Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bonusdg

Zegarek na 30-ste urodziny (do 5k)

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam prezentu dla siebie na urodziny. Czegoś co zostanie ze mną już do końca. Kilka zegarków wpadło mi w oko, ale nic co by mnie na tyle ujęło żeby już dalej nie szukać. Budżet początkowo do 3k, teraz myślę już bardziej o 5k, a dostałem propozycję Balla nm1058D-L4J-WH za 6300 i bardzo mocno się nad nią zastanawiam. Generalnie głównym typem jest zegarek bardziej klasyczny, automat, z jasną tarczą, niebieskimi wskazówkami. Natomiast podobają mi się też inne. Od dawna mam słabość do zielonego Alpinista, niestety czekam na jego sprowadzenie i przymierzenie. Podobają mi się też dwa, trzy modele Certiny, Orient Stara czy Frederique Constant. Może ktoś ma jeszcze jakąś fajną propozycję? Ewentualnie coś może zasugerować, coś odradzić? Za wszelkie pomysły, opinie będę wdzięczny. Aaa i kluczowa kwestia, mam szczupłą rękę i wąski nadgarstek, dlatego wszystko co powyżej 42 mm będzie wyglądało jak patelnia.

Przykładowe zegarki nad którymi się zastanawiam to:

IMG_7574.jpeg

IMG_7568.jpeg

IMG_7558.jpeg

IMG_7559.jpeg

IMG_7545.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kilka pomyslow

Snap 2025-04-26 at 21.44.39.jpg

Snap 2025-04-26 at 21.44.45.jpg

re-aw0006s_5.jpg

Edytowane przez Pawel.Sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ball to fajny pomysł, ale ja nie przepadam za "rzymiankami" i wolałbym zwykłego Fireman Enterprise.

Moim zdaniem Alpinist jest gorszym zegarkiem - mniej uniwersalny, a i mechanizm Balla DLA MNIE jest lepszy. Jeżeli rozważasz seiko, to szukaj sarb033 (w budzecie i fajny), albo podobnych, choć to czarna tarcza, i wskazówki nie niebieskie... 

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "wąski nadgarstek" - ja mam ok 17 cm i 40mm to dla mnie max, z wyłączeniem PAMa :-) 

p.s. w kwestii mechanizmu - nie będę dyskutować. Po prostu wolę Balla. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz szukac Seiko to Sarx033 zamiast Sarbow (miał byc bialy z niebieskimi wskazowkami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za odzew i swoje propozycje. Z wszystkich podanych powyżej chyba najbliżej mi do Orient Stara i do pierwszego Aerowatcha, ale to chyba nadal nie jest coś co by mnie na tyle ujęło żeby podejmować decyzję na już. Mimo wszystko chyba nadal Ball wygrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria 1942 Aerowatch ma jeszcze takiego z niebieskimi wskazówkami

Ale bralbym Balla ;)

Screenshot_20250427-122653.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak chcesz Balla to mogę Ci zaproponować takiego za pół ceny. Mam komplet, zegarek jest nowy, nie noszony, jeszcze w foliach.

Screenshot_2025-04-27-13-48-06-649_com.android.chrome.thumb.jpg.61e0f844212f3708a39fdf2e51710a4e.jpg

Edytowane przez siomon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, siomon napisał(-a):

Jak chcesz Balla to mogę Ci zaproponować takiego za pół ceny. Mam komplet, zegarek jest nowy, nie noszony, jeszcze w foliach.

Screenshot_2025-04-27-13-48-06-649_com.android.chrome.thumb.jpg.61e0f844212f3708a39fdf2e51710a4e.jpg

No i to jest fajna oferta! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, siomon napisał(-a):

Bardzo fajna propozycja, ale mam bardzo podobny kolor tarczy w Victorinoxie i zależy mi na czymś innym, najbardziej trafia do mnie biała tarcza.

58 minut temu, SLAWEK 01 napisał(-a):

W tym wypadku tylko rynek wtórny, ale zegar sztos.

20250421_095648.jpg

20250412_092559.jpg

20250314_160230.jpg

Ojjj i to jest bardzo fajna propozycja. Muszę ją gdzieś znaleźć i przymierzyć. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2025 o 20:36, Bonusdg napisał(-a):

Szukam prezentu dla siebie na urodziny. Czegoś co zostanie ze mną już do końca.

Zważywszy, że to dopiero 30. urodziny, proponowałbym nie robić śmiałych założeń o „zostawaniu do końca” (chyba, że chodzi o „koniec” zegarka, bo np. masz zwyczaj szybko doprowadzać przedmioty do destrukcji; wówczas polecałbym coś tańszego produkcji chińskiej).

Poza tym pomogłoby określenie przynajmniej typu zegarka, bo wśród zamieszczonych przykładów znalazły się i modele sportowe, i eleganckie klasyczne, i jeszcze jakiś diver… 

Jeśli wciąż jesteś na etapie ogólnego dociekania co Ci się podoba i jakiego rodzaju zegarek chciałbyś nosić (podkreślam wagę wyobrażania sobie siebie z tym zegarkiem w różnych sytuacjach, bo „mieć” a „nosić” to zupełnie co innego), to proponuję przeznaczyć więcej czasu na research i nie zakładać, że zakup musi się koniecznie odbyć przed datą urodzin. Rozpracowywanie własnych preferencji czasami trwa dosyć długo. Jeśli chciałbyś, żeby zegarek został z Tobą na dłużej, to opłaca się nie spieszyć z wyborem. 

Na początek proponuję przewertowanie ostatnich kilku czy kilkunastu stron wątku „Jaki zegarek masz dziś na ręce?”.  To może trochę zamącić Ci w głowie ale to nie szkodzi, bo być może wpadnie Ci w oko jakiś zegarek, o którym do tej pory nie wiedziałeś, że istnieje.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może któryś z tych gagatków? Solar, a nie automat, bezobsługowy, tylko na rynek Japonii.

main-square_3662cac3-0cc6-4d88-bf2c-78b6

71NsP1RWCJL._AC_UY900_.jpg

Oceanusy kozak zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro celujesz w białą tarczę, to może Bulova z Twojego pierwszego zdjęcia, ale w wersji białej? W zeszłym roku kupiłem sobie taki zegarek i jestem mega zadowolony, a skoro już mierzyłeś wersję brązową to wiesz czego się spodziewać i jak leży na nadgarstku. Jedno "ale" - to jest kwarc, a pisałeś, że szukasz automatu. Być może zmyliła Cię płynąca wskazówka sekundowa. Tutaj wrzuciłem zdjęcia mojego zakupu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za taki odzew. Wszystkie propozycje są bliskie temu co mi się podoba, najlepiej będzie je znaleźć i przymierzyć bo na żywo jednak jest zupełnie inny odbiór. Faktem jest, że nie potrafię do końca określić typu zegarka, po prostu musi mi coś mega wpaść w oko. Aktualnie noszę na zmianę Tissota Le Locle Petite Seconde 39 mm oraz Victorinoxa Alliance 241763.1, dodatkowo garniturowiec to Vostok z lat 80, a sportowy to biały gshock. Faktycznie chyba nie będę spieszył się z zakupem i dam sobie czas na zapoznanie się z dużą liczbą modeli. Już kilkadziesiąt stron tematu "Jaki zegarek masz dziś na ręce?" przewertowałem, ale chyba trzeba poświęcić na to więcej czasu i może coś jeszcze wpadnie w oko i zapadnie w pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moze jakieś vintage chrono?

Np coś w takim stylu (niekoniecznie te)

Screenshot_20250430-075020.png

Screenshot_20250430-075129.png

Screenshot_20250430-075225.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden model typu panda mi się kiedyś spodobał, ale teraz jednak chciałbym chyba coś w innym typie. Nadal szukam, szperam i szukam inspiracji, ale dzięki za propozycję. Wczoraj mierzyłem zielonego Alpinista, ale jednak nie do końca podchodzi mi kolor tarczy bo w sztucznym świetle jest ona praktycznie czarna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie trochę zmieniła się koncepcja i chyba jednak będę szukał czegoś bardziej do koszuli, być może nawet do garniaka, chociaż wolałbym raczej rozmiar 38 do 40 mm niż mniejszy. Od pewnego czasu choruję na Loginesa Flagshipa Heritage, ew. podoba mi się również Longines Conquest Heritage, niestety jest to wyższa półka cenowa, za 6k nawet po dobrych rabatach będzie ciężko coś znaleźć, a dodatkowo ciężko mi je gdzieś znaleźć do przymierzenia. Czy znacie jakieś alternatywy w podanym budżecie? Tarcza biała lub srebrna, indeksy złote.

Edytowane przez Bonusdg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknij na chrono24 - montblanc heritage. 

Screenshot_20250609_111149_Chrono24.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może taka Alpina Heritage w fajnym rozmiarze 38mm. Można jeszcze zbić cenę o 5% kodem.

https://www.olfert-co.de/Alpina-Heritage-Automatik-38mm-AL-520SBG3SH6

obraz.thumb.png.d68c28df2f9ad36097d165bbbf624873.png

Warto też popatrzeć na Eposy. Ten elegancki Epos Originale z przeszklonym deklem jest teraz za 7300 zł, ale regularnie są obniżki w Kruku i wtedy można kupić za około 5000 zł

obraz.png.781220dfedbe60c37a0a3149efab3eeb.png

Inny fajny, elegancki Epos w limitowanej wersji z polskim datownikiem oficjalnie za jakieś 7000 zł, ale można go było kupić za 5200 zł i pewnie jeszcze będzie można. Przymierzałem i bardzo ładnie leżał na nadgarstku. Czy będzie jeszcze można kupić taniej - trudno powiedzieć, bo teraz niewiele ich już zostało na rynku. W końcu to limitka.

obraz.thumb.png.cb0286e558e96a1d37b09e323b421a8c.png

I jeszcze taki, z ręcznym naciągiem i też przeszklonym deklem. Cieniutki i bardzo elegancki. Też na pewno da się kupić w okolicach 5.000 zł.

obraz.thumb.png.da820bf835db1f2923b3b1cb85d51f7e.png

obraz.png.2489ed1644899621c81535a6f33df24d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde wszystkie ciekawe, ale chyba najbliżej mi do tego Montblanca i tego Longinesa, ale w złocie. Chociaż i tak najbardziej mnie przekonuje ten Flagship ze zdjęcia, tylko ta cena... Orientuje się ktoś czy jest gdzieś do dostania w dobrych pieniądzach z białą tarczą? Bo głównie znajduję z kremową.

IMG_8166.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flagship ze zdjęcia - poznaję, że to mój . Nie ma wersji z białą tarczą. Tylko kremowa albo czarna.
Nowego w okolicach 5.000 zł już nie kupisz. Raczej jakieś 7500 zł. Możesz poszukać używanego na chrono24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś przeżył 37mm, to rozważ Zenith Elite, ale to też będzie trochę ponad budżet.

To fota mojego:

20250609_142525.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi