Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
maciek427

omega vintage constellation 168.009

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Nabyłem swego czasu taki zegarek- kupiłem go z niemieckiego sklepu przez internet na stronie chrono24.

W opisie zapewniano o oryginalności, ale jeden z polskich handlarzy zegarkami twierdzi, że tarcza została poddana renowacji. 

Konkretnie mówi, że czcionka liter odbiega od oryginału, indeksy itd.

Czy mógłbym prosić, aby ktoś posiadający wiedzę w temacie przyjrzał się i wyraził swoją opinię?

Z góry dziękuję.

omega 2.PNG3.PNG

omega 4.PNG

omega7.PNG

omega8.PNG

omega11.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalistą, ale uważam, że ciężko po tych zdjęciach to stwierdzić. Trzeba zrobić zdecydowanie lepsze zbliżenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady.

Wszystko widać.

Moim zdaniem niestety to nie jest oryginalna tarcza.

Mam jeszcze zdjęcie mechanizmu i zaznaczona część moim zdaniem również nie jest oryginalna.

Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenie?

Oryginalną kopertę ze wskazówkami mogę dokupić na ebayu za jakieś 160 euro, ale nie mam pojęcia ile może kosztować ta część, którą zaznaczyłem- ktoś może wie?

Unbenannt.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na tych zdjęciach widać g., a nie wszystko, wybacz. No jak ktoś ma Ci odpowiedzieć, skoro są takie małe. Przy takich fotach to może ewidentną partaninę się wyłapie...

I co Ci nie pasuje w tej mikroregulacji?

A, no i rozumiem, że oryginalną tarczę możesz dokupić, nie kopertę. Bo jak gdzieś są ciężkie złote koperty po 160 euro, to wezmę kilka :D

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych zdjęć jest jakieś wrażenie liter, które mogą być odnawiane.

Ale to wrażenie może być spowodowane  jakością zdjęcia i tego, że hesalitowe szkiełko może mieć mikroryski, co rozmywa kontury. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Na tych zdjęciach widać g., a nie wszystko, wybacz. No jak ktoś ma Ci odpowiedzieć, skoro są takie małe. Przy takich fotach to może ewidentną partaninę się wyłapie...

I co Ci nie pasuje w tej mikroregulacji?

A, no i rozumiem, że oryginalną tarczę możesz dokupić, nie kopertę. Bo jak gdzieś są ciężkie złote koperty po 160 euro, to wezmę kilka :D

Tak oczywiście tarcza :)

No niestety teraz lepszych zdjęć nie zrobię, może za kilka dni będę miał możliwość.

W tej mikroregulacji (tak to się fachowo nazywa?) w zasadzie wszystko mi nie pasuje od koloru po kształt- załączam fotkę, gdzie na 100% jest ta część oryginalna.

Przechwytywanie2.PNG

16 minut temu, Antiquarius napisał(-a):

Z tych zdjęć jest jakieś wrażenie liter, które mogą być odnawiane.

Ale to wrażenie może być spowodowane  jakością zdjęcia i tego, że hesalitowe szkiełko może mieć mikroryski, co rozmywa kontury. 

Jak dla mnie ewidentnie jest inna czcionka- brak tych zawijasów na górze liter- to się fachowo nazywa chyba "szeryf".

Nie mniej dziękuję za opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie do mikro: jak sobie poguglasz coś w stylu "vintage omega chronometer movement", to masz sporo zdjęć tej rodziny werków - i jedne mają taki regulator, jak u Ciebie, inne taki, jak na tej fotce z netu, którą wkleiłeś.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swan neck regulator występował w dwóch kształtach w mechanizmie 564, wszystko się zgadza, poza tym kolor jest ten sam - stalowy polerowany na wysoki połysk.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Odnośnie do mikro: jak sobie poguglasz coś w stylu "vintage omega chronometer movement", to masz sporo zdjęć tej rodziny werków - i jedne mają taki regulator, jak u Ciebie, inne taki, jak na tej fotce z netu, którą wkleiłeś.

To super wiadomość- dziękuję.

Słyszałem, że papier od Omegi, potwierdzający oryginalność to 120 franków szwajcarskich plus vat? Bawił się ktoś w to i może potwierdzić?

Sklep w którym nabyłem powyższy zegarek twierdzi, że wszystkie części są oryginalne, natomiast przyznał, że majstrowano przy tarczy i wskazówkach...

Czy w związku z tym mój zegarek stracił na wartości i jeżeli tak to ile?

Dodam tylko, że w opisie nie było ani słowa o "odnawianiu" tarczy czy wskazówek.

3 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Swan neck regulator występował w dwóch kształtach w mechanizmie 564, wszystko się zgadza, poza tym kolor jest ten sam - stalowy polerowany na wysoki połysk.

Bardzo dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, maciek427 napisał(-a):

To super wiadomość- dziękuję.

Słyszałem, że papier od Omegi, potwierdzający oryginalność to 120 franków szwajcarskich plus vat? Bawił się ktoś w to i może potwierdzić?

Sklep w którym nabyłem powyższy zegarek twierdzi, że wszystkie części są oryginalne, natomiast przyznał, że majstrowano przy tarczy i wskazówkach...

Czy w związku z tym mój zegarek stracił na wartości i jeżeli tak to ile?

Dodam tylko, że w opisie nie było ani słowa o "odnawianiu" tarczy czy wskazówek.

Bardzo dziękuję :)

Powtorze za przedmowcami, zdjecia sa na tyle kiepskie, ze ciezko stwierdzic czy ktos tarcze odnawial.
Niejmniej, biorac pod uwage, ze farba z indeksow odpada (czesc farby jest przyklejona od srodka do szkielka), to istnieje szansa, ze odnawiana nie byla. Te Omegi maja taka przypadlosc, ze po latach farba sie kruszy. Gdyby ktos ja odnawial, to prawdopodobnie poprawilby tez indeksy.
Niestety przy tej jakosci zdjec to wrozenie ze szklanej kuli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to inaczej- jeżeli chciałbym poprawić wygląd tarczy to radzicie kupić oryginalną w stanie igła (namierzyłem taką za 160 euro) plus nowe szkiełko (bo to jest mocno porysowane) czy właśnie jakieś odnowienie/serwis? 

Jak jedna i druga opcja są postrzegane przez kolekcjonerów i jaki miałoby to wpływ na wycenę, gdybym kiedyś chciał sprzedać ten zegarek? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Opcja numer jeden - tak. Ale najpierw serio upewnij się z tą tarczą, którą masz. Poza tym jak chcesz mieć kolekcjonersko wszystko git, to też musisz zmienić na dokładnie taką tarczę, jaka powinna być. Nie znam się na omegach (w ogóle mało się znam ;P), ale jak ktoś się interesuje, to weźmie tylko tak, jak wyszło z fabryki. Malowanie/renowacja... No obniża wartość, a jeszcze wydasz na to pieniądze.

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, maciek427 napisał(-a):

No to inaczej- jeżeli chciałbym poprawić wygląd tarczy to radzicie kupić oryginalną w stanie igła (namierzyłem taką za 160 euro) plus nowe szkiełko (bo to jest mocno porysowane) czy właśnie jakieś odnowienie/serwis? 

Jak jedna i druga opcja są postrzegane przez kolekcjonerów i jaki miałoby to wpływ na wycenę, gdybym kiedyś chciał sprzedać ten zegarek? 

To bym kupil inny zegarek, bo ten, ktory pokazales ma koperte w stanie co najmniej zlym.
Poza tym... jestes pewny, ze tarcza, ktora namierzyles nie byla odnawiana? Masz pewnosc, ze jest identyczna? Do swojej wyceny dodales koszt wymiany tarczy i ryzyko, ze moze cos sie stac ze wskazowkami w trakcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze (mam nadzieję) zdjęcie tarczy.

tarcza.PNG

59 minut temu, oszolom napisał(-a):

Opcja numer jeden - tak. Ale najpierw serio upewnij się z tą tarczą, którą masz. Poza tym jak chcesz mieć kolekcjonersko wszystko git, to też musisz zmienić na dokładnie taką tarczę, jaka powinna być. Nie znam się na omegach (w ogóle mało się znam ;P), ale jak ktoś się interesuje, to weźmie tylko tak, jak wyszło z fabryki. Malowanie/renowacja... No obniża wartość, a jeszcze wydasz na to pieniądze.

No właśnie tak podejrzewałem z tą renowacją, więc nawet nie chcę w to wchodzić.

Dziękuję.

55 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

To bym kupil inny zegarek, bo ten, ktory pokazales ma koperte w stanie co najmniej zlym.
Poza tym... jestes pewny, ze tarcza, ktora namierzyles nie byla odnawiana? Masz pewnosc, ze jest identyczna? Do swojej wyceny dodales koszt wymiany tarczy i ryzyko, ze moze cos sie stac ze wskazowkami w trakcie?

Nie ma takiej opcji kolego- ja nie wygrałem na loterii :)

Jeżeli pozwolisz to załączam zdjęcie tarczy, którą upatrzyłem i może sam zechcesz ocenić?

Podałem suchą cenę bez vatu/cła (ona jest w UK), wysyłki i kosztu wymiany.

tarcza2.PNG

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

No jest jaki jest, na pewno nie idealny, ale mi się bardzo podoba :)

W stanie powiedzmy blisko ideału kosztuje mniej więcej 2 razy tyle ile zapłaciłem...

476969060_507025445760080_7906687833738692758_n.jpg

480510936_1824396764999380_3496196967468720079_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tylko dodam, że angielski tego Niemca ze sklepu jest tragiczny i teraz on twierdzi, że z tarczą nic nie było robione, a jedynie "trochę" ze wskazówkami, ale moim zdaniem to pic na wodę bo wyglądają identycznie jak te ze zdjęć gdy go kupowałem...

Więc może przyjmując jakąś pokrętną logikę on myślał, że ja byłby zadowolony z renowacji tarczy i dlatego tak napisał...

W każdym razie stan jest jaki jest, ale CHYBA (wielkie chyba) wszystko jest oryginalne i nie ma widocznych na pierwszy rzut oka śladów jakiejkolwiek renowacji...

Czy orientuje się ktoś może jaki/a był/a oryginalny/a pasek/bransoleta do tego zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, maciek427 said:

Jeżeli pozwolisz to załączam zdjęcie tarczy, którą upatrzyłem i może sam zechcesz ocenić?

A tak naprawdę to wszystko wygląda trochę inaczej (słabo wykadrowałeś 😉). 

Zawiła ta historia. 

IMG_9678.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Objawił się nam o to internetowy detektyw, który zwietrzył spisek.

Rozumiem, że nie masz własnego życia, ale to serio jest żałosne.

I rzeczywiście popisałeś się genialnymi umiejętnościami detektywistycznymi- google- szukaj obrazu- co za cringe...

Zdajesz sobie sprawę, że jak coś jest wystawione w cenie x w internecie to wcale nie znaczy, że ludzie kupują to za cenę x?

asdf.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minutes ago, maciek427 said:

Objawił się nam o to internetowy detektyw

Nie gorączkuj się tak… po prostu zaciekawiła mnie twoja historia 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, przynajmniej wiemy, że u tego sprzedawcy można mocno negocjować 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, maciek427 napisał(-a):

Lepsze (mam nadzieję) zdjęcie tarczy.

Wg mnie tarcza ktora masz w zegarku jest oryginalna i nie byla odnawiana

eżeli pozwolisz to załączam zdjęcie tarczy, którą upatrzyłem i może sam zechcesz ocenić?

Ta tarcza jest inna niz ktora masz w zegarku

No jest jaki jest, na pewno nie idealny, ale mi się bardzo podoba :)

To najwazniejsze 👍

3 godziny temu, maciek427 napisał(-a):

Czy orientuje się ktoś może jaki/a był/a oryginalny/a pasek/bransoleta do tego zegarka?

Cos takiego:
1535818666_Screenshot2025-02-20at20_30_31.thumb.png.866dfc79acfda908dc578085c4f4149b.png
411203640_Screenshot2025-02-20at20_31_27.thumb.png.11583b24e037e3f1ee8a65ee971379dd.png
1974171095_Screenshot2025-02-20at20_32_13.thumb.png.90984e7b9b6935f5c8becab3dc259699.png
508559422_Screenshot2025-02-20at20_33_48.thumb.png.08fd829f076b10dfaf4392d72bf12f13.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wg mnie tarcza ktora masz w zegarku jest oryginalna i nie byla odnawiana

Ta tarcza jest inna niz ktora masz w zegarku

To najwazniejsze 👍

Cos takiego:
1535818666_Screenshot2025-02-20at20_30_31.thumb.png.866dfc79acfda908dc578085c4f4149b.png
411203640_Screenshot2025-02-20at20_31_27.thumb.png.11583b24e037e3f1ee8a65ee971379dd.png
1974171095_Screenshot2025-02-20at20_32_13.thumb.png.90984e7b9b6935f5c8becab3dc259699.png
508559422_Screenshot2025-02-20at20_33_48.thumb.png.08fd829f076b10dfaf4392d72bf12f13.png

1. Też mi się tak teraz wydaje- trochę niemiecki sprzedawca mnie wprowadził w błąd i potem chyba bardziej się doszukiwałem tej renowacji na tarczy niż faktycznie ją widziałem.

2. Tak, rzeczywiście jest inna, do dzisiaj tego nie zauważyłem, dopiero jak wstawiałem zdjęcia tutaj na forum. Tę tarczę polecił mi polski handlarz Omegami vintage i przyznaje, że za bardzo zaufałem zamiast dokładnie sprawdzić.

3. Oglądałem na youtube jakiś czas temu film, gdzie były omawiane wszystkie te modele z katalogiem, ale niestety nie było tam numerów referencyjnych ani pasków, ani bransolet.

Dziękuję za wszystkie opinie i pomoc.

Nie dziękuję za śledztwo i chamskie insynuacje jednego forumowicza- to było mega cringowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, maciek427 napisał(-a):

1. Też mi się tak teraz wydaje- trochę niemiecki sprzedawca mnie wprowadził w błąd i potem chyba bardziej się doszukiwałem tej renowacji na tarczy niż faktycznie ją widziałem.

2. Tak, rzeczywiście jest inna, do dzisiaj tego nie zauważyłem, dopiero jak wstawiałem zdjęcia tutaj na forum. Tę tarczę polecił mi polski handlarz Omegami vintage i przyznaje, że za bardzo zaufałem zamiast dokładnie sprawdzić.

3. Oglądałem na youtube jakiś czas temu film, gdzie były omawiane wszystkie te modele z katalogiem, ale niestety nie było tam numerów referencyjnych ani pasków, ani bransolet.

Dziękuję za wszystkie opinie i pomoc.

Nie dziękuję za śledztwo i chamskie insynuacje jednego forumowicza- to było mega cringowe.

Moral z tego taki, ze nie warto ufac handlarzom 😉
Nie sadze zeby byly w ogole numery referencyjne paskow w tamtym czasie (bransolety oczywiscie mialy). Mozesz polowac na oryginalny pasek Omegi na ebayu, ale nie bedzie tanio. Biorac pod uwage to, ze jakosciowo te paski pozostawialy troche do zyczenia, a dokladajac ich wiek, to raczej kuplbym jakis pasujacy nowy pasek i zalozyl do niego oryginalna sprzaczke.

Kolega sie nie przejmuj, mamy tu tak wiele dziwnych historii wyssanych z palca, ze wiekszosc forumowiczow podchodzi do kazdego wpisu z nutka niepewnosci i podejrzenia.
Wpadaj do nas czesciej, mamy ekipe, ktora posiada naprawde ogromna wiedze nt zegarkow 👍 I oczywiscie pochwal sie jak juz swoj nowy nabytek zalozysz 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A wiesz coś może na temat tarczy z 18K złota do tego modelu?

Znalazłem coś takiego https://www.ebay.pl/itm/176773820098

Wygląda jak moja tarcza- gdzieś na forum czy w komentarzach pod jakimś filmem dokopałem się kiedyś informacji, że to też oryginalna tarcza z epoki- czy tak?

Mógłbym wziąć ją pod uwagę czy stworzyłbym potworka- zegarek, który nigdy nie istniał? 

Edytowane przez maciek427
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, maciek427 napisał(-a):

A wiesz coś może na temat tarczy z 18K złota do tego modelu?

Znalazłem coś takiego https://www.ebay.pl/itm/176773820098

Wygląda jak moja tarcza- gdzieś na forum czy w komentarzach pod jakimś filmem dokopałem się kiedyś informacji, że to też oryginalna tarcza z epoki- czy tak?

Mógłbym wziąć ją pod uwagę czy stworzyłbym potworka- zegarek, który nigdy nie istniał? 

Tarcza, ktora pokazujesz tez nie wyglada jak Twoja. Twoja ma dlugie i cienkie indeksy.
Zeby wszystko mialo rece i nogi, to sprawdz jaki jest num referencyjny wybity na wewnetrznej stronie dekla zegarka - naprawdopodobniej 168.009 lub 168.0017. Omegi o tym numerze ref. maja dlugie i cienkie indeksy i takiej tarczy powinienes szukac. Pod tym num ref. wystepowaly tez tarcze z fakturka (linen dial), ktore tez mozesz wziac pod uwage. 
Wg katalogu z 1967, Twoja Omega powinna tez miec zlota tarcze:

939237552_Screenshot2025-02-20at22_37_00.thumb.png.bc5ab6b730a6427b5f7f823db024de11.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi