Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jan serafin

Wybór zegarka kieszonkowego z duszą.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a ja mam taką kieszonkę:

d207608192615407.jpg

79538d075ae7a56b.jpg

wiecie może co to za zegarek, bo ja wiem tylko,że to jakiś cylinder. Zegarek niesprawny i tak się w ogóle zastanawiam, czy warto mi się w niego bawić i chodzić z nim do zegarmistrza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.Dostałem dzisiaj automat rakieta i tutaj zaszaleli rosjanie bo kamyków jest od groma (29)

Wostok autoamt 2416 b ma kamyków 31 :wink:

Wracając do kieszonek, nie Mołnia, nie Łucz, ale też piękna

post-280-0-96886800-1330806438.jpg

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta Rakieta mocna :) pamiętam jak była na Allegro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Niby 31 i 32 nie liczyłem w moim wostoku łunochodzie :mrgreen: ale i tak jestem zaskoczony mechanizmem rakiety.Jest swietny!!!!!!!!!!!!!Wahnik na tulejce z rowkiem smarnym-miodzio!!!Co do kieszonek to wyremontowałem mołnie z 1960 roku.....jutro ide pokazac zegarmistrzowi bo mowił zezby sie nie brac bo nic nie wyjdzie z naprawy , mechanizm był z plesnia taka zielona i czarną tez (bleeeeeeee obrzydlistwo).Mysle ze zegarmistrz mały szok przeżyje albo bedzie mowił ze to nie ten sam werk :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kieszonka z duszą wygląda tak:

molnyia0094.jpg

molnyia0094faf.jpg

Wyprodukowana w 1940 roku. Jedzie do mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ilość kamieni oznacza nic innego jak ilość łożyskowanych przez nie osi :) czyli im więcej osi chcemy umieścić w trudniej ścieralnych łożyskach z kamieni tym więcej ich znajdzie się w mechanizmie ale nie wszystko wymaga czy jest nawet sens tak łożyskować więc nie działa tu zasada "im więcej tym lepiej" :)

Witam, Mariusz?pamiętam z lat młodzieńczych,gdy pokazywaliśmy swoje zegarki. Z zazdrością oglądałem zegarek który miał wówczas 21 kamieni a mój 18,wszystko co się obraca ,wymaga łożyska-kamienia, dodam iż były one szlachetne i drogie,a trwałość mechanizmu,jego praca,precyzja jest; wprost proporcjonalna do wymienionych.ale. Z szacunkiem dla Wiedzy. Janek

PS/ znalazłem stary zegar samochodowy/prawd."Żuk"-"Syrena"/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kieszonka z duszą wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Wyprodukowana w 1940 roku. Jedzie do mnie...

Witam rproch,tak dokładnie, jest piękny,srebrny i jak podajesz antyk z 1940r.

Chwała Ci.! Z poważaniem da wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.Dostałem dzisiaj automat rakieta i tutaj zaszaleli rosjanie bo kamyków jest od groma (29)

Wostok autoamt 2416 b ma kamyków 31 :wink:

Wracając do kieszonek, nie Mołnia, nie Łucz, ale też piękna .Tak Karolu ,zaiste piękna.Janek

[url="post-21942-0-69419400-1330806442.jpg"]Obrazek[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niby 31 i 32 nie liczyłem w moim wostoku łunochodzie :mrgreen: ale i tak jestem zaskoczony mechanizmem rakiety.Jest swietny!!!!!!!!!!!!!Wahnik na tulejce z rowkiem smarnym-miodzio!!!Co do kieszonek to wyremontowałem mołnie z 1960 roku.....jutro ide pokazac zegarmistrzowi bo mowił zezby sie nie brac bo nic nie wyjdzie z naprawy , mechanizm był z plesnia taka zielona i czarną tez (bleeeeeeee obrzydlistwo).Mysle ze zegarmistrz mały szok przeżyje albo bedzie mowił ze to nie ten sam werk :mrgreen:

Witam "andree" 31-32 kamyki,gdyby one były diamentowe, pomyśl jaka by była wartość Twojego Wostoka.?

"andree"? czyżbyś był odnowicielem duszy w zegarku np: Mołnija,pokaż to dzieło na forum. Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie a ja mam taką kieszonkę:

Obrazek

Obrazek

wiecie może co to za zegarek, bo ja wiem tylko,że to jakiś cylinder. Zegarek niesprawny i tak się w ogóle zastanawiam, czy warto mi się w niego bawić i chodzić z nim do zegarmistrza :/

Witaj :aronus" jeśli to ruski,bo tu o nich mowa na forum,to nie wahaj się idż z nim do zegarmistrza, chyba że robisz to bez przekonania i serca. Z poważaniem dla wiedzy. Janek

PS/ cylinder powiadasz,chyba nie ruski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na taką:

30e62921b4f35a5bm.jpg

d7412c74ef0a50fcm.jpg

Niestety nie udało mi się zidentyfikować co to jest takiego, w każdym razie chyba nie Rusek (pisze Swiss) i ponoć z 2 wojny :neutral:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert - ta kieszonka Kirowa piękna jest, tylko drugie zdjęcie nie wyświetla się. Gdzie dorwałeś takie cacko :?:

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Robert - ta kieszonka Kirowa piękna jest, tylko drugie zdjęcie nie wyświetla się. Gdzie dorwałeś takie cacko :?:

Na Ameryckim jeBaju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach te Mołnije, cieniutkie , cieńsze od szwajcara,ten mój poszukiwany Łucz też nie za gruby,a jaki sympatyczny nieprawdaż?. Gdy go posiądę, połączę dwa Narody w mojej kieszeni.

Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek jaśli rozważasz zakup rakiety przez internet, to żebyś sie nie rozczarował ale nie jest tak duża jak molnia :wink:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Pawell31, moim owocem pożądania jest "Łucz" kieszonka patrz zdjęcia na moich stronach , w każdym niemal poście wzdycham za nim.Zdjęcia pokazałem z Allegro/Antyki z bardzo niską ceną, dlatego przedstawiłem je do Waszej oceny.Łucza, tak jak Mołniję może pozyskam dzięki Wam,u mnie nie ma bazarków tego typu. Z poważaniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Jacka, zapytam Cię Jacku a propos-kamieni,co oznacza w zegarku który ma,15, 17, 19, 21,23,32 itd.?.

Witam.

Otóż to bardzo zależy od konstrukcji zegarka. Tak z grubsza: dla zegarka z wychwytem szwajcarskim i naciągiem ręcznym, minimum, zapewniające dobry chód i względną trwałośc, to 11 łożysk z kamienia półszlachetnego (zwykle rubinu). Ułożyskowanie w kamieniach całej przekładni chodu (czyli w sumie !5 kamieni) zapewnia daleko większą trwałośc. Dodanie dwóch kamieni nakrywkowych koła wychwytowego (czyli do 17) poprawia niezmiennoś chodu w różnych pozycjach. Przy ręcznym naciągu 21 kamieni służy raczej prestiżowi, ale w automacie bardzo się przydaje. 30 lub 32 kamienie oznaczają, że konstruktorzy postarali się o niezawodnoś naciągu automatycznego.

O ile mi wiadomo, rekordem jest koło 100 kamieni w zegarku naręcznym :smile:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Jacku,z Twojej wypowiedzi wynika że,w kieszonce Łucz, 17-19 bardzo dobrze,21-23 to już zbytek łaski? pomijam tu naręczne, nie moi ulubieńcy,dziękuję za odpowiedż,w pozostałej części ,jak wychwyt itp,czarna magia. Z poważeniem dla wiedzy. Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku te rakiety nie... one jakies takie nie kieszonkowate... Tobie trzeba zwykłą prostą Mołnie z jasną tarczą...

Dziś w Lublinie na giełdzie oglądałem dla Ciebie takowe tylko cena wg mnie nieprzystępna bo 80 zł. Myslę że można znaleźć taniej tak samo ładne. A łucza niestety.... brak. Nadal widziałem go tylko na zdjęciu.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gliwicach nie było dzisiaj łucza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kieszonkowy lucz to naprawde rzadkosć, i bedzie problem z trafiniem go w naszym kraju...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Janku te rakiety nie... one jakies takie nie kieszonkowate... Tobie trzeba zwykłą prostą Mołnie z jasną tarczą...

Dziś w Lublinie na giełdzie oglądałem dla Ciebie takowe tylko cena wg mnie nieprzystępna bo 80 zł. Myslę że można znaleźć taniej tak samo ładne. A łucza niestety.... brak. Nadal widziałem go tylko na zdjęciu.

Witaj "nick555" cieszę się że jesteś, Mołniję już mam,w swojej kieszeni na własność od Darka,chwała mu za to. Teraz Łucz,tylko Łucz kieszonka,serdeczne dzięki za zaangażowanie w, temat,spoko mówił któryś z kolegów,nie pali się! Ważne że jesteś po świętach, brakowało mi Ciebie chociażby przez sentyment do historycznej ziemi sandomierskiej, z której się wywodzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w gliwicach nie było dzisiaj łucza

Witaj Kuba,jak toczy się koło historii,kilkadziesiąt lat temu w kooperacji z Wami,zasypywano mnie w miastach górniczej braci,zegarkami,różnej maści, za małe pieniądze i nie tylko zegarkami, dzisiaj? hm.. ech Przyjacielu...

PS/ wybacz refleksję moją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.