Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
nav

Klub Miłośników Zegarków Mühle-Glashütte

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.01.2025 o 10:14, cordi7 napisał(-a):

Znalazlem maila od Muehle:

"We use basic movements from Switzerland (custom grade, Glucydur balance wheel*, Nivarox hairspring**, Nivaflex mainspring***), which we modify very deeply - including an own balance cock on which our patented, particularly shockproof woodpecker neck adjustment is mounted.

In addition, there is the Glashütte three-quarter plate with removable anchor wheel bridge, Glashütte ratchet and other attachments in the chronograph movement. The automatic bridge and the efficient Mühle rotor in the elevator system are e.g. further modifications. All of these parts we manufacture on our CNC machining centres in Glashütte.

All basic movements will first be dismantled and checked in-house. In addition, we refine the parts of the basic clockwork with our own cuts. Then we assemble each movement with the components from our own production. After assembly, each plant is checked in 6 layers, according to our own regulation requirements (0 to max. +8 sec / day) and regulated with great effort. The regulation is based on the chronometer standard (permissible deviation -4 to +6 seconds / day)."

* Glucydur uzwywany jest w mechanizmach Sellita Premium i Chronometer oraz ETA Top i Chronometer

** Nivarox uzywany jest w Standard i Special (odpowiedniki ETA base i elabore), Premium i Chronometer (odpowiedniki ETA Top i Chronometer) korzystaja z Anachron

*** Standard i Special korzystaja z Nivaflex NO, Premium i Chronometer - z Nivaflex NM; jako ze nie napisali czy NO czy NM obstawiam NO z elabore

Tak jak pisałem już powyżej, to wszystko są bardzo ciekawe i mające istotne znaczenie informacje, dzięki więc za podzielenie się nimi. A Mühle-Glashütte to  fajna i ciekawa  marka robiącą i oferująca  naprawdę warte uwagi i rozważenia zegarki, czego ja na przykład do czasu gdy został założony niniejszy wątek nie miałem zbytnio zakodowanego w swojej głowie. I bardzo się cieszę, że to się zmieniło, za co dziękuję zarówno założycielowi niniejszego wątku jak i wszystkim uczestnikom dyskusji i wymiany informacji i poglądów na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj absolutnie najwygodniejszy zegarek:

image.thumb.jpeg.6dd8967c689f3d47d351dd3f8331d172.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Moj absolutnie najwygodniejszy zegarek:

image.thumb.jpeg.6dd8967c689f3d47d351dd3f8331d172.jpeg

Młotek, broń zaczepno obronna i zegarek w jednym. One są tak pancernie zbudowane że można nimi gwoździe wbijać :D i dlatego fajne

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Młotek, broń zaczepno obronna i zegarek w jednym. One są tak pancernie zbudowane że można nimi gwoździe wbijać :D i dlatego fajne

Sa pancerne - ale to nie jest typ czolgu na rece. Wyjatkowo ergonomicznie zaprojektowana koperta, idealnie lezy na rece - nosi sie jak mniejszy niz wskazuja wymiary. Moj najczesciej ostatnio noszony zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sobie poprzymierzalem nowosci Muhle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Melduję się w klubie, dzisiaj przyszedł, fota na szybko. Jestem M E G A zadowolony, świetny zegar!

IMG_0167.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje z okazji zakupu, dobry zegarek, myślę że będziesz zadowolony. SAR jest nieadekwatnie wygodny jak na swoje wymiary, tzn. moim zdaniem bardzo wygodny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx, dzisiaj chwilę tylko nosiłem bo przyszedł do biura na zbyt krótkiej bransie a nie miałem śrubokręta żeby dołożyć ogniw więc rozpiąłem przedłużkę nurkową..;) 

Teraz już bransa dopasowana i jutro idziemy razem do pracy:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, to jest fenomenalny zegarek. „Będzie Pan zadowolony!” 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Full lume bardzo fajny, Muhle to w ogóle porzadnę zegarki, zdjęcie też klasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Śliniłem się na ten model ale rozmiar za duży dla mnie. :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zgadzam się. Śliniłem się na ten model ale rozmiar za duży dla mnie. :)

Nie będę Cię przekonywał na siłę, ale rozmiarowo to wcale nie jest taki duży zegarek. Ma swój charakter, moim zdaniem jest bardziej surowy niż U1. Ładnie, starannie wykonany, taka porządna niemiecka robota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Funky_Koval rozmiar na papierze nijak ma się do tego, jak się nosi.

Sam kupiłem SARa o wiele za późno, bojąc się właśnie rozmiaru. Zupełnie niepotrzebnie.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Podobno myślą o zapięciu z regulacją - jak się pojawi to kupuję i będzie to wtedy zegarek już kompletny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, cordi7 napisał(-a):

PS. Podobno myślą o zapięciu z regulacją - jak się pojawi to kupuję i będzie to wtedy zegarek już kompletny. 

To się trochę podroczę, przynajmniej jeśli o SAR'a idzie- z gumą wiadomo jak jest, ile przytniesz, tyle masz, nie ma co z toolwatcha robić francuskiego kanapowca. W bardziej formalnych modelach może to mieć sens.

P.S 

Kolejna ładna fotografia w "nadgarstkowych" 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ostatnio mam ciut luźniej, nie chcę docinać bo będzie za krótko - tu by mikro pomogło. Są też zapięcia, gdzie dociętą gumę możesz “zapiąć” na 2-3 różne pozycje (Islander chyba ma coś takiego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

No ja ostatnio mam ciut luźniej, nie chcę docinać bo będzie za krótko...

Czyli jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na samym początku było idealnie, teraz jest ciut luźniej niż bym chciał ale jak przytnę to będzie za krótko. Uroki gumy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli za dużo się ruszasz, a za mało jesz. Jak będzie za ciasno to napiszę na odwrót... mam tak samo, trochę więcej biegam i znowu zegarki latają po nadgarstku... życzę sobie i Tobie tylko takich problemów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, nav napisał(-a):

Czyli za dużo się ruszasz, a za mało jesz. Jak będzie za ciasno to napiszę na odwrót... mam tak samo, trochę więcej biegam i znowu zegarki latają po nadgarstku... życzę sobie i Tobie tylko takich problemów :D

Niestety takie problemy są i u mnie. Musiałem zdjąć po jednym ogniwie z większości zegarków. Teraz robi się cieplej,ręka puchnie i do Orisa dołożyłem bo nie czułem się komfortowo jak mocniej uciskało. Nawet z paskami jest problem bo między dziurkami koło 6 mm i raz jest luz a czasami uciska. Mam kilka zegarków bez regulacji tj. Citizeny i Ball a chyba najwygodniej jak Longines jest na pasku z zapięciem z regulacją wtedy jest świetnie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zgadza się wszystko, co piszecie. Dobrą regulację na takie zmienne warunki ma Serika, można dopasować co kilka milimetrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cordi7 prośba o fotohistorię: SAR - ekspedycja na Wyspy Owcze :).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ogarnąłem jak stworzyć galerię, postaram się jeszcze dziś wrzucić fotki. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi