Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
neclocus

Volvo v. MB

MB czy Volvo?  

24 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Olo_H napisał(-a):

Obecna hybryda T8 

to silnik benzynowy PHEV?

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zagłosowałem za Volvo, bo V90 CC to ogrom auta w aucie. Seria 90 w kombiku wręcz przepastne.

Mój zwinny ropniok pali stabilne 6,5, a nie dziaduję.

Wyposażenie, wykończenie bardzo fajne. Przez ponad 7 lat (😳 kiedy to zleciało...) wymiana przycisku na kierownicy i lampy zespolonej z tyłu (gwarancja). Poza wieńcem kierownicy auto wygląda wew. jakby wczoraj wyjechało z salonu. Multimedia niby starsze, ale w porównaniu do nowych (cały czas mam zamiar opisać moje dośw. z nowym XC 60) sa jak oaza spokoju i pewności, a ergonomia wzorcowa. 

Jeździłem CC w wersji full na dieslu 235 z Polestar w 100% opcji i to dla mnie wzorzec dyskretnego, utylitarnego kombi za w miarę rozsądne pieniądze.

MB to jedyna marka premium, z którą nie mam doświadczeń więc o Eklasie się nie wypowiem. Niemniej kilkukrotnie się do niej przymierzałem, ale zawsze bezpośrednia konkurencja niemiecka czy prawie konkurencja szwdzko-japońska były nieporównywalnie bardziej konkurencyjne cenowo. Merc był finalnie zawsze skurw@)#sko drogi. Więc szczerze ja tego zestawienia nie rozumiem 🤷‍♂️ ale nie jestem teraz aż tak na bieżąco z rynkiem moto. 

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, neclocus napisał(-a):

to silnik benzynowy PHEV?

Tak, benzyna 310KM + elektryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wokol podawania mocy maksymalnej wspolczesnych pojazdow jest sporo zamieszania, inaczej okreslana jest moc sumaryczna, inaczej systemowa a jeszcze inaczej auto z dwoma silnikami elektrycznymi... zawrot glowy ; )

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, neclocus napisał(-a):

wokol podawania mocy maksymalnej wspolczesnych pojazdow jest sporo zamieszania, inaczej okreslana jest moc sumaryczna, inaczej systemowa a jeszcze inaczej auto z dwoma silnikami elektrycznymi... zawrot glowy ; )

Volvo w t8 sumuje moc obydwu silników - 310km benzyna + 145 koni elektryk. Razem 455km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Mój zwinny ropniok pali stabilne 6,5, a nie dziaduję.

swietny wynik : )

1 minutę temu, Olo_H napisał(-a):

Volvo w t8 sumuje moc obydwu silników - 310km benzyna + 145 koni elektryk. Razem 455km

wg. mnie to taki zabieg marketingowy, wskazana wartosc sumaryczna nic nie mowi o mocy ukladu napedowego, ponizej jest link do tekstu ktory wyjasnia te zawilosci ; )
https://autokult.pl/moc-maksymalna-hybrydy-sumaryczna-czy-systemowa,6809108882487425a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, neclocus napisał(-a):

wg. mnie to taki zabieg marketingowy, wskazana wartosc sumaryczna nic nie mowi o mocy ukladu napedowego, ponizej jest link do tekstu ktory wyjasnia te zawilosci ; )
https://autokult.pl/moc-maksymalna-hybrydy-sumaryczna-czy-systemowa,6809108882487425a

Pewnie masz trochę racji. Z drugiej strony podawanie mocy silnika to też trochę zabieg marketingowy, bo maksymalna moc występuje przy określonej ilości obrotów i tak naprawdę to na codzień bardzo rzadko ją rozwijamy

Chociaż popatrzyłem właśnie na stronę volvo i mercedesa i obydwie firmy podają już tylko moc silnika przy opisie modeli, bez podawania przy jakich obrotach ta moc jest rozwijana

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Olo_H napisał(-a):

popatrzyłem właśnie na stronę volvo i mercedesa i obydwie firmy podają już tylko moc silnika przy opisie modeli, bez podawania przy jakich obrotach ta moc jest rozwijana

podaja chociaz ile mocy z ktorego czy po prostu suma i juz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

754670076_Zrzutekranu2025-03-06113758.thumb.jpg.03bd9868b0c6dc05515db6b41a57e7f3.jpg

33 minuty temu, neclocus napisał(-a):

podaja chociaz ile mocy z ktorego czy po prostu suma i juz?

Volvo podaje sumę, chociaż jak wejdziesz w szczegóły przy konfiguracji to piszą ile ma silnik spalinowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi