Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DarekK

Mechanizm 2409 w Polskich Perełkach

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry ale nie zapodałem zdjecia.

Czarny blonex

u mnie zdjęcie się nie pokazuje

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już działa :)

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem :( Polak z czarną tarczą :(

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej również nie mogłem obejrzeć zdjecia, a dziś przyznam ze nieco szczena mi opadła ale czy na tarczy rzeczywiście pisze blonex tzn literki bo troszke n i x niewyraźne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks.

Zegarek trzymałem w rekach. Jest prawie nowy. Był rzadko używany. Był i jest traktowany jako egzemplarz kolekcjonerski. Z wypowiedzi właściciela wynika że zegarków tych wyprodukowanych było tylko kilka sztuk. Zostały wyprodukowane i wreczone dyrekcji zakładu. Jak uda mi sie dostac raz jeszcze zegarek w moje ręce to postaram sie zrobic lepsze zdjęcia.

Krzych_63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka sztuk dla dyrekcji zakładu to by wyjaśniało całkowitą niespotykalnośc takiego egzemplarza, nawet przyszło mi do głowy że to wersja limitowana dla ówczesnych władz - a tak sobie pomyślałem bo to co zobaczyłem dało troche do myślenia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- pewnie to znak by zakończyć przygode no przynajmniej z polskimi zegarkami.

post-22637-0-50091700-1331232196.jpg

Oj brachu ta przygoda dopiero Ciebie czeka ;)

Ale Cudnie to zebrałeś w tym pudełku, cudnie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna kolekcja! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks, bardzo fajna kolekcja. Piszesz że chcesz zakończyc , a ja mówie podobnie jak DarekK że jeszcze wiele przed Toba i nami. Co rusz wyskoczy jakas niespodzianka. Jak bedę miał troche czasu to tez wyciągną swoją kolekcję na stolik lub spróbuje umieścic w "bombonierce " ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo
jakoś cicho w tym dziale, pewnie spustoszenie zasiał czarny blonex, a mi dziś wieczorem po zjedzeniu pysznych czekoladek w głowie zaświtał pomysł na przechowywanie kilku zegarków co prawda nieco niepraktyczny ale lepsze to niż wielomiesięczne leżakowanie błoni w bałaganie obok monitora komputera, co prawda to nie kolekcja rozmiaru stołu krzyśka ale pare sztuk się nazbierało i wszystkie dziwnym trafem się zmieściły w kartonik po czekoladkach - pewnie to znak by zakończyć przygode no przynajmniej z polskimi zegarkami.

Piękne są te Twoje "czekoladki", aż miło popatrzeć. Gratuluję kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszyscy czekamy na Katalog <_< A ja od kilku dni mam drugiego Zodiaka, mam problemy z tymi zdjęciami

post-22637-0-89338400-1331236215.jpg post-22637-0-31805400-1331236216.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba wszyscy czekamy na Katalog <_< A ja od kilku dni mam drugiego Zodiaka, mam problemy z tymi zdjęciami

Przyłączam się do gratulacji. Poza tym szacunek za wytrwałość w zbieraniu polskich zegarków. Bardzo lubię takie ukierunkowane kolekcje. Kiedyś też miałem plany zbierania polskich zegarków, ale rozpędu starczyło tylko na 5 egzemplarzy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyłączam się do gratulacji. Poza tym szacunek za wytrwałość w zbieraniu polskich zegarków. Bardzo lubię takie ukierunkowane kolekcje. Kiedyś też miałem plany zbierania polskich zegarków, ale rozpędu starczyło tylko na 5 egzemplarzy.

Pozdrawiam

Ja to mam szacunek dla Twojej wytrwałości, naprawdę wielki szacun. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak jak były wytwórnie tarcz były również wytwórnie kopert. Dla mnie ta koperta i dekiel jakoś tak delbanowato wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek robi na mnie wrażenie pasówki - może pasówka z tzw.epoki i wygrawerowano dekiel na zamówienie? Poproś o bardzo dokładne zdjęcia tego dekla - jako ciekawostki - jeśli dekielek wyprodukowano by dla zakładów Błonie to raczej byłby sygnowany zgodnie z zegarkiem myslę. Poproś o dodatkowe, dokładne fotki - jeśli dopatrzysz się śladów obróbki skrawaniem to po prostu ktoś się pobawił grawerką. Wątpię by dorabiano dekle podobnie jak tarcze warszawskie - łatwiej i taniej było spasować coś od kirowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi nie wyszło - z edycją postu ;) .

atlas.jpg w280.png

post-22637-0-84902500-1331241804.jpg post-22637-0-21883500-1331241805.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyżej po edycji nowe zdjęcia - nowych nabytków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadszedł tenże dzień ;) I ALFA jest u mnie B)

Zdjęcie zrobione na szybko telefonem, na galerii będzie lepszej jakości.

post-22637-0-37238900-1331251779.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W jednym z moich zegarków (dziś był dzień nakręcania) zauważyłem, iż w jednym z nich przy nakręcaniu koronka obraca się tylko w jedną stronę tj. w kierunku indeksu "6".

Zegarek jak na swoje lata chodzi bardzo dokładnie ;) Ale jest ferel. Co jest tegoż przyczyną? Czy muszę Go leczyć? Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim spróbuj kilkakrotnie wcisnąć i wyciągnąć koronkę, sprawdź czy da się ustawiać godziny. Jeśli ustawianie działa poprawnie a nakręcanie nie to sprawdź czy sprężynka odpowiedzialna za zabezpieczenie przed przekręceniem działa poprawnie (czy zapadka odbija normalnie). Jesli to jest ok, wyjmij wałek i zamontuj go ponownie - może coś zużytego zacieło się w jakiejś wrednej pozycji. Mająć wyjęty wałek sprawdź czy nie został ścięty kwadrat i czy nie został zerwany gwint koronki i czy nie obraca się ona swobodnie na wałku. Obstawiam, że albo zacięła się zapadka albo co się czasem zdarza w wyeksploatowanym mechaniźmie mechanizm odpowiadający za współpracę z wałkiem po prostu zaciął się. W pierwszym wypadku prawdopodobnie trzeba będzie wymienić sprężynę zapadki, w drugim albo poskładać od nowa nic nie robiąc i liczyc, że przez jakić czas będzie ok albo szukać co sie zacina i wymienić wyeksploatowane części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluje alfy Darek, jakoś niemogę się jej dorobić, ale jak już posiadać alfę to wskazane by było z logiem błonie na mostku. Jeśli chodzi o koronkę obracającą sie w jednym kierunku to pewnie coś z beczułką itp, mi ostatnio przy kurancie cały wałeczek wypadł nie wiedzieć czemu? Zawsze staram się być delikatny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluje alfy Darek, jakoś niemogę się jej dorobić, ale jak już posiadać alfę to wskazane by było z logiem błonie na mostku. Jeśli chodzi o koronkę obracającą sie w jednym kierunku to pewnie coś z beczułką itp, mi ostatnio przy kurancie cały wałeczek wypadł nie wiedzieć czemu? Zawsze staram się być delikatny :)

Dziwne to uczucie posiadać to o czym tak długo się myślało....Alfa, niestety bez logo Błonia na mostku. Alfa faktycznie jest piękna - prawie jak Zodiak.

Voli i Luks - dzięki za poradę. Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.