Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

No DC-4 to vintage pełną gebą jest, tak samo nowa edycja No1. Ja miałem wybór stosunkowo prosty bo rozmiarowo tylko A18 mi pasował. Bezel gumowy, mimo swojego uroku, odrzuciłem z uwagi na obawy co do trwałości (zapewne nieuzasadnione), kolory chciałem tylko srebrne (mimo, że wersja z brązowym PVD i perłową tarcza wygląda super). Czarny jak go "przystroję" odpowiednim paskiem czy to skórzanym czy to nato, w kolorze "obojętnie jakim" to będzie wyglądał...no i tak wybrałem.
Jakby mój nadgarstek mógł uciągnąć DC-4 to podejrzewam, że miałbym rozterki i chyba nawet bym poszedł w tym kierunku, w końcu jak pisałem to rasowy vintage jest, a ja lubię te klimaty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DC-4 nie jest aż tak wielki, a 18-tka przecież też występuje w kolorze niebieskim, więc nie musi być czarny - jest wybór ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajcie jeszcze o tej wersji:

00c0ee7980071f04463fbeb8f84cff95.jpg

IMO, poza Royalem, najlepszej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

08466f6fef8163d30956d7f80a262764.jpg

Taką 17 Royal ze skręcanymi teleskopami i paskiem z wybitym Airman przygarnął bym bez zastanowienia.

P.S. Ptrk ile ty masz w nadgarstku ze ta 18 tak dobrze wyglada na twoim reku?

Edytowane przez mati7811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.18 cm.

O! Takie "maleństwo" jak No 1 wcale na takie maleństwo nie wygląda. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda A18 jest trochę większa niż No1 - ta najnowsza wersja z koronką w kratę to 39mm, poprzednia A18 bez koronki w kratę (ta wersja Royal na zdjęciu kilka postów wyżej) to było 38mm. No1 to już 36mm, ale na przez długie uszy wygląda na większą, podobnie jak Nomos 36mm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 1 to nie jest maleństwo, tym bardziej 18. To 36 i 39mm! Normalne męskie zegarki. Dawniej rozmiar męskiego zegarka zaczynał się od 33mm, mężczyźni nosili i wyglądało to świetnie, teraz zapanowała jakaś idiotyczna moda na budziki na rękach. Kompleksy? Może to też zależy od marki, bo jakoś nikt nie narzeka że Rolex 36 mm to damka i wszyscy noszą, także Suba 40mm (tylko milimetr więcej od 18) i cmokają z zachwytu. Są supermęskie, w końcu Bond nosił. Na mojej ręce doskonale wygląda zarówno No1 36mm, jak i Incursore 44mm. Wolę nosić mniejsze zegarki, bo są wygodniejsze i zgrabniejsze. Ale jak słyszę, że ktoś mówi "damka" na 18, która ma 39mm średnicy to tego nie rozumiem.

36mm

39mm

44mm

Podeślij więcej zdjęć tej 18stki. Jestem do niej coraz bardziej przekonany

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DC4 klasa! On ma płaskie szkiełko czy wypukłe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką 17 Royal ze skręcanymi teleskopami i paskiem z wybitym Airman przygarnął bym bez zastanowienia.

3865 w tej referencji są jeszcze do zdobycia ,nawet nowe, niestety nie licz na promo jak pisałem wczesniej to już kąski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zdjęciu widać wyraźnie różnicę rozmiarową między 17-tką i 18-tką

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DC4 klasa! On ma płaskie szkiełko czy wypukłe?

wypukłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, zgoda! Przekonanego nie musisz przekonywać. B)

P.S. Fajnie, że Ci się chciało zrobić porównanie. Dziękuję.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie wygląda na większą. Wygląda na dokładnie taką, jaka jest - czyli na 36mm. Tak samo Nomos. :)

Przyznam, na żywo nie widziałem No1, ale przy 36mm średnicy ma zdaje się 46mm wysokości, A18 przy 39mm ma 46,5mm, czyli uszy robią robotę w No1. Zresztą zobacz na tego Nomosa - też ma bardzo długie uszy. To powoduje że wizualnie te zegarki wydają się większe niż te 36mm (w moim odczuciu). W ogóle szacunek dla Glycine, że zdecydowało się na model 36mm, dzisiaj rozmiarówka raczej idzie w górę niż w dól...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegi danielu - 18 purist na nadgarstku 17,5post-31778-0-51699500-1488750995_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nie jestem zwolennikiem dużych zegarków ale np A17 jest tak wyprofilowany że po prostu klei się do nadgarstka. Inna sprawa że nie można sugerować się tylko gołym wymiarem nadgarstka bo dużo zależy od jego kształtu. Jeden ma bardziej płaski nadgarstek, drugi bardziej okrągły i mimo podobnego obwodu zegarek będzie na każdym układał inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowane przez ptrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Spatz

Zbieram cash na nową Glycine :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wielkości zegarka to kiedyś dyskutowałem w innym miejscu z innym kolegą.Wszystko zależy od nadgarstka i wielkości łapy.Ja mam nadgarstek 19,5 cm i łapę szeroką jak patelnia(przydatna w piłce ręcznej w którą grałem ponad 10 lat :rolleyes: )- u mnie zegarki 40 mm wyglądają jak kapsle od Tymbarka :D .W związku z tym 36 mm wyglądałby u mnie troszkę śmiesznie.A taka Incursore 44,którą mam pasuje w sam raz.Dlatego ja nigdy na podstawie wielkości zegarka nie mówię,że damski czy męski( bo to trochę taka złośliwość jest) a oceniam przez pryzmat wielkości swojej gorylej łapy :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi