Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Wacor napisał(-a):

Antarktydzkahttps://sjp.pl/antarktydzki - stacja nazywałaby się Polska Stacja Antarktydzka im. Henryka Arctowskiego, ale że leży tam gdzie leży, to jest Polską Stacją Antarktyczną im. Henryka Arctowskiego - nikt tu nikogo nie oszukuje, ani niczego nie naciąga. Sprawa jest prosta, jasna i czytelna.

Jednak Kopernik był kobietą 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, PiotrX napisał(-a):

Jednak Kopernik był kobietą 🤩

No to jedziemy dalej z dawką informacji:

https://www.national-geographic.pl/przyroda/czym-rozni-sie-arktyka-od-antarktyki/

oraz wpis na FB od samej stacji antarktycznej z serii "utrwalamy wiedzę":

https://share.google/xpHz2S6Kfic0He3IY

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem po co to?

Spędziłem dwa sezony w Arktyce i dwa sezony w Antarktyce, spacerowałem nie raz po Antarktydzie, a Ty?

"Utrwalanie wiedzy" - OK, ale nie przybliży Arctowskiego do Antarktydy dale jest 120 km.

ppp.thumb.JPG.c9491863aaf1ece6e14b0e0d3fa5aa72.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie mówi, że stacja jest na Antarktydzie...poza Tobą, ale Ty mówisz to w ten sposób, że się nie zgadzasz z tym, że jest ona na Antarktydzie 🙃

Stacja jest w Antarktyce, to się nazywa Antarktyczna, no bo jak ma się nazywać?

28 minut temu, PiotrX napisał(-a):

Spędziłem dwa sezony w Arktyce i dwa sezony w Antarktyce, spacerowałem nie raz po Antarktydzie, a Ty?

A ja nie - nie lubię zimna.

A w ósmej klasie podstawówki miałem 6 z polskiego i 6 z geografii 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Wacor napisał(-a):

Nikt nie mówi, że stacja jest na Antarktydzie...poza Tobą, ale Ty mówisz to w ten sposób, że się nie zgadzasz z tym, że jest ona na Antarktydzie 🙃

Stacja jest w Antarktyce, to się nazywa Antarktyczna, no bo jak ma się nazywać?

A ja nie - nie lubię zimna.

Nie byłeś w Arktyce, nie byłeś w Antarktyce, a kreujesz się na experta od spraw polarnych, masz na to jakieś papiery? Czy tylko linki internetowe?

Jakie masz papiery, kim jesteś z wykształcenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze od czasu do czasu pojawi się w naszym kraju zorza polarna i następuje wysyp ekspertów polarnych :) 

Tak jak ten poniższy Miś, też był cwaniak, a obudził się na Arctowskiego i co głupio Misiowi?

1207250783_018-05.thumb.jpg.3dff0add141b50681904bc769d843e73.jpg

2084104246_018-13.thumb.JPG.acf06904cee086b1ccf8de0f6949fcd6.JPG

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PiotrX napisał(-a):

Nie byłeś w Arktyce, nie byłeś w Antarktyce, a kreujesz się na experta od spraw polarnych, masz na to jakieś papiery? Czy tylko linki internetowe?

Jakie masz papiery, kim jesteś z wykształcenia?

Strasznie jesteś nerwowy.

Nie trzeba gdzieś być, aby wiedzieć, jak się coś wymawia czy gdzie to leży. W Afryce też nie byłem, a wiem gdzie jest…

Nie kreuję się na żadnego eksperta, piszę tylko, że stacja Arctowski leży w Antarktyce - nie jest to rzecz nowa, ani nieoczywista. Sama Polska Akademia Nauk tak tę stację nazywa - uważasz, że ludzie tam pracujący nie mają pojęcia, że stacja nie leży w Antarktyce tylko…gdzieś indziej🤔

Moje wykształcenie nic tu nie znaczy, bo to wiedza z podstawówki, toteż podałem Tobie oceny z dwóch przedmiotów (które akurat tutaj mają znaczenie) na zakończenie ósmej klasy😉

Znam ludzi, którzy całe życie coś robią, ale nie znaczy to, że robią to dobrze - nie nazwałbym ich z pewnością ekspertami w swojej dziedzinie, pomimo tego, że są w branży x lat.

To, że byłeś w Antarktyce, czy na Antarktydzie to super sprawa👍 Myślę, że niewielu z nas się tam wybierze. 

1 godzinę temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Panowie oby tak dalej, temat zawsze będzie dzięki tej dyskusji na górze :D

Robimy co możemy, a przy okazji przyswajamy wiedzę🤓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Panowie oby tak dalej, temat zawsze będzie dzięki tej dyskusji na górze :D

tylko coraz dłużej wraca się do projektów zegarka :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Wacor napisał(-a):

Moje wykształcenie nic tu nie znaczy, bo to wiedza z podstawówki, toteż podałem Tobie oceny z dwóch przedmiotów (które akurat tutaj mają znaczenie) na zakończenie ósmej klasy😉

Nawet 6 z geografii na koniec ósmej klasy nic nie pomoże, trzeba było dalej się uczyć, a nie pozostawać na ósmej klasie (choć jak podajesz z bardzo dobrym wynikiem). 

Tak, Twoje wykształcenie nic tu nie znaczy (tak napisałeś), fakt po 8 klasach uzyskuje się tytuł experta III klasy, ale za to na każdy temat :) 

Tak, stacja znajduje się w Antarktyce, ale nie na Antarktydzie tylko na KG, na to chciałem zwrócić uwagę szanownym Kolegom, co za tym idzie, kontur Antarktydy na dekielku trochę nie pasuje.

Jak Kolega z experta III klasy przeskoczy na experta I klasy ze specjalizacją polarną to pogadamy, na razie pa,pa :) 

Dla Kolegi zdjęcie pingwina podchodzącego do lądowania, kolega pewnie wie jaka jest długość pasa startowego dla tego typu pingwina, w końcu tytuł experta III klasy pozwala na opinie ?

1421920373_Jalatam!!!.JPG.45f469e256353d6fbba19e99ecf2aae6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pingwinka🥰

A to jest rak

Amour 愛 GIF by Persona

Jest takie powiedzenie o chodzie raka, znasz?😁

9 minut temu, PiotrX napisał(-a):

Tak, stacja znajduje się w Antarktyce, ale nie na Antarktydzie tylko na KG, na to chciałem zwrócić uwagę szanownym Kolegom, co za tym idzie, kontur Antarktydy na dekielku trochę nie pasuje

I o to właśnie chodziło 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

Dziękuję za pingwinka🥰

A to jest rak

Dobra, dobra expert rakiem nie zasłaniaj się. Podaj długość pasa startowego dla tego pingwina i odpuszczam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, PiotrX napisał(-a):

Dobra, dobra expert rakiem nie zasłaniaj się. Podaj długość pasa startowego dla tego pingwina i odpuszczam :) 

He he😄 Pingwiny to nieloty. Ale jak już jesteśmy przy pingwinach, to gdzieś czytałem, że pingwiny robią kupę pod bardzo dużym ciśnieniem 😬 Można w google sprawdzić pod jakim.

EDYCJA:

Do 60kPa...to podobno bardzo dużo.🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

He he😄 Pingwiny to nieloty. Ale jak już jesteśmy przy pingwinach, to gdzieś czytałem, że pingwiny robią kupę pod bardzo dużym ciśnieniem 😬 Można w google sprawdzić pod jakim.

Brawo, teraz pan expert może zabłysnąć w towarzystwie, i oto od zegarka doszliśmy do ciśnienia kupy u pingwina :) 

Ja się wypisuje, wystarczy że wiem jak capi pingwinia kolonia, ale kolega niech zdobywa kolejne stopnie eksperckie, na gównie też można zrobić habilitacje, powodzenia :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiotrX napisał(-a):

na gównie też można zrobić habilitacje

😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zakończenia pisania poza tematem - dziękuję za zrozumienie.

Od  tej chwili tylko posty związane z  zegarkiem Arctowski 2 będą widoczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do zegarka, czy ten projekt będzie w stanie wytrzymać ciśnienie kupy pingwina? ;) Jaka jest planowana WR?

Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi