Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Montaż filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy ktoś z Was posiada umiejętność montażu filmów? Przymierzam się do nauki tej sztuki, a jestem zupełnym laikiem. Łudzę się, że uda mi się znaleźć na to czas 😉

Jakie macie doświadczenia w montażu filmów i jakie programy polecacie na początek?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, na początek polecam InShot.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ladek22, poruszasz się już trochę w środowisku iOS - więc pobaw się iMovie

Canva np. pozwala na zabawę on-line, dość fajny jest DaVinci Resolve, jest tego cała masa, sam musisz zdecydować w którym programie będzie Ci najwygodniej 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Cześć, czy ktoś z Was posiada umiejętność montażu filmów? Przymierzam się do nauki tej sztuki, a jestem zupełnym laikiem. Łudzę się, że uda mi się znaleźć na to czas 😉

Jakie macie doświadczenia w montażu filmów i jakie programy polecacie na początek?

Używam Final Cut Pro.

Ale najpierw co i w jakiej ilości chcesz tworzyć? Bo jeśli to ma być jeden film rocznie z weekendu w górach to wystarczy ci najprostszy sklejacz-podpowiadacz typu iMovie.

Kupiłem FCP razem z nowym Makiem, była dobra oferta, a od wieków planowałem robić filmy po swojemu i dla siebie.

Program jest fantastyczny, to potężny soft dla zawodowców, ale amator również się w nim odnajdzie. Do FCP można znaleźć mnóstwo tutoriali, darmowych kursów, bibliotek itp. Sa też w miarę niedrogie, płatne kursy, ale warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

@ladek22, poruszasz się już trochę w środowisku iOS - więc pobaw się iMovie

Canva np. pozwala na zabawę on-line, dość fajny jest DaVinci Resolve, jest tego cała masa, sam musisz zdecydować w którym programie będzie Ci najwygodniej 

Ściągnąłem DaVinci Resolve. Niestety, ale ja "niciewo" po angielsku, a ustawień, aby zmienić język, nigdzie nie mogę znaleźć.

Pobawił bym się po omacku, jak przed laty z Audacity, programem do edycji muzyki. Miałem wersję angielską i po omacku świetnie sobie radziłem :)

Udało mi się wczytać film, ale nie bardzo umiem się w tym poruszać. Chcę zobaczyć jak się to robi i czy to w ogóle jest dla mnie :)  Jak na razie to przysłowiowa "czarna magia". Życzcie mi powodzenia :) 

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przygodę z Final Cut Pro w razie potrzeby iMovie.

Jak w przypadku każdej nauki - tutoriale na youtube, chatGpt, Udemy/

Zobaczysz możliwości na różnych przykładach.

W konsekwencji uzyskasz to co chciałeś z jakiś fajerwerkami.

Że j.angielski? - warto przy przy okazji się nauczyć. 

Myślę że większość z osób pracujących w jakiś technologiach w podobny sposób zdobywało doświadczenia. 

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukałem, eksperymentowałem i w końcu używam Movavi. Wszystkie darmowe jakie przerabiałem były porażką, ten coś tam kosztuje, ale warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rezultacie ściągnąłem dwie aplikacje DaVinci Resolve oraz Wondershare. Na DaVinci coś tam już umiem np. wycinać niepotrzebne fragmenty. Nie umiem dodawać napisów. Może na Wondershare, w wersji polskiej, będzie łatwiej?

Chyba każdy z nas ma ulubione filmy do których wraca. Jednym z filmów do których wracam jest "Siekierezada" w reżyserii Witolda Leszczyńskiego. Jest taka jedna scena w restauracji "Hoplanka", którą to scenę chciałbym wyciąć. Zupełnie inaczej by się oglądało cały film. Nie musiałbym wyczekiwać na odpowiedni moment, aby tę scenę przewinąć. Czy ktoś z Was ma jakiś patent na to jak zdobyć ten film w wersji pliku lub jak zgrać z płyty DVD.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, masz masę filmów na YT które krok po kroku pokazują DaVinci. Jak dla mnie zajefajny program, choć na początku wydaje się jak panel statku kosmicznego. Masa różnych przejść, customizacja kolorów. Ja też skaładam jeden film na rok z wakacji ;) wcześnie używałem GoPro studio, ale niestety pod Win 10  się krzaczy.

Wrzucam link do podstaw: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi