Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość kiler530

Jak zostać zegarmistrzem w obecnym czasie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kiler530

Witam tak jak juz napisałem umiem robic coś przy zegarkach. Mam firme która zajmuje sie zegarkami i bizuterią. Mam dopiero 20 lat ale chciał bym zostac prawdziwym zegarmistrzem. Lecz szukam szkół o takim profilu i nie widze prawdopodobnie nie ma na ta chwile. I tu jest takie moje pytanie do zegarmistrzów. Ten zawód teraz jest wam faktycznie potrzebny czy naprawa zegarków to jakis dodatek do działalności jaką macie. I wg was co powinnem umiec naprawić zebym był dobry i poradził sobie z kazdym zegarkiem.

pozdrawiam i licze na wasze porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sobieradek

jak chcesz w swej firmie świadczyc usługi zegarmistrzowskie to bezpieczniej będzie jak zatrudnisz zegarmistrza, który może będzie chciał i potrafił przekazać Ci trochę swej wiedzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

znaczy sie na obecną chwile wyglada to tak że sam robie zegarki a jesli czegoś nie umiem to ide z tym do zegarmistrza.Ale zegarki to jest cos co lubie i to dla siebie cos więcej chciał bym sie nauczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

poczytałem o tym wszystkim. I jednak stwierdzam ze dyplomu to ja miec nie będe. Jest jedna osoba która mogła by mnie wiele nauczyc ale juz ma wzrok nie ten.Wiem ze to dobry zegarmistrz. Reszta co są w pobliżu to partacze niestety. Jesli ja naprawiam zegarki co ludzie od nich przynosza to niestety. Nie będe sie uczyć od takich. Czasem też mówie że naprawa danego zegarka nie ma sensu. Nie po to ze nie zarobie na tym ale wole komuś nowy sprzedac. I miec pewnośc klienta i moją ze z zegarkiem będzie ok. Nie wiem jak osoby bardziej doświadczone robią jak tak robie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie odnoszę wrażenie, że żeby w dzisiejszych czasach zostać zegarmistrzem to trzeba mieć zegarmistrza w rodzinie, który człowieka wszystkiego nauczy :shock: . Normalne średniowiecze :cry: No ale to chyba są koszty transformacji, gdzie w latach 90`praca fizyczna nie miała poszanowania i zawodówki oraz technika zeszły na psy, a teraz prawdziwego fachowca ze świecą szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ale to chyba są koszty transformacji, gdzie w latach 90`praca fizyczna nie miała poszanowania i zawodówki oraz technika zeszły na psy, a teraz prawdziwego fachowca ze świecą szukać.

Technika nigdy nie była w Polsce szczególnie ceniona - pomijając fakt, że Polski przeważnie nie było, a szlachecki "dom polski" myśleniem ścisłym raczej się nie brudził. Dzisiejszym tego efektem jest zalew dzidków bez zawodu, ale z kwitami magistra po marketingu i zarządzaniu. A jak się trafi mgr inż, to wcale nie znaczy, że mamy do czynienia z inżynierem. Za to technikowi, kim by nie był, byle urzędas mówi że "nie ma wykształcenia".

Więc co się dziwić, że nie ma chętnych do nauki bardzo trudnego i niszowego zawodu, gdy nauka w cechu nie daje nawet papieru równoważnego zawodówce? Zresztą z cechu zostało bodaj tylko pobieranie składek. Nawet muzeum diabli wzięli.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

Nie wiem dalej będe działał jak działałem to co umiem to umiem a jak nie będe sobie radził to ide do zegarmistrza. Chiałem zrobić coś sam dla siebie i zostać zegarmistrzem ale widać czasem nie wszystko ma sens co chcemy robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem dalej będe działał jak działałem to co umiem to umiem a jak nie będe sobie radził to ide do zegarmistrza. Chiałem zrobić coś sam dla siebie i zostać zegarmistrzem ale widać czasem nie wszystko ma sens co chcemy robic.

Moja rada: kup sobie trochę książek o zegarmistrzostwie, poczytaj. Może z czasem coś się zmieni...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

Właśnie kiedys szukałem intensywnie takich ksiażek w ksiegarni ale niestety wychodzi na to ze bez tytułu i auto nic za bardzo nie zdziałam. Nie bardzo lubie czytać ale jesli macie jakieś ciekawe ksiażki które wg was warto zebym przeczytał był bym wdzięczny jak byście mi napisali tytuł i autora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O księgarniach zapomnij, tych książek nikt nie będzie wznawiał. Czasem przeleci coś na Allegro. Najlepiej poszukaj tu na forum Piotra Samulika i zapytaj.

J.

edit: http://www.zegarkiclub.pl/forum/profile.ph...rofile&u=26

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

Mam takie pytanie jak mogę powiedzieć o sobie jak o osobie, która naprawia zegarki umie przy nich wiele zrobić itd.Nie mogę powiedzieć o sobie ze jestem zegarmistrzem, ale określenie bateryjkasz to troszkę dziwnie brzmi.Interesuje mnie żeby to jakoś profesjonalnie ująć, bo jak mam powiedzieć potencjalnemu klientowi albo komuś poważnemu, z kim współpracuje, kim jestem.

Pozdrawiam liczę na to ze ktoś z was mi pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

widze sprawa przerasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polska przez bardzo długi okres wiodła prym na swiecie pod wzgledem kształconych zegarmistrzow tak naprawde w kazdej firmie z branzy zegarmistrzowskiej i pokrewnych za granica znajdzie sie tam pracujacych polakow

rzeczywiscie okress transformacji przyczynił sie do podupadniecia tego zawodu, nie bez przyczyny jest on wpisany na liste zawodow ginacych ale tyczy sie to nie tylko naszego rodzimego kraju ,ja bogdan czy piotr mielismy to szczescie ze pracujemy w zawodzie inna rzecza jest to ze tak naprawde to co nas uczono ma sie nijak do obecnego zapotrzebowania na zegarmistrzostwo serwisowe , podejrzewam ze za ok 5 lat do dobrego zegarmistrza bedzie stała kolejka

ps narazie dzwi sie niedomykaja

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
widze sprawa przerasta

Nie przerasta, tylko nie wiem jak ci to powiedzieć. Jest tradycyjna nazwa takiego remiechy nie - cechowego, ale z czasem nabrała negatywnego zbarwienia...

J. :smile:

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podejrzewam ze za ok 5 lat do dobrego zegarmistrza bedzie stała kolejka ps narazie dzwi sie niedomykaja

Już stoi....

Idź do Bauma w dowolny dzień....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podejrzewam ze za ok 5 lat do dobrego zegarmistrza bedzie stała kolejka ps narazie dzwi sie niedomykaja

Już stoi....

Byłem wczoraj i potwierdzam. Obecny czas oczekiwania u nich na przegląd to miesiąc. Tylko, że u nich na usługę warto poczekać. Chodziłem po różnych zagarmistrzach, ale zawsze kończyło się na tym, że i tak musiałem zajechać do Panów Baum. No chyba, że znacie jakiegoś zegarmistrza w Gdańsku, który świadczy usługi na podobnym poziomie co oni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już stoi....

Byłem wczoraj i potwierdzam. Obecny czas oczekiwania u nich na przegląd to miesiąc. Tylko, że u nich na usługę warto poczekać. Chodziłem po różnych zagarmistrzach, ale zawsze kończyło się na tym, że i tak musiałem zajechać do Panów Baum. No chyba, że znacie jakiegoś zegarmistrza w Gdańsku, który świadczy usługi na podobnym poziomie co oni?

Nie znamy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sobieradek
widze sprawa przerasta

zapisz sięna forum Mensy, może tam spełnią Twoje oczekiwania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

haha

ale sie uśmiałem

poprostu jesli tu jest wielu zegarmistrzów to chyba za nim zostali nimi to używali pewnie jakiegoś okręślenia najłatwiej powiedziec ucze sie jako zegarmistrz. Ale wciskanie kitu nie jest wiarygodne na moje oko.To sie zapytałem jak moge o sobie mówić jesli nie mam dyplomu a umiem duzo przy zegarkach zrobic.Jeśli mi nie chcesz pomuc to nie wal mi głópich tekstów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem jak ci to powiedzieć. Jest tradycyjna nazwa takiego remiechy nie - cechowego, ale z czasem nabrała negatywnego zbarwienia...

Partacz? :mrgreen:

nie chcesz pomuc to nie wal mi głópich tekstów

no błagam.....

a tak na poważnie: jeśli robisz to zawodowo, napisz sobie po prostu "Naprawa Zegarków Iksiński"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klubowicze widze ze ktos wsadził kij w mrowisko czy tez moze przesadził, jak dotej pory byłem bardzo neutralny ale powiem wprost

-przed Kilerem jeszcze wiele nauki ale man nadzieje ze dotrwasz i dojdziesz do zasobu wiedzy i bedziesz mógł samodzielnie naprawic caliber 7750 przy komplikacjach 2-ego stopnia albo zrobic gruntowna kwadransiaka i to jeszcze z peknieta sprezyna naciagowa wyłamane zeby bebna wstawisz i polozone kilka zębow kól posrednich i jeszcze wyslizgane palety wychwytu zeszlifujesz.to jestes Macher

I nie jest wtedy wazne ze nie masz dyplomu jestes czy tez bedziesz zegarmistrzem z diploma ,,macher jestes,,

ale powiem ci z doswiadczenia które przeszedłem ja ,że jeszcze wiele lat nauki przed toba ale narazie jestes sztyft :wink: (rzemieslnicze okreslenie ucznia zegarmistrzowskiego) macher(okreslenie mistrza )

co natomiast do cynizmu jaki tu sie wylewa to ja chyba zamiast swojego zdjecia to sobie dyplom cechowy i certyfikaty wkleje :wink: a zamiast bateryjkarz ,czy partacz to czarna liste i białych kruków w naszym forum niech moderatorzy stworza wtedy kazdy bedzie wiedzał gdzie jakiergo machera omijac czy tez polecac

wracam do stołu bo czeka omega seamaster gmt na 1430 :smile:

pozdrawiam

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem jak ci to powiedzieć. Jest tradycyjna nazwa takiego remiechy nie - cechowego, ale z czasem nabrała negatywnego zbarwienia...

Partacz? :mrgreen:

Ano :smile:

Kiler - nie przejmuj się tak - prawdziwe problemy przyjdą same :smile:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiler530

no to juz pare okrśle jest. I problem tez sie znalazł mam Q&Q damskie do zrobiebia. I bateria jest dobra wyświetlacz nie działa zegarek elektronik.Zawsze mnie dobijały te zegarki po śrdoku ta płytka od dołu plastik od góry też a wszystkoi ściśniętetymi blaszkami os przycisków. I mam takie pytanie przeczyściłęm to bateria dobra itd. Jak wy naprawiacie takie elektroniki czy może jest jakas technika na to że zegarek chodził bateria dobra a teraz nic sie nie wyświetla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Q&Q siedzi kwarcowa Miyota, nie wiem czy najsensowniejszym ekonomicznie rozwiązaniem nie jest kupienie nowego mechanizmu na wymianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.