Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tmp

Omega na prezent dla 18-latka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam taką prośbę. Nie znam się za bardzo na zegarkach, a syn chciał w prezencie na 18 urodziny zegarek. Najpierw wymyślił sobie Lorier Neptune, ale nie dało rady tego kupić przez kilka miesięcy. We wrześniu czy październiku na stronie ich sklepu dosłownie na kilka minut pojawiła się jakaś mała partia, która od razu została wyprzedana. W końcu syn zmienił zdanie i to tak dość radykalnie i stwierdził, że chce używaną Omegę Geneve:-) Znalazł sobie taką ofertę na chrono24: https://www.chrono24.pl/omega/geneve--id43100378.htm

Czy mogę prosić o jakieś rady, czy ta oferta jest OK? Sprzedaje to użytkownik prywatny, w dodatku zarejestrowany w 2024 roku. Czy to powinno budzić jakieś moje obawy? Rozumiem, ze użytkownicy prywatni podlegają jakimś mniejszym rygorom niż profesjonalni na chrono24? Przynajmniej tak na pierwszy rzut oka mi się wydaje, bo przy tych profesjonalnych jest info o gwarancji oryginalności zegarka a przy prywatnych nie. Czy coś jeszcze powinienem wiedzieć? Coś możecie doradzić?

Czy ten zegarek w ofercie wygląda na legitny?

Ewentualnie, gdzie szukać jakichś lepszych ofert na te Omegi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, tmp napisał(-a):

Hej,

Mam taką prośbę. Nie znam się za bardzo na zegarkach, a syn chciał w prezencie na 18 urodziny zegarek. Najpierw wymyślił sobie Lorier Neptune, ale nie dało rady tego kupić przez kilka miesięcy. We wrześniu czy październiku na stronie ich sklepu dosłownie na kilka minut pojawiła się jakaś mała partia, która od razu została wyprzedana. W końcu syn zmienił zdanie i to tak dość radykalnie i stwierdził, że chce używaną Omegę Geneve:-) Znalazł sobie taką ofertę na chrono24: https://www.chrono24.pl/omega/geneve--id43100378.htm

Czy mogę prosić o jakieś rady, czy ta oferta jest OK? Sprzedaje to użytkownik prywatny, w dodatku zarejestrowany w 2024 roku. Czy to powinno budzić jakieś moje obawy? Rozumiem, ze użytkownicy prywatni podlegają jakimś mniejszym rygorom niż profesjonalni na chrono24? Przynajmniej tak na pierwszy rzut oka mi się wydaje, bo przy tych profesjonalnych jest info o gwarancji oryginalności zegarka a przy prywatnych nie. Czy coś jeszcze powinienem wiedzieć? Coś możecie doradzić?

Nie ma potrzeby bać się Chrono24. Sprzedający dostaje przelew dopiero po potwierdzeniu zadowolenia z zakupu, przez kupującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo drogo.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie ma potrzeby bać się Chrono24. Sprzedający dostaje przelew dopiero po potwierdzeniu zadowolenia z zakupu, przez kupującego.

OK, rozumiem to. NIe zakładam też, że otrzymam coś innego niż na zdjęciach. Tylko, jeśli się za bardzo na tym nie znam, jak mam zweryfikować, czy faktycznie to pudełko jest oryginalne, tak samo, nie wiem, szkiełko czy sprzączka? Bardziej chodziło mi właśnie o to, że przy tych profesjonalnych sprzedawcach jest info o weryfikacji oryginalności sprzedawanych zegarków. No i są też opinie o nich, napisane przez kupujących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, tmp napisał(-a):

OK, rozumiem to. NIe zakładam też, że otrzymam coś innego niż na zdjęciach. Tylko, jeśli się za bardzo na tym nie znam, jak mam zweryfikować, czy faktycznie to pudełko jest oryginalne, tak samo, nie wiem, szkiełko czy sprzączka? Bardziej chodziło mi właśnie o to, że przy tych profesjonalnych sprzedawcach jest info o weryfikacji oryginalności sprzedawanych zegarków. No i są też opinie o nich, napisane przez kupujących.

Ocena oryginalności zakupionego zegarka pozostanie Ci w zakładzie zegarmistrzowskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek mechaniczny dla 18-latka i to jeszcze Omega. Ciekawe. Przecież oni noszą tylko smartwatche lub żadnego. Z racji wykonywanego zawodu spotykam młodych ludzi 19-25 lat i u żadnego od wielu lat nie widziałem zegarka mechanicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.11.2025 o 01:54, tmp napisał(-a):

Hej,

Zegarek wygląda dobrze, cena jest wysoka, w Polsce można na pewno znaleźć tańsze egzemplarze. Weź pod uwagę że średnica zegarka to tylko 35 mm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Antiquarius napisał(-a):

Zegarek wygląda dobrze, cena jest wysoka, w Polsce można na pewno znaleźć tańsze egzemplarze. Weź pod uwagę że średnica zegarka to tylko 35 mm. 

OK, dzięki. Zdaje sobie sprawę ze średnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Ocena oryginalności zakupionego zegarka pozostanie Ci w zakładzie zegarmistrzowskim.

A czy opłaca się dopłacać do zegarka, który ma  ten partnerski certyfikat autentyczności? On cokolwiek znaczy? Różnica wyniesie 1000 zł, np. tu: https://www.chrono24.pl/omega/vintage-omega-automatic-date-white-sunburst-1660163---35mm---1973--id39559274.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Naprawdę. 5 tysięcy za zwykłą starą omegę w stali to jest już naprawdę absurd. Już ta pierwsza była w szalonej cenie. Poszukaj w Polsce od prywatnych sprzedawców, a pytania odnośnie do ewentualnego zakupu wrzucaj do działu vintage.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, tmp napisał(-a):

A czy opłaca się dopłacać do zegarka, który ma  ten partnerski certyfikat autentyczności? On cokolwiek znaczy? Różnica wyniesie 1000 zł, np. tu: https://www.chrono24.pl/omega/vintage-omega-automatic-date-white-sunburst-1660163---35mm---1973--id39559274.htm

Zaufaj opinii @oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, tmp napisał(-a):

Zakładam, że jest on bardziej przydatny nabywcom rolexow, breitlingów, tagów i innych podrabianych zegarków za jedno zero więcej. W tych zegarkach podróbki może wychwycić tylko wykwalifikowany zegarmistrz. Współczesnych podróbek tych marek,  nie rozpozna 9 na 10 zegarmistrzów w Polsce, a ASO nie przyjmuje takich zleceń.

W tym przypadku vintygowej omegi wątpliwości mogą być tylko do oryginalności części eksploatacyjnych. A już nawet nazajutrz po zakupie tym certyfikatem, nie przekonasz mnie że nie zostały hm. np. podmienione ;) I to też nie chodzi o ich wysoką cenę tylko ew brak dostępności. 

W przypadku vintygowej omegi, bardziej przydatna niż ocena oryginalności całości i części, byłaby ocena ich stanu technicznego, zużycia, dokładności chodu etc. ale tu jak rozumiem nie jest to opcją

Tu masz porównywalne oferty z Polski

https://www.olx.pl/d/oferta/omega-geneve-automatic-cal-1012-CID87-IDS43fk.html

https://www.olx.pl/d/oferta/omega-geneve-automatic-cal-1022-prod-1972r-CID87-ID188MH6.html

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi