Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

neo2k

seiko czy vostok?

Rekomendowane odpowiedzi

chce kupic taniego automata, w interesujacej mnie cenie wystepuja w zasazie dwa wydaje mi sie sensowne zegarki seiko 5 i ktorys z vostokow,

ktory byscie polecali?

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DominoNEW

Mi najbardziej z "piątek" podobał się SNK795 (galeria, recenzja) dlatego też go kupiłem i polecam. Sprawdzony mechanizm 7s26, szkiełko utwardzane, poza tym 5 różnią się tylko wyglądem więc nie mogę ci polecić konkretnego modelu bo nie wiem co ci się spodoba, no niektóre (te droższe) różnią się jeszcze innymi mechanizmami(7s36, 7s35). O Vostoku nic nie mogę powiedzieć bo nie miałem nigdy takiego zegarka. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Karbon

Witam. Szukam fajnego zegarka automatycznego, a ten temat jest zbieżny z moimi zapatrywaniami. Modele jakie mnie interesują to Seiko 5, a bardziej coś rosyjskiego. Ale tutaj mam kilka pytań.

Vostoki są tanie i napiszcie czy np. taki K-43 za 300 zł to szmelc? Na aukcjach podają dokładność takich mechanizmów na -20 do +30 sekund na dobę. Czy znaczy to dosłownie to co jest napisane? :lol: Jeśli zegarki mają taki rozrzut to dla normalnego człowieka nie nadaje się do użytku. A może z dokładnością nie jest tak źle?

Podoba się mi taki model: http://allegro.pl/item424931830_vostok_k_4...j_historie.html

Bardzo zachwalacie Seiko 5. Jak dokładne one są i czy powtarzalność dokładności poszczególnych egzemplarzy stoi na wysokim poziomie? I wreszcie czy można wyregulować (zmniejszyć) niedokładność mechanizmu mechanicznego?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

To jest maksymalna mozliwa odchyłka fabrycznie nowego mechanizmu zbadana laboratoryjnie w roznych warunkach i przy roznym połozeniu zegarka .Zmienne warunki to temperatura ,wilgotnosc itd. Wostok ktorego mam miesici sie w zakresie +- 5 sekund.Seiko ma podobne parametry,eta 2824 rownież a chodza przecietnie ze znacznie lepszym wynikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo zachwalacie Seiko 5. Jak dokładne one są i czy powtarzalność dokładności poszczególnych egzemplarzy stoi na wysokim poziomie?

Największą zaletą Seiko 5 jest cena i mechanizmy 7S26 (zasadniczo takie same jak w droższych modelach). Są dokładne, niezawodne i maja bardzo efektywny automatyczny naciąg. Wady: większość "piątek" jest na japońską łapkę...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Karbon

Zawsze gdy widzę czarnego Seiko Aviator'a otwiera mi się paszcza. Bardzo podoba mi się "lotniczy" zegarków.

EDIT:

Znalazłem na Allegro takie oto coś: http://allegro.pl/item429938888_vostok_ret...over_glass.html

Ka ka ka ka? czyli co to jest? To jest jedyny Vostok, który podoba się mi z tego co jest teraz wystawione. Chyba najlepszym wyborem będzie jednak Seiko Aviator. Pierwszy automat - Seiko 5 - typowe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ka ka ka ka? czyli co to jest? To jest jedyny Vostok, który podoba się mi z tego co jest teraz wystawione. Chyba najlepszym wyborem będzie jednak Seiko Aviator. Pierwszy automat - Seiko 5 - typowe :)

IMO najłądniejszy z K-43 jest ten:

http://www.vostok.pl/zeg/vos/k-43/540854a/06.jpg

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Największą zaletą Seiko 5 jest cena i mechanizmy 7S26 (zasadniczo takie same jak w droższych modelach). Są dokładne, niezawodne i maja bardzo efektywny automatyczny naciąg. Wady: większość "piątek" jest na japońską łapkę...

J.

To duza zaleta Seiko.

To jest szczegolnie istotne, jak sie takiego zegarka nie nosi "na okraglo". Slaba wydajnosc automatycznego naciagu (mam takiego AS 1700) potrafi wtedy niezle dokuczyc - chociaz, po namysle, jak ktos lubi nastawiac czas (ja nie az tak bardzo :mrgreen: )...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest szczegolnie istotne, jak sie takiego zegarka nie nosi "na okraglo". Slaba wydajnosc automatycznego naciagu (mam takiego AS 1700) potrafi wtedy niezle dokuczyc - chociaz, po namysle, jak ktos lubi nastawiac czas (ja nie az tak bardzo :mrgreen: )...

Ale AS-a możesz "dokręcić", a 7S26 nie. Trzeba z nim pospacerować.

Poza tym przejrzyj porządnie tego AS 1700 - naciąg w nich nie powinien być jakoś szczególnie "drętwy".

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AS 1700 jest wlasnie po przegladzie u zegarmistrza, ktorego to czlowieka uwazam za dosc kompetentnego :wink: .

Masz natomiast oczywiscie racje co do dokrecania.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Karbon

Niewiele piszecie koledzy o Vostokach. Seiko Aviator jest technicznie pewny, ładny, ale jednak nie jest do końca tym co bym chciał mieć.

Czy Vostoka zakup to dobry wybór? Jak jest z dokładnością odmierzania czasu i z rezerwą chodu?

Lubię biegać zimą, zegarek na nadgarstku no i teraz moja wątpliwość czy dotrzyma mi on kroku i się nie uszkodzi. Właśnie dlatego boję się mechanicznych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lubię biegać zimą, zegarek na nadgarstku no i teraz moja wątpliwość czy dotrzyma mi on kroku i się nie uszkodzi. Właśnie dlatego boję się mechanicznych zegarków.

Bieganie znaoszą bez wielkich problemów.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Karbon

Znów ja :)

Porównywałem sobie dwa K-43. #1 i #2

Ten pierwszy jest zdecydowanie ładniejszy i ma o 2 mm większą średnicę.

Mechanizmy to 2415 i 2416B. Wiecie może czy oprócz sekundnika są jakieś różnice mające dla użytkownika znaczenie?

#2 ma dekiel ze szkiełkiem, a #1 pełny stalowy - wolałbym przeszklony.

I jeszcze znalazłem takie foto mechanizmu 2416B Takie tworzywo źle mi się kojarzy, a mianowicie z Bisset'ami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywa i w Breitlingach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.