Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Funky_Koval

Przechowywanie automatów na boku

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do ekspertów. Czy automatycznym zegarkom (w miarę nowoczesnym, nie mówię tu o vintage) szkodzi długotrwałe przechowywanie na boku koperty (koronka do góry/dołu)? Nie chodzi mi o wpływ na dokładność tylko na smary i werk. Czy nienoszony zegarek trzymany na boku nie ulegnie uszkodzeniu bo np grawitacja?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myślę, że mechanika od czasu do czasu dobrze jest puścić w ruch i przy okazji można przełożyć na drugi, trzeci, czwarty* bok.

Z tym że używane na ogół do przechowywania szkatułki niejako z racji swej budowy determinują przechowywanie zegarków "na wznak" 🤗

*niepotrzebne skreślić 

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację, zgadzam się. Zastanawiam się tylko, czy pozycja przechowywania ma w nowoczesnych zegarkach znaczenie ze względu na w/w

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że nikt Ci jednoznacznie nie odpowie.. z drugiej strony, jak pomyślę, że Atlantic, którego mój dziadek nosił w latach siedemdziesiątych, dalej dobrze trzyma czas (oczywiście serwisowany), to chyba nie ma się co zastanawiać, tylko używać, a jak zegarek leży to raz na kilka tygodni nakręcić/ wsadzić do rotomatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem się zastanawiać po obejrzeniu tego poradnika:

Ale myślę, że pan na filmie przesadza

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.01.2025 o 13:44, Funky_Koval napisał(-a):

Pytanie do ekspertów. Czy automatycznym zegarkom (w miarę nowoczesnym, nie mówię tu o vintage) szkodzi długotrwałe przechowywanie na boku koperty (koronka do góry/dołu)? Nie chodzi mi o wpływ na dokładność tylko na smary i werk. Czy nienoszony zegarek trzymany na boku nie ulegnie uszkodzeniu bo np grawitacja?

Tak, dlatego majac zegarek na rece, nie powinno sie jej trzymac tak, zeby zegarek byl na boku, bo sie zepsuje

😜

W dniu 23.01.2025 o 21:35, Funky_Koval napisał(-a):

Zacząłem się zastanawiać po obejrzeniu tego poradnika:

Ale myślę, że pan na filmie przesadza

Mysle, ze jakosc informacji, ktore mozemy znalezc na polskojezycznym youtube jest bardzo niska.
Zakladajac, ze autor filmiku ma racje, to zapewne nadmierne zuzycie  w wyniku "grawitacji, ktora dziala w dol i mocniej ociera na boki" nastapiloby po wielu, wielu latach. Takie urban story jak nie nakreca sie automatycznego zegarka, bo sie zuzyje i zepsuje 😅

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pph

Wieżowe zegarki są zawsze "na boku" 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi