Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piotrek148

Werk F6D22 - odchyłka dobowa, regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

Od kilku dni mam Orienta Multi year calendar z F6D22 w środku.

Zegarek robi jakieś 13s na + w ciągu doby i nie ukrywam że trochę jest to za dużo dla mnie. Mam kilka innych automatów które maja lepsze wyniki.

Wg instrukcji moja odchyłka dobowa mieści się w zakresie tolerancji producenta, więc wysłanie na regulację w ramach gwarancji chyba odpada nie ?

Czy jak oddam go do mojego zegarmistrza, to podda go samej regulacji czy wiąże się to z full serwisem ? W takiej sytuacji gwarancja producenta chyba jest anulowana nie ?

Obecnie ORIENT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro spełnia normy, to na gwarancji nie odeślesz. Wyregulować można bez rozbierania czegokolwiek, ale otworzyć trzeba. Przesuwka jest nad balansem. Tylko nie wiem, czy się da ustawić go lepiej. To jest Orient, a nie ąę za majątek.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No skoro spełnia normy, to na gwarancji nie odeślesz. Wyregulować można bez rozbierania czegokolwiek, ale otworzyć trzeba. Przesuwka jest nad balansem. Tylko nie wiem, czy się da ustawić go lepiej. To jest Orient, a nie ąę za majątek.

Mam innego Orienta i ma mniejszą odchyłkę

Obecnie ORIENT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, piotrek148 napisał(-a):

Mam innego Orienta i ma mniejszą odchyłkę

Co nadal nie znaczy, że tego wyregulujesz lepiej. SZczególnie, że wynik, który Ci nie odpowiada, jest całkiem dobry.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 godzinę temu, piotrek148 napisał(-a):

Cześć, też bym się tym nie przejmował. To jest Orient, mój też śpieszy. Nie chciałem go otwierać ale zrobiłem mu rozmagnesowanie i troszkę pomogło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedobrzanie takich detali często kończy się pogorszeniem. No i zwykle zaleca się ze 3 miesiące używać zegarek przed podejmowaniem jakichś interwencji. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym go ponosił z 2-3 miesiące i wtedy sprawdził jak odchyłki się mają. Mechanizm się układa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj ma +13s na dobę. Za tydzień może mieć +5s albo +25s. Nie wiem jak go odkładasz na noc, ale pozycja w jakiej zegarek leży w nocy może wpłynąć na dobową dokładność chodu bardziej niż regulacja. W jednej pozycji będzie spieszył bardziej a w innej mniej. To sobie wybadaj. To niedrogi mechanizm. Tutaj raczej nie ma potencjału na chronometr ze stabilnymi odchyłkami możliwymi do dokładnego wyregulowania na dłuższą metę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, christ0ff napisał(-a):

Ja bym go ponosił z 2-3 miesiące i wtedy sprawdził jak odchyłki się mają. Mechanizm się układa.

Oczywiście, "układa się" z nami na lepsze chodzenie. 🙂  Ale faktycznie każdy  zegarmistrz tak mówi:  noś pan zegarek, niech się ułoży.

Kiedy rezerwa chodu się zmniejsza zegarek przyspiesza. Noszony ma rezerwę na maksa, lub blisko tego,  jak się nieco spóźnia to w nocy przyspiesza. Mój orient Bambinino  40,5  (mov. F6726) noszony całą dobę,  także w nocy (zawsze  śpię w zegarku)  ma - 2 sek. Natomiast na rotomacie  wychodzi mu nieco gorszy wynik, no ale wówczas cały czas się kręci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi