-25 to jeden z lepszych tego typu i w żaden sposób nie urągam renomie chińskiego Seagulla ale czy powiadomienie użytkownika o zniszczeniu mechanizmu bez większych określeń jest poważne ? Bo skąd mam wiedzieć ile razy dokładnie zakręcić i czy tylko na rozruch. No nic pozostaje mi zadać pytanie czy Ty sam dokręciłeś go na maksa i ile razy ? Jakieś przyspieszenia na dobę o parę sekund czy inne komplikacje... Wiem męczę ale nie mogę znaleźć konkretnej informacji.

Tłumaczyłem ten tekst z linku który podałem i była mowa o dziwnej konstrukcji:

The winding mechanism of the movement is a bit odd, since there are two different decoupling mechanism at the same time responsible for decoupling the movement when the crown is turned backwards:

First, there's the usual breguet clutch and second, the last transmission gear (at 6:30) is slipping beared (see the ellipse-shaped bearing) and slips off, when turned backwards. It also a rather common mechanism, but the use of two different decoupling mechanism is definitely unusual. No idea why, and maybe it's also not useful to think too much about it...

i tłumaczenie google :P

Mechanizm nawijania ruchu jest nieco dziwne , ponieważ istnieją dwa różne mechanizmy rozdzielenie jednocześnie odpowiedzialny za oddzielenie przepływu , gdykoronka jest włączona do tyłu : Po pierwsze, nie jestzwykle breguet sprzęgło i drugi ,ostatni przekładni ( na 06:30 ) ślizga łożyskowane (patrz łożyska w kształcie elipsy ) i zsuwa , gdy odwrócił do tyłu. To także, a wspólny mechanizm , ale korzystanie z dwóch różnych mechanizmów oddzielenia jest zdecydowanie nietypowe. Nie mam pojęcia , dlaczego , a może to nie jest również przydatne , aby myśleć za dużo o tym ...

Wydaje mi się to ciekawą zagadką ale być może się mylę i jest to powód mojego "laicyzmu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestiach technicznych się nie wypowiem, bo sam jestem laikiem. W kwestiach praktycznych - kilka razy zdarzało mi się nakręcać parniaka z tym werkiem do oporu (tzn. wskaźnik rezerwy chodu pokazywał max, bo koronką oczywiście dawało się dalej kręcić). Nie działo się nic złego. Z reguły jednak dokręcania koronką było na start albo na podtrzymanie nocy. Kilka obrotów, tak powiedzmy na 10 godzin chodzenia, potem dokręcał się ręką. Ciężko mi mówić o tym jak by to działało na dłuższą metę (z tego co czytałem, są mechanizmy bardziej i mniej wrażliwe na dokręcanie, np. radzieckie 2427 zdecydowanie "nie lubi" dokręcania, co w sumie czuć podczas samej procedudury - opory są wielkie), bo po prostu nigdy nie nosiłem tego zegarka zbyt często i w zasadzie jest pierwszym kandydatem do odstrzału (głównie ze względu na gabaryty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.