Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MirekŁ

Tytan vs stal w Citizen.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie na temat  tytanu w Citizenie w zestawieniu ze stalą. Jedni piszą że tytan jest mocniejszy inni że może się wykruszyć itp. Jakie macie doświadczenia z zegarkami tytanowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MirekŁ napisał(-a):

Proszę o opinie na temat  tytanu w Citizenie w zestawieniu ze stalą. Jedni piszą że tytan jest mocniejszy inni że może się wykruszyć itp. Jakie macie doświadczenia z zegarkami tytanowymi.

Tytan ma to do siebie, że łatwo zbiera mikro rysy. Citizen stosuje swoje pokrycia dla utwardzenia ale i tak zegarek będzie się rysował. Tylko szczerze? Każdy będzie. Brać jak się podoba i tyle. Tytan jest lżejszy od stali to jego zaleta. Nic tam się nie "ukruszy"

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tytan ma to do siebie, że łatwo zbiera mikro rysy. Citizen stosuje swoje pokrycia dla utwardzenia ale i tak zegarek będzie się rysował. Tylko szczerze? Każdy będzie. Brać jak się podoba i tyle. Tytan jest lżejszy od stali to jego zaleta. Nic tam się nie "ukruszy"

Nic nie pęka i nie odpada, są ryski włosowe aparat je jakoś powiększa w realu nie widać i jeszcze jedna zaleta jest wyraźnie cieplejszy od stali takie moje subiektywne odczucie, brać jak się podoba 🤗 🤗 🤗 

IMG_20251023_185542.jpg

IMG_20251023_185559.jpg

IMG_20251023_185615.jpg

IMG_20251023_185014.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.10.2025 o 21:50, Funky_Koval napisał(-a):

Dla jednych zaleta, dla innych wada :D

Ja np. nie przepadam za kolorem tytanowej koperty, czasem brakuje mi też "wagi" zegarka, czucia, że mam go na ręce.

Są zegarki wykonane z "czystego" tytanu, a są też różne poziomy zabezpieczenia, gradacji powłoki.

Citizen, Oceanus i Breitling chyba mają jedne z lepszych.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tommly napisał(-a):

Dla jednych zaleta, dla innych wada :D

Ja np. nie przepadam za kolorem tytanowej koperty, czasem brakuje mi też "wagi" zegarka, czucia, że mam go na ręce.

Są zegarki wykonane z "czystego" tytanu, a są też różne poziomy zabezpieczenia, gradacji powłoki.

Citizen, Oceanus i Breitling chyba mają jedne z lepszych.

o to to jak dla mnie tytańce to zawsze uczucie taniochy na łapie właśnie ze względu na ciężar.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

o to to jak dla mnie tytańce to zawsze uczucie taniochy na łapie właśnie ze względu na ciężar.

Raczej nie tani i mega lekki 3,5mm z eco drive 🤯🤯🤯

IMG_20251025_220718.png

No i Tytan 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam swojego EDC w tytanie i bardzo sobie chwalę. BN 01183da846692a0489e4d6ad0dd2b1f6301c.jpg

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda mój Citizen Attesa ( BL5530-57E ) po 10 latach intensywnego użytkowania. (upadki, wspinaczki, pływanie, remonty itd) Zegarek oznaczony jako Made in Japan Titanium Duratect TIC.

Mimo wszystko uważam że jest to świetny materiał. "Ciepły" , lekki, delikatny dla skóry metal a obróbka Duratect TiC dodaje blasku.

Pozdrawiam!

20251108_185509.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka modeli zegarków w wersji stal i tytan i przychylam się do zdania, że tytanowe są za lekkie. Dużo częściej wybieram stalowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja stanę w opozycji do opinii o lekkości tytanu. Dla mnie zegarek to przede wszystkim obiekt użytkowy. Jako taki musi byc ergonomiczny. Z czasem, po X lat noszenia zegarków zacząłem doceniać małe i lekkie zegarki. Ze względu na ich wygodę. Tytan ma tę przewagę, że po całym dniu noszenia nie mam zmęczonego nadgarstka, jak to często miało miejsce przy nurkach w stali. Jeśli jest to duratect od citizena czy utwardzanie np. w wykonaniu Zelosa, to nie tez tego brzydkiego, szarego odcienia metalu no i nie trzeba się za bardzo przejmować zarysowaniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi