Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jan serafin

Wybór zegarka kieszonkowego z duszą.

Rekomendowane odpowiedzi

ładne te cymy Janku decyzja należy do Ciebie!

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie najbardziej rasowy cortebert - na tarczy chyba jakiś znaczek związany z górnictwem więc pewnie pamiątka barbórkowa lub na jubileusz wieloletniej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kieszonkowe szwajcary wcale nie są drogie, mam nawet do sprzedania dwie cymy w idealnym stanie po 150 i corteberta za 120

Witam serdecznie Panów.

Z uporem będę powtarzał ,tylko ruskie kieszonkowe. Mówiąc o wysokiej cenie miałem na myśli nowe np: del bana, x ?wyższa od emerytury. Z szacunkiem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów. Zegarki są "cymes"

~czy to prawda że szwajcary są ustawiane w/g zegara na wieży ratusza w rynku o godz.

12 -tej jednocześnie.?w Szwajcarii- w Polsce przyspieszają jak ruskie.?~

Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
~czy to prawda że szwajcary są ustawiane w/g zegara na wieży ratusza w rynku o godz.

12 -tej jednocześnie.

Jeszcze w XIX Anglii był to sposób synchronizacji zegarów. Polegało to na tym, że dokładnie w południe podnosiła się na wieży wielka kula, dzięki czemu statki cumujące na Tamizie mogły dokładnie ustawić swoje zegary pokładowe. Odpowiednia dokładność w pomiarze czasu była niezbędna do precyzyjnej nawigacji (obecnie w dużo bardziej wyrafinowanej wersji jest to wykorzystywane w systemach GPS - satelity wyposażane są w zegary atomowe).

Zwyczaj podnoszenia kuli przetrwał m.in. w USA gdzie unosząca się kula wskazuje przybycie Nowego Roku w noc sylwestrową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. kadarius-Darek pięknie odpowiedział na mój półżartobliwy cytat:

mniemam że wiele w prosty sposób wyjaśnił,czerpiąc wiedzę z historii powyższego.

Pytanie brzmiało:

Dlaczego zegarki szwajcarskie w ich kraju/Szwajcarii"chodzą"pisownia oryginalna bardzo dokładnie.?

odp: bo wszyscy regulowali je w/g zegara na wieży.? koniec cytatu.

W Polsce szwajcary np: taki Epos b, drogi 5sek/ dobę ,wyczytałem tą informację z naszej stronki KMZiZ,nie wspomnę o ruskich, najszybszych zegarkach Świata,też cytat z KMZiZ.

połączyłem te treści i jest ,co jest.

Uważam iż mało rozmawiamy o zegarkach,historii, ich powrotu na salony,również pod strzechy naszych domów.

Troszeczkę Poezji na zakończenie.

Pozwolę sobie zacytować Państwu:

>Czas widać wyrażnie na tynku ściany,

na pożółkłych stronicach,

na twarzach ukochanych

ze zdjęciami porównanych.< Elena z Penzy.

Dziękuję, z szacunkiem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Panów. Zegarki są "cymes"

12 -tej jednocześnie.?w Szwajcarii- w Polsce przyspieszają jak ruskie.?~

Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Nie bardzo łapię o czym mówisz. Możesz jaśniej, bo zapowiada się ciekawie... :D

Co do zegarka, co widzisz w mołni? Nie, że nie lubię zegarków radzieckich, ale szwajcar to szwajcar i kosztuje niewiele więcej niż rusek :D

Pozdro

Witam Komornik12,co ja widzę w mołni,odpowiem,widzę to co chce ujrzeć każdy z nas,ponadto widzę duszę ,serce,prostotę jak każdy artysta. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

PS/Przepraszam za artystę,tu przesadziłem troszeczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,nick555 obejrzałem tą Mołniję na Allegro ,ładna lecz za Waszą pomocą: Darka w tym

zasługa iż pierwszym owocem mojej kolekcji ,jest Mołnija. Lecz to pierwszy owoc i ja nie

skończyłem-nie zaprzestałem na Waszej pomocy.Dokładniej opiszę w poście,p/t "Rzecz o zegarku.". Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc. Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kieszonkowe szwajcary wcale nie są drogie, mam nawet do sprzedania dwie cymy w idealnym stanie po 150 i corteberta za 120

Kuba - masz dalej te szwajcarskie kieszonki do sprzedania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów miło,oferty są kuszące,szwajcar marzenie dawnych lat,obecnie hm?.

Dziękuję za pomoc,lecz teraz szukam Łucz{CCZ} oryginał. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz o zegarkach.

Zegarek to nie tylko czasomierz, to także biżuteria do stroju, emanacja stylu życia,statusu,zainteresowań,tradycji,manier,historii,a nawet temperamentu.

Historia- sięga 1500r.p.n.e.,a więc 3500 lat.

724r-pierwsze mechaniczne Chiny.

1325r-Anglia.

1880r-Anglia(GTM)-wzorzec pomiaru czasu dla całego Świata.

1880r-Niemcy,pierwsze naręczne.

Szwajcaria-nic? nie piszą.?

Rosja-nic? nie piszą.?

Pierwotnie osobiste zegarki kieszonkowe,one to dominowały wśród rodu męskiego. W przeciwieństwie do skromnych naręcznych,posiadały,zdobienia,metale szlachetne,kamienie-to

one były odzwierciedleniem,duszy,elegancji,stylu,manier,historii,tradycji,i temperamentu.

Stereotyp: narzucał nam dwa zegarki( pierwszy na komunię Św.-drugi porządny i solidny

kupiony za zarobione pieniądze,lub otrzymany za zasługi w pracy.)

Dzisiejsi entuzjaści mody wbrew stereotypom,powinni dysponować 2-3 zegarkami i to niekoniecznie z najwyższej półki,/~jak powiadają,do ubrania,garnituru,fraka.~/

Kończąc swój wywód,spróbuję pokazać Państwu,owoc naszych wspólnych poszukiwań do mojej kolekcji; Mołnija,znają ją niektórzy,drugie maleństwo to,to?,to od mojej żony na otarcie moich łez, w oczekiwaniu na Mołniję,za którą dziękuję Darkowi i Państwu wszystkim.

Kolejny owoc moich pożądań,-to,Łucz(YYZ) oryginał. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

post-1-1204199706.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS/nie potrafię wysłać poprawnego zdjęcia,przepraszam drugiego w ogóle nie mogłem znależć . poćwiczę ten temat jako b.istotny i niezbędny w naszych konwersacjach. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS/nie potrafię wysłać poprawnego zdjęcia,przepraszam drugiego w ogóle nie mogłem znależć . poćwiczę ten temat jako b.istotny i niezbędny w naszych konwersacjach. Janek

post-1-1204200795.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS/ udało się,tylko ta jakość fotki? w albumie są b. dobrej jakości nie wiedzieć czemu tak jest.? Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jan spróbuj wstawić zdjęcie za pomocą ImageShack - okienko masz bezpośrednio pod tekstem odpowiedzi

Napisz jakiego Łucza szukasz może coś się znajdzie u kolegów :mrgreen:

Przesyłka z Mołnią powinna do Ciebie już dochodzić!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziękuję za pomoc,lecz teraz szukam Łucz{CCZ} oryginał. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

Łucz - kieszonka, czy naręczny :?:

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol - czy łucz robił kieszonki??? ja jeszcze nie widziałem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Darka i pozostałych panów,wklejanie muszę poćwiczyć,łatwiej mi wykonać fotkę ,niż ją przesłać.Przesyłka dotarła do mnie w całości w dniu,27-02-2008r,za którą jeszcze raz serdecznie dziękuję. Łucz? oczywiście kieszonkowy,18kamieni lub więcej,złote wskazówki,biały cyferblat,o ile to możliwe,indeksy arabskie złote,(zasłyszane słowo od Pana Wojciecha K,to

mikro regulacja) postaram się wkleić fotkę bo mam w albumie. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Darka i pozostałych panów,wklejanie muszę poćwiczyć,łatwiej mi wykonać fotkę ,niż ją przesłać.Przesyłka dotarła do mnie w całości w dniu,27-02-2008r,za którą jeszcze raz serdecznie dziękuję. Łucz? oczywiście kieszonkowy,18kamieni lub więcej,złote wskazówki,biały cyferblat,o ile to możliwe,indeksy arabskie złote,(zasłyszane słowo od Pana Wojciecha K,to

mikro regulacja) postaram się wkleić fotkę bo mam w albumie. Z poważaniem dla wiedzy.Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz to poślij mi fotki (albo komuś innemu) to pomogę/pomożemy wkleić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Tschelabińsky Watch Faktory(YYZ) produkuje kieszonkowe, Lucz , Mołnia i Ural ,nie

kieszonkowe mniemam.Natomiast (WMP) Mińsk Watch Plant,produkuje jedne z najlepszych w byłym ZSSR,są znakiem fabrycznym-"Luch" cenione ,za precyzję,elegancję i niezawodność,

nowoczesny styl odpowiadający standardom Światowym. Ciekawostką jest wyprodukowany, najmniejszy zegarek wielkości 10-cio kopiejkowej monety. Budowa fabryki to jesień 1954r.Cel to eksport do W.Brytanii,Afryki, Czech,Słowacji, Hong Kong etc,etc.Łucz oferuje ponad 240 wzorów zegarków dla klienta, stąd trzy cyfrowe liczby 999, oznacza że tyle osób będzie miało taki sam model zegarka. Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łucz kieszonka z Czelabińska:

http://www.ussrwatches.info/main.php?g2_itemId=703

http://www.ussrwatches.info/main.php?g2_itemId=705

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Nigdy kieszonki nie były w moim kręgu zainteresowań, więc moja wiedza malutka :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Łucz oferuje ponad 240 wzorów zegarków dla klienta, stąd trzy cyfrowe liczby 999, oznacza że tyle osób będzie miało taki sam model zegarka.

W to ja bym nie wierzył. Obecnie tzw. serie limitowane 999 egzemplarzy to taki pic na wodę. Dodadzą kropkę na tarczy, albo i nie i już leci "nowa wersja".

Jeśli chodzi o stare radzieckie Łucze, to w nich 3 - cyfrowe oznaczenie to raczej nr jakiejś serii, a nie numer konkternego egzemplarza. Dajmy na to zwykły Łucz z mechanizmem 2209 w chromowanej kopercie z białą tarczą, czarnymi rzymskimi indeksami, czarnymi wskazówkami. Powstała takich zegarków ogromna ilość, wszystkie były takie same i nie możliwe jest, żeby 3 - cyfrowy numer na deklu był numerem konkretnego egzemplarza.

Były radzieckie Łucze z numerem konkretnego zegarka na deklu, ale ten numer ma już dużo więcej cyfr niż 3.

Co do Łucza kieszonki z Czelabińska (linki do zdjęć podałem wyżej), ciężko będzie zdobyć taki zegarek. Gdyby był na allegro, lub spotkałbym go na targu sam bym go kupił. Piękna maszyna !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.