Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Mechatronik

Obróbka płyt zegarowych

Recommended Posts

Poszukuję odpowiedzi na pytanie - jak nazywa się obróbka płyt łożyskujących polegająca na nakłuwaniu powierzchni płyty wokół otworu łożyskowego? Ryflowanie??? Na wykładach, dawnymi czasy, u prof.  Mrugalskiego ten temat był poruszany ale mam zaćmienie a wujek google takiej wiedzy nie posiada. Ktoś (jakaś firma) jeszcze dysponuje taką technologią?

Kiciarze, barbarzyńcy przeważnie nie chcąc z lenistwa wytoczyć czy wstawić panewki. Jeśli się nie mylę u Podwapińskiego była wzmianka jak nabijać by skasować luzy w tanich budzikach właśnie nabijanie w kilku miejscach do okoła,  a w droższych "zegarach" innych nabijaków które po nabiciu zostawiały wokół otworów okrągły rowek który zmniejszał średnicę, jednocześnie z nabijaka wystawał odpowiednio dobrany  trzpień który powodował by otwór po nabiciu był taki jaka ma być średnica ośi koła.  Jeśli  się mylę to przepraszam Panie Podwapiński nie chcę by mnie Pan po nocach straszył

Godzinę temu, graver napisał(-a):

Kiciarze, barbarzyńcy przeważnie nie chcąc z lenistwa wytoczyć czy wstawić panewki. Jeśli się nie mylę u Podwapińskiego była wzmianka jak nabijać by skasować luzy w tanich budzikach właśnie nabijanie w kilku miejscach do okoła,  a w droższych "zegarach" innych nabijaków które po nabiciu zostawiały wokół otworów okrągły rowek który zmniejszał średnicę, jednocześnie z nabijaka wystawał odpowiednio dobrany  trzpień który powodował by otwór po nabiciu był taki jaka ma być średnica ośi koła.  Jeśli  się mylę to przepraszam Panie Podwapiński nie chcę by mnie Pan po nocach straszył

Ta technika, której nazwy szukam była powszechnie stosowana w masowo produkowanych budzikach i służyła jej usztywnieniu, przez co można było zastosować cieńszą(tańszą) płytę. I, tak, zazwyczaj nie było tam montowanych panewek, płyta łożyskowa miała otwory, które były jednocześnie panewkami łożysk.

Przepraszam, ale co masz na myśli pisząc "płyty łożyskowe"?

Metodę wzmacniania (swoisty rodzaj walcowania czy sztancowania ?) płyt mechanizmów (jak widać także i bębnów sprężyn) wprowadził Junghans w latach 30 do tańszych wyrobów, nie tylko budzików.

564ab7a7495ead351c329ef9aac5.thumb.jpg.ba4d03427bceea5a1d110bb64fc1d897.jpg

Jak taka technika czy technologia się nazywa? Było o tym kilkanaście lat temu na tym forum.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Posted (edited)
15 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Przepraszam, ale co masz na myśli pisząc "płyty łożyskowe"?

Metodę wzmacniania (swoisty rodzaj walcowania czy sztancowania ?) płyt mechanizmów (jak widać także i bębnów sprężyn) wprowadził Junghans w latach 30 do tańszych wyrobów, nie tylko budzików.

564ab7a7495ead351c329ef9aac5.thumb.jpg.ba4d03427bceea5a1d110bb64fc1d897.jpg

Jak taka technika czy technologia się nazywa? Było o tym kilkanaście lat temu na tym forum.

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi dokładnie o to, co jest na zdjęciu, na prawie całej powierzchni. Hmmm... kilkanaście lat temu pamiętałem, jak się nazywa.

Pisząc płyta łożyskowa mam na myśli element szkieletu z wykonanymi otworami łożyskującymi.

Edited by Mechatronik

Powierzchnie z punktowymi wzorkami to powierzchnie ryflowane, dla wzmocnienia płyt przez zgniot. Otwory łożyskowe, ze względu na zasadę stałego otworu wyrabiały się w jednym kierunku. Dlatego też przy wykonaniu otworu pod wężydło należy bazować narzędzie na pierwotnym otworze. Do dużych zegarów potrzebny centrownik można sobie zrobić z wymaganą dokładnością.

13 godzin temu, Safinowski napisał(-a):

Powierzchnie z punktowymi wzorkami to powierzchnie ryflowane, dla wzmocnienia płyt przez zgniot. Otwory łożyskowe, ze względu na zasadę stałego otworu wyrabiały się w jednym kierunku. Dlatego też przy wykonaniu otworu pod wężydło należy bazować narzędzie na pierwotnym otworze. Do dużych zegarów potrzebny centrownik można sobie zrobić z wymaganą dokładnością.

Dzień dobry. Dziękuje za odpowiedź. Gdzieś z tyłu głowy było to ryflowanie ale wyszukiwane blachy ryflowane raczej zwodziły niż naprowadzały pamięć. Pozdrawiam.