Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
trzydziesci9

Field watch z historycznymi korzeniami

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam nowego zegarka, który byłby wyprodukowany przez producenta wytwarzającego czasomierze w okresie II Wojny Światowej. To ma być typowy field watch - przykładowo Dirty Dozen.

Wspaniałym odpowiednikiem byłyby zegarki Laco, ale pilotów już nie potrzebuję.

Przedział cenowy to maksymalnie 5 tysięcy złotych. Zależy mi też na mniejszym rozmiarze, to znaczy do 37 mm. 

Na koniec dodam, że prosiłbym o oferty tylko z rejonu UE, mam dość użerania się z cłami i innym dziwnymi niespodziankami.

Czy coś takiego się znajdzie?

Z góry proszę też nie podsyłać odpowiedzi typu "będzie trudno, zaproponuję coś innego", bo coś innego to mogę znaleźć bez pomocy forum ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Szukam nowego zegarka, który byłby wyprodukowany przez producenta wytwarzającego czasomierze w okresie II Wojny Światowej. To ma być typowy field watch - przykładowo Dirty Dozen.

Wspaniałym odpowiednikiem byłyby zegarki Laco, ale pilotów już nie potrzebuję.

Przedział cenowy to maksymalnie 5 tysięcy złotych. Zależy mi też na mniejszym rozmiarze, to znaczy do 37 mm. 

Na koniec dodam, że prosiłbym o oferty tylko z rejonu UE, mam dość użerania się z cłami i innym dziwnymi niespodziankami.

Czy coś takiego się znajdzie?

Z góry proszę też nie podsyłać odpowiedzi typu "będzie trudno, zaproponuję coś innego", bo coś innego to mogę znaleźć bez pomocy forum 😉

Bez problemu. Chyba bardziej prawilnie się nie da:

Screenshot_20260714_235958_Chrome.thumb.jpg.a56af3763be8d817074eeb5af4b0ebc0.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova A-11

Bulova Hack A-11 Watch

Bulova-Hack-Black.jpg?v=1746743315

Timor Heritage Field

Outout_18_Small_48fdd34e-de0b-4204-b02b-74c27f2e2c4e_1445x.jpg?v=1614386759

Vertex M36 - Ale tu juz sporo drozej

vertex-m36-compact-dirty-dozen-inspired-military-issued-british-field-watch-review-5.jpg

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Bez problemu. Chyba bardziej prawilnie się nie da:

Screenshot_20260714_235958_Chrome.thumb.jpg.a56af3763be8d817074eeb5af4b0ebc0.jpg

Zgadza się, bez problemu - jak piszesz. Tylko na tym chyba mój wybór się już kończy. :-)

A coś na wzór A11 albo Dirty Dozen? Na tych mi najbardziej zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też Hamilton Khaki Field Expedition 37 https://kraff.pl/zegarki-hamilton/9451-hamilton-khaki-field-expedition-automatic-37mm-7630458803873.html

Jak ma być oryginalny Dirty Dozen to Timor jako historyczny producent się łapie.

A z bardziej współczesnych jest Serica 7505 https://serica-watches.com/collections/collection-7505 

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myślałem, pod moje wymagania wchodzi tylko ten jeden Hamilton 36mm. Może jeszcze ktoś wpadnie na coś ciekawego. :-)

A ten cały Khaki Field Expedition 37 to jakiś nowy design Hamiltona czy był on wykorzystywany militarnie np. w II Wojny Światowej (w co wątpię) albo w Wietnamie? Po prostu jakoś nie kojarzę tego designu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie był, to współczesny zegarek outdoorowy.

IMG_1552.jpeg

IMG_1553.jpeg

IMG_1564.jpeg

Z historycznych jest jeszcze Khaki Field Mechanical America 250th Anniversary US Limited Edition 36mm ale to być musiał kupić w USA bo tylko tam jest dostępny. Kosztuje 725$ więc po doliczeniu cła i VAT zmieścisz się w budżecie.

https://wornandwound.com/hamilton-celebrates-americas-250th-anniversary-with-a-special-khaki-field-mechanical/

https://teddybaldassarre.com/products/khaki-field-mechanical-250-anniversary-usa-edition-1776-special-packaging-36mm-black-on-fabric-strap

IMG_1555.jpeg

IMG_1566.jpeg

IMG_1565.jpeg

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi