Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
beriam

Citizen PMD56-2952 land

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w dobrej cenie zakupiłem PMD56-2952. Sprzedający twierdzi ,że po wymianie aku ma problem z zamknięciem dekla w warunkach domowych... W czym moze leżeć problem ?

Screenshot_2025-09-05-13-10-26-355_pl.tablica-edit.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie ma praski do zamykania dekli i palcami nie daje rady wcisnąć 😉 Sam się z tym nie raz mordowałem w domu w różnych zegarkach, aż w końcu zainwestowałem te kilkanaście złotych w praskę i po problemie.

EDIT:

Przy okazji jak już jest ten zegarek otwarty, ja bym jeszcze zweryfikował czy założył dobry akumulator i profilaktycznie wymienił uszczelkę.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napisali don't open...

Praska + odrobina wprawy powinna dać rade. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Anansi napisał(-a):

A napisali don't open...

Czyli każdy zegarmistrz sobie z tematem poradzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie każdy, chociaż Jeśli ma wypukłe szkiełko to nie każdy się chętnie tego podejmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze może być jeden temat czy dobrze ktoś założył oring. Tak chyba jest taka uszczelka wywinięta ja kiedyś otworzyłem swojego potem zobaczyć jak wygląda środek i przyciąłem uszczelkę. Myślę, że poradzisz sobie z wciśnięciem dekla. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Pewnie nie ma praski do zamykania dekli i palcami nie daje rady wcisnąć 😉 Sam się z tym nie raz mordowałem w domu w różnych zegarkach, aż w końcu zainwestowałem te kilkanaście złotych w praskę i po problemie.

EDIT:

Przy okazji jak już jest ten zegarek otwarty, ja bym jeszcze zweryfikował czy założył dobry akumulator i profilaktycznie wymienił uszczelkę.

20 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Jeszcze może być jeden temat czy dobrze ktoś założył oring. Tak chyba jest taka uszczelka wywinięta ja kiedyś otworzyłem swojego potem zobaczyć jak wygląda środek i przyciąłem uszczelkę. Myślę, że poradzisz sobie z wciśnięciem dekla. 

6 godzin temu, Anansi napisał(-a):

A napisali don't open...

Dziękuję panowie za rady.

Jak tylko obywatel do mnie zawita zrobię fotorelację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz9a

@Anansi

@kornel91

Delikwent dojechał.

Okazało się ,że uszczelka trafiona i to chyba było powodem braku możliwości zamknięcia zegarka, tak myślę ?

Zakładam, że uszczelkę nabędę bez problemu u zegarmistrza ?

Rozumiem ,że dekiel zakracany czy na wcisk ?

Screenshot_2025-09-09-17-36-23-709_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2025-09-09-17-35-49-007_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2025-09-09-17-36-05-256_com.miui.gallery-edit.jpg

Edytowane przez beriam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beriam napisał(-a):

@mariusz9a

@Anansi

@kornel91

Delikwent dojechał.

Okazało się ,że uszczelka trafiona i to chyba było powodem braku możliwości zamknięcia zegarka, tak myślę ?

Zakładam, że uszczelkę nabędę bez problemu u zegarmistrza ?

Rozumiem ,że dekiel zakracany czy na wcisk ?

Screenshot_2025-09-09-17-36-23-709_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2025-09-09-17-35-49-007_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2025-09-09-17-36-05-256_com.miui.gallery-edit.jpg

Wcisk. Pewnie ktoś tak zrobił jak ja z 10lat temu zdjąłem dekiel, zobaczyć co siedzi w środku. Uszczelka leżała tak jak tu na foto i nie mogłem założyć i przeciąłem a ten oring zakłada się na dekiel. Ja wtedy kupowałem w anyro. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chcesz żeby to zegarmistrz zamknął zegarek, to myślę że powinien bez problemu dobrać rozmiar uszczelki i wymienić.

Dobrze że chociaż akumulator jest (tak przynajmniej mi się wydaje że widzę początek "CTL", chodź zdjęcie niewyraźne). Jaki tam typ tego Panasonica jest wsadzony?

PS. A jesteś na 100% pewny że to jest nowy akumulator? Bo jak już masz ten zegarek otwarty to może profilaktycznie go wymienić? To nie jest wielki koszt, tak ok 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Wcisk. Pewnie ktoś tak zrobił jak ja z 10lat temu zdjąłem dekiel, zobaczyć co siedzi w środku. Uszczelka leżała tak jak tu na foto i nie mogłem założyć i przeciąłem a ten oring zakłada się na dekiel. Ja wtedy kupowałem w anyro. 

3 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

A jeśli chcesz żeby to zegarmistrz zamknął zegarek, to myślę że powinien bez problemu dobrać rozmiar uszczelki i wymienić.

Dobrze że chociaż akumulator jest (tak przynajmniej mi się wydaje że widzę początek "CTL", chodź zdjęcie niewyraźne). Jaki tam typ tego Panasonica jest wsadzony?

PS. A jesteś na 100% pewny że to jest nowy akumulator? Bo jak już masz ten zegarek otwarty to może profilaktycznie go wymienić? To nie jest wielki koszt, tak ok 50zł.

Obywatel oddany do lokalnego zegarmistrza. Uszczelka to koszt około 100 PLN i fachowiec twierdzi, że ta na zdjęciu to nie ta właściwa. Co do aku zdjęcie poniżej.

Nowy to cena od 80 do 150 PLN, według zegarmistrza.

Odbiór w piątek.

Dam znać co z czym i dlaczego tak drogo 🙂

IMG_20250910_130431.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, beriam napisał(-a):

Obywatel oddany do lokalnego zegarmistrza. Uszczelka to koszt około 100 PLN i fachowiec twierdzi, że ta na zdjęciu to nie ta właściwa. Co do aku zdjęcie poniżej.

Nowy to cena od 80 do 150 PLN, według zegarmistrza.

Odbiór w piątek.

Dam znać co z czym i dlaczego tak drogo 🙂

IMG_20250910_130431.jpg

Ja bym kupił oring w sklepie z łożyskami tylko nie wiem czy takie cienkie też są dostępne :)

100 zł za uszczelkę skąd ta cena ?

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulator wsadzony dobry - tzn ten typ do tego mechanizmu.

Jak wiadomo, na necie kupi się taniej, ja znalazłem za 66zł (no chyba że nie boimy się kupić od chińczyka to jeszcze taniej). Zegarmistrz musi sobie doliczyć.

Ale cena samej uszczelki to też dla mnie jakiś kosmos, bo raczej nie zakładam że to jakaś super hiper nietypowa uszczelka, a raczej jeden ze "standardowych" rozmiarów.

EDIT:

Widzę że za oryginalne uszczelki do Citizena sobie w hurtowniach liczą 60-70zł. Także pewnie stąd ta cena 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Ja bym kupił oring w sklepie z łożyskami tylko nie wiem czy takie cienkie też są dostępne :)

100 zł za uszczelkę skąd ta cena ?

Oryginalne uszczelki trzymają cenę. On na szybko stwierdził ,że to musi być koloru pomarańczowego, skoro Citizena są czarne 😉

21 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Akumulator wsadzony dobry - tzn ten typ do tego mechanizmu.

Jak wiadomo, na necie kupi się taniej, ja znalazłem za 66zł (no chyba że nie boimy się kupić od chińczyka to jeszcze taniej). Zegarmistrz musi sobie doliczyć.

Ale cena samej uszczelki to też dla mnie jakiś kosmos, bo raczej nie zakładam że to jakaś super hiper nietypowa uszczelka, a raczej jeden ze "standardowych" rozmiarów.

EDIT:

Widzę że za oryginalne uszczelki do Citizena sobie w hurtowniach liczą 60-70zł. Także pewnie stąd ta cena 😞

No dokładnie każdy chce coś z tortu uszczknąć.

Aku daje radę, dziś robiłem synchronizację i wszystko przebiegało bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi