pawel1994 0 #1 Napisano 20 Stycznia (edytowane) Witam, proszę o identyfikację zegara który dostałem w spadku od dziadka. Wiem tyle, że po nakręceniu zegar działa ale niestety nie biję na równą godzinę. Co to za zegar i kiedy został wyprodukowany? Proszę o pomoc 🙂 Edytowane 20 Stycznia przez pawel1994 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #2 Napisano 20 Stycznia Pewno ktoś podpowie, ale za każdym razem pokaż mechanizm zegara od tyłu i wieszak na którym jest mocowany w skrzyni, to podstawa. Nawiasem, dziadek zbierał niezadbane zegary. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #3 Napisano 20 Stycznia 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel1994 0 #4 Napisano 20 Stycznia (edytowane) Wszystko rozumiem tylko absolutnie się na tym nie znam, nie chcę wyciągać mechanizmu żeby go nie uszkodzić. Chciałbym poznać tylko mniej więcej rok w którym powstał, jak również w jakim kraju go wyprodukowano. Będę miał trochę odłożonego grosza to oddam go w dobre ręce żeby ktoś się nim zajął i go naprawił. Edytowane 20 Stycznia przez pawel1994 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #5 Napisano 20 Stycznia Moim zdaniem skrzynia sugeruje lata 20 - te ubiegłego stulecia. Widzę tu skromny styl wczesnego Art Deco. Styl ten obowiązywał w sztuce i był modny w latach 1919-1939. Charakteryzował się prostymi geometrycznymi wzorami o ostrych krawędziach i symetrii. Nazwa wywodzi się z francuskiego - art - sztuka i decoratif = dekoracyjny. Werk Junghansa ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel1994 0 #6 Napisano 20 Stycznia Dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś swoje spostrzeżenia to bardzo proszę o informację 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #7 Napisano 20 Stycznia Moim zdaniem to jednak secesja - Jugendstil i zegar wyprodukowano po roku 1900, a przed Wielką Wojną. Niemcy i Austriacy szybko odeszli od płynnych form do uproszczonej geometryzacji. Pokaż mechanizm, wieszak... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8 Napisano 21 Stycznia (edytowane) Jugendstil - myślę że to Junghans, ale to strzał w ciemno. PS.... Tarcza do srebrzenia i będzie ładnie Edytowane 21 Stycznia przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #9 Napisano 24 Stycznia Jesli to Junghans (też tak sądzę), to bez fotek werku od tyłu nie wyjaśnimy dokładnego czasu powstania zegara. Jeśli to secesja to bardzo, bardzo późna. Można rzec, że jej schyłek. A jeśli to Art deco, to tak jak napisałem poprzednio, to jego począ W dniu 20.01.2025 o 22:35, Anansi napisał(-a): Moim zdaniem to jednak secesja - Jugendstil i zegar wyprodukowano po roku 1900, a przed Wielką Wojną. Niemcy i Austriacy szybko odeszli od płynnych form do uproszczonej geometryzacji. Pokaż mechanizm, wieszak... W dniu 21.01.2025 o 09:25, PM1122 napisał(-a): Jugendstil - myślę że to Junghans, ale to strzał w ciemno. PS.... Tarcza do srebrzenia i będzie ładnie tek. Czekamy na fotki werku i zobaczymy kto ma rację. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #10 Napisano 24 Stycznia Godzinę temu, Witold 56 napisał(-a): Jesli to Junghans (też tak sądzę), to bez fotek werku od tyłu nie wyjaśnimy dokładnego czasu powstania zegara. Jeśli to secesja to bardzo, bardzo późna. Można rzec, że jej schyłek. A jeśli to Art deco, to tak jak napisałem poprzednio, to jego począ tek. Czekamy na fotki werku i zobaczymy kto ma rację. Pozdrawiam. Po licznych doświadczeniach obawiam się, że możemy do tego dnia nie dożyć/nie doczekać. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach