Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Miałem na myśli zakup telefonu z wolnej sprzedaży, nie od operatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko potwierdzasz co napisałem - obśmiać, zdeprecjonować.Taki typ człowieka. Trudno. 

Źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie...

Cały ten elaborat był jazdą niemal ad personam po osobach wolących Androida od iOS-a, bez obiektywnych merytorycznych argumentów, za to pełno subiektywnych w stylu, ja wolę, moja córka woli i żona też. Bo ajfon wszystko robi lepiej...

Trzymajmy się tego co napisał @aksim, "Jeden lubi ogórki ,drugi ogrodnika córki.", bo merytoryczna dyskusja raczej nie jest możliwa. 

I też zgodzę się z innymi, że niestety u nas posiadanie ajfona, zwłaszcza wśród młodzieży, to pewnien rodzaj szpanu i co dziwne niekoniecznie jest to związane z jego ceną, bo pomijając flagowce, pozostałe mają ceny całkiem znośne, a na pewno nie odbiegające mocno o tych z dolnych widełek czołówki androidowej.

Zresztą jeśli chodzi o flagowce to i ajfony i androidowe (z N7 ISIS Edition na czele) maja ceny z d*py wzięte. Nie mówiąc o tym, że N7 ze śmiesznym GG5 bardzo rysuje się z przodu, a super duper polerowany, czarny IP7, gdzie ponoć polerka jest tak wspaniała, że nie da się odróżnić, gdzie kończy się ekran, a zaczyna aluminium, zalecają nosić w pokrowcu, bo ponoć też bardzo łatwo się rysuje...

Zatem myślę, że ten "szpan" wynika raczej z kilku przyczyn:

- specyficznej, marketingowej ideologii apple,

- dużej popularności, głównie w USA, więc 99% gwiazd i gwiazdeczek błyska fotografom ajfonami, a każda ich fanka czy fan, też taki chcą mieć,

- dużej prostoty użytkowania (ajfon ma w sobie praktycznie wszystko aby go używać, zwłaszcza pod kątem obsługi chmury i serwisów społecznościowych, a taki samsung wszystko i jeszcze tysiąć pińcet zbędnych śmiecio-aplikacji),

- ajfony oferują sporą kompatybilność z innymi urządzeniami apple, co też znacznie ułatwia życie tym, którzy nie lubią się specjalnie bawić, a pracują na komputerach apple itp,

- ewentualnie pokutuje jeszcze myślenie sprzed paru lat, gdy ajfony faktycznie były drogie i mało dostępne. 

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek - To bez sensu - pewnie i są tacy ludzie, ale zapewne tez tacy co kupuja w podobny sposób nowego samsunga, czy innego sony. 

Z drugiej strony markety oferują teraz różne 0% - telefon za 3500 lepiej wziąć chyba 24x145 zł  niż 24 razy jakiś chory abonament plus z 1500 opłaty wstępnej ;)

A najlepiej taki na jaki człowieka stać.

Kurde - Rradek - przecież wybór telefonu to bardzo subiektywna sprawa. To nie narzędzie chirurgiczne - więc każdy wybiera co WOLI, i co dla mnie jest lepiej. to chyba jasne. Musiałbym naprawdę mieć za wiele czasu i za mało codziennych przyjemności by siedzieć i wybierać telefon po specyfikacjach i przeliczniku ceny do parametrów - telefon to zbyt mało istotna sprawa w życiu.A co do "jazdy ad personam" -  widocznie starasz się wziąć do siebie. Mój zamysł taki nie był,ale każdy sądzi po sobie. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.A co do "jazdy ad personam" -  widocznie starasz się wziąć do siebie. Mój zamysł taki nie był,ale każdy sądzi po sobie. 

Widzisz, znowu to robisz, niby nie chciałeś, ale skoro tak napisałem, to mocno sugerujesz, że muszę taki być  B)

Sofistyczne manipulatorstwo  :lol:

Poza tym deprecjonujesz zainteresowania innych sugerując, że jeśli ktoś siedzi i gmera w specyfikacjach fonów, to marnuje czas i zapewne ma za mało codziennych przyjemności. Nieładnie, wszak hobby to jak wybór telefonu - bardzo subiektywna sprawa [...] więc każdy wybiera co woli  :P  

Ogólnie w przepychankach brakuje dystansu, za to zbyt dużo pada argumentów nico mglistych, że jest fajny bo tak, albo nie jest fajny bo nie, tudzież mieszanie w to rodziny, dziewczyn, czy życiowych partnerek.

Jeśli chodzi o moje podejście, to ja używam telefonu na androidzie i musieliby mi zapłacić, abym używał ajfona, ale jednocześnie nie miałem oporów, aby żonie ajfona kupić, bo wiem, że z poprzedniego była zadowolona, więc i z tego też będzie, zwłaszcza, że transfer ustawień sprawia, że w nowym "będzie wszystko tak samo jak w starym"...

I do głowy by mi nie przyszło używać jej, znaczy żony, jako argumentu pokazującego przewagę iOS-a nad Androidem.

Chyba ciekawiej było, jak był kołowrotek nabijania się z wybuchającego N7, ewentualnie kombinowania ilu (i za ile) przejściówek trzeba użyć, aby ładując IP7 można było jednocześnie słuchać muzy po kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Co do tego, że zdarzyło się kilka aplikacji z wirusem w sklepie Play zgadzam się, natomiast co do lagów to napiszę tylko tyle "pie*dolicie Hipolicie". Przylepileś to etykietę sprzed wielu wielu lat do androida i powtarzasz ja jak mantrę. Chyba trochę bez sensu.

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Przecież napisałem, że to był żarcik.

Lagi i wirusy do pobrania ze sklepu Google Play. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :D  :D

To był żarcik z mojej strony :D

Jeśli powtarzam coś jak mantrę to pokaż mi gdzie. Pisałem jedynie, że laguje samsung przez nakładkę i podkreślałem nazwę marki tego producent o innych urządzeniach z androidem w ten sposób się nie wypowiadałem o ile pamiętam. Zresztą sam pisałeś o topowych modelach samsunga, że "kaszlą".

Edytowane przez bart8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rradek - Czyli nadal bierzesz do siebie. Ja piszę co JA uważam. JA i nikt inny - nie wciskam każdemu, że ma myśleć tak samo i że jemu zmiana czcionki jest niepotrzebna. Mi nie jest. Komuś może bardzo. Może ktoś chce w telefonie pierdylion zdjęć i potrzebuje kart 256 GB. JA nie chcę . Dla mnie to strata czasu (to gmeranie) - a jak ktoś lubi, i dla niego co innego jest startą czasu - to to robi. Jego sprawa. Sa telefony, które to umożliwiają.  Wartościujesz na siłę cudze (moje opinie) opinie. Chodzi o to, że są telefony dla jednych i dla drugich. To nie ja pisze, że to lans, podnoszenie statusu i że marketing apple wciśnie "fanom" każde g za wyższą niż inni cenę. Że zamknięty system, że ograniczenia i użytkownicy dorabiają teorię, że tak lepiej. Nieładnie. 

A używane żony jako argumentu - nie wiem gdzie to wyczytałeś - może nie zrozumiałeś - argumentem nie jest córka - tylko to, że jest zadowolona a używała tez czegoś innego- co ci chodzi po głowi jeśli widzisz w tym jakąś zdrożność?. Po prostu znowu w swój charakterystyczny sposób starasz się ośmieszyć cudzą wypowiedź.Bardzo nieładnie.  Przykłady czyje jak nie najbliższych są dobre? - nie wyczytałem na forum, nie kolega kolegi powiedział - tylko widzę w domu. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się mglo stac, aparat nie działa, kamera też..?attachicon.gifIMG_20160913_123830.jpg

Proste, jakbyś siedział w specyfikacjach, to byś wiedział. że najzwyczajniej w świecie nie dokupiłeś modułu fotograficznego, o takiego:

6ece891b3d70ba1a138a9a24dd9ebbed.jpg

Poza tym taka Nokia wymaga, aby przynajmniej raz w miesiącu podłaczyć do niej ładowarkę, coby prundu w aku nie zabrakło  ^_^

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Dzisiaj będzie oficjalna możliwość pobrania ios10. Ciekawe czy serwery padną :D Z tego co piszą użytkownicy nawet iphone 5s dostał kopa na tym sofcie i śmiga elegancko. Przypominam, że ten telefon został wydany w 2013r. z softem ios7, dostał aktualizację do ios 8,9,10. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam, że ten telefon został wydany w 2013r. z softem ios7, dostał aktualizację do ios 8,9,10. 

I właśnie to jest konkretny przykład zalety posiadania IP - bardzo długie wsparcie sytemu.

Jak ktoś nie jest gadżeciarzem, którego bawi wymiana fona przynajmniej raz na rok, to zakup ajfona jest jedną z bardzo dobrych alternatyw, bo długo ma soft aktualizowany.

Przy andku zostaje tylko wsparcie XDA, bo naweg gugiel swoim flagowcom ucina wsparcie po bodaj 1,5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się mglo stac, aparat nie działa, kamera też..?attachicon.gifIMG_20160913_123830.jpg

jak to nie działa, ewidentnie na wyświetlaczu jest przeniesiony obraz z podstawy,

musisz po prostu podnieść telefon i skierować na twarz, wówczas zrobić zdjęcie  :P  :D

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos chińskich marek (tu Xiaomi): http://www.bankier.pl/wiadomosc/Xiaomi-wkrotce-w-Polsce-Trwaja-rozmowy-7476976.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=sm&utm_campaign=socialfb

BTW: Ciekawe jak z patentami, bo pomijając wygląd niektórych modeli, ich sytem (MIUI), to zrzynka iOS-a, zwłaszcza jeśli chodzi o warstwę graficzną...

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że masz Nokia Photo Edition, gdzie dawali specjalne gumki, kompatybilne tylko z Twoim telefonem.

Zwykła recepturka mogła zbootować system, albo i permanentnie zawiesić  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze wspomniałeś że trzeba go naladowac raz w miesiącu....myslałem ze sprzedali mi juz naladowany.

Cwaniaczki, w reklamach wszystko pięknie wyglada, a jak przyjdzie co do czego to się okazuje ze jeszcze baterię trzeba ladować....( myślałem ze w czasie rozmowy się sama doladowuje) a tu masz!-gdybym wiedział w zyciu bym nie kupił....tak jak i do teatru w zyciu nie pojdę.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie taka sytuacja:

żona chciała zmienić swój wysłużony S3 neo na cos nowszego ale z małym wyświetlaczem. Wybrała Samsunga A3 2016 i jak już miała kupić zobaczyła dosłownie obok leżący IP5s. No i wiadomo co wybrała. I nie chodziło tu o firmę bo nawet nie wiedziała że to IP.

Jakośc wykonania, bo to jest dla niej wyznacznikiem, nie do porównania na korzyść IP5s.

Edytowane przez b_easy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze wspomniałeś że trzeba go naladowac raz w miesiącu....myslałem ze sprzedali mi juz naladowany.

Cwaniaczki, w reklamach wszystko pięknie wyglada, a jak przyjdzie co do czego to się okazuje ze jeszcze baterię trzeba ladować....( myślałem ze w czasie rozmowy się sama doladowuje) a tu masz!-gdybym wiedział w zyciu bym nie kupił....tak jak i do teatru w zyciu nie pojdę.

Ładuje się od Twoich fal mózgowych

post-2912-0-94118600-1473771751_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co tu porównywać, jak to telefon budżetowy?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Znalazłem też wczoraj ciekawy artykuł dotyczący całego dymu wokół wybuchających Note 7. Z powodu 48 wadliwych urządzeń Samsung wymieni ich łącznie 2,5 miliona.

Autor pyta kiedy Apple zrobił to samo z wadliwymi iP6 i 6s (touch disease), któych jest sprzedanych procentowo około 11%

Odnośnie touch disease to problem ten nie dotyczy modeli 6s i 6s plus, tylko starszą generację iphone 6/6plus.

A co do note 7:

W samych tylko USA odnotowano 70 przypadków o spaleniu bądź wybuchu baterii w Galaxy Note 7.

http://www.theverge.com/2016/9/12/12897250/note-7-danger-reports-united-states-cases

Jedne z mocniejszych przypadków to: spalenie Jeep'a w wyniku eksplozji baterii w Note 7, zapalenie się tego telefonu w rękach 6 letniego chłopca

http://www.wykop.pl/link/3353159/samsung-galaxy-note-7-zapalil-sie-w-rekach-6-letniego-chlopca/

http://www.wykop.pl/link/3348291/jeep-spalony-przez-galaxy-note-7/

Jeśli ktoś lubi cyferki to tu jest pokazane jak iphone 7/ 7plus poradził sobie w antutu

4rdzeniowy procesor(konkurencja ma 8 a nawet 10 rdzeni) i 2 lub 3gb(iphone 7 plus) ram (konkurencja nawet 6gb-Oneplus 3).

http://www.tabletowo.pl/2016/09/13/iphone-7-miazdzy-konkurencje-w-antutu/

Edytowane przez bart8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszędzie piszą, że niszczy i miażdży, tylko screenów nie mogę znaleźć, przynajmniej przeglądając net na komórce.

Poza tym musiał być szybki, bo inaczej byłby kolejny powód do śmiechu, tym razem, że nie daje rady fonom, za mniej niż połowę ceny ip7 (nowy OP3 kosztuje mniej, niż 1800 zł).

Chociaż i tak mało kto odczuje różnicę w wydajnościach >80 tys. punktów. To już takie typowo marketingowe rzeźbienie. Tak jak na obecną chwilę walenie Ramu więcej, niż 4 GB.

A ilość pamięci ram bardziej decyduje o multitaskingu, a nie szybkości. Tu większe znaczenie ma rodzaj pamięci.

Wysłane z Tapatalka przez OP3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Wszędzie piszą, że niszczy i miażdży, tylko screenów nie mogę znaleźć, przynajmniej przeglądając net na komórce.

Poza tym musiał być szybki, bo inaczej byłby kolejny powód do śmiechu, tym razem, że nie daje rady fonom, za mniej niż połowę ceny ip7 (nowy OP3 kosztuje mniej, niż 1800 zł).

Chociaż i tak mało kto odczuje różnicę w wydajnościach >80 tys. punktów. To już takie typowo marketingowe rzeźbienie. Tak jak na obecną chwilę walenie Ramu więcej, niż 4 GB.

A ilość pamięci ram bardziej decyduje o multitaskingu, a nie szybkości. Tu większe znaczenie ma rodzaj pamięci.

Wkleiłem link tak do porównania. W piątek będzie w oficjalnej sprzedaży to pewnie pokażą użytkownicy dokładniejsze testy.

Chciałem tylko pokazać, że nawet przy takich podzespołach, które nie są w najwyższej konfiguracji iphone i tak jest szybki.

S7 edge kosztuje koło 3 tyś i też jest wolniejszy od Oneplus 3

Oneplus 3 świetny sprzęt w tej cenie. Ta technologia szybkiego ładowania, którą zastosowali robi robotę. 

Ile bateria Ci wytrzymuje przy jakby to powiedzieć "uśrednionym" użytkowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile bateria Ci wytrzymuje przy jakby to powiedzieć "uśrednionym" użytkowaniu?

Jeśli tylko poczta, trochę www, dzwonienie i smsy, to ładuję co dwa dni.

Przy tym WiFi, BT, synchronizacja i transmisja komórkowa non stop włączone.

W nocy, bateria leci mi jakieś 6 - 8%.

To na stockowym systemie.

Przy customach, zmianie kerneli, podkręcaniu CPU i GPU czasy się zmieniają, ale póki co nie bawię się w to.

No kernel tylko zmieniłem, żeby mieć więcej ustawien kolorów ekranu.

Jeśli w taptalku, przeglądarce i innych netowych apkach dam ciemne motywy, to bez problemu wyciąga > 5 h SOT.

Generalnie fonik świetny, w przeciwieństwie do OP2.

Jedyny minus, który co prawda niespecjalnie mi przeszkadza, to Amoled Pentile - no ale na czymś musieli zaoszczędzić.

Pomijając pewną wtórność wizualną, to wykonanie fona jest na 5+.

EDIT: No i poważna wada fona, to koszt akcesoriów do ładowania. Ze względu na wciśnięcie tam pożyczonej od OPPO technologii Dash Charge, za ładowarkę samochodową wybuliłem 150 zł...  :angry:

Jakby nie mogli dać tam QC3!

Inna sprawa, że ładuje mi od 0 do 100% chyba w mniej, niż 1 h i 15 min, a przy tym telefon robi się ledwie ciepławy i to będąc w pokrowcu.

EDIT2: Na poprawę humoru: http://www.antyradio.pl/Technologia/Duperele/Oto-iPhone-penis-wpadka-Apple-w-Hong-Kongu-10765

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Chciałem tylko pokazać, że nawet przy takich podzespołach, które nie są w najwyższej konfiguracji iphone i tak jest szybki.

Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę. iPhone z takimi podzespołami i tak nie ma prawa być wolniejszy. To są zupełnie inne systemy, funkcje. Gdyby wszystkie funkcje z np Galaxy Note7 (poza wybuchowością naturalnie :D ) zaimplementować do iP7 nie działał by tak pięknie i gdyby w drugą stronę androida zamknąć jako system, wyłączyć obsługę pamięci zewnętrznej, wyłączyć widgety i wszystkie ficzery jakie ma, a jakich nie ma iP7 to taki android działał by bardzo dobrze nawet z 1GB ramu.

Jeśli chodzi o touch disease - mniejsza o modele, niech będzie, że tylko 6/6 plus bez S (psikutas bez S :D).  To nadal nie zmienia faktu, że 11% sprzedanych telefonów ma wadę i nadal z tego co czytałem problem nie jest rozwiązany. Samsung spierdzielił sprawę z Note7 totalnie, tak że gorzej się nie da, ale moim zdaniem w całej tej beznadziei wychodzi z twarzą w sensie, że się nie wypiął i wymieni tyle telefonów.

My tu gadu gadu, a Honor 8 sprzedaje się jak ciepłe bułki :D natomiast LG V20, które początkowo miało być w Europie na początku 2017, może nie pojawić się u nas w ogóle :(

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie ficzery czy widgety wymuszają taką zasobożerność andka ale setki urządzeń o przeróżnej konfiguracji sprzętowej, które biedny andek musi ogarnąć. Plus aplikacje, które też muszą jakoś działać na różnych fonach.

Pewnie, gdyby go klecić dla jednej linii telefonów, to też można by go tak dopieścić, że śmigałby jak burza na fonach sprzed 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, zmień tytuł wątku na IPHONE VS RESZTA ŚWIATA

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi