Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bubus

Dylemat przed zakupem - trwałość mechanizmu solarnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 🙂 Zastanawiam się nad zakupem zegarka, i już prawie prawie zdecydowałem, tylko mam obawy co do mechanizmu solarnego. Że będzie już "zleżakowany" na półce, i akumulator padnie zaraz po gwarancji. Używany będzie raczej często, potem po zdjeciu z ręki miejsce ze słońcem a nie szuflada więc z ładowaniem u mnie nie będzie problemu. Bateria to raz na 2-3 lata parę minut. Akumulator już drożej i trzeba poszukać dobrego fachowca.

I jeszcze jedno, czy EcoDrive od Citizena i Tough Solar Casio są porównywalne trwałością/jakością? Bo Seiko czy Tissota w solarze nie planuję nabyć.

Z góry dziękuję za każdą opinię. Pozdrawiam Mariusz 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jakiegoś Citizena na ekodrajwie od jakiś 20 lat, którego obecnie użytkuje mój syn i nadal działa - i zegarek, i dzieciak😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Citizen wg mnie ma jakos bardziej te ogniwa dopracowane, dłużej to robi. Ale czy mam rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja mam Eco-Drive z okresu przełomu wieków😉 i akumulator już dwa razy zdechł i zegarek od kilku lat robi tylko za eksponat (to też pamiątka, bo to był prezent od mojego śp. Taty). Trwałość akumulatora (gdy nieużywany, leżakowany na parapecie, więc dostęp do światła miał - nie ma mowy o skrajnym rozładowaniu) oceniam na 8-9 lat.

Edytowane przez solti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To trochę słabo. Kiedyś to było...chyba tutaj też na zastosowanie, oszczędności teraz wszędzie widać. Zegarki z lat ok. 2000 a teraz to już chyba inna bajka. A moze teraz są jednak lepsze? Albo kwestia egzemplarza.

Edytowane przez bubus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo kombinujesz. Jeżeli kupujesz nowy zegarek z normalnego sklepu to tak, pewnie poleżał ale co z tego? Musialby leżeć z rok wyładowany bez dostępu światła żeby zdegradować ogniwo. Kupuj citizena i niczym się nie przejmuj. Jak działa to będzie działał dłigie lata :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz bezpieczniejszą wersję. Niemniej ryzyko dalej jest. Gnomon może się złamać, przebiegunowanie może doprowadzić do nocy polarnej w naszej strefi itd... :(

s-l00.thumb.jpg.508b10101b03e92a76acd97e06aa5034.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa aku do citka od 60 do 150 zł jak padnie wymienisz i będzie śmigał dalej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może daruj sobie solarnego i kup kwarcowego 262 kHz.

Wymienisz baterie co 2-3 lata  i po problemie, a zyskasz dużo większa dokładność.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mam trzy g-shock'i z solarem GWM-5610 - z tym że to bardziej szanownej sikor ma go ponad 10 lat i działa - aku cały czas na H, GW-5000 jest mój, mam go krócej niż szanowna i noszę rzadziej ale aku cały czas na H, z tym że leżakuje na półce żeby łapał światło, i  GBD H2000 - od dwóch miesięcy z tym że ten, prócz solaru ma możliwość ładowania, naładowałem go raz, zaraz po zakupie, noszony co jakiś czas bateria na ful - z tym że nie używam funkcji smart ani GPS funkcjonuje u mnie jako zwykły zegarek. Miałem też sporo innych "G" od Casio z solarem i multi bandem kilka Citizenów z solarem i radiem i nigdy żadnych problemów nie było - moim zdaniem zakup "kwarca" ma sens tylko w tedy jak ma solar i synchronizację radiową bo się robi zegarek totalnie bezobsługowy na długie lata. Jasne że aku się kiedyś zużyje, ale koszt jego wymiany jest porównywalny z kosztem wymiany baterii.

Moim zdaniem nie ma się czego obawiać.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi