-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez Seler
Cześć,
Hanhart PIONEER Preventor HD12™ na bransolecie. Niebieska tarcza.
Koperta 39 mm, stal HD12™, bransoleta z mikroregulacją i systemem quick-release. Aktualnie wyprzedany u producenta.
Stan w zasadzie jak nowy, 9+/10.
Zegarek zakupiony bezpośrednio w Hanhart w sierpniu 2025.
Pełen komplet.
4900zł lub odbiór osobisty Warszawa/Łomianki/Pruszków.
-
Przez Paweł Bohacz
Czesc,
Do sprzedania Rolex Daytona 126500LN-0001 Panda. Zegarek zostal kupiony w polowie 2025 i nigdy nie byl noszony. Posiada naklejki na endlinkach oraz sprzaczce. Oczywiscie pelen set.
Mozliwosc dogadania odbioru / dostawy do PL.
Stan 10/10.
Cena 120’000 PLN
-
Przez arek314
Szukałem i nie znalazłem, więc pozwolę sobie dodać nowy wątek.
Hanhart - mała firma z dużą historią. Pionierzy w dziedzinie fajnych chronografów w przystępnych cenach.
Kilka zdjęć mojego Pioneer Monopusher:
I z kolegą:
-
Przez korngoldo
Witam wszystkich,
chciałbym dowiedzieć się coś o tym zegarku:
Mam wątpliwość co do firmy Kurfurst, o której jest mało online. Znalazłem właściwie identyczne chronografy marek Buren, Vantage i Oriosa. Wszystkie zasilane mechanizmem Valjoux 7733.
BUREN:
VANTAGE:
ORIOSA:
Istnieje też bardzo podobny, choć już nie identyczny model Hamiltona Ref. 7723 (Valjoux 7730).
Doszukałem się silnych powiązań Hamiltona z Buren i Vantage, mianowicie pod tymi logotypami Hamilton przez pewien czas produkował zegarki na amerykański rynek (m.in. można poczytać o tym tu: https://pl.qaz.wiki/wiki/Hamilton_Watch_Company). Faktycznie, jak widać powyżej, Buren i Vantage mają na tarczy mile, w przeciwieństwie do kilometrów w wypadku Oriosa i Kurfurst. Co więcej, Hamilton flitrował też z Oriosa, które podobno było też wcześniej związane z Buren - nawet wypuścił taki oto model:
Nie znalazłem jednak żadnych związków Hamiltona (ani też żadnej z pozostałych marek) z Kurfurst. Mimo oczywistych podobieństw tych wszystkich tarcz.
Chciałbym więc dowiedzieć się czegoś więcej o całej tej linii chronografów i jak wpisuje się w nią mój Kurfurst. Zauważyłem, że logotyp jest krzywy - to też daje do myślenia, czy napewno to jest w ogóle marka zegarków, czy może tylko jakaś firma dystrybucyjna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie,
Pozdrawiam
-
Przez PistolPete
Longines Hertage "1973"
Zegarek wypuszczony przez Longinesa parę lat temu i wzorowany na ich własnym modelu Conquest z tegoż 1973 rok. Zdjęcie tego vintage na końcu postu.
Pokrótce detale techniczne:
Ref: L2.791.4.72.0
Mechanizm: L688, automatyczny, 54h rezerwy chodu,Chronograf z kołem kolumnowym.
Tarcza: Biała z czarnymi totalizatorami- Panda
Koperta: 40mm Stal
Szkło: Szafirowe z wewnętrznym antyrefleksem, Przeszklony szafirowy szkiełk dekiel
Mnie osobiście "Panda" kojarzy się nieodłącznie z motosportem i w takim klimacie jest galeria.
A odnośnie okienka daty- tematu wielokrotnie podnoszonego przy tym modelu- od razu powiem, że na ręku nie razi. Sam jestem zwolennikiem zegarków bez daty ale w tym przypadku naprawdę 1973 przyjąłem łagodnie. Data bardziej rzuca się w oczy na zdjęciach niż w realu.
Jako, że nie mam lekkiego pióra po fachową recenzję polecam zajrzeć tu: https://ch24.pl/test-longines-heritage-1973/
Zdjęcia natomiast poniżej. Część w B&W a reszta wbrew pozorom nie.
I obiecany Conquest.
-