Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
klok

Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo,

Beste Gustav Becker verzamelaars. Ik heb enkele vragen waar ik al jaren achter op zoek ben. Ik ga beginnen met de eerste vraag om hopelijk het juiste antwoord te krijgen. Liefst niet dat van de Amerikaan John Hubby. Na jaren onderzoek is hij in verschillende verwijzingen niet helemaal volledig in zijn antwoordt.

Het gaat over het volgende .... de D.R.P. inscriptie op de trapezium slingerhouder, van wanneer juist ( datum ) is dat in gebruik genomen en tot wanneer door.... Albert Becker ?? of al bij  V.U.F ??

Groeten,  Klok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Drodzy kolekcjonerzy Gustava Beckera. Mam kilka pytań, których szukam od lat. Zacznę od pierwszego pytania, żeby mieć nadzieję, że uda mi się uzyskać poprawną odpowiedź. Najlepiej nie jak amerykański mąż John. Po latach badań nie jest jeszcze do końca kompletny w odpowiedzi w różnych źródłach.

Chodzi o następujące ... inskrypcja D.R.P. na uchwycie trapezowego wahadła, od kiedy dokładnie (data) była używana i do kiedy przez.... Albert Becker ?? A może już w V.U.F??

Witaj, Clock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klok napisał(-a):

Witam

Drodzy kolekcjonerzy Gustava Beckera. Mam kilka pytań, których szukam od lat. Zacznę od pierwszego pytania, żeby mieć nadzieję, że uda mi się uzyskać poprawną odpowiedź. Najlepiej nie jak amerykański mąż John. Po latach badań nie jest jeszcze do końca kompletny w odpowiedzi w różnych źródłach.

Chodzi o następujące ... inskrypcja D.R.P. na uchwycie trapezowego wahadła, od kiedy dokładnie (data) była używana i do kiedy przez.... Albert Becker ?? A może już w V.U.F??

Witaj, Clock

Nie spotkałem nowszych danych niż te z dyskusji na NAWCC z roku 2008. Hans Heinrich nie żyje, John ewidentnie przeszedł na emeryturę i nic już nie pisze...
gustav-becker-vfu-3-4-mvmt.42121

18 lat zastoju nie wróży nic nowego.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o DGMS i inne z numerem na końcu, na przykład 103274. O tym nie mówię. Chodzi o końcówkę trapezu, w którą zamocowany jest wahadło. Na niej wybito trzy litery D.R.P. (Deutsches Reichspatent). Kiedy fabryka we Fryburgu zaczęła je stosować (miesiąc/rok) i kiedy przestała? Do tej pory, w moich poszukiwaniach, widziałem mechanizmy zegarów z lat 1900 do 1906. Ale mogło to być wcześniej, a także mogło być używane dłużej. I właśnie tego chciałbym się teraz dowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca wiem.... 

czy chodzi o transporterek ? ten element ? 

462205208_2047232119069465_1018640681106026962_n.jpg

462161015_2047232092402801_6838224634507766233_n.jpg

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.02.2026 o 13:43, klok napisał(-a):

Nie chodzi o DGMS i inne z numerem na końcu, na przykład 103274. O tym nie mówię. Chodzi o końcówkę trapezu, w którą zamocowany jest wahadło. Na niej wybito trzy litery D.R.P. (Deutsches Reichspatent). Kiedy fabryka we Fryburgu zaczęła je stosować (miesiąc/rok) i kiedy przestała? Do tej pory, w moich poszukiwaniach, widziałem mechanizmy zegarów z lat 1900 do 1906. Ale mogło to być wcześniej, a także mogło być używane dłużej. I właśnie tego chciałbym się teraz dowiedzieć.

https://mb.nawcc.org/threads/gustav-becker-confirmations.185547/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20250817_201447.thumb.jpg.a6a997e055b615fb713ee0c6fb7732e2.jpg

Widzisz oznaczenie D.R.P. na uchwycie wahadła? Nie występuje ono we wszystkich zegarach GB. Chciałbym teraz wiedzieć, kiedy dokładnie zaczęli to stosować i kiedy przestali. Amerykanin John Hubby przejrzał tylko około +/- 3600 zdjęć zegarów archiwalnych z produkcji liczącej miliony zegarów. Jego ustalenia nie są w pełni kompletne i poprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest sens tracić czas na poszukiwanie czegoś takiego? Oczywiście, Twoje zdanie może być odmienne. Ale chyba będziesz musiał przeglądać sam.

Warto dodać, że to D.R.P najprawdopodobniej nie dotyczy samego mocowania dwuczęściowego wahadła, lub zgłoszenie patentu ("Patent Angemeldet") nie zostało sfinalizowane.  W każdym razie nie ma takiego patentu w bazie DEPATISnet. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi