Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
clemens

Pomoc w wyborze divera do 2.5k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, do tej pory nie przywiązywałem dużej uwagi do zegarków i na co dzień nosiłem głównie smartwatcha, kostki G-Shocka, a na inne okazje jakiegoś chińskiego Pagani. Ostatnio jednak bardziej zainteresowałem się tematem i postanowiłem sprawić sobie jeden zegarek na luźniejsze wyjścia oraz drugi, bardziej elegancki, do koszuli i garnituru.  Na razie rozglądam się za czymś na co dzień. Zawsze podobała mi się bryła diverów, więc zrobiłem mały research, ale jako laik pewnie przeoczyłem sporo ciekawych modeli (dlatego chętnie posłucham Waszych propozycji).

• Budżet: maks. 2500 zł
  • Rozmiar koperty: najlepiej 40–42 mm
  • Mechanizm: wolałbym automat zamiast kwarcu

Aktualnie rozważam:

1. Timex TW2W95200 – wydaje mi się ładnym i fajnym modelem w swojej cenie, ale trochę brakuje mi w nim datownika.
  2. Seiko SRPD51K1 / Seiko SRPK29K1 – nie do końca wiem, czym różnią się one poza względem rozmiaru i kolorystyki. Wydają mi się ciekawe, choć średnio podoba mi się bezel skierowany do wewnątrz oraz koronka umieszczona na godzinie 4.
  3. Seiko SNE597P1 Prospex Solar Diver Black – bardzo mi się podoba wizualnie, ale z tego co czytałem, model jest już wycofany z produkcji i ceny stały się mało atrakcyjne. Zastanawiam się też, jak w praktyce wypada mechanizm solarny.
  4. Atlantic 81376.41.59 Mariner Quartz Wave Blue – ten podoba mi się najbardziej i miałem go już na ręku w sklepie. Wygląda świetnie, ale znajomy trochę mnie wyśmiał, że interesuję się kwarcem z Atlantica za 2300 zł 😅 (nie wiem co o tym w sumie uważać, heh...)

Będę wdzięczny za opinie o powyższych modelach oraz ewentualne inne propozycje w tym budżecie.

Edytowane przez clemens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko to zawsze dobry wybór.

Solar jest na baterię.  ;)

Atlantic to gorszy wybór. 

Jest Orient Mako jak komuś nie przeszkadza rykowisko.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dorian06 A jest jeszcze jakiś diver od Seiko w tych widełkach? Pytam, bo może coś przeoczyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Orient sport. Super zegarek, automat, 40 mm, szafirowe szkło i stalowy bezel, który się nie porysuje, jak aluminiowy. Różne kolory do wyboru:)

17721253020255816928291451391834.jpg

Edytowane przez Laponek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po co półśrodki ;)

Screenshot_20260227-072611.Brave.png

Screenshot_20260227-072847.Brave.png

Screenshot_20260227-072802.Brave.png

Screenshot_20260227-072827.Brave.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo. Moje propozycje:

Screenshot_20260227_083220_Chrome.thumb.jpg.f91f17373d75d75facc347ad373b991f.jpg

Screenshot_20260227_083238_Chrome.thumb.jpg.e0c018371acce02ee7aad8f4fcbe65c1.jpg

Screenshot_20260227_084751_Chrome.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze stalowy NY0040 w czerni lub inny dowolny kolor, ewentualnie tytanowy NY0100, niedrogie a fajne zegarki . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwocie ok 2500 , lub mniej lub wiecej to osobiscie szukalbym np Seiko SPB143 (jezeli musi byc Seiko) lub cos od Christopher Ward (jezeli masz czas poszukac czegos z drugiej reki) lub cos z fajnych mikro brandow, ktore za ta cene zaoferuje znacznie wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc w droadzeniu! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

podaję link do sklepu marki glycine, gdzie jest spory wybór automatycznych diverów idealnie mieszczących się w założonym budżecie 2,5k. 

https://www.glycinestore.eu/collections/combat/

Edytowane przez blue7
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest cała masa opcji w tej cenie i w tym gatunku.

Jeżeli chcesz czegoś od znanej marki, to Seiko, Citizen, Orient.

Osobiście popatrzyłbym też na microbrandy. Zelos Swardfish (świetna jakość - reedyccje co jakiś czas się pojawiają), może Phoibos (tanio a porządnie), Deep Blue, cała masa niedrogich Aragonów. 

Osobiście bardzo dobrze wspominam tytanowego Citizena NY0100-50ME. Piękny kolor tarczy i lekkość tytanu. Nawet bezel całkiem ładnie chodził.

obraz.png.c12ec942895946bd94714ea7578ec1c8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

San Martin SN0121T, automat, tytan, szafir, 300m 1100zł.  I tele na temat dziadostwa zegarkowego z europy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, Geed said:

San Martin SN0121T, automat, tytan, szafir, 300m 1100zł.  I tele na temat dziadostwa zegarkowego z europy.

Proszę nie spamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.03.2026 o 12:54, Geed napisał(-a):

Ty w każdym temacie będziesz teraz wypisywał te bzdury o chinolach? 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę. Ale może ktoś kto nie ma jeszcze zegarka, poczyta i poogląda. 

Wynik porównania zegarki do 3000zł(koperta, bransoleta, zapięcie, tarcza, luma, czytelność, mechanizm).  Tissot (22pkt), Citizen(23pkt), Seiko(37pkt), Jianghun(45pkt) i nie ja robiłem ten ranking.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Geed napisał(-a):

Nie będę. Ale może ktoś kto nie ma jeszcze zegarka, poczyta i poogląda. 

Wynik porównania zegarki do 3000zł(koperta, bransoleta, zapięcie, tarcza, luma, czytelność, mechanizm).  Tissot (22pkt), Citizen(23pkt), Seiko(37pkt), Jianghun(45pkt) i nie ja robiłem ten ranking.

Komu i co chcesz udowodnić?

Ten chiński zegarek faktycznie wygrał porównanie na kanale Gingin Watches, ale nie w tak wyraźny sposób, w jaki przedstawiasz.

- w porównaniu było 11 kategorii - wybrałeś siedem, pomijając akurat te cztery, w których ten chiński zegarek wypadł najgorzej. Prawdziwe wyniki były następujące: Jianghun - 60 pkt., Traska - 56 pkt., Tissot i Seiko po 53 pkt., Citizen - 51 pkt.

- nawet w liczeniu punktów za te siedem kategorii zrobiłeś błąd (dodawanie liczb jednocyfrowych to dość podstawowa umiejętność, a to, że błąd jest na korzyść Seiko niczego tu nie zmienia),

- o tym, że porównywana była Traska w ogóle nie wspomniałeś - czyżby dlatego, że była w rankingu najbliżej tego chińskiego zegarka?

- to nie było porównanie zegarków do 3000 zł, lecz to 2000 zł, co robi sporą różnicę. W rankingu do 3000 zł, Szwajcarię mógłby reprezentować automatyczny Tissot PRX, a nie kwarcowy, i automatyczny PRX z pewnością nie dostałby noty 1 za mechanizm.

Edytowane przez TimeWaitsForNoOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, TimeWaitsForNoOne napisał(-a):

Komu i co chcesz udowodnić?

Ten chiński zegarek faktycznie wygrał porównanie na kanale Gingin Watches, ale nie w tak wyraźny sposób, w jaki przedstawiasz.

- w porównaniu było 11 kategorii - wybrałeś siedem, pomijając akurat te cztery, w których ten chiński zegarek wypadł najgorzej. Prawdziwe wyniki były następujące: Jianghun - 60 pkt., Traska - 56 pkt., Tissot i Seiko po 53 pkt., Citizen - 51 pkt.

- nawet w liczeniu punktów za te siedem kategorii zrobiłeś błąd (dodawanie liczb jednocyfrowych to dość podstawowa umiejętność, a to, że błąd jest na korzyść Seiko niczego tu nie zmienia),

- o tym, że porównywana była Traska w ogóle nie wspomniałeś - czyżby dlatego, że była w rankingu najbliżej tego chińskiego zegarka?

- to nie było porównanie zegarków do 3000 zł, lecz to 2000 zł, co robi sporą różnicę. W rankingu do 3000 zł, Szwajcarię mógłby reprezentować automatyczny Tissot PRX, a nie kwarcowy, i automatyczny PRX z pewnością nie dostałby noty 1 za mechanizm.

Oj cicho, on jako jedyny poznał prawdę i przejrzał przemysł zegarkowy. Tylko my idioci nie potrafimy też tego dojrzeć. Tymczasem przelew od grupy Swatch do mnie właśnie dotatł. 50 gr za post reklamowy szfajcarufff tp uczciwa cena ;)

vlIj8o9sb6RaBuhKssktvyuGGSYPWa52WXTvMimc.gif.07b2015bc00bb4fb726c87d93a4f604a.gif

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do TimeWaitsForNoOne.: podałem  traskę (zobacz Traska - 56 pkt). Pomijam, że Traska jest robiona w Chinach tylko projekt Traski. Tissot w automacie jest droższy od chińczyka i nawet dwa punkty za mechanizm niczego nie zmieniają. Specjalnie nie brałem pod uwagę takich punktów jak za firmę itd. Firmy takie jak seagul, san martin, Peacock, Fiyta na pewno będą na rynku. A co do tanich szwajcarskich do 5 000zl to jestem na 100% pewien, że pomimo reklamy na forum nie wytrzymają konkurencji widząc co za szmelc robią. Dawanie punktów za renomę firmy w tych przedziałach cenowych to żarty.  

Powyżej 10 000zł to się można pobawić. Chińczyki oczywiście mogą i w tą półkę wejść ale za parę lat. I to mój ostatni post na ten temat - bo szkoda słów. 

Do 5000zł to można w damskich znaleźć, bo chińskie są specyficzne i nie każda kobieta to lubi. Mojej żonie spodobał się epos no to kupiłem: obraz.png.eaaf38eb3c897f14264acc01bbe17e67.png

I tu jeszcze jest nisza europejskich. Ale nie w pilotach, driver , dress itd.  

Edytowane przez Geed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Geed napisał(-a):

pomimo reklamy na forum nie wytrzymają konkurencji widząc co za szmelc robią. Dawanie punktów za renomę firmy w tych przedziałach cenowych to żarty.    

Gościu dobrze się czujesz? Jaka reklama na forum?  Żartem to są klepane chińskie podróby, które bez szwajcarskich, japońskich i niemieckich firm w ogóle by nie istniały. Chinol umie tylko podrobić sam nic oryginalnego nie wymyśli. 

Renoma firmy to nie żart. Dla konsumenta logo ma olbrzymie znaczenie.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie w życiu chińczyk nic nie wymyśla. Po lewej cztery chińczyki. Po prawej ci co nie ściągają pomysłów.

obraz.thumb.png.7ae3cf824bcf47a79e31117de81d8f8f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi