Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
micdro

Zakup Seiko Alpinist SPB121J1 lub SPB155

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam zegarka na codzień, odkładam smartwatch.

Przeglądając YouTube z recenzjami często przewija się Seiko Alpinist i powiem, że mi się spodobał.

Znalazłem oferty na OLX:

2200zł, SPB121J1, zegarek wygląda świetnie, zwłaszcza z tym zielonym paskiem, nie trzeba wymieniać póki co. Ma usunięty cyklop co mi pasuje. Z tym, że sprzedający pisze o defekcie na szkiełku, jakiś rodzaj kleju. Może podczas zdejmowania cyklopa, tylko czy on jest klejony czy to jest część szkiełka, która została zeszlifowana? Pytałem czy oglądał to jakiś fachowiec, czy można to spolerować ale niestety nikt go nie oglądał. Pewnie da się z tym żyć ale to trzeba by obejrzeć na żywo przed zakupem.

https://www.olx.pl/d/oferta/seiko-alpinist-spb121j1-prospex-land-gwarancja-CID87-ID14WEfF.html

2400zł, trochę bardziej używany bo na podesłanych zdjęciach więcej rysek na kopercie. Pasek do wymiany. Mieszane uczucia co do stanu.

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-seiko-alpinist-spb-121-j1-6r-35-CID87-ID14InCJ.html

2350zł, nowszy model, mniejsza wersja, nie wiem czy ta tarcza mnie tak zachwyca, zdjęcia na internecie piękne. Obawiam się, że mógłby lepiej pasować na moją rękę :) (bo mniejszy, ale wersja z kompasem wydaje się ładniejsza).

https://www.olx.pl/d/oferta/seiko-prospex-alpinist-zielony-CID87-ID142vM0.html

Zerknijcie proszę na te zegarki. Może coś dostrzeżecie, doradzicie o co dopytać sprzedającego. Może sami macie do sprzedania ten model.

Kluczowe pytanie dla mnie to, który model będzie lepiej pasował na nadgarstek z obwodem 16.5cm?

~440km, ~8h drogi (tam i z powrotem) do każdego ogłaszającego, żeby przymierzyć. Trasa nie dla mnie.

Drugie pytanie to ja mam pracę siedzącą. Wyczytałem, że trzeba zegarek intensywnie użytkować 5-6h dziennie (bujać ręką) żeby się nakręcił, co może być u mnie problemem.

Myślę na zakupem jakiegoś taniego rotomatu za 200-300zł i wstawianu zegarka co drugi dzień do niego na noc? Ma to sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Automat możesz też nakręcić. Ja mając kilka i nosząc je niekiedy tylko po kilka h co jakiś czas to po prostu przed założeniem je nakręcam ręcznie ;)

Mając jeden do noszenia to rano po prostu kilka obrotów koronką i zakładam. 

Btw, siedząc też rusza się ręką, chyba że właśnie na niej siedzimy ;)

Edit

Zobacz ofertę na chrono24. Brat niedawno kupował alpinista za w sumie 2500zl że wszystkim, wysyłka z Japonii.

To ta oferta, aczkolwiek sporo podobnych jest. Wybrać pewnego sprzedawcę i masz nowiutkie Seiko prosto z Japonii ;)

https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-seiko--seiko-alpinist-2020-green-sbdc091--spb121j1--id19962492.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak Alpinist z kompasem odpada. Szukam czegoś bardziej uniwersalnego i mniejszego, żeby wygodnie schował się pod ubraniem.

Na chwilę obecną zafiksowałem się na Alpinist "Baby", brązowy lub niebieski kolor tarczy oraz Hamilton Khaki, ale Murph kosztuje za dużo, więc oglądam inne modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 3/25/2025 at 7:53 AM, Petru23 said:

Automat możesz też nakręcić. Ja mając kilka i nosząc je niekiedy tylko po kilka h co jakiś czas to po prostu przed założeniem je nakręcam ręcznie ;)

Mając jeden do noszenia to rano po prostu kilka obrotów koronką i zakładam. 

Btw, siedząc też rusza się ręką, chyba że właśnie na niej siedzimy ;)

Edit

Zobacz ofertę na chrono24. Brat niedawno kupował alpinista za w sumie 2500zl że wszystkim, wysyłka z Japonii.

To ta oferta, aczkolwiek sporo podobnych jest. Wybrać pewnego sprzedawcę i masz nowiutkie Seiko prosto z Japonii ;)

https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-seiko--seiko-alpinist-2020-green-sbdc091--spb121j1--id19962492.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN

Zapytam z ciekawości, czy cena tego zegarka również wynosiła 1850 zł jak kupował go Twój brat, czyli cena sprowadzenia, cła itp. wynosiła ok. 600 zł? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taki granatowy SRPK87 ? Fajna śednica na 16,5 cm nadgarstek.

Screenshot_20250326_132931_Chrome.jpg

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Piotrek92 napisał(-a):

Zapytam z ciekawości, czy cena tego zegarka również wynosiła 1850 zł jak kupował go Twój brat, czyli cena sprowadzenia, cła itp. wynosiła ok. 600 zł? 

Napisał, że 2000k dał japońcom za zegar a 500zl wziął FedEx wliczając w to już VAT.

Zapytaj @Premy;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak było, nie ściemniam

IMG_20250319_103939485.jpg

IMG_20250312_105624768_HDR.jpg

Edytowane przez Premy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy miałeś okazję gdzieś ten zegarek w ogóle przymierzyć. Robiłem  jakieś dwie przymiarki Alpinista i w mojej opinii w porównaniu do wielu innych zegarków, to nie jest zbyt wygodny zegarek. Jest stosunkowo wysoki i dość "beczułkowaty". Nie trzyma się najlepiej na nadgarstku. Takie przynajmniej ja miałem odczucia przy moich przymiarkach. Szczególnie to czuć w tych mniejszych wersjach. Dlatego mocno doradzam przymiarkę Alpinista przed zakupem oraz porównanie z innymi zegarkami, bo to może zmienić Twoją opinię.

Co do nakręcania, to nie ma obaw. Zwykłe noszenie w ciągu dnia powinno mu wystarczyć do utrzymania rezerwy chodu. Rotomat nie będzie mu potrzebny, ale jeżeli go zakupisz, to nie zaszkodzi, bo zawsze może też służyć jako ładny ekspozytor zegarka, kiedy go nie nosisz. No i (prawie) zawsze będziesz pamiętał, gdzie go odłożyłeś 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minutes ago, Premy said:

Tak było, nie ściemniam

IMG_20250319_103939485.jpg

IMG_20250312_105624768_HDR.jpg

Jest piękny, dzięki za info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal badam temat. Alpinist już odpada. Raz, że właśnie beczułkowaty i za duży będzie na mój nadgarstek. To też nie ten typ zegarka.

Bliżej mi do zegarka typu field. Czytelny, minimalistyczny, czarna tarcza.

Mam już jakieś typy ale zastanawia mnie dopasowanie.

Obwód nadgarstka mam 16.5cm a szerokość 5,5cm. Gdzieś na forum znalazłem wzór na policzenie średnicy koperty 55*70%-2% dla fieldów, co daje 37,4mm średnica koperty.

Szukam max. 38mm koperta.

Zastanawiam się jaki teraz szukać rozstaw lug-2-lug, aby pasek ładnie przylegał.

Ktoś ma podobną szerokość nadgarstka? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twój nadgarstek, to 38 mm będzie idealne. Jeżeli nieco bardziej na elegancko, to na przykład Glycine Combat 36mm. Nie czuć na ręce a dzięki wąskiej lunecie wcale nie wygląda na maluszka. Teraz można kupić już tylko używane, ale ceny jak na „szwajcara” są atrakcyjne.

9bc4c75f3417c1511ead2b7f82f360f2.jpg

Z trochę większym budżetem polecam Christopher Ward Sealander 39 mm. Świetnie leży na nadgarstku (niewysoki i mały L2L) i jest bardzo uniwersalny. Ma świetną bransoletę z mikroregulacją „w locie”, zakręcaną koronkę, przeszklony dekiel. Świetny uniwersalny zegarek typu GADA. W wersji GMT jest jeszcze ładniejszy.

7e472b26c15df913c6f0dc53c7bde2a6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Może Hamilton H69439363  38mm

👍

Aktualnie zastanawiam się nad:

Hack+Watch.jpeg?u=41zuoe&width=1600&heig

96A259 - Bulova Hack VWI SPECIAL EDITION ~900zł (Amazon)

Dobra cena i ta wersja wygląda lepiej niż z czerwonymi cyframi. 

Zegarek-meski-Hamilton-H69439363-600x600

H69439363 - Hamilton Khaki Field Expedition Mechanical 2500zł (sklep PL)

Tego można po taniości kupić na OLX za 1400zł z przerysowaną kopertą. 

Nie do końca wiem jak ten kolor tarczy wygląda na żywo.

hamilton-H69419933.jpg

H69419933 - Hamilton Khaki Field 2790zł (Allegro ale coś podejrzane)

Ten byłby najlepszy ale trudno go znaleźć w sklepach.

Obecny smartwatch Garmin ma lug-2-lug ok 48mm, więc myślę, że wybrane zegarki będą pasowały.

Edytowane przez micdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova grubość 13.55mm i dość wypukłe szkiełko.

Hamilton 9.5mm, szkiełko nie tak wypukle.

Wybór padł na Hamiltona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, micdro napisał(-a):

Nadal badam temat. Alpinist już odpada. Raz, że właśnie beczułkowaty i za duży będzie na mój nadgarstek. To też nie ten typ zegarka.

Bliżej mi do zegarka typu field. Czytelny, minimalistyczny, czarna tarcza.

Mam już jakieś typy ale zastanawia mnie dopasowanie.

Obwód nadgarstka mam 16.5cm a szerokość 5,5cm. Gdzieś na forum znalazłem wzór na policzenie średnicy koperty 55*70%-2% dla fieldów, co daje 37,4mm średnica koperty.

Szukam max. 38mm koperta.

Zastanawiam się jaki teraz szukać rozstaw lug-2-lug, aby pasek ładnie przylegał.

Ktoś ma podobną szerokość nadgarstka? :)

Wzór na policzenie średnicy fieldow? 🤨

Edit

Przy takich wymaganiach to jest spełniający. Ale z manualnym naciągiem. 38/9mm, 100m, szafir.

Screenshot_20250327-181838.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważałem Seiko seria 5, też są fieldy ale nie mam przekonania co do takiej chropowatej tarczy. Gładka wydaje mi się bardziej klasyczna.

Szukam sklepu w Łodzi żeby podjechać w weekend i pooglądać chociażby Seiko/Timex.

Wzór w tym wątku znalazłem: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powiedzcie mi, gdzie kupić takie fajne materiałowe paski?

Jakie sklepy online polecacie?

1000001093-01.jpg

Edytowane przez micdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, micdro said:

Rozważałem Seiko seria 5, też są fieldy ale nie mam przekonania co do takiej chropowatej tarczy. Gładka wydaje mi się bardziej klasyczna.

Szukam sklepu w Łodzi żeby podjechać w weekend i pooglądać chociażby Seiko/Timex.

Wzór w tym wątku znalazłem: 

Mam wrażenie, że Ty nie za bardzo wiesz, czego szukasz ;)

Jeśli mowa o fieldach, ich fenomen jest bardzo często nierozerwalny ze spuścizną oryginalnych, wojskowych zegarków. Pytanie, czy ta cała historia jest dla Ciebie ważna, czy kierujesz się tylko i wyłącznie wyglądem. 

Za śmieszne pieniądze możesz kupić chiński odpowiednik najbardziej ikonicznych wzorów, które oferują entry-levelowe, szwajcarskie marki. Przy czym jakość bardzo często będzie im dorównywać.

Kolejna kwestia, to czy chcesz lecieć w totalne, wojskowe klasyki, coś nieco bardziej nowoczesnego czy też w kategorię "dressy field", czyli coś, co założysz nawet pod koszulę (Seiko Alpinist, Hamilton Murph, Oris Big Crown Pointer Date).

Bulova Hack to fajny zegarek, mam model z białą tarczą. Na minus grubość i hałasujący rotor, a także wypukłe szkło mineralne, które będzie łapało rysy. Natomiast jeśli chodzi o tę historię, spuściznę, trudno o coś bardziej wiarygodnego.

Seiko wydało bardzo ładnie wyglądające fieldy, mają nakładane indeksy, wypukłe szkło, ale są nieco większe - 40mm. Tylko z Seiko jest tak, że nieważny u nich rozmiar, zawsze będą pasowały do każdego nadgarstka. 

Jest też jedna perełka od Seiko, którą kupisz na bransolecie za około 8 stów, a jest rekreacją kultowego zegarka noszonego w wietnamie. 37,5 mm, szkło hardlex, mega czarujący zegarecek.

IMG_20250304_090726503.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Próbuje zamienić jeden mniej uniwersalny zegarek na drugi trochę bardziej uniwersalny. Nie do końca mi to wyjdzie.

Ponieważ, potrzebuje zegarka na codzień: sprawdzanie godziny, wyjście do sklepu, z dzieckiem na spacer, dodatkowe zajęcia, do prac wokół domu i tu Garmin ucierpiał najbardziej. Kolejny zegarek może spotkać podobny los i nawet jak będzie bardziej uniwersalny to nie będzie wyglądał już tak wyjściowo, żeby go założyć.

Myślałem nad zakupem chińczyka. Jak się zniszczy czy zepsuje to nie będzie wielkiej straty. Nie wiem tylko jak z dokładnością, czy się nie będzie rozjeżdżać z czasem coraz bardziej. Wolałbym mechaniczny, już bez baterii skoro rezygnuje z elektroniki ale to tak na marginesie. Pooglądam recenzje, może się przekonam.

Chińczyk na codzień wystarczy ale nie nadaje się na spotkania/wydarzenia rodzinne/ze znajomymi czy do pracy. Potrzebny drugi zegarek, tak, żeby pasował do koszuli i marynarki.

Jakieś 10 lat temu miałem Atlantic'a 55460.41.61,S szerokość 44mm, grubość 13mm, waga 122g. Pierwszy porządny zegarek, kupiony emocjonalnie, podobał się. Jak się potem okazało był duży i gruby, wyglądał kuriozalnie na moje ręce. Latem latał, zimną ciężko było go wyciągnąć spod ubrania. Był ciężki, podczas pracy przy klawiaturze, waga przeszkadzała, ręką zaczynała boleć. Koperta była polerowana, błyszczał się w słońcu, przyciągał uwagę. Męczyłem się z nim i sprzedałem.

Wracając do Hamiltona, bardziej kieruje się rozmiarem i wyglądem. Jest cienki, nie błyszcząca szczotkowana stal, prosta tarcza, skromna, nie rzucający się w oczy. Myślałem żeby zmienię mu pasek na coś skórzanego i będzie pasował do koszuli. 

Trochę chcę się już pozbyć tego Garmin, odciąć się od elektroniki, powiadomień, rejestrowania czegokolwiek i przede wszystkim tego czasu, który spędziłem z tym zegarkiem, bo teraz jest inny lepszy czas dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę szkoda byłoby takiego Hamiltona zniszczyć podczas prac okołodomowych ;) ale to moje zdanie.

Weź pod uwagę też to, że jesteś na klasycznej drodze do zostania kolekcjonerem, masz już za sobą pierwsze kroki, zatem spodziewaj się, że wsiąkniesz i tych zegarków nagle zrobi się kilka w kolekcji.

Najlepszym wyborem w Twoim przypadku wydaje mi się Hamilton Khaki Automatic:

Hamilton Khaki Field Automatic 38 review

A jeżeli chcesz coś totalnie entry levelowego, ale też w owiele mniejszym budżecie, to takim wejściowym zegarkiem jest popularny "dressKX":

SRPE55 5 Sports 40mm - Black on Bracelet | Teddy Baldassarre

Pooglądaj recenzje na youtube, zrób research. Pamiętaj, że warto zakupić opcję na bransolecie, żeby potem ewentualnie dokupić paski - nie na odwrót ;) 

A co do sklepów online z paskami - AliExpress. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszą opcję pójdzie MILITADO ML05. Zobaczę jak to wygląda i działa.

Na drugą opcję jeszcze nie wiem, ale bliżej mi do tego Seiko 5 SNK381K1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dresskx może moim zdaniem na nadgarstku 16,5 wyglądać średnio. Sam mam 17,5cm, mierzyłem go kiedyś bo ten typ zegarka bardzo mi się podoba (diver bez bezela) i ostatecznie stanęło na BB36 z braku alternatywy. Nie wychodziłbym poza 38mm, ale wiadomo warto wrzucić na nadgarstek i zobaczyć jakie będzie wrażenie 😉

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, micdro napisał(-a):

Masz rację. Próbuje zamienić jeden mniej uniwersalny zegarek na drugi trochę bardziej uniwersalny. Nie do końca mi to wyjdzie.

Ponieważ, potrzebuje zegarka na codzień: sprawdzanie godziny, wyjście do sklepu, z dzieckiem na spacer, dodatkowe zajęcia, do prac wokół domu i tu Garmin ucierpiał najbardziej. Kolejny zegarek może spotkać podobny los i nawet jak będzie bardziej uniwersalny to nie będzie wyglądał już tak wyjściowo, żeby go założyć.

Myślałem nad zakupem chińczyka. Jak się zniszczy czy zepsuje to nie będzie wielkiej straty. Nie wiem tylko jak z dokładnością, czy się nie będzie rozjeżdżać z czasem coraz bardziej. Wolałbym mechaniczny, już bez baterii skoro rezygnuje z elektroniki ale to tak na marginesie. Pooglądam recenzje, może się przekonam.

Chińczyk na codzień wystarczy ale nie nadaje się na spotkania/wydarzenia rodzinne/ze znajomymi czy do pracy. Potrzebny drugi zegarek, tak, żeby pasował do koszuli i marynarki.

Jakieś 10 lat temu miałem Atlantic'a 55460.41.61,S szerokość 44mm, grubość 13mm, waga 122g. Pierwszy porządny zegarek, kupiony emocjonalnie, podobał się. Jak się potem okazało był duży i gruby, wyglądał kuriozalnie na moje ręce. Latem latał, zimną ciężko było go wyciągnąć spod ubrania. Był ciężki, podczas pracy przy klawiaturze, waga przeszkadzała, ręką zaczynała boleć. Koperta była polerowana, błyszczał się w słońcu, przyciągał uwagę. Męczyłem się z nim i sprzedałem.

Wracając do Hamiltona, bardziej kieruje się rozmiarem i wyglądem. Jest cienki, nie błyszcząca szczotkowana stal, prosta tarcza, skromna, nie rzucający się w oczy. Myślałem żeby zmienię mu pasek na coś skórzanego i będzie pasował do koszuli. 

Trochę chcę się już pozbyć tego Garmin, odciąć się od elektroniki, powiadomień, rejestrowania czegokolwiek i przede wszystkim tego czasu, który spędziłem z tym zegarkiem, bo teraz jest inny lepszy czas dla mnie.

Szukałabym zatem czegoś jak najbardziej uniwersalnego na jak najlepszych bebechach. I ma bransolecie, gdzie dowolnym paskiem nadasz mu formalności lub właśnie ją z niego zdejmiesz. A łańcuch zawsze się przyda - ja sam byłem przeciwnikiem bransolety do momentu, gdy nie trafiłem na wygodną, ładną i pasujacą do całości ;)

Za tysiaka możesz mieć 40/10mm SW200-1, 100m wr z szafirem na łańcuchu. Jakość wykonania bdb. Jest tylko jedno ale - dyskusyjne oznaczenie serii ma tarczy.  Nie każdemu pasuje napis Sport Elegance.

Tu wersja kwarc, różni się brakiem napisu Automatic na dole.

Screenshot_20250328-154356.thumb.png.a217f6833991281356421a3f0ecb6618.png

https://www.briju.pl/zegarek-meski-le-temps-le-temps-lt1090-11bs01-zg-014315

Tu masz zdjęcia wersji na kwarcu. Miałem obie, automat również. Wykonanie i ogólnie projekt jest taki sam, kwarc jest cieńszy o 2mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi