Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dydex

W miarę cienki mechanik

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, void napisał(-a):

Nomos Club jest cienki, ma piękne tarcze, ale czy te długie uszy nie niweczą zalet? Nawet mój duży nurek NY0040 jest krótszy.

Uszy są ładnie podgięte i nosi się super. Taki urok ich stylu po prostu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dostum napisał(-a):

Mając dobre kontakty za granicą nie trzeba płacić też za przesÿłkę. Nie bez kozery napisałem właśnie o kontaktach.

Jest nazwa na tego typu dzialania, ale pozostawie ja dla siebie.

Kazdy zyje wedlug wlasnych zasad. 

Jednak kradziez to dalej kradziez, a brak zaplaty podatku  to rowniez kradziez bo wbrew pozorom nie okradasz panstwa tylko legalnie sprzedajacych  wlascicieli sklepow  i lokalnych zegarmistrzow wprowadzajac do obiegu zegarek z ktorego cena nie sa w stanie konkurowac. Po to istnieja cla i podatki dodane, aby nie zarznac lokalnego rynku nieuczciwa konkurencja. Jakby kazdy  kupowal zegarek w ten sposob to za chwile nie bylo gdzie tych  zegarkow serwisowac i kupowac.

Bawi mnie dwulicowosc  niektorych  ludzi ktorzy pisza ze nigdy by nie kupili kradzionego zegarka bo sa tacy swieci ale przyklaskuja tego typu praktykom. To co proponujesz to najzwyklejsza w swiecie kradziez  i zadne naginanie rzeczywistosci  nie zmieni tego faktu.

Edytowane przez piotr76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak kradziez to dalej kradziez, a brak zaplaty podatku  to rowniez kradziez bo wbrew pozorom nie okradasz panstwa tylko legalnie sprzedajacych  wlascicieli sklepow  i lokalnych zegarmistrzow wprowadzajac do obiegu zegarek z ktorego cena nie sa w stanie konkurowac. Po to istnieja cla i podatki dodane, aby nie zarznac lokalnego rynku nieuczciwa konkurencja. Jakby kazdy  kupowal zegarek w ten sposob to za chwile nie bylo gdzie tych  zegarkow serwisowac i kupowac.

Bawi mnie dwulicowosc  niektorych  ludzi ktorzy pisza ze nigdy by nie kupili kradzionego zegarka bo sa tacy swieci ale przyklaskuja tego typu praktykom. To co proponujesz to najzwyklejsza w swiecie kradziez  i zadne naginanie rzeczywistosci  nie zmieni tego faktu.

To jakaś aberacja.
Tego nawet nie sposób skomentować.
Więc powstrzymam Cię.
Proszę Cię abyś powstrzymał się z ocenianiem innych.

Btw
Ostatnio poprosiłem przyjaciela aby kupił mi perfumy w USA.
W Polsce kosztują na Notino 2000pln a w USA 120$.
Akurat leciał do Polski więc zabrał je ze sobą.
Nie ma w tym nic złego.
Jest to bardzo racjonalne działanie.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Dostum napisał(-a):

To jakaś aberacja.
Tego nawet nie sposób skomentować.
Więc powstrzymam Cię.
Proszę Cię abyś powstrzymał się z ocenianiem innych.

Btw
Ostatnio poprosiłem przyjaciela aby kupił mi perfumy w USA.
W Polsce kosztują na Notino 2000pln a w USA 120$.
Akurat leciał do Polski więc zabrał je ze sobą.
Nie ma w tym nic złego.
Jest to bardzo racjonalne działanie.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Widocznie  limity na prezenty to  jakas abberacja i widzi mi sie ekonomistow.

Powstrzymasz mnie przed czym ? Nazywaniem rzeczy po imieniu bo ci sie to nie podoba?

Tego typu cwaniactwo to dalej kradziez  i nie istotne jak to nazwiesz.

Zyj jak uwazasz ale wiedz ze jakby kazdy sprowadzal wszystko przez znajomych i kolegow omijajac oficjalne kanaly dystrybucji  to za kilka lat bys stal w kilometrowej kolejce  do jedynego sklepu spozywczego w okolicy po ocet o ile  w ogole bylby dostepny.  Po buty czy ubrania wycieczka  do sasiadujacego kraju,  poniewaz wiekszosc sklepow zbankrutowala i sie zamknela skoro kazdy wszystko sciagal na'boku' przez kolegow bez cla i vat.

ps Swoja droga nie wiem jakie perfumy kosztuja prawie 5x wiecej w  Polsce jak w USA. Jak rozumiem tam darmo rozdaja? Sa roznice cenowe na niektore artykuly ale bez przesady. Tak sie sklada ze zdarza mi sie bywac w US  ale takich roznic w cenach towarow nigdy nie widzialem.

W podsumowaniu  masz racje nie komentuj bo nie rozumiesz  i  nie oceniasz prawidlowo swojego podejscia. Co innego kupic cos na wycieczce jako prezent a co innego oczekiwac ze ktos bedze lamac dla Ciebie prawo bo    ten przyslowiowy kolega czy znajomy celowo znaczaco zanizajac  wartosc towaru  podczas wypelniania  dokumentów przewozowych popelnia przestepstwo karno skarbowe, a  ty wiedzac ze zapewne te dokumenty  trafia do  urzedu celnego dzialasz  i namawiasz  do oszustwa . Wlasciwie takie dzialanie  czesciowo pokrywa definicje oszustwa polaczonego z kradzieza  i pomimo ogolnej aprobaty  ze strony innych ludzi dalej pozostaje kradzieza.

ps. W kwestii perfum za 2 tys pln. Zapewne roja danger lub podobne. Aktualna cena w  USA 430 USD + tax  i duzo tak wymieniac...

Edytowane przez piotr76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety trudno się nie zgodzić z Piotr76. Przemyt to przemyt i jest to forma kradzieży.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, piotr76 napisał(-a):

Moim zdaniem troszeczkę przesadzasz. Prywatnie zaciągnąć skądś, czy też lecieć, kupić na miejscu i przywieźć porownujesz do nielegalnego importu z w celach zarobkowych z pominięciem obowiązujących podatków i innych danin. 

Czyli, że jak zamowilem seagulla z Ali Express za 200zl, gdzie sprzedawcy na allegro sprzedają po 400zl bo VAT kto tzn jestem przemytnikiem? Złodziejem? Albo jak mi ktoś z rodziny iPhona kupi w USA i przywiezie. Albo jak samochód kupię w Czechach lub u Niemców, bo znacznie taniej niż u nas... Bo podatki itp....

To przecież dokładnie ten sam mechanizm, który opisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Moim zdaniem troszeczkę przesadzasz. Prywatnie zaciągnąć skądś, czy też lecieć, kupić na miejscu i przywieźć porownujesz do nielegalnego importu z w celach zarobkowych z pominięciem obowiązujących podatków i innych danin. 

Czyli, że jak zamowilem seagulla z Ali Express za 200zl, gdzie sprzedawcy na allegro sprzedają po 400zl bo VAT kto tzn jestem przemytnikiem? Złodziejem? Albo jak mi ktoś z rodziny iPhona kupi w USA i przywiezie. Albo jak samochód kupię w Czechach lub u Niemców, bo znacznie taniej niż u nas... Bo podatki itp....

To przecież dokładnie ten sam mechanizm, który opisałeś.

Cytat

Oczywiscie nie nie ten sam i widze ze pojecia nie masz o czym piszesz.

Jak rodzina Ci zamawia  I phone to ma obowiazek zaplaty VAT i cla, bo prezent przekracza magiczna kwote 150 euro .Jesli tego nie robia to po prostu okradaja  panstwo i sprzedawcow Iphonoww PL. Jak nie placa cla i VATw Polsce to  przemycaja czyli inaczej mowiac kradna  i nie ma znaczenia ze nie zgadzasz sie definicja.Tak to przemyt. Jak kupujesz samochod to jak sciagasz z  poza  EU placisz clo, akcyze itd... . Jak kupujesz w EU to albo placisz podatek VAT w innym kraju albo sciagajac samochod w kwocie netto musisz oplacic podatek VAT  i akcyze w Polsce . Roznice na nowych samochodach w Europie sa znikome jesli popatrzec na niezaleznych dealerow. Jesli mowa o zegarkach mowimy roznicy   okolo  25-30% na podatach a nie np 3% na roznicach cenowych samochodow.

Edytowane przez piotr76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, piotr76 napisał(-a):

Oczywiscie nie nie ten sam i widze ze pojecia nie masz o czym piszesz.

Jak rodzina Ci zamawia  I phone to ma obowiazek zaplaty VAT i cla, bo prezent przekracza magiczna kwote 150 euro .Jesli tego nie robia to po prostu okradaja  panstwo i sprzedawcow Iphonoww PL. Jak nie placa cla i VATw Polsce to  przemycaja czyli inaczej mowiac kradna  i nie ma znaczenia ze nie zgadzasz sie definicja.Tak to przemyt. Jak kupujesz samochod to jak sciagasz z  poza  EU placisz clo, akcyze itd... . Jak kupujesz w EU to albo placisz podatek VAT w innym kraju albo sciagajac samochod w kwocie netto musisz oplacic podatek VAT  i akcyze w Polsce . Roznice na nowych samochodach w Europie sa znikome jesli popatrzec na niezaleznych dealerow. Jesli mowa o zegarkach mowimy roznicy   okolo  25-30% na podatach a nie np 3% na roznicach cenowych samochodow.

Obaj wiemy, że to nie miejsce do dyskusji. Przykłady mogłem faktycznie dać wyolbrzymione lub zbyt ogólnikowe.

Chce tylko rozróżnić kwestie importu prywatnego a w celach zarobkowych, tj. wprowadzenia do obrotu. Ty, jak zrozumiałem poruszyłeś właśnie kwestie wprowadzenia do obrotu i konkurencyjności w stosunku do rodzimych sprzedawców, podatki itp itd. Tu się zgodzę. 

Ale ja o prywatnym zakupie dla siebie samego. Wiem, że nie tylko ja ale wiele jak nie większość tu obecnych taki import "może traktować" inaczej i szczerze i wprost - mamy gdzieś rodzimych sprzedawców z absurdalną marżą, i jeśli zegarek nam się spodobał i chcemy to mieć, a można go kupić na drugim końcu świata za pół ceny z legalnego źródła jako oryginalny produkt i są możliwości prawne (wysyłka jako prezent choćby) aby ominąć dodatkowe koszty... Odpowiedzcie sobie sami, jak byście postąpili oraz czy jeśli ktoś tak zrobił to jest na równi z przemytnikiem omijającym/wygładzającym np VAT z budżetu Państwa i uderzającym w gospodarkę na tle konkurencyjności i zaniżania cen rynkowych.

Edit

I nie rozdrabniamy się na szczegóły. Każdy chyba wie o co chodzi i moralność ma własną. Dla mnie omawiany przypadek (przedmiotowy post) nie jest czymś, co należało podnieść do rangi przemytników, złodziejstwa - przestępstwa jednym słowem. I nie rozumiem w czym jest problem. Wyolbrzymiony, naciągany w tym jednym, konkretnym przypadku zaznaczam.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bazarku pojawił się Nomos nowy za 5k . Dodatkowo ma przeszklony dekiel 😉

Screenshot_20241210_111803_Opera.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Już do mnie jedzie Nomos Club 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry strzal ;)

Udostępnij tę odpowiedź