Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Andrzej Wachowicz

Drukowanie postow i tematow, albo ich rejestracja na swoj komputer w formie pdf

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Czy jest to w jakis prosty sposob mozliwe? Mam nadzieje, ze tak.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. :)

Użyć opcji drukowania dostępnej w przeglądarce. Dla każdej strony tematu.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje kolego za szybka odpowiedz. Rozumiem, ze kolega zaproponowal przegladarke mojego laptopa, ale to nie jest to o co mi chodzi. Myslalem, ze forum ma swoja mozliwosc wydruku i rejestracji. Myslalem, ze jest ikonka drukarki albo dyskietki, ktora klikam, wybieram ktory post lub temat ( i tylko to ) i mam dokument do druku albo rejestracji w pdf ( tekst i zdjecia ).

A tak to musze zaznaczyc osobno tekst i zdjecia i wpisac tekst do worda , zdjecia do albumu w folderze zdjeciowym , a pozniej .... na wlasnie, pozniej to wszystko trzeba polaczyc jakosc w jeden dokument tekstowo zdjeciowy.

Dla przypomnienia koledze, ja to jestem ten ,ktory nie zna sie na informatyce i ciagle ma z tym jakies problemy.☹️

pozdrawiam

@Anansi

Czy kolega moze mi powiedziec, jak mozna w pdf'ie sciagnac z forum z tematu ponizej post #15. Prosze i dziekuje.

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/138054-japy-pendule-de-cheminée-nr-24710-uruchomienie/

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A przeglądarka nie ma opcji pobrania strony do PDF? Nie wiem, jak w Windows, ale na MacOS jest taka opcja i efekt wygląda tak:

JAPY Pendule de cheminée nr 24710 Uruchomienie - KĄCIK ZEGARMISTRZOWSKI - Klub Miłośników Zegarów i .pdf

Na 99% jest taka możliwość w każdym systemie i pewnie w każdej przeglądarce.

Ewentualnie zaznaczenie interesującego kawałka postu razem ze zdjęciami, i skopiowanie do TextEdit, wprowadzenie poprawek w formatowaniu jeśli potrzeba i eksport do PDF. Wyszło to tak:

bez nazwy.pdf

Celowo trochę rozjechałem format, żeby pokazać, że możesz dopasować szerokość strony do potrzeb.

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@renqien

Interesuje mnie pierwszy i drugi pdf to jest to co chce zarejestrowac a potem wydrukowac, ale nie wiem co i jak mam kliknac😢. Mozesz mi napisac co otworzyc, jak kliknac myszka - co i ktorym klawiszem itd itp Piszesz TextEdit- ja nie wiem co to jest , gdzie to jest itd itp

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widzisz, ja nie siedzę od wieeelu lat w Windows i po prostu nie mam nic z tym systemem pod ręką. Mam jedynie Apple i na tym wiem, co i jak.

Tak eksportuję całą stronę:

933484292_Zrzutekranu2026-07-2o20_45_21.png.defdb9224cedfa817e26a1d982d8db6c.png

Sprawdź u siebie, może masz coś takiego.

Tak zaznaczam i kopiuję jeden wpis:

1149531_Zrzutekranu2026-07-2o20_52_02.thumb.png.92a7b6d84b4f60bd0cd348364e56a710.png

potem wklejam do TextEdit, to taki bardzo prościutki edytor tekstu na Macu i gotowe. Zapisuję jako PDF i po zabawie. Przypuszczam, że jest jakiś odpowiednik na Windows, kiedyś był chyba WordPad czy jakoś tak...

EDIT: internety piszą, że jest jeszcze WordPad i można z niego wydrukować do PDF-a. Wybierasz "drukuj" i zaznaczasz "Microsoft Print to PDF" jako drukarkę.

EDIT2: Ejaj tak mi odpowiedział na zadane pytanie:

Cytat
Aby skopiować zawartość strony internetowej wraz ze zdjęciami do programu WordPad, najskuteczniej jest użyć metody bezpośredniego zaznaczenia i wklejenia w formacie RTF. Ponieważ WordPad ma ograniczone wsparcie dla nowoczesnych kodów stron internetowych (HTML5), tradycyjne kopiowanie całego ekranu na raz może czasem pomijać obrazy.
Oto sprawdzone sposoby, jak zrobić to krok po kroku:

Metoda 1: Bezpośrednie kopiowanie (Najszybsza)
  1. Zaznacz zawartość: Otwórz stronę w przeglądarce, kliknij i przeciągnij kursor myszy, aby zaznaczyć tekst oraz znajdujące się tam zdjęcia. Możesz też użyć skrótu Ctrl + A, aby zaznaczyć całą stronę.
  2. Skopiuj: Kliknij prawym przyciskiem myszy na zaznaczony obszar i wybierz Kopiuj (lub naciśnij Ctrl + C).
  3. Wklej do WordPad: Otwórz program WordPad, kliknij wewnątrz dokumentu i naciśnij Ctrl + V. [1, 2, 3]
Uwaga: Jeśli zdjęcia się nie pojawiły, oznacza to, że przeglądarka przekazuje je w formacie, którego WordPad nie potrafi zinterpretować automatycznie. Wtedy użyj Metody 2.

Metoda 2: Kopiowanie pojedynczych zdjęć (Niezawodna)
Jeśli tekst wkleił się prawidłowo, ale zamiast obrazków widzisz puste pola:
  1. Skopiuj tekst: Zaznacz, skopiuj i wklej sam tekst ze strony do programu WordPad.
  2. Skopiuj zdjęcie: Wróć na stronę internetową, kliknij prawym przyciskiem myszy bezpośrednio na zdjęcie i wybierz opcję Kopiuj grafikę (lub Kopiuj obraz).
  3. Wklej zdjęcie: Kliknij myszką w WordPadzie w miejscu, gdzie ma się znaleźć obrazek, i naciśnij Ctrl + V. [1, 2, 3, 4]

Metoda 3: Przeciągnij i upuść (Drag and Drop)
Gdy masz otwarte dwa okna obok siebie (przeglądarkę i WordPad):
  1. Zaznacz tekst na stronie internetowej.
  2. Kliknij na zaznaczony tekst lewym przyciskiem myszy, przytrzymaj go i przeciągnij kursor do okna WordPada.
  3. Puść przycisk myszy. Tekst powinien się pojawić.
  4. W ten sam sposób możesz pojedynczo przeciągać zdjęcia prosto z witryny internetowej do dokumentu. [1]

Ważna wskazówka dotycząca zapisu
Gdy uda Ci się przenieść tekst i obrazy, pamiętaj, aby zapisać plik w odpowiednim formacie. Wybierz w WordPadzie opcję Plik -> Zapisz jako i upewnij się, że wybierasz Dokument sformatowany w formacie RTF. Zwykły plik tekstowy (.txt) całkowicie usunie wszystkie zdjęcia i formatowanie.
Jeżeli Twoja strona zawiera bardzo dużo grafiki i tabel, WordPad może zniekształcić jej wygląd. Czy wolisz dowiedzieć się, jak przenieść taką zawartość do bardziej zaawansowanego programu, takiego jak darmowy Microsoft Word Online lub LibreOffice Writer?

no a potem to już drukowanie obrabianego dokumentu do PDF, co już przerabialiśmy ;) 

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@renqien

1.Nie wiem, o kliknac aby otworzyc to okno z "eksportuj jako pdf"

2. Nie mam WordPada

Nie wiem czy ja wyjde z tej trudnej dla mnie sytuacji.

Poki co dziekuje, ide spac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Andrzej Wachowicz

Nie wiem jakiej przeglądarki używasz, u mnie w Chrome, jest ikona "Drukuj" (a w każdym Windowsie skrót CTRL+P).

najpierw klikasz 3 kropki

image.png.3964fec0f8755ce2a8f9c60517690104.png

Rozwija się menu

image.thumb.png.1d9a371028dc2d0dba1bebec37cef181.png

Wybierasz "Drukuj", otwiera się okno na którym będzie lista drukarek

image.thumb.png.48f942ea92f5873ce1633ef6fc78a13f.png

Zamiast drukarki wybierasz "zapisz jako PDF".

I dostajesz PDFa.

forum.pdf

P.S. Skrót CTRL+P będzie uniwersalny i będzie działał w każdej przeglądarce. Spróbuj u siebie.

Edytowane przez alleck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak zrobiłem z Firefoxa, "okienkologia" i skróty są identyczne. Pliki pdf otwiera teraz większość przeglądarek internetowych, można oczywiście skorzystać z Adobe Acrobat, w wersji pełnej możesz nawet nieco pozmieniać w pliku.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Czy kolega moze mi powiedziec, jak mozna w pdf'ie sciagnac z forum z tematu ponizej post #15. Prosze i dziekuje.

Post 15:

post 15.pdf

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szanowni koledzy dziekuje bardzo za pomoc!

Dzieki waszym uwagom zaczalem kombinowac i chyba juz znalazlem sposob na zapisanie na moim laptopie w pdfie tego co mnie interesuje w temacie, w poscie - kluczem jest to aby zaznaczyc na niebiesko tylko to co mnie interesuje. Robie to tak:

1. Wchodze na forum, otwieram temat, ktory mnie interesuje.

2. Przewijam temat, znajduje to co mnie interesuje i ....zaznaczam na niebiesko lewym klawiszem (LK) myszki to co mnie interesuje ( obszar tekstowo zdjeciowy ).

3.Teraz po zaznaczeniu NA POLU OBOK niebieskiego zaznaczenia klikam prawym klawiszem (PK) myszki.

4. Pojawia mi sie okienko drukarki - zdjecia ponizej dla postu 1 i dla postu 15 omawianego tematu.

IMG_20260705_101540.thumb.jpg.b9a49b2070a97c2affe2de6e16b0fe4f.jpgIMG_20260705_101917.thumb.jpg.b6aa357799cfee4a221d42829e4eacfa.jpg

5. Kombinuje z ustawieniami. W moim przypadku najlepsze sa te , ktore widac na zdjeciach.

6. Klikam imprimer LK myszki.

7. Pojawia sie okienko do rejestracji, wybieram folder, wpisuje nazwe pliku i klikam Enregistrer ( zapisz ) .... i to wszystko. Ponizej zarejestrowane pliki tak wygladaja.

Nie moge ich dodac - komputer mowi mi blad dodawania - jeden pdf ma 255kb a drugi pdf 309kb

Na razie dodaje odpowiedz bez tych pdf'ow.

pozdrawiam

test 5 page 15 zdjecie ustawien.pdf

test 4 zdjecie ustawien.pdftest 4 zdjecie ustawien.pdf

ale balagan zrobilem, nie umiem teraz jednego  pdf'a usunac 🙁

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi