Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gypsy0ne

Trochę ogólnie na temat pierwszego Rolexa - zegarka z "podobnej półki"

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim! Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie kupno swojego pierwszego Rolexa.
Zamysł jest taki, żeby sprawić sobie zegarek, który będzie nawiązywał do klasyki, coś koło lat 90' i jednocześnie będzie swoistą lokatą kapitału. Wiem, co mniej więcej chcę, potrzebuję wyklarować kilka kwestii odnośnie zakupu, jak i samego posiadania.
Przytoczę kilka kryteriów, które miałem na myśli:

• Cena: do 28000 PLN
  • Średnica koperty: 32/34/36mm
  • Rok: 1990+, z tego co się dowiedziałem zaczęto stosować szafirowe szkiełka(?)
  • Koperta: żółte złoto
  • Material szkiełka: szafirowe
  • Materiał paska: skóra różnej maści
  • Kolor paska: brąz jasny/ciemny

Zakładając, że pewnie będę kupować używkę na chrono24, bo nie widzę zbyt szerokiej oferty tego typu zegarków u polskich dealerów. Nasuwa mi się kilka pytań:

• Czy one trzymają cenę?

• Jak stare zegarki warto kupować?

• Co wpływa na cenę – pudełko, papiery itd.?

• W sumie to, jak w ogóle zabrać się za zakup używanego Rolexa, czy może ktoś ma swoje doświadczenia?

• Czy warto bawić się w zakup na odległość w takiej sytuacji, na co zwracać uwagę?

• Czy zakupy na chrono24 dla początkujących mogą okazać się pułapką?

• Czy warto się aż tak upierać na szafirowe szkiełko? Widzę dużo praktycznego zastosowania dla twardszego materiału w kontekście inwestycyjnym.

Tutaj proszę o weryfikację własnego researchu:

• Jak często serwisuje się zegarek? 
    • Około 5 lat
  • Gdzie takie zegarki serwisuje się w Polsce?
    • Oficjalne salony Rolexa lub zdolni zegarmistrzowie
  • Ile kosztuje serwis zegarka?
    • 1500-200 PLN u zegarmistrza, lub bardziej do 3000-4000 PLN w salonie

Z  tego co się dowiedziałem to automatyczny Cellini w takich pieniądzach jest raczej trudny do zdobycia.

Wizualne podsumowanie:

image.thumb.png.44c0ee3f68a29a938efbb580fd1fcb18.pngimage.thumb.png.f76e510e07e7ac2367f9249fdc75657a.png

Edytowane przez gypsy0ne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cellini to manual i taki jak wkleiłeś można kupić za kilkanaście tysięcy. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, się dowiedziałem, że odświeżone modele po 2000 roku zaczęto produkować z automatycznym mechanizmem.

Edytowane przez gypsy0ne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automaty (od 2014) to zupełnie inna linia i poza nazwą nie ma nic wspólnego z tym starym.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając do 28 000zł budżetu, osobiście zrezygnowałbym z zegarka o złotej kopercie i zacząłbym rozglądać się za modelem Datejust 36mm Two-tone (stal złoto), na bransolecie jubilee (czyli referencja 16233 jeżeli ma mieć szkło szafirowe). Kupując w tej cenie taki model nie musisz się specjalnie obawiać o wahania ceny/wartości przy późniejszej odsprzedaży. To najbardziej popularny model, łatwy do zakupu, łatwy do sprzedaży. Serwis tak jak piszesz, ok. co 5 lat, koszt w granicach 1000zł u zwykłego zegarmistrza (w Polsce jest co najmniej kilku takich, którzy odpowiednio serwisują Rolexy, nie trzeba oddawać do autoryzowanych serwisów).

Co do zakupów na Chrono24 - w zasadzie to każde miejsce zakupu dla kogoś kto się nie zna, to może być "pułapka". Zaletą Chrono jest to, że jednak nie znajdziesz tam tak wielu podejrzanych ofert i podróbek, jak na innych przypadkowych portalach, oprócz tego Chrono oferuje teraz usługę sprawdzania autentyczności zegarka (która może nie jest idealna, ale jest).

Na cenę wpływ ma przede wszystkim stan zegarka (przynajmniej tak powinno być), oryginalne papiery, pudełko potrafią przedrożyć zakup. Osobiście uważam, że zawsze najważniejszy jest stan - reszta to tylko przyjemne dodatki o wartości kolekcjonerskiej.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, eye_lip said:

Aromaty (od 2014) to zupełnie inna linia i poza nazwą nie ma nic wspólnego z tym starym.

Czym są aromaty? Czy chodziło o słówko automaty?

11 hours ago, MasterMind said:

Mając do 28 000zł budżetu, osobiście zrezygnowałbym z zegarka o złotej kopercie i zacząłbym rozglądać się za modelem Datejust 36mm Two-tone (stal złoto), na bransolecie jubilee (czyli referencja 16233 jeżeli ma mieć szkło szafirowe). Kupując w tej cenie taki model nie musisz się specjalnie obawiać o wahania ceny/wartości przy późniejszej odsprzedaży. To najbardziej popularny model, łatwy do zakupu, łatwy do sprzedaży. Serwis tak jak piszesz, ok. co 5 lat, koszt w granicach 1000zł u zwykłego zegarmistrza (w Polsce jest co najmniej kilku takich, którzy odpowiednio serwisują Rolexy, nie trzeba oddawać do autoryzowanych serwisów).

Co do zakupów na Chrono24 - w zasadzie to każde miejsce zakupu dla kogoś kto się nie zna, to może być "pułapka". Zaletą Chrono jest to, że jednak nie znajdziesz tam tak wielu podejrzanych ofert i podróbek, jak na innych przypadkowych portalach, oprócz tego Chrono oferuje teraz usługę sprawdzania autentyczności zegarka (która może nie jest idealna, ale jest).

Na cenę wpływ ma przede wszystkim stan zegarka (przynajmniej tak powinno być), oryginalne papiery, pudełko potrafią przedrożyć zakup. Osobiście uważam, że zawsze najważniejszy jest stan - reszta to tylko przyjemne dodatki o wartości kolekcjonerskiej.

Czy podniesienie kwoty do np. 35000 otworzy furtkę na zegarki ze złotą kopertą? Dodatkowo nie jestem w stanie przyzwyczaić się do metalowych bransolet w zegarkach, nie pasują do mojego wizerunku i nie czuję się z nimi komfortowo. Nie podobają mi się też kolor srebrny 😕  Rodzi się pytanie w mojej głowie czy zegarki z bransoletami są z definicji droższe niż zegarki na skórzanych paskach? W końcu mniej cennego materiału(np. złota) jest potrzebne.

Edytowane przez gypsy0ne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 35k upolujesz już jakiegoś Oyster Perpetual Date 34mm z lat 90-tych, ref. 15238 z szafirowym szkłem na pasku. Jakby to miał być Rolex na złotej bransolecie, to sama bransoleta kosztuje rynkowo +30k (osobno). Najbardziej opłaca się zawsze kupować zegarek już w komplecie, niż osobno, ale wtedy najtańszy model typu ten OP Date będzie kosztował +45k.

Gents-Rolex-Oyster-Perpetual-Date-18ct-Y

Natomiast zamiast Cellini moim zdaniem lepiej np. kupić złotego Cartiera Tanka Louis

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.04.2025 o 09:10, gypsy0ne napisał(-a):

Czy podniesienie kwoty do np. 35000 otworzy furtkę na zegarki ze złotą kopertą? Dodatkowo nie jestem w stanie przyzwyczaić się do metalowych bransolet w zegarkach, nie pasują do mojego wizerunku i nie czuję się z nimi komfortowo. Nie podobają mi się też kolor srebrny 😕  Rodzi się pytanie w mojej głowie czy zegarki z bransoletami są z definicji droższe niż zegarki na skórzanych paskach? W końcu mniej cennego materiału(np. złota) jest potrzebne.

Rolex i pasek to nie jest coś typowego jeśli chodzi o modele jakie wychodzą z fabryki. Rolex robił bardzo mało zegarków oryginalnie na paskach, głównie w serii Cellini czy Prince (zdażały się serie Day Date’ów na paskach, ale tu cena jest zdecydowanie wyższa, bo mówimy o kopertach ze złota). Więc jeśli szukasz np. Datejuste’a na pasku, to musisz wiedzieć że kupujesz zegarek z którego zdjęto bransoletę i ktoś wsadził go na pasek. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/18/2025 at 12:12 PM, beniowski said:

Rolex i pasek to nie jest coś typowego jeśli chodzi o modele jakie wychodzą z fabryki. Rolex robił bardzo mało zegarków oryginalnie na paskach, głównie w serii Cellini czy Prince (zdażały się serie Day Date’ów na paskach, ale tu cena jest zdecydowanie wyższa, bo mówimy o kopertach ze złota). Więc jeśli szukasz np. Datejuste’a na pasku, to musisz wiedzieć że kupujesz zegarek z którego zdjęto bransoletę i ktoś wsadził go na pasek. 

To jest bardzo cenna uwaga, wolę nosić kompletny zegarek, zgodny z tym jak został zaprojektowany. Zacząłem się bardziej edukować na temat marek oraz ich historii, zamysłu i na podstawie tego, co mi napisaliście dochodzę do wniosku, że Rolex chyba nie jest marką, która oferuje, tego czego poszukuję w swoim nowym zegarku. Vacheron Constantin wzbudził moje zainteresowanie i linia "Vacheron Constantin Patrimony" wpasowuje się w moje gusta oraz zakres cenowy. Widzę, że klasyczne modele z lat 1980-1995 są gdzieniegdzie dostępne w kwotach 20-35k PLN. 

Rolex urzekł mnie swoim wykonaniem kopert i częściowo prestiżem, jako efekt wow. Po pewnym czasie jednak dochodzę do wniosku, że charakter tych zegarków odbiega od tego, co chciałbym podkreślić w swoim wizerunku.

Jako, że coraz więcej ofert przechodzi mi przez głowę, jak stare zegarki opłaca się kupować? Czy tutaj jest jakaś reguła?

Edytowane przez gypsy0ne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy rozważałeś coś od Omegi? Wydaje się naturalnym kierunkiem jeśli chodzi o taki styl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że Rolex Explorer I byłby bardzo uniwersalnym wyborem na pierwszego Rolexa. 

W stare zegarki nie szedłbym na Twoim miejscu, widać że się nie orientujesz, wdepniesz na minę z takim 45 letnim Vacheronem.

W kwocie jakiej zacząłeś temat - około 28 tys zł (zaokrągliłem do 30 tys w filtrach)

Możesz wybierać spośród nowych zegarków w salonach u autoryzowanych sprzedawców samych uznanych manufaktur szwajcarskich takich jak;

- Jubitom - TAG, Longines, frederique Constant, Eberhard, Carl. F Bucherer, Baume&Mercier, Ball.

- Apart - Breitling, 

- W. Kruk - Chopard Mille, Omega, IWC, Tudor, Panerai, 

- Noble Place - Omega, Montblanc,  TAG, 

Jeżeli dopuszczasz zegarki używane,

W tej kwocie (tu znowu ustawiłem filtr do 30 tys zł)

Możesz dorwać u sprzedawców profesjonalnych powyższe marki czasem jeszcze na gwarancji w niższych cenach oraz inne marki i modele które jako nowe przekraczają 30 k ale na wtórnym mieszczą się w Twoich widełkach; 

- na przykład, Omega Speedmaster "Moonwatch", Zenith El Primero, IWC piloty chrono, Paneraje, Cartiery, Grand Seiko, Może jakieś starsze Rolexy DJ 36 mm z lat 1990 lub OP date ale raczej damskie ... Jakieś Hubloty się znajdą, może nawet Jaeger LeCoultre.

Co do Twojego wizerunku to sam musisz przeglądnąć modele w kolekcjach tych marek i sam szczerze sobie odpowiedzieć na pytanie co do Ciebie pasuje i co Ci się szczerze podoba. Poczytaj też o historii każdej z nich, z czego słyną i zdecyduj z czym się bardziej utożsamiasz i co dla Ciebie jest bardziej prestiżowe. Nikt za Ciebie tego nie odgadnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie datejust 36 16200 to najbardziej klasyczny rolex i spokojnie znajdziesz za ta kwote jakiś fajny egzemplarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trochę przerwę od tematu miałem i w międzyczasie doedukowałem się deczko. Zweryfikowałem temat tych Vacheron'ów i faktycznie w takiej kwocie to nic "bezpiecznego" zbytnio nie ma. Wiele egzemplarzy jest z lat 70-80. Do tej pory patrzyłem na trochę zbyt małe zegarki i źle oceniłem sytuację. W międzyczasie odwiedziłem też jeden salon i poprzymierzałem różne koperty na nadgarstku.

Dzięki za opinie, które mnie znacznie nakierunkowują i pomgają poszerzać horyzonty. Po tym czasie rozeznania w sumie to temat już nie jest koniecznie o Rolexach, bo widzę, że te nie wpasowują się w moje kryteria. 

On 4/28/2025 at 5:55 PM, Wisnia_Daniel said:

Czy rozważałeś coś od Omegi? Wydaje się naturalnym kierunkiem jeśli chodzi o taki styl.

Rozjerzałem się w ramach niewysłużonych używek i wpadłem na trzy ciekawe opcje:
https://www.chrono24.pl/omega/omega-de-ville-prestige-automatic-co-axial-cosc-18k-gold-weight-77g-395mm-box--papers--id37257988.htm
https://www.chrono24.pl/omega/de-ville-co-axial-limited-38mm-18k-gold-pie-pan-co-axial-chronometer-bp-rar--id40605374.htm
https://www.royalwatch.pl/produkt/omega-de-ville-co-axial-18k-gold-ref-463-13031/

Jestem ciekaw, co myślicie o cenie?

Z mierzenia na żywo się okazało, że bardziej zegarki 38-40mm są tymi, które mi najbardziej wizualnie leżą na nadgarstku.

Edytowane przez gypsy0ne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi