Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Geed

TIME TOKEN włókno węglowe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak się uparła to nie masz wyboru raczej. 🙃   Zegarek wgląd ma intrygujący i nowoczesny,   na pewno można z nim nurkować w basenie - jest  pasek silikonowy.   Mechanizm ciekawy,  kantoński Dixmont  (chyba) 2813,  albo raczej DG2813,  to ponoć  chińska wersja japońskiego kalibru Miyota 8215. Marka Time Token nie jest jeszcze znana, ale  w przypadku Chin zupełnie nic to nie oznacza. Szkło szafirowe, oczywiście jest,  a patrząc na specyfikację techniczną wszystko w porządku. Cena dobra. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Geed napisał(-a):

Myślę, że olałbym ten chiński szajs, który jak się zepsuje to będzie do kosza i zamiast tego kupiłbym którąś z wersji tego damskiego Citizena:

https://dolinski.pl/citizen-promaster-diver-eo2023-00a/?gad_source=1&gad_campaignid=17182818130&gbraid=0AAAAADxf5KEbt46B5t5QkSzmW9nno_KvP&gclid=Cj0KCQiAosrJBhD0ARIsAHebCNp1aQI9Njr9iSM0RjR61-1t8vmQVQ0Gtp8mPNx_KtLVEa-K7b0nhq0aAqcbEALw_wcB

Tak, jest x2 drożej ale je często można upolować dużo poniżej tysiaka, zależy od koloru:

https://www.timestore.pl/Citizen-Eco-Drive-Promaster-Sea?gad_source=1&gad_campaignid=22947824594&gbraid=0AAAAACqAld4J97HUcL5weRFlNSCYFtWMz&gclid=Cj0KCQiAosrJBhD0ARIsAHebCNpFHXiZYcREX3vLo1t2Z9zcoDSskjPEUA7zJ8dO4NRra0gIPnSAanUaAmhcEALw_wcB

Mechanizm solarny, diver 200m to na basen jak najbardziej. Do tego porządna japońska manufaktura a nie firma krzak, która nie wiadomo czy będzie istnieć za 2 miesiące. Do tego polska gwarancja i serwis.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie świeci. imo drogo, jak za totalnego krzaka.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.12.2025 o 23:39, Funky_Koval napisał(-a):

Myślę, że olałbym ten chiński szajs, który jak się zepsuje to będzie do kosza i zamiast tego kupiłbym którąś z wersji tego damskiego Citizena.

To co proponujesz (banalny diver 36 mm) jest raczej dla nastolatki, a mowa o kobiecie, która chce czegoś mniej oczywistego lub nawet awangardowego.   Jak to w przypadku kobiety w ogóle nie interesuje jej mechanizm  ani "lepszość" , czy tam stopień  "nurkowatości"   zegarka tylko  jego  wygląd;  no i żeby można w nim było popływać w basenie.   

https://dolinski.pl/citizen-promaster-diver-eo2023-00a/?gad_source=1&gad_campaignid=17182818130&gbraid=0AAAAADxf5KEbt46B5t5QkSzmW9nno_KvP&gclid=Cj0KCQiAosrJBhD0ARIsAHebCNp1aQI9Njr9iSM0RjR61-1t8vmQVQ0Gtp8mPNx_KtLVEa-K7b0nhq0aAqcbEALw_wcB

"Do tego porządna japońska manufaktura a nie firma krzak ...".

Tańsze Citizeny też produkowane są w Chinach. 😆Inaczej niż ty większość ludzi nie zakłada, że będzie mieć jeden zegarek i nosić go  przez pół życia. Citizeny są solidne, ale dizajnersko  bez polotu, zupełnie nie dla kobiet. 

W dniu 6.12.2025 o 11:27, oszolom napisał(-a):

fajnie świeci. imo drogo, jak za totalnego krzaka.

W Chinach jest tyle firm,  że nie można znać wszystkich. Może to być submarka znanej firmy, byle kto nie używa kompozytowych kopert. Mechanizm wskazuje na Dixmont i Shanghai.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.12.2025 o 07:31, mkoch napisał(-a):

Mechanizm słabiutki, chodzi o jego wykonanie. Będzie chodził ale potem do konserwacji nieprzyjemny. Za tą cenę odpuść

Z czego wnosisz, że słabiutki?  Jeśli to jest DG 218 (Dixmont-Guangzhou) i wersja Myioty serii 8 to, w tej cenie,  do przyjęcia. No i zauważ, ze jest to zegarek dla kobiety, ale raczej  nie zegarmistrzyni, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Z czego wnosisz, że słabiutki?  Jeśli to jest DG 218 (Dixmont-Guangzhou) i wersja Myioty serii 8 to, w tej cenie,  do przyjęcia. No i zauważ, ze jest to zegarek dla kobiety, ale raczej  nie zegarmistrzyni, 

Z doświadczenia 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😆 Pozamiatane. 
A propos co to za werk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Dg2183 to b słaby mechanizm. Można już kupić za ok 35zl(tyle ja dałem), kruchy, surowy, porównanie do 82xx to mniej więcej tak jak nh35 od tmi do ich chińskiego klonu minus jeszcze jeden poziom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, nh35 napisał(-a):

Dg2183 to b słaby mechanizm. Można już kupić za ok 35zl(tyle ja dałem), kruchy, surowy, porównanie do 82xx to mniej więcej tak jak nh35 od tmi do ich chińskiego klonu minus jeszcze jeden poziom. 

Pełna zgoda. Robiłem to kilka razy i zawsze coś wyskakiwało. Najczęściej ukręcały się główki śrub, raz paleta postanowiła rozstać się z kotwicą 😁😁 Cienkie płyty, krzywo osadzone kamienie, wszystko jakieś luźne i nietrwałe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok to go nie biorę. Muszę namówić by chociaż tytanową kopertę wybrała ale to szary kolor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.12.2025 o 21:54, nh35 napisał(-a):

Zauważ, że w przypadku kobiety caliber mechaniczny (jakikolwiek) to już coś. Większość zegarków dla kobiet to kwarce, których przecież nie lubimy za bardzo. Producenci jednak swoje wiedza, że kobiety w ogóle nie zwracają  uwagi na mechanizm, a kwarc  kosztuje  kilka dolarów. Kalkulacja biznesowa jest zatem oczywista. 

4 godziny temu, Geed napisał(-a):

No ok to go nie biorę. Muszę namówić by chociaż tytanową kopertę wybrała ale to szary kolor. No ok to go nie biorę. Muszę namówić by chociaż tytanową kopertę wybrała ale to szary kolor. 

Aczkolwiek mógłbyś mieć swoje zdanie.  Ze świadomością, że  zegarek to już nie to co kiedyś, kupowany na pół życia. Przy tych cenach i dochodach w Polsce  kupuje się  zegarek na kilka lat, potem następny. A niektórzy  radzący ci (jak ja) robią to znacznie, znacznie częściej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne pvd też przejdzie ale niestety 40mm to za dużo, znów mam problem. Przymierzałem na jej nadgarstek no i 36mm to było w sam raz w automacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Hoffhoffski napisał(-a):

SH ma karbonowego PRX-a na mechanizmie PT5000, ale cena ponad dwukrotnie wyższa od Time Tokena:

https://a.aliexpress.com/_Ew0pQK0

Podobieństwo tego zegarka  do  Tissot PRX jest  mocno przereklamowane, mówiąc ostrożnie.  Tarcza inna, mechanizm inny, koperta karbonowa. Czy istnieją PRX-y w karbonie?  Tak się tyko pytam. Zintegrowana bransoleta  to też nie jest odcisk palca  Tissota,  tylko hołd tej szwajcarskiej firmy wobec zasłużonej manufaktury  Audemars Piguet  (model Royal Oak 1972). Kilka lat później Patek Philippe wypuści homara tej bransolety w modelu Nautilius. I tak to się kręci. 

8 godzin temu, Geed napisał(-a):

Czarne pvd też przejdzie ale niestety 40mm to za dużo, znów mam problem. Przymierzałem na jej nadgarstek no i 36mm to było w sam raz w automacie.

No więc przemyśl to jeszcze. Pierwszy twój odruch zakupowy był chyba właściwy, ale niektórzy zbili cię z tropu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Podobieństwo tego zegarka  do  Tissot PRX jest  mocno przereklamowane, mówiąc ostrożnie.  Tarcza inna, mechanizm inny, koperta karbonowa. Czy istnieją PRX-y w karbonie?  Tak się tyko pytam.

No, a wskazówki to nawet zahaczają o Christophera Warda. Natomiast podobieństwo w kształcie samej koperty jest ewidentne. Nawet Chińczyk nie kryje się z tym w tytule. Ogólnie to mi to lotto, może być non-PRX.

2 godziny temu, Euryk napisał(-a):

No więc przemyśl to jeszcze. Pierwszy twój odruch zakupowy był chyba właściwy, ale niektórzy zbili cię z tropu.  

Time Token z pierwszego posta to również 40 mm średnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Geed, podrzucam jeszcze coś takiego, choć również wykraczają poza założenia.

Watchdives EXD

Tytanowa koperta, 38 mm średnicy, kwarc seiko VH31 z ruchem sekundnika udającego automat, L2L 46 mm (więc ciut więcej niż wcześniejszy SH), 10,5 mm grubości.

https://pl.aliexpress.com/item/1005009121122896.html

https://watchdives.com/products/watchdives-exd-titanium-diver-watch?variant=46469444042970

spacer.png

Watchdives WD1980 V3

Stalowa koperta, 39 mm średnicy, kwarc VH31, L2L 45,5 mm, 9,6 mm grubości.

https://pl.aliexpress.com/item/1005009487344186.html

https://watchdives.com/products/watchdives-wd1980-military-watch?variant=46679610589402

spacer.png

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Hoffhoffski napisał(-a):

@Geed, podrzucam jeszcze coś takiego, choć również wykraczają poza założenia.

Watchdives EXD

Tytanowa koperta, 38 mm średnicy, kwarc seiko VH31 z ruchem sekundnika udającego automat, L2L 46 mm (więc ciut więcej niż wcześniejszy SH), 10,5 mm grubości.

https://pl.aliexpress.com/item/1005009121122896.html

https://watchdives.com/products/watchdives-exd-titanium-diver-watch?variant=46469444042970

Watchdives WD1980 V3

Stalowa koperta, 39 mm średnicy, kwarc VH31, L2L 45,5 mm, 9,6 mm grubości.

https://pl.aliexpress.com/item/1005009487344186.html

https://watchdives.com/products/watchdives-wd1980-military-watch?variant=46679610589402

Propozycje lepsze ale chyba jednak nie dla kobietki. No chyba, że Pani lubi militarny styl, to sopoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Zauważ, że w przypadku kobiety caliber mechaniczny (jakikolwiek) to już coś. Większość zegarków dla kobiet to kwarce, których przecież nie lubimy za bardzo. Producenci jednak swoje wiedza, że kobiety w ogóle nie zwracają  uwagi na mechanizm, a kwarc  kosztuje  kilka dolarów. Kalkulacja biznesowa jest zatem oczywista. 

Jeśli ma to być zegarek do codziennego użytku, to gówniany mechanik jest gorszym wyborem niż kwarcowa miyota... Do zabawiania się w 100 zegarków może być i tongji z puszki po konserwie, bo użytkując go 3 dni w roku posłuży lata. Ja przerabiałem taki wynalazek z automatycznym tongji przez kilka miesięcy codziennie za młodu. Potem zdechł. Wiem, że Dixmont to trochę wyższa półka, ale nadal jest to coś bardzo taniego, co po prostu nie ma prawa być porządne. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Jeśli ma to być zegarek do codziennego użytku, to gówniany mechanik jest gorszym wyborem niż kwarcowa miyota... 

Skup się  na psychologii, kobiecie  jest absolutnie obojętne, mechanizm  kwarcowy czy kluczem nakręcany. 😁 Jej podoba się estetyka tego zegarka i nic na nie poradzisz.  Jak się zepsuje poprosi o następny. Ale czemu miałby się popsuć? Zegarki sprzed 100 lat dość często są na chodzie, a teraz świat produkuje jednak lepsze zegarki.  I tańsze. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Hoffhoffski napisał(-a):

No, a wskazówki to nawet zahaczają o Christophera Warda.

A dokładnie to zahaczają o  (klasyczny dziś) typ  wskazówek  board arrow, czyli będą  kojarzone z Omegą Speedmaster (lata 60./70.). 

omega_speedmaster_1957_trilogy-630x420.j

A Christopher Ward narodził się,  jak pamiętamy,  w 2004 roku. 

"Natomiast podobieństwo w kształcie samej koperty jest ewidentne".

Tak, ewidentne,  ale podobieństwo do Audemars Piquet -  pisałem już,  że  Tissota  PRX można uznać za  homar AP, przynajmniej jeśli chodzi o typ koperty zintegrowanej z paskiem (bransoletą). 

Nawet Chińczyk nie kryje się z tym w tytule. 

Wybacz Chińczykowi, on uprawia marketing,  a nie prowadzi seminarium z historii zegarmistrzostwa. Jeśli  on napisze ci "świeża ryba" będzie to nazwa handlowa, a niekoniecznie świeża ryba. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Euryk napisał(-a):

A dokładnie to zahaczają o  (klasyczny dziś) typ  wskazówek  board broad arrow, czyli będą  kojarzone z Omegą Speedmaster (lata 60./70.). 

Kurde, źle się wyraziłem. U SH to te wskazówki wyglądają niemalże jak wyjęte z jednego z wielu modeli Christophera Warda. Patrząc na nie jednak nie kojarzą mi się z przedstawioną Omegą. Ale być może o nie zahaczają.

Tak, ewidentne,  ale podobieństwo do Audemars Piquet -  pisałem już,  że  Tissota  PRX można uznać za  homar AP, przynajmniej jeśli chodzi o typ koperty zintegrowanej z paskiem (bransoletą). 

Kurde, bo i znowu źle się wyraziłem. U SH to ta koperta wygląda zupełnie jak PRX Tissota (oczywiście z pominięciem materiału, z jakiego została stworzona). No i tak patrząc na nią to jednak przed oczami w pierwszej kolejności mam Tissota a nie AP - dziwne. Ale z AP to ja ogólnie na bakier jestem, więc może jakieś tam podobieństwo jednak jest. Tzn. jak najbardziej masz racje - i tu i tu mamy typ koperty zintegrowanej z paskiem czy bransoletą - pełna zgoda.

Wybacz Chińczykowi, on uprawia marketing,  a nie prowadzi seminarium z historii zegarmistrzostwa. Jeśli  on napisze ci "świeża ryba" będzie to nazwa handlowa, a niekoniecznie świeża ryba. 

Mam jednak wrażenie, że doskonale wiedział, na czym się wzorował. Pasek u SH jest również niczym wyjęty z PRX-a. Być może nawet by pasował do PRX-a a z PRX-a do SH? Ciekawe - wymiary i rozstaw wydają się zgadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Skup się  na psychologii, kobiecie  jest absolutnie obojętne, mechanizm  kwarcowy czy kluczem nakręcany. 😁 Jej podoba się estetyka tego zegarka i nic na nie poradzisz.  Jak się zepsuje poprosi o następny. Ale czemu miałby się popsuć? Zegarki sprzed 100 lat dość często są na chodzie, a teraz świat produkuje jednak lepsze zegarki.  I tańsze. 

Temu miałby się popsuć, że jest robiony tak, żeby było jak najtaniej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi