Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Kasperek

Pomoc w wyborze zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasperek

Wszystkie są ok, jak się podoba to brać. Podpowiem tylko, że jak to ma być "jeden zegarek" to warto uderzyć w stonowany design. Tak szybko się nie znudzi i zapaskować łatwiej będzie :)

Wszystkie są ok, jak się podoba to brać. Podpowiem tylko, że jak to ma być "jeden zegarek" to warto uderzyć w stonowany design. Tak szybko się nie znudzi i zapaskować łatwiej będzie :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dodam od siebie:

Ten 2.gi Hamilton (inne może też) jest często dostępne bardzo tanio w wysyłkowym sklepie z USA (chyba tylko gwarancja sklepu zostaje) - ale różnica w cenie może to kompensować +/- 270 USD + opłaty.

Ten pierwszy na dużą średnicę jak na ten typ designu - 42 mm. 

Cześć z nich ma klasyczny mechanizm ETA/ sellita, a część powermatic 80, który może być droższy w serwisie (dostęp do części, nowszy, balans z włosem swobodnym - regulacja w teorii może być dokladniejsza, a w praktyce trudniejsza i bardziej czasochłonna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek
3 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

Ten 2.gi Hamilton (inne może też) jest często dostępne bardzo tanio w wysyłkowym sklepie z USA (chyba tylko gwarancja sklepu zostaje) - ale różnica w cenie może to kompensować +/- 270 USD + opłaty.

Jaki to sklep?

W Ashford nie maja w ofercie, pewnie ostatnie leżaki magazynowe przy takich cenach szybko wyprzedali.

11 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Wszystkie są ok, jak się podoba to brać.

Tylko który?

Wszystkich nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być Twój zegarek, więc wybierz ten, który Tobie, nie nam najbardziej się podoba. Jakość wszystkich jest zbliżona.

Żaden z nich nie jest zegarkiem przeznaczonym do lokowania kapitału, ani tez używania przez wiele pokoleń. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek

Moim zdaniem żadnego zegarka nie warto kupować jako lokatę kaptału, a przyszłe pokolenia to niech same sobie zegarki kupują. 

Wybrane zegarki są zbliżonej jakości, to sam wiem, pewnie zresztą jak wiekszość w cenach 3-10 tys zł, ale doradzić mimo wszystko coś można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://epos.ch/en/product/3437-132-20-16-30 - tego weź - nietuzinkowy prosta do bólu, łatwo czytelna niebieska tarcza,  plus dobrze układający się mesh - lekko wyglądający i nie za cięzki optycznie - samo dobro i samo lepo ;)
Jedyna uwaga to podaj "wymiar ręki" najlepiej zdjęcie z jakimś zegarkiem o znanej średnicy tarczy - bo ten epos to jednak taki większy z mniejszych jest - ja wolałbym 42mm - a to tez istotne ...

Edytowane przez Zomzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym pierwszego Eposa (3437). Bardzo uniwersalny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek

EPOS 3437 jest ładny, ale jest to jednak tylko 38 mm, nie mialem okazji go ogladać w realu,  mam nadgarstek 19,5-20 cm, zbudowany na mechanizmie ETA 2824-2, chyba gorszym niz ETA 2892-2, który jest w EPOSIE 3420 i Hamiltonach oraz jego modyfikacjach w Mido, choć znalazłem tez "odpowiedniki" wcześniej wymienionych przeze mnie Mido  z mechanizmami ETA 2892-2 w nawet atrakcyjnych cenach.

Co do EPOSA zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego firma ta "nie istnieje" w krajach zachodniej Europy, Ameryki  czy  Australi?

Contact International - EPOS Watches

Czy to coś podobnego jak z Atlanticiem - marka w zasadzie na rynki "wchodnie" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Kasperek napisał(-a):

EPOS 3437 jest ładny, ale jest to jednak tylko 38 mm, nie mialem okazji go ogladać w realu,  mam nadgarstek 19,5-20 cm, zbudowany na mechanizmie ETA 2824-2, chyba gorszym niz ETA 2892-2, który jest w EPOSIE 3420 i Hamiltonach oraz jego modyfikacjach w Mido, choć znalazłem tez "odpowiedniki" wcześniej wymienionych przeze mnie Mido  z mechanizmami ETA 2892-2 w nawet atrakcyjnych cenach.

Co do EPOSA zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego firma ta "nie istnieje" w krajach zachodniej Europy, Ameryki  czy  Australi?

Contact International - EPOS Watches

Czy to coś podobnego jak z Atlanticiem - marka w zasadzie na rynki "wchodnie" ?

Ja mam nadgarstek 18 cm i raczej płaski a noszę i zegarki 36 mm. Myślę, że 38 dla Ciebie nie powinien być za mały. Poza tym wraca moda na małe czasomierze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony.

Jak koledzy wyżej napisali zegarki sa na podobnym poziomie. Serwisowaniem aż tak bardzo bym się nie przejmował. 

Z wybranych przez Ciebie skłaniałbym się do Mido ze względu właśnie na mechanizm i certyfikację chronometru.

Edytowane przez mykacz
literówki

Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Kasperek napisał(-a):

Jaki to sklep?

W Ashford nie maja w ofercie, pewnie ostatnie leżaki magazynowe przy takich cenach szybko wyprzedali.

Ja już pisałem o nim w lutym 2024 - pojawiły się wcześniej i były długo regularnie sprzedawane w cenie +/- 300-400 USD. Podlinkowanany filmik był opublikowany w styczniu 2025. Później nie monitorowałem sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kasperek, widzę że mamy bardzo podobne gusta.

Mialem w planach pozbycie się kilku sztuk, a tu wyjechałeś mi z takimi zegarkami. 🙂

Brałbym Mido Heritage, bo mi się najbardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek

Spodziewłem się, nieco większej pmocy ze strony doświadczonych forumowiczów, ale niestety sie mocno przeliczyłem.

Na takową jak widać liczyc nie można, a szkoda...

Nie wiem czy sie to komus przyda, ale przytoczę swoje przemyślenia w sprawie wcześniej przywołanych zegarków.

Zacznę od tych ktore dla mnie "odpadły" najwcześniej:

EPOS 3437 - ładny, ale dość mała średnica (38mm), przy tym nie najcieńszy i ukształtowany w taki sposób, ze na nadagarstku sprawia wrażenie grubszego niż jest,  najsłabszy w gronie mecganizm ETA 2824-2, do tego marka dziwnie nieobecna na rynkach Europy zachodniej, Ameryki i Australii

Mido Baroncelli Chronometer Silicon Gent (Caliber80) ew. Jubilee - średnica ok, ale grubość podobnie jw, na nadgarstku wygląda grubszy niz jest, mechanizm ok. -  ETA2892-A2 i jego modyfikacja Caliber 80Si, znak COSC jest tu tak naprawde niewiele wart- nie ma dla klienta żadnych gwarancji z tego wynikajacyh - jak zegarek nie spełni tych wymagań normy,  klient i tak nic nie dojdzie, zegarek poprawny, ale w mojej ocenie zbyt "techniczny"  bez "charakteru", z mało atrakcyjną kopertą.

Mido Baroncelli Heritage-  średnica, grubość, mechanizm - wszystko ok, byłby super, ale jest w mojej ocenie podobnnie jak wczesniejszy bez wyrazu, do tego nie podobaja mi sie jego tarcze i ich faktury.

EPOS 3420 - zegarek bardzo ladny z dobrym mechanizmem EETA 2892-A2, srednica40 mm, super grubość, ładne tarcze, przyzwoite wykonanie , pozostaje tylko kwestia marki, jak juz pisałem nieobecnej w "zachodnim świecie".

Hamilton Automatic Thinline - podobnie jak EPOS 3420 - srednica grubość , wykonanie ok, koperta nawet chyba ładniejsza niz w Eposie, zegarek jako jeden z nielicznych, w realu wygląda dużo lepiej niż w reklamach firmy, z wad - brak dedykowanej bransolety.

Hamilton Automatic Intramatic (42mm) - dla mnie zywcięzca, średnica super, grubość pomimo, ze więkasza niż w Eposie 3420 i Hamiltonie Thinline, na ręku tego nie widać, mechanizm ETA 2892-A2.

Zegarek idealny jako casual, EDC i garniturowiec w jednym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi