spidernet 0 #1 Napisano 16 Grudnia 2024 Czy ktoś z Was miał może praktykę w imporcie zegarka z Japonii? Znalazłem interesujący mnie model w ogólnodostępnym portalu znanym wśród znawców tematu. Chciałbym wiedzieć na jakie koszty się rpzygotować w przypadku zakupu zegarka o wartości około 3 tyś zł. Czy naliczone zostanie cło lub inne podatki przy dostawie? Generalnie spodziewam się naliczeń ale nie wiem w jakiej wysokości? Prośba o rozwianie moich wątpliwości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3328 #2 Napisano 16 Grudnia 2024 Wszystko zależy, jaką spedycją zegarek będzie szedł. Na pewno zostanie doliczony VAT i opłaty celne, zapewne kilka stówek za obsługę celną. Przy imporcie z Japonii bardzo ważne, żeby koszty wysyłki nie były zaniżone lub darmowa wysyłka, co z tego kraju często się zdarza, bo doliczą dodatkowo koszty wg. tabeli, a one zwykle są spore. Unikaj też spedycji pocztowej, bo nasza poczta nie będzie chciała zrobić formalności celnych albo będzie piętrzyła problemy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hil2 184 #3 Napisano 16 Grudnia 2024 kupowałem często z japonii, jak doliczysz do ceny zakupu 28% to się nie pomylisz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6250 #4 Napisano 16 Grudnia 2024 +25% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinboro 78 #5 Napisano 17 Grudnia 2024 A jak mają się opisy zegarków do rzeczywistości z Waszego doświadczenia ? Bo po zdjęciach wydaje mi się, że Japończycy starają się oddać rzeczywisty wygląd zegarka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rads 5414 #6 Napisano 17 Grudnia 2024 7 godzin temu, marcinboro napisał(-a): Bo po zdjęciach wydaje mi się, że Japończycy starają się oddać rzeczywisty wygląd zegarka... Szaleńcy! 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinboro 78 #7 Napisano 17 Grudnia 2024 22 minuty temu, rads napisał(-a): Szaleńcy! 😁 No szaleńcy, jak widzę czasami cuda wizualne mistrzów fotografii na naszym OLX. A potem rozczarowanie typu: zdjęcia a rzeczywistość 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vakamitshi 0 #8 Napisano 22 Grudnia 2024 Dzień dobry ! Jestem nowy na forum i tak też przegladałem podobne tematy ,ale dopytam dla mojego spokoju ducha znawców Planuje zakup tego zegarka z chrono https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-seiko--seiko-alpinist-2020-green-sbdc091--spb121j1--id19962492.htm?searchHash=d7a8f9aa_c7L55m&pos=4 , na nasze to około 2018 zł z wliczona wysyłka dhlem , dobrze liczę ze do zapłaty będę miał około 2570 ze wszystkim ? Wiadomo ,że na chrono płacę te 2018 zł * a pozostałą kwotę za wszytkie opłaty kiedy i komu ? Dziękuje za pomoc i życzę najlepszego na nadchodzące święta . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6250 #9 Napisano 22 Grudnia 2024 W dniu 17.12.2024 o 08:10, marcinboro napisał(-a): A jak mają się opisy zegarków do rzeczywistości z Waszego doświadczenia ? Bo po zdjęciach wydaje mi się, że Japończycy starają się oddać rzeczywisty wygląd zegarka... Japończycy dość często zaniżają stan wizualny zegarka - w 99% przypadków jak wynika z moich doświadczeń stan był lepszy niż opis by wskazywał. Europejczycy zawyżają niestety. 7 godzin temu, Vakamitshi napisał(-a): Dzień dobry ! Jestem nowy na forum i tak też przegladałem podobne tematy ,ale dopytam dla mojego spokoju ducha znawców Planuje zakup tego zegarka z chrono https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-seiko--seiko-alpinist-2020-green-sbdc091--spb121j1--id19962492.htm?searchHash=d7a8f9aa_c7L55m&pos=4 , na nasze to około 2018 zł z wliczona wysyłka dhlem , dobrze liczę ze do zapłaty będę miał około 2570 ze wszystkim ? Wiadomo ,że na chrono płacę te 2018 zł * a pozostałą kwotę za wszytkie opłaty kiedy i komu ? Dziękuje za pomoc i życzę najlepszego na nadchodzące święta . DHL się do Ciebie odezwie jak przesyłka wejdzie na cło, podadzą Ci kwotę do zapłaty i szczegóły. Z reguły też będziesz musiał wypełnić krótki druk o upoważnieniu dla nich przeprowadzenia procesu celnego i czasami chcą tłumaczenie faktury (ale ostatnio rzadko tego wymagali -wystarczało krótkie oświadczenie co jest w paczce, do czego służy i z jakiego materiału jest wykonane). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vakamitshi 0 #10 Napisano 22 Grudnia 2024 Godzinę temu, sviety napisał(-a): Japończycy dość często zaniżają stan wizualny zegarka - w 99% przypadków jak wynika z moich doświadczeń stan był lepszy niż opis by wskazywał. Europejczycy zawyżają niestety. DHL się do Ciebie odezwie jak przesyłka wejdzie na cło, podadzą Ci kwotę do zapłaty i szczegóły. Z reguły też będziesz musiał wypełnić krótki druk o upoważnieniu dla nich przeprowadzenia procesu celnego i czasami chcą tłumaczenie faktury (ale ostatnio rzadko tego wymagali -wystarczało krótkie oświadczenie co jest w paczce, do czego służy i z jakiego materiału jest wykonane). Serdecznie dzięki za pomoc ,długo polowałem na ten zegarek ale ceny na olx za używki niestety trochę za duże a co do moich wyliczeń są prawidłowe? Czy mam złe informacje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6250 #11 Napisano 23 Grudnia 2024 +-25% do ceny więc powinno się zgadzać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach