Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
V-Patri

Jaki kupić pierwszy zegarek.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś byłby w stanie doradzić mi jaki kupić zegarek. Budżet do 1500 zł. Chyba że można kupić coś fajnego poniżej. Troszkę liznąłem tematu przeglądając różne zegarki w sieci i filmiki na yt. Zastanawiam sie nad kwarcowym zwykłym lub solarnym. Podobają mi się lotnicze analogowe na bransolecie. Chciałbym żeby miał wszystkie cyfry arabskie i datownik. Inne bajery typu chronograf lub tachymetr ewentualnie mógłby posiadać. Spodobał mi się Citizen Eco Drive Super Titanium CA0810-88X z czarną kopertą i bransoletą. Niestety nie posiada on szkła szafirowego a podobno jest najlepsze. Czy ktoś ma opinie na temat tego zegarka. Czy warto? Brałem pod uwagę również Timexy. Z góry dziękuję za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, V-Patri napisał(-a):

Witam. Czy ktoś byłby w stanie doradzić mi jaki kupić zegarek. Budżet do 1500 zł. Chyba że można kupić coś fajnego poniżej. Troszkę liznąłem tematu przeglądając różne zegarki w sieci i filmiki na yt. Zastanawiam sie nad kwarcowym zwykłym lub solarnym. Podobają mi się lotnicze analogowe na bransolecie. Chciałbym żeby miał wszystkie cyfry arabskie i datownik. Inne bajery typu chronograf lub tachymetr ewentualnie mógłby posiadać. Spodobał mi się Citizen Eco Drive Super Titanium CA0810-88X z czarną kopertą i bransoletą. Niestety nie posiada on szkła szafirowego a podobno jest najlepsze. Czy ktoś ma opinie na temat tego zegarka. Czy warto? Brałem pod uwagę również Timexy. Z góry dziękuję za info.

Ten Citizen będzie bardzo dobrym wyborem, będzie też lepszy pod względem jakości wykonania i niezawodności w porówaniu z Timexem (choć trzeba prezyznać, że w ostatnich latach wzornictwo Timex ma bardzo dobre). Dlaczego uważasz, że ten Citizen nie ma szafiru- przeglądałem informację w trzech różnych miejscach i wszczedzie jest podana informacja, ze ma szafir.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Ten Citizen będzie bardzo dobrym wyborem, będzie też lepszy pod względem jakości wykonania i niezawodności w porówaniu z Timexem (choć trzeba prezyznać, że w ostatnich latach wzornictwo Timex ma bardzo dobre). Dlaczego uważasz, że ten Citizen nie ma szafiru- przeglądałem informację w trzech różnych miejscach i wszczedzie jest podana informacja, ze ma szafir.

Jedyną wadą jak dla mnie tego zegarka teraz tak patrząc i rozmyślając to jest to, że ta duża wskazówka sekundowa się nie rusza tylko ta mała sekundowa na małej subtarczy. Wiem że taki jest właśnie zamysł zegarków z chronometrem i to mi troche przeszkadza. W zasadzie ten chronometr jest dla mnie zbędny. Wystarczyłyby mi tylko datownik i wskaźnik poziomu baterii. A co do szkła szafirowego na niektórych stronach było, że nie ma szafirowego więc nie wiedziałem dokładnie czy ma czy nie. Może możnaby było polecić coś podobnego do tego Citizena albo jakiś inny model podobny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli Citizen się podoba to nie widzę przeszkód.  Miej tylko na uwadze, że tytan się szybciej i bardziej rysuje niż stał. Poza tym zegarek bardzo fajny.

I posiada szafirowe szkło ;)

Screenshot_20260123-101816.Brave.png

Edit

Na pasku byłby większy wybór 

Np taka Davosa również w wersji chrono w różnych kolorach tarczy. Tu czarna, jest biała i niebieska jeszcze. Bardzo ładny, klasyczny 42mm ale na pasku

zegarki-dla-dziadka-davosa-aviator-16249855-b-iext132209435.jpg

davosa-16249955-aviator-fly-back-chronograph-zegarek.jpg

A jak ma marce Ci zbytnio nie zależy to polecam przyjrzeć się takiej marce. Swiss made, szafir, dobre wykonanie w szczególności w tej cenie. Widziałem osobiście.

SwissScreenshot_20260123-104336.Brave.thumb.png.1b9fa5fd3abcd6f26de70b560b2ae3ea.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, V-Patri napisał(-a):

Wystarczyłyby mi tylko datownik i wskaźnik poziomu baterii.

Eco-Drive Citizena z samym datownikiem to temat rzeka, możesz w sumie wybierać to co Ci się podoba bo to porządne zegarki. Moje propozycje:

BM8560-88EC lub BM8560-88LC (obydwa tytanowe)

CB0250-84L lub CB0250-84E (jest jeszcze wersja biała na pasku z inną tarczą, IMHO ładniejsza od tych) - ponad budżet ale masz radiowe synchronizowanie czasu

AW1240-57L lub AW1240-57E (też tytan) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki Seiko z szafirem

Screenshot_20260123-140004.Google.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jednak coś w automacie wybrać? Orient FER2700JB0, Zeppelin Lz127 Ze-86563, Vostok NH35A-325A745 Space Race

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, że może być automat. Wchodzisz w głęboką i szeroką rzekę. Kwarc na początek będzie bezpieczny- Citizen Eco drive, jakaś kwarcowa Certina- poszukaj w Internecie, napisz do sklepów, ceny można negocjować. Kup co Ci się podoba, popełnianie błędów jest wpisane w tą zegarkową drogę i i tak ich nie unikniesz, a będziesz dokładniej wiedział czego chcesz sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 22.01.2026 o 09:48, V-Patri napisał(-a):

https://www.laco.de/pl/en/zegarki/podstawowe-zegarki-pilota/augsburg-42-mb/861895.2

Z datownikiem:

https://www.laco.de/pl/en/zegarki/podstawowe-zegarki-pilota/genf-2-dni-40-mb/861807.2.d.mb

Laco są bardzo cenione jako zegarki lotnicze. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

17694495569327451499152342496937.thumb.jpg.7027fbb4ffab276235f4e5f3da624ff3.jpg

A może taki Citizen. BN0118-04E.  Spełnia wszystkie warunki, arabskie cyfry, data, szafir. Solarny, więc bezobsługowy przez kilkanaście lat. Mega uniwersalny zegarek, do wszystkiego, poza garniturem, będzie pasował. I tylko 40 mm. Pierwszy Citizen, którego wspomniałeś też fajny, ale 44 mm, więc trzeba mieć dużą łapę.

Właśnie doczytałem, że preferowana bransoleta. Jest wersja na bransolecie, z mikroregulacją.

17695237221474164374507899889723.thumb.jpg.f355f080b7ba9f8dfcdfb4a44bed5867.jpg

Edytowane przez Laponek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, V-Patri napisał(-a):

A co myślicie o tym?

Zegarek klasa, ale nie jestem przekonany czy ten model ze zdjęcia mający napęd Citizen H100 synchronizuje się z nadajnikiem wzorca czasu w Europie. Co prawda są specjalne aplikacje na smartfona które to umożliwiają ale czy o to chodzi?

Zobacz zegarki Citizena oparte na napędzie H145 po pierwsze można kupić taniej niż w/w model a po drugie mają system Perfex Multi 3000 który ma wyższą czułość fal radiowych i zapewnia automatyczną synchronizację w Europie.

Edytowane przez Slaweknh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Slaweknh napisał(-a):

Zegarek klasa, ale nie jestem przekonany czy ten model ze zdjęcia mający napęd Citizen H100 synchronizuje się z nadajnikiem wzorca czasu w Europie. Co prawda są specjalne aplikacje na smartfona które to umożliwiają ale czy o to chodzi?

Zobacz zegarki Citizena oparte na napędzie H145 po pierwsze można kupić taniej niż w/w model a po drugie mają system Perfex Multi 3000 który ma wyższą czułość fal radiowych i zapewnia automatyczną synchronizację w Europie.

Właśnie czytałem że z tą kalibracją w Europie nie jest tak kolorowo. Jak dotąd najlepiej mi się podoba z tych wszystkich jest poprostu baja. Wygląda na to że muszę go odpuścić bo nie wiadomo jak to jest z nim. Sprawdzę jeszcze na tym kalibrze H145 może coś fajnego będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2026 o 12:22, V-Patri napisał(-a):

Właśnie czytałem że z tą kalibracją w Europie nie jest tak kolorowo. Jak dotąd najlepiej mi się podoba z tych wszystkich jest poprostu baja. Wygląda na to że muszę go odpuścić bo nie wiadomo jak to jest z nim. Sprawdzę jeszcze na tym kalibrze H145 może coś fajnego będzie.

Ja bym się tym tak nie przejmował. Najwyżej raz na kilka miesięcy, kiedy odchyłka będzie pewnie już kilkunastosekundowa, sam sobie ustawisz godzinę. Kwarc to kwarc. Nawet bez synchronizacji będzie dokładniejszy niż drogie zegarki mechaniczne. Jeszcze chwilkę temu rozważałeś mechaniczny automat 😉.

Sam zegarek bardzo ładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi