Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

Co to za werk?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, werk jak na fotce. Poszukuję balansu do niego, albo jakiegoś dobrego złomka. Nie ma żadnych oznaczeń na werku. Prośba o pomoc. Dzięki. 

20250909_162546.jpg

20250909_162559.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seagull st25?

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, szukam w necie, ale ten ST 25 jest jakby trochę inny, szczególnie to mocowanie balansu. Ten ma niby 20 jewels. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, czy balans by pasował od ST 25?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pokaż go od strony tarczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ wskazówek jest taki sam jak w ST 25 u góry data dwucyfrowa, poniżej wskaźnik dobowy  i dzień tygodnia. Od frontu nie widać balansu. Jest cała tarcza.  Pokazać nie mogę sami rozumiecie😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest st25. Jutro poszukam co to dokładnie, dzisiaj brak czasu

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,  byłbym wdzięczny bardzo.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,  werk to Shanghai LB20. Dzięki pomocy Kolegi "mkoch" wiem czego szukać.  W związku z tym pytanko,  ma może ktoś na zbiciu może taki uszkodzony mechanizm z dobrym balansem? Zastanawia mnie jeszcze jedno czy w jakiś sposób może są kompatybilne części od innych chińskich werków.  W tym przypadku sprężyny balansu, albo całe balansy. Macie jakąś wiedzę na ten temat. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 

10,29zł | Akcesoria do zegarków Shanghai LB20 LB10 wielofunkcyjny ruch balans koło koło koło automatyczne łożysko widelca

https://a.aliexpress.com/_ExZlZjG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki,  myślę, że to może być to.  Wygląda tak samo.  Co prawda chyba były różne wersje tego mechanizmu bo ten mój na inne mocowanie balansu,  ale sądzę, że będzie pasował.  Wielkie dzięki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, waljo napisał(-a):

Dzień dobry,  werk to Shanghai LB20. Dzięki pomocy Kolegi "mkoch" wiem czego szukać.  W związku z tym pytanko,  ma może ktoś na zbiciu może taki uszkodzony mechanizm z dobrym balansem? Zastanawia mnie jeszcze jedno czy w jakiś sposób może są kompatybilne części od innych chińskich werków.  W tym przypadku sprężyny balansu, albo całe balansy. Macie jakąś wiedzę na ten temat. Pozdrawiam. 

To raczej nie jest Szanghaj, tylko któryś Hangzhou Series 7 (Long Power Reserve Hi-Beat 28800).

Istnieje wiele odmian z różnymi komplikacjami, ale ten mostek balansu jest całkiem charakterystyczny.

Np. tu masz jakieś części:
https://pl.aliexpress.com/i/1005006404934825.html?gatewayAdapt=glo2pol

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Narfas napisał(-a):

To raczej nie jest Szanghaj, tylko któryś Hangzhou Series 7 (Long Power Reserve Hi-Beat 28800).

Istnieje wiele odmian z różnymi komplikacjami, ale ten mostek balansu jest całkiem charakterystyczny.

Np. tu masz jakieś części:
https://pl.aliexpress.com/i/1005006404934825.html?gatewayAdapt=glo2pol

pozdrawiam

Narfas

Nie, nie . Robiłem i mam hangzhou 7 i to nie ten werk. Hangzhou jest dużo lepszy, stosuje je np agrlocer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że  mkoch ma rację nie dałem linka,  który mi przesłał Kolega, ale to będzie ten lb20. To link 

https://www.ebay.com/itm/305259117486

on dokładnie tak wygląda tylko mój nie ma faz księżyca.  

Zamówiłem, jak przyjdzie dam znać czy pasuje.  Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.  Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,  balans przyszedł jednak nie jest to o co chodziło.  Wygląda tak samo ale ten nowy ma niestety za długą  oś. Poświęciłem trochę czasu i postanowiłem podmienić samą sprężynę. Ale niestety po złożeniu w całość zegarek spieszy. Przy ustawieniu na minimum około trzy minuty na około 4 godziny chodu.  Będę zmuszony jednak do podjęcia próby naprawy tej starej.  Może się uda coś z niej zrobić. Chyba, że macie jakieś inne pomysły. Mam jeszcze jeden chiński werk, który ma dobry balans spróbuje może podmienić sprężynę od niego może się uda.  Timegrapher pokazywał, że ma częstotliwość 21600, beat error był w okolicy 1, sprężyna ułożona dobrze nie ma tarcia poszczególnych zwoi o siebie.  Ale niestety nie działa.  Zatem kombinuje dalej jak macie jakieś może pomysły to proszę o poradę. Dzięki i pozdrawiam.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w necie ten mechanizm. Obawiałem się żeby nie szerzyć podróbek, ale okazuje się, że firma Ingersoll korzysta z mechanizmów chińskich i je cechuje jako swoje. Tu link do strony gdzie są dane mechanizmu https://calibercorner.com/ingersoll-caliber-in-422a. Teraz będę musiał poszukać bo może będzie możliwy zakup koła balansowego .  Może coś wiecie bliżej o tym mechanizmie? może jakieś namiary na zakup części? Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.10.2025 o 11:37, waljo napisał(-a):

firma Ingersoll korzysta z mechanizmów chińskich i je cechuje jako swoje.

Ba, niemal wszystkie mikromarki to robią, oraz spora cześć firm szwajcarskich. Powód jest prosty: 80 proc. mechanizmów na świecie produkowanych jest w Chinach. 

Cechowanie mechanizmów  ETA jako swoje to była kiedyś  powszechna praktyka  szwajcarskich firm ze średniej półki. Dziś firmy te poszły krok dalej i cechują surowe chińskie mechanizmy (np. klony ETA 2824)  jako  swoje.  A nawet zlecają grawerowanie na rotorze swojego szwajcarskiego logo Chińczykom. 😄

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Euryk napisał(-a):

Ba, niemal wszystkie mikromarki to robią, oraz spora cześć firm szwajcarskich. Powód jest prosty: 80 proc. mechanizmów na świecie produkowanych jest w Chinach. 

Cechowanie mechanizmów  ETA jako swoje to była kiedyś  powszechna praktyka  szwajcarskich firm ze średniej półki. Dziś firmy te poszły krok dalej i cechują surowe chińskie mechanizmy (np. klony ETA 2824)  jako  swoje.  A nawet zlecają grawerowanie na rotorze swojego szwajcarskiego logo Chińczykom. 😄

powiedz mi, co wnosi do tego wątku twoja wypowiedź? reaktywowany ingersoll jedzie na surowych chińczykach. od początku to robił.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, oszolom napisał(-a):

powiedz mi, co wnosi do tego wątku twoja wypowiedź? reaktywowany ingersoll jedzie na surowych chińczykach. od początku to robił.

Nic nie wnosi. Kolega Euryk jest fanboyem chinszczyzny i uwielbia pisać dlugie posty, które jego zdaniem są wartościowe. A z resztą niech sobie każdy sam te wypowiedzi ocenia.

Co do tematu - to jest tani werk w cenie zestawu z McDonalda. Tego się nie reperuje tylko wywala i wstawia nowy. 

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Już mówię, Ingersoll miał od początku bardzo  ładną historię na rynku amerykańskim, np. produkował tanie zegarki dla wszystkich - takie po dolarze,  później upadł, ale został reaktywowany.  Masa firemek szwajcarskich też upadła i została została reaktywowana, nie oburza cie to? No nie wierzę! Nie możesz utrzymywać, że Ingersoll od początku używał "surowych chińczyków". Dopiero pół wieku od powstania Ingersolla (pod koniec XIX wieku)  wyprodukowano w Chinach pierwszy zegarek, dość pokraczny powiedzmy szczerze, no ale początki zawsze są trudne.  A poza tym, na czym "ma jechać" reaktywowany  Ingersoll jeśli należy do spółki   Herald Group z Hongkongu? Przecież nie na mechanizmach JLC. 😁 

8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

"Nic nie wnosi. Kolega Euryk jest fanboyem chinszczyzny i uwielbia pisać dlugie posty".

To  wolny kraj i wolne (w granicach rozsądku) forum,   każdy może pisać długie posty, krótkie posty,  albo też zamieszczać  same zdjęcia, quod libet. Co do chińszczyzny,  jestem pragmatykiem, zegarki chińskie są tanie, ale dużo dają, zegarki szwajcarskie są zbyt drogie w ramach tego  co dają. 

Edytowane przez Euryk
literowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Już mówię, Ingersoll miał od początku bardzo  ładną historię na rynku amerykańskim, np. produkował tanie zegarki dla wszystkich - takie po dolarze,  później upadł, ale został reaktywowany.  Masa firemek szwajcarskich też upadła i została została reaktywowana, nie oburza cie to? No nie wierzę! Nie możesz utrzymywać, że Ingersoll od początku używał "surowych chińczyków". Dopiero pół wieku od powstania Ingersolla (pod koniec XIX wieku)  wyprodukowano w Chinach pierwszy zegarek, dość pokraczny powiedzmy szczerze, no ale początki zawsze są trudne.  A poza tym, na czym "ma jechać" reaktywowany  Ingersoll jeśli należy do spółki   Herald Group z Hongkongu? Przecież nie na mechanizmach JLC. 😁 

Zauważ, że napisałem REAKTYWOWANY Ingersoll. Chodziło mi tylko o to, że nie napisałeś nic odkrywczego czy wnoszącego do tego wątku. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Zauważ, że napisałem REAKTYWOWANY Ingersoll. Chodziło mi tylko o to, że nie napisałeś nic odkrywczego czy wnoszącego do tego wątku. Pozdr.

"Chodziło mi tylko o to, że nie napisałeś nic odkrywczego czy wnoszącego do tego wątku".

A gdzie napisane jest  w regulaminie, że  każdy koniecznie i zawsze musi napisać coś odkrywczego?  Odkrywczego dla wszystkich - nie myśl tylko o sobie. Jeśli coś  warte  jest tego by raz o tym napisać, warte jest powtórzenia. W tym sensie banał nie istnieje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Euryk napisał(-a):

"Chodziło mi tylko o to, że nie napisałeś nic odkrywczego czy wnoszącego do tego wątku".

A gdzie napisane jest  w regulaminie, że  każdy koniecznie i zawsze musi napisać coś odkrywczego?  Odkrywczego dla wszystkich - nie myśl tylko o sobie. Jeśli coś  warte  jest tego by raz o tym napisać, warte jest powtórzenia. W tym sensie banał nie istnieje. 

Dzlaczego nie potrafisz zrozumieć, przyjąć do wiadomości, a najlepiej po tym wdrożyć coś, co wielu w dość bezpośredni sposób ci deklamuje - kolumnowe narzucanie wikipedialnych, internetowych informacji, często pobocznych do wątku, wielu odstęcza (mnie odrzuca wręcz) od tematu. I od człowieka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mkoch napisał(-a):

Dzlaczego nie potrafisz zrozumieć, przyjąć do wiadomości, a najlepiej po tym wdrożyć coś, co wielu w dość bezpośredni sposób ci deklamuje - kolumnowe narzucanie wikipedialnych, internetowych informacji, często pobocznych do wątku, wielu odstęcza (mnie odrzuca wręcz) od tematu. I od człowieka...

Szkoda zachodu. Wersja desktopowa forum-> najechać na awatar delikwenta-> opcja ignoruj-> zaznacz wszystko

I niech wypisuje do woli

Screenshot_20251006_201354_Gallery.thumb.jpg.e40252426b2bd8544a179a9f3306fcb5.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi