Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Artur7

Przystawka balansowa do Majaka Krysztal BEZ regulacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, którzy przeczytają ten wątek.

Planuję zakupić przystawkę balansową do radzieckiego Majaka Kryształa, bo ta która jest w zegarze już prawidłowo nie działa.

Próbowałem szukać takiej przystawki na jakichś polskich portalach, ale już niegdzie nie mogę jej znaleźć. Kiedyś jeszcze były na Allegro, ale już wszystkie ogłoszenia są archiwalne i nieaktualne. Myślałem aby nawet kupić jakiś zepsuty (niechodzący) Majak na części i wyjąć z niego tę przystawkę, no ale skoro kupię zegar niechodzący to jaka jest gwarancja, że ta przystawka będzie sprawna. No trochę bez sensu.

Znalazłem jedno ogłoszenie na zagranicznym portalu sprzedażowym gdzie taką przysawkę sprzedają za 10 euro (rzekomo nigdy nie używaną?), co wydaje mi się w miarę rozsądną ceną, no w każdym razie do zaakceptowania.

Mam jednak pewne wątpliwości co do tej przystawki, bo chodziaż ona wygląda bardzo podobnie do tej, która jest w zegarze (wymiarowo chyba też), to na zdjęciach w ogłoszeniu nie widzę takiej skali kreskowej "plus-minus" z taką małą dźwignią, która służy do regulowania przystawki balansowej w przypadku gdy zegar późni się lub spieszy.

Może ktoś orientuje się dlaczego tego nie ma na tej przystawce i czy te dźwignie, które tam widać spełniają podobne funkcje, to znaczy regulują pracę przystawki balansowej. Nie zależy mi jakoś szczególnie, aby ta skala kreskowa "plus-minus" tam była dopóki przystawka działa poprawnie, ale wydaje mi się, że powinno się dać jakoś tę przystawkę regulować jeśli zegar się będzie spieszył lub późnił.

Załączam zdjęcie z ogłoszenia (to z zakreślonym na czerwono obszarem ze znakiem zapytania) oraz przykładowe zdjęcie przystawki ze skalą kreskową "plus-minus", która jest aktualnie w moim zegarze dla porównania. 

Będę wdzięczny jeśli ktoś ma jakąś radę albo doświadczenie w tym zakresie.

Pozdrawiam

przystawka balansowa Majak BEZ regulacji.jpg

przystawka balansowa Majak z regulacja edit.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież dźwignia regulująca przesuwkę jest, tylko pod innym kątem. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest znacznie poza obrysem mostka balansowego. 

Ktoś mocno przesadził z rregulacją na minus ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, zadra napisał(-a):

Jest znacznie poza obrysem mostka balansowego. 

Ktoś mocno przesadził z rregulacją na minus ..

Nie, nie przesadził. Jest po prostu inne miejsce mocowania włosa i dlatego przesuwka jest tak umiejscowiona. Gdyby miała być normalnie na mostku to by blokowała włos. Dziwnie to zrobione ale tak jest

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, masz rację - zagięcie sprężynki balansowej jest w "złym" miejscu to i regulacja jest przesunięta . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na eBay sprzedają też taką przystawkę jak na zdjęciu. Tu co prawda jest niby ta skala kreskowa "plus-minus" na mostku, ale dźwignia regulacyjna zupełnie jest poza skalą, tak jak na tej przystawce z ogłoszenia, które znalazłem w sieci. Trochę to bez sensu, no ale może pożytek z tego taki, że przynajmniej wiadomo w którą stronę dźwignię obracać aby zegar przyspieszać albo opóźniać, podczas gdy na tej przystawce bez skali kreskowej to już w ogóle nie wiadomo. 

Screenshot_20260107_082118_eBay.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Artur7 napisał(-a):

Na eBay sprzedają też taką przystawkę jak na zdjęciu. Tu co prawda jest niby ta skala kreskowa "plus-minus" na mostku, ale dźwignia regulacyjna zupełnie jest poza skalą, tak jak na tej przystawce z ogłoszenia, które znalazłem w sieci. Trochę to bez sensu, no ale może pożytek z tego taki, że przynajmniej wiadomo w którą stronę dźwignię obracać aby zegar przyspieszać albo opóźniać, podczas gdy na tej przystawce bez skali kreskowej to już w ogóle nie wiadomo. 

Screenshot_20260107_082118_eBay.jpg

Ta akurat wygląda jak z poplątanym włosem i zagiętą dźwigienką. Tej bym nie brał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, mkoch said:

Ta akurat wygląda jak z poplątanym włosem i zagiętą dźwigienką. Tej bym nie brał

Nie wydaje mi się, aby ten włos był "poplątany". On po prostu tak jest ułożony i zakrzywiony na tej przystawce, co chyba nie musi oznaczać, że źle działa. Dźwignia rzeczywiście jest zagięta, ale chyba też celowo, aby łatwiej było ją obracać. Tak czy inaczej, raczej nie będę kupował tej przystawki z eBay, bo jest trochę za drogo i to wychodzi prawie 30 euro z kosztami przesyłki. Za tyle to już można cały zegar kupić. 

Screenshot_20260107_121857_eBay.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Artur7 napisał(-a):

Nie wydaje mi się, aby ten włos był "poplątany". On po prostu tak jest ułożony i zakrzywiony na tej przystawce, co chyba nie musi oznaczać, że źle działa. Dźwignia rzeczywiście jest zagięta, ale chyba też celowo, aby łatwiej było ją obracać. Tak czy inaczej, raczej nie będę kupował tej przystawki z eBay, bo jest trochę za drogo i to wychodzi prawie 30 euro z kosztami przesyłki. Za tyle to już można cały zegar kupić. 

Screenshot_20260107_121857_eBay.jpg

Tak, teraz inna perspektywa zdjęcia. Jest ok. Na tamtym nie było widać tego pierwszego zewnętrznego zwoju, myślałem że się zawija w dół. Jest spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi