Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Junghans

Z którego roku może być Gustav Becker??

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy zegar jest coś warty- allegrowicze najlepiej wyceniają przedmioty wszelakie i to za frko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje pytanie o wartość wzięło się stąd, że chciałabym go odnowić i nie wiem czy zrobić to samej czy szukać fachowca, żeby nie uszkodzić czegoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powinnaś zadać inne pytanie.

Czy i o ile obniżę wartość zegara poddając go renowacji :)

Ładny zegar jest po co go ruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma pokryte części metalowe, głównie łańcuszki czymś zielonobialym kruszacym się. I skrzynia jest porysowana i zmatowiala. Głównie na bokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mało wyraźnym zdjęciu wygląda dobrze.

Profesjonalna renowacja pochłonie prawdopodobnie jego obecną wartość, a po tej renowacji zegar wart będzie nie wiele więcej.

A sama możesz jeszcze pogorszyć sprawę.

Możesz zawsze kupić dobry wosk (wiele było polecanych na forum) i zrobić małą próbę gdzieś z boku jak wyjdzie dobrze to hulaj dusza .....

A te zielono białe coś to pewnie mieszanka patyny, smarów, kurzu, naskórka, i Bóg jeden wie czego jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyścić ten nalot? Bo mam wrażenie, że on rośnie i zjada metal. Jak mogę pogorszyć? Co ma Pan na myśli? A usługi fachowca ile mnie mogą kosztować? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinnaś określić cel swoich działań, oraz zrobić przegląd własnych umiejętności. 

Czy chcesz zegar zatrzymać i zapewnić mu długą, bezawaryjną pracę w ciągu następnych lat w Twoim domu? W tym przypadku zdecyduj się na kompletny przegląd mechanizmu, bo skoro na łańcuchach jest syf, to wewnątrz mechanizmu nie ma się co spodziewać lustrzanych i nieskazitelnie nasmarowanych powierzchni. Jeżeli potrafisz- zrób to sama, na Forum znajdziesz wiele rad, gdybyś ich potrzebowała. Gdyby jednak zadanie Cię przerastało- zanieś mechanizm do zegarmistrza. Oczywiście, trzeba będzie zapłacić kilka stówek, jednak przyzwoita marka tego zegara jest warta starań. Z przywróceniem blasku skrzyni myślę, że samodzielnie możesz się zmierzyć. Też używając forumowych porad i przepisów. 

Jest i druga opcja- zegar ma być sprzedany... Wtedy lepiej nie ponosić kosztów, bo nie podniesie to specjalnie uzyskanej ceny IMO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo ładny zegar. Zaletą jest skrzynia posiadająca gięte elementy (zaokrąglenia) cokół, boki, szkoda,że dół mniej . Zalecam  pozostawienie skrzyni w spokoju, przetarcie kupnym w markecie szuwaksem do politury. Mechanizm nie powinien być zabrudzony, więc dla pokoleń warto gdzieś dać do  przeglądu. Zapewne bije pięknie, to kolejna zaleta tego typu zegarów, stojących. Mam do takiego sentyment, sprzedałem podobny, zostało tylko jedno marne zdjęcie. Takich skrzyń nie ma za wiele o giętych elementach, możesz sobie popatrzeć na allegro i nie znajdziesz na zawołanie. W moim dawnym były jeszcze drzwiczki gięte i całość wygląda majestatycznie. Wartościowy zegar, nie w sensie korzyści materialnych, mieści się w ramach przeciętnej pensji,ale estetycznych i sentymentalnych. Pozdrawiam

ps w załączeniu mój sentyment, stoi w porządniejszym domu 

pzdr

piotr

post-67478-0-07043300-1487660370_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem forum. Czy na podstawie zdjęć można uzyskać informacje czy jest to oryginalny mechanizm i z którego roku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem można :) Zależy to od jakości zdjęć i poziomu fałszerstwa :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem można :) Zależy to od jakości zdjęć i poziomu fałszerstwa :)

Będę wdzięczny za pomoc.

Będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak uważam. To jest mechanizm (i wieszak) firmy FMS (Mauthe), z podmienioną zawieszką wahadła. Pochodzi z początku XX wieku.

Tu widać oryginalną zawieszkę z ogranicznikiem patentu Kielmanna. Po Twojej pozostały tylko otwory na płycie. Wieszak jak widać jest taki sam.

post-6402-0-65789500-1487792932_thumb.jpgpost-6402-0-64403900-1487792939_thumb.jpg

Jest oczywiście możliwe, że zawieszka jest modelem przejściowym, fabrycznym.

Ale zegary ze zbliżonymi NS miały raczej takie.

post-6402-0-77227100-1487793444_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak powiększyć drugie zdjęcie to można zauważyć tak jak gdyby odręcznie wykryta data.Ja odczytałem 851 i litera R. Możliwe że na początku jest jedynka.

post-96204-0-75210200-1487794450_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie są nakrętki trzymające całość w kupie? Bo jak się to rozsypie, będzie mało śmiesznie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie są nakrętki trzymające całość w kupie? Bo jak się to rozsypie, będzie mało śmiesznie...

W tej chwili jego stan jest zupełnie inny. Szykowalem go do mycia i czyszczenia. Po kolei robiłem zdjęcia. Nigdy nie zajmowałem się zegarami. Dlatego nie ma nakrętek. W tej chwili jest umyty naoliwiony i o dziwo chodzi. Czeka mnie teraz renowacja skrzynki. Ma może ktoś zdjęcia mechanizmu szczególnie od strony gdzie jest napęd dzwonienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety nie mam. Zdjęcia zamieściłem z internetu. Jest genialny sposób. Rób zdjęcia podczas demontażu. Dużo zdjęć.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie proszę o pomoc w identyfikacji roku produkcji tego zegara oraz jego oryginalności. Co oznacza duża litera W77 ? ...

Nie widać tego na zdjęciach ale oznaczenie na mechanizmie jest następujące: 109/28 325 oraz 34 6.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

post-95075-0-84281100-1488487304_thumb.jpg

post-95075-0-15609400-1488487306_thumb.jpg

post-95075-0-98171200-1488487306_thumb.jpg

post-95075-0-08275600-1488487312.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W77 to typ mechanizmu Junghansa. 34 6 to data produkcji - czerwiec 1936. 109/28 to ilość wahnięć na minutę i długość wahadła. 325 - nie wiem, jakiś podtyp mechanizmu zapewne.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarant pięknie dziękuję za konkretną informację :) ...

Mam jeszcze pytanie co oznaczają duże litery bez cyfr np. K lub M na tylnej ścianie mechanizmów GB oraz od kiedy stosowano naklejki świadczące o oryginalności zegarów Beckera na plecach skrzyń ?

post-95075-0-17800300-1488582372.jpg

post-95075-0-34598800-1488582376.jpg

post-95075-0-80203700-1488582417_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już ostra końcówka produkcji.

Jeszcze bardziej oszczędnie zrobiony niż Silesie.

Istnieją jakieś udokumentowane informacje w którym roku ostatni zegar opuścił manufakturę GB

Z tego co pamiętam w 1932 ostatnie zegary wyszły z końca produkcji kiedy Becker i Junghans weszli w spółkę.

Skąd więc 1936 rok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą manufakturę? Freiburg przestał produkować około 1932 roku. Ostatni zegar z sygnaturą GB wyprodukowano w zakładach Junghansa  w Schrambergu (tu się mogę trochę pomylić) w czerwcu 1940 roku. W ręku miałem kominkowego Beckera z października 1939 roku. W byłych zakładach GB w Broumovie działalność, głównie jako magazynu, utrzymano aż do przejęcia firmy przez Czechosłowację. I jeszcze przez jakiś czas produkowano tam zegary.  

post-6402-0-66724000-1488585537_thumb.jpg

post-6402-0-51421300-1488585930_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko rozumiem. Czyli przez osiem lat Beckera nie robił Becker :) - tego nie wiedziałem.

Zegar pokazany przez Gustav11 ma tak bardzo okrojony bęben czy to złudzenie?

Jeszcze jedno pytanie dokopałeś się może ile zegarów GB w Schrambergu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.