Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Pomysł na Chińską klątwę ,,Made in Poland"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ostatnio tak samo skonczyl sie Graal , ten od bardzo smacznych konserw rybnych....kupil ich.....Lisner 😞 chwile potrzymaja marke a potem ukręcą łepek i tak kolejna Polska marka zniknie

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2026 o 00:09, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Aby nie bylo tak pesymistycznie to to jest ten moment dziejowy ze chiny przejmà kontrole nad swiatem ale to takze moim zdaniem nie bedzie trwalo wiecznie. Oni takze utkną w momencie dobrobytu, przestanie im sie chcieć, stracą kontakt z rzeczywistoscia i w momencie samouwielbienia przestana byc innowacyjni. Najwieksza sila czlowieka to nadal jego glowa. Europa musi znalezc dla siebie nowe miejsce. Poza tym byc moze to naturalne cykle rozwoju cywilizacji. Innowacyjnych Majów i Egipcjan juz nie ms z nami. Gdzie jest Konstantynopol ? Gdzie Grecy ? dzis jest potega Chin ale za kilkadziesiat lat moze byc jeszcze ktos inny.

Jak to bylo w dniu Swira: " to że nie napierdalam na poczcie od 7 rano stemplem nie znaczy ze nie pracuję ! "

Nie trzeba pilnikiem obrabiac kopert aby dobrze zyc i uznac ze jestesmy kims !🙂

Z wlasnych doswiadczen z chinczykami wiem ze nadal brakuje im wyczucia designu, proporcji, tego co wypada a co nie. Maja sile i technologie ale nadal sa obszary w ktorych odstają. Posilkuja sie specjalistami z europy aby tworzyc produkty globalne. Gust ewoluuje znacznie duzej niz technologia.

Dawno czegoś tak pocieszającego nie czytałem.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, meXy napisał(-a):

Ja tak latami dopłacałem do Polskiej firmy InPost. Dzięki temu rozrosła się do takiego poziomu, że z przyjemnością stała się niepolska 😁

Make America Great Again! 

Myślę, że konkurencja wśród firm paczkomatowych, zrobiła się spora.

Np. allegro oferuje dostawę do swoich paczkomatów.

Stąd zapewne bodziec do sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli duży konkurent przychodzi co Ciebie i mówi: „Sprzedaj mi swój biznes”, to po prostu sprzedajesz.

Bo w przeciwnym wypadku wykończy Cię w przeciągu 2-3 lat.

Oczywiście oferta jest na 80% wartości. 
To jest normalna praktyka w dużym biznesie. Amerykanie są w tym mistrzami, podobnie działał już Rockefeller. FedEx jest 20-30 razy większy od InPostu, więc sprawa była oczywista.

Zgadzam się w kwestii wspomagania biznesu tylko jeżeli dotyczy lokalnego rzemieślnika, bo reszta to naiwne napychanie kieszeni bogatym.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszeliście pewnie też o polskiej firmie DEZAL. Produkują profesjonalne gofrownice i suche żelazka. Produkty bardzo dobrej jakości do pracy ciągłej, chociaż proste, bez bajerów. Ale słyszałem, że ostatnio również mają poważne problemy. Od siebie dodam, że dobra gofrownica robi różnicę w smaku gofrów.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Słyszeliście pewnie też o polskiej firmie DEZAL. Produkują profesjonalne gofrownice i suche żelazka. Produkty bardzo dobrej jakości do pracy ciągłej, chociaż proste, bez bajerów. Ale słyszałem, że ostatnio również mają poważne problemy. Od siebie dodam, że dobra gofrownica robi różnicę w smaku gofrów.

Potwierdzam, bo sam mam i używam oraz jest kilka sztuk w rodzinie. Gofrownica musi mieć dużą moc aby w krótkim czasie upiec go a nie żeby się on gotował, jak to ma miejsce w urządzeniach co mają np: 750W.

Problem leży gdzie indziej. Młodzi ludzie nie umieją sobie kanapek zrobić, posprzątać po sobie a co dopiero upiec dobrego gofra więc zbyt coraz mniejszy a i my za jakiś czas poumieramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi