Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
klok

Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo,

Beste Gustav Becker verzamelaars. Ik heb enkele vragen waar ik al jaren achter op zoek ben. Ik ga beginnen met de eerste vraag om hopelijk het juiste antwoord te krijgen. Liefst niet dat van de Amerikaan John Hubby. Na jaren onderzoek is hij in verschillende verwijzingen niet helemaal volledig in zijn antwoordt.

Het gaat over het volgende .... de D.R.P. inscriptie op de trapezium slingerhouder, van wanneer juist ( datum ) is dat in gebruik genomen en tot wanneer door.... Albert Becker ?? of al bij  V.U.F ??

Groeten,  Klok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Drodzy kolekcjonerzy Gustava Beckera. Mam kilka pytań, których szukam od lat. Zacznę od pierwszego pytania, żeby mieć nadzieję, że uda mi się uzyskać poprawną odpowiedź. Najlepiej nie jak amerykański mąż John. Po latach badań nie jest jeszcze do końca kompletny w odpowiedzi w różnych źródłach.

Chodzi o następujące ... inskrypcja D.R.P. na uchwycie trapezowego wahadła, od kiedy dokładnie (data) była używana i do kiedy przez.... Albert Becker ?? A może już w V.U.F??

Witaj, Clock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klok napisał(-a):

Witam

Drodzy kolekcjonerzy Gustava Beckera. Mam kilka pytań, których szukam od lat. Zacznę od pierwszego pytania, żeby mieć nadzieję, że uda mi się uzyskać poprawną odpowiedź. Najlepiej nie jak amerykański mąż John. Po latach badań nie jest jeszcze do końca kompletny w odpowiedzi w różnych źródłach.

Chodzi o następujące ... inskrypcja D.R.P. na uchwycie trapezowego wahadła, od kiedy dokładnie (data) była używana i do kiedy przez.... Albert Becker ?? A może już w V.U.F??

Witaj, Clock

Nie spotkałem nowszych danych niż te z dyskusji na NAWCC z roku 2008. Hans Heinrich nie żyje, John ewidentnie przeszedł na emeryturę i nic już nie pisze...
gustav-becker-vfu-3-4-mvmt.42121

18 lat zastoju nie wróży nic nowego.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o DGMS i inne z numerem na końcu, na przykład 103274. O tym nie mówię. Chodzi o końcówkę trapezu, w którą zamocowany jest wahadło. Na niej wybito trzy litery D.R.P. (Deutsches Reichspatent). Kiedy fabryka we Fryburgu zaczęła je stosować (miesiąc/rok) i kiedy przestała? Do tej pory, w moich poszukiwaniach, widziałem mechanizmy zegarów z lat 1900 do 1906. Ale mogło to być wcześniej, a także mogło być używane dłużej. I właśnie tego chciałbym się teraz dowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca wiem.... 

czy chodzi o transporterek ? ten element ? 

462205208_2047232119069465_1018640681106026962_n.jpg

462161015_2047232092402801_6838224634507766233_n.jpg

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.02.2026 o 13:43, klok napisał(-a):

Nie chodzi o DGMS i inne z numerem na końcu, na przykład 103274. O tym nie mówię. Chodzi o końcówkę trapezu, w którą zamocowany jest wahadło. Na niej wybito trzy litery D.R.P. (Deutsches Reichspatent). Kiedy fabryka we Fryburgu zaczęła je stosować (miesiąc/rok) i kiedy przestała? Do tej pory, w moich poszukiwaniach, widziałem mechanizmy zegarów z lat 1900 do 1906. Ale mogło to być wcześniej, a także mogło być używane dłużej. I właśnie tego chciałbym się teraz dowiedzieć.

https://mb.nawcc.org/threads/gustav-becker-confirmations.185547/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20250817_201447.thumb.jpg.a6a997e055b615fb713ee0c6fb7732e2.jpg

Widzisz oznaczenie D.R.P. na uchwycie wahadła? Nie występuje ono we wszystkich zegarach GB. Chciałbym teraz wiedzieć, kiedy dokładnie zaczęli to stosować i kiedy przestali. Amerykanin John Hubby przejrzał tylko około +/- 3600 zdjęć zegarów archiwalnych z produkcji liczącej miliony zegarów. Jego ustalenia nie są w pełni kompletne i poprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest sens tracić czas na poszukiwanie czegoś takiego? Oczywiście, Twoje zdanie może być odmienne. Ale chyba będziesz musiał przeglądać sam.

Warto dodać, że to D.R.P najprawdopodobniej nie dotyczy samego mocowania dwuczęściowego wahadła, lub zgłoszenie patentu ("Patent Angemeldet") nie zostało sfinalizowane.  W każdym razie nie ma takiego patentu w bazie DEPATISnet. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi,

To ma naprawdę sens! Ale najwyraźniej nie dla Ciebie. Wszystkie zegary GB nie miały numeru seryjnego, który pozwalałby określić rok produkcji. Kiedy masz zegar Silesia, możesz albo znaleźć stempel DRP, albo nie. Tak więc dla tych, którzy chcą wiedzieć, w jakim przedziale lat zegar został wyprodukowany, moim zdaniem można to ustalić dzięki obecnym stemplom DRP. Zegary bez DRP już na pewno nie pochodzą z połowy 1908 roku itd. Moje pytanie dotyczy więc prawidłowego przedziału czasowego tego stempla. Jeśli Twój zegar nie ma stempla DRP, nie wiesz, kiedy został wyprodukowany między 1909 a 1925 rokiem. W przypadku DRP przedział czasowy jest krótszy. Niestety nie jest tak precyzyjny jak w przypadku zegara z numerem seryjnym.

Moje następne pytanie brzmi:

różne pojedyncze litery K, M, O, S, P, R, które występują na tylnej płycie różnych mechanizmów zegarów w zegarze GB. Co oznaczają te litery? Bez odpowiedzi typu 'Hubby', jeśli to możliwe. Często widziało się P48 (pendule/wahadło o długości 48 cm), ale nad tym często znajdowała się jeszcze jedna litera P lub inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, klok napisał(-a):

Drogi,

To ma naprawdę sens! Ale najwyraźniej nie dla Ciebie. Wszystkie zegary GB nie miały numeru seryjnego, który pozwalałby określić rok produkcji. Kiedy masz zegar Silesia, możesz albo znaleźć stempel DRP, albo nie. Tak więc dla tych, którzy chcą wiedzieć, w jakim przedziale lat zegar został wyprodukowany, moim zdaniem można to ustalić dzięki obecnym stemplom DRP. Zegary bez DRP już na pewno nie pochodzą z połowy 1908 roku itd. Moje pytanie dotyczy więc prawidłowego przedziału czasowego tego stempla. Jeśli Twój zegar nie ma stempla DRP, nie wiesz, kiedy został wyprodukowany między 1909 a 1925 rokiem. W przypadku DRP przedział czasowy jest krótszy. Niestety nie jest tak precyzyjny jak w przypadku zegara z numerem seryjnym.

Moje następne pytanie brzmi:

różne pojedyncze litery K, M, O, S, P, R, które występują na tylnej płycie różnych mechanizmów zegarów w zegarze GB. Co oznaczają te litery? Bez odpowiedzi typu 'Hubby', jeśli to możliwe. Często widziało się P48 (pendule/wahadło o długości 48 cm), ale nad tym często znajdowała się jeszcze jedna litera P lub inna.

Moim zdaniem w tym konkretnie przypadku nie ma sensu. Napisz proszę, jakiego konkretnie patentu dotyczy DRP wybite na górnej części wahadła dzielonego. Ja takiego nie znam/nie znalazłem. Ale może Ty znasz? 

Co do liter K M O S P R zamieść proszę zdjęcia mechanizmów z takimi. Dobre zdjęcia, także z widokiem od przodu. 

Jeżeli nie pozwalasz odwoływać się do Johna Hubby, to czy mogę cytować moje własne wpisy sprzed lat? 
page-52#post-1052534

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)) 
Klok:

Myślę, że nie do końca orientujesz się, jak wygląda dostępna wiedza na temat producentów zegarów, w tym również Gustawa Beckera. 
Otóż nie ma dokumentacji technicznej z której można skorzystać, zajrzeć w tabelę i dać odpowiedź na Twoje pytanie.
Wszystko, co wiadomo - jest efektem analiz pasjonatów tematu, w tym również JHubby. Wykonał on kawał naprawdę dobrej roboty. 
Są obszary, w których z nim się nie zgadzam (np. rozpoznawanie RSM czy datowanie GB Freiburg - Tatyana wie o co chodzi.... :)) , ale mam ogromny szacunek do pracy, którą wykonał. 
Podobnie HHSchmid ... gdyby był obecny wśród nas dziś - zapewne mielibyśmy kolejne edycje Leksykonu, bo wiedzy przybyło...
Oni wyciągali wnioski w oparciu o wiedzę, którą mieli do dyspozycji. Inni , w oparciu o swoje analizy i spostrzeżenia - kontynuują ich pracę, i dzieki temu wiedzy - przybywa. 

Sam element 'z trapezem' - wszystko na to wskazuje - jest projektu A.Willmann... z końca lat 1890-tych. Ale pojawia się jako DRGM a nie jako DRP. Tu przykład:

65454120_1244106862433200_2940115584689373184_n.thumb.jpg.1873cdc604ee92de3d468b70e6a913eb.jpg

Najprawdopodobniej jest to to:

Willmann_1897_05.thumb.jpg.3fb42cb62dac4116b4417f46b8dfd2a5.jpg

konkretnie 82008... (Jest jeszcze jeden transporterek Willmanna, ale tam nie ma 'klinowatych zazębięń' :)

Potem, za czasów VFU wygląda na to, że ten projekt-  przeszedł 'modernizację'... i być może został zgłoszony ponownie jako DRP. 

A co do samego napisu DRP na tym elemencie ?? 
Myślę, że obecnie na ma wiarygodnego źródła, w którym znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Odkrywanie takiej historii jest jak archeologia... jedną rzecz udaje się ustalić, ale ona generuje 5 innych pytań. 
Więc wydaje mi się, że jeśli bardzo chcesz to ustalić - musisz sam wykonać taką prace. 

Ja, ze swej strony podzieliłem się swoją wiedzą na temat tego elementu... Liczę na to, że jesli Tobie uda się coś ustalić - również się tym z nami podzielisz...
:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi