Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sprocket

Casio Protrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mój rangeman pokazuje 988 a na Polsacie 1022 więc które jest prawidłowe? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma krótką spódniczkę to biorę w ciemno panią z Polsatu  :D

Mój rangeman pokazuje 988 a na Polsacie 1022 więc które jest prawidłowe? :)

A gdzie mieszkasz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Pogodynka.pl wpisuje swoją miejscowość i też jest ciśnienie podawane bezwzględne praktycznie zgadza się co do atmosfery z zegarkiem a Rysiek chodzi na fabrycznych ustawieniach.

Edytowane przez X-Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że ma ;) ja żory woj.śląskie

No to się zgadza  :)

Żory leżą do ok. 280m. n.p.m. i przy ciśnieniu 988 hpa, daję ok. 1020 w p.m  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co popadać w skrajności.

Zegarek pokazuje dobre i prawidłowe ciśnienie.

Redukuje się je do poziomu morza tylko po to, by móc porównać wartości ciśnienia w miejscowościach leżących na różnych wysokościach. Inaczej ciśnienie nad morzem zawsze byłoby sporo większe niż w górach.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy pomiary są konieczne,bo tu na forum co drugi już kombinował i przez to przechodził,tak zaliczam się do tych co już to sprawdzali i niestety najlepsza metoda to ta z instrukcj,ale działaj może coś wymyślisz;)

Tezę tą można obalić, ponieważ to co dla Ciebie jest "najlepsze", dla innych jest względne...Wszystko bowiem zależy od kwestii indywidualnych...od przeznaczenia korzystania z zegarka.

Szkoda czasu, to zegarek nie termometr   ;)

Zgadzam się, dlatego ważniejsza jest praktyczności niż niewielkie różnice w pomiarach

Ee tam czemu,moim zdaniem bardzo dobry termometr z tego zegarka jest tylko trza robić tak jak w manualu jest:)

Cytuje instrukcję: "...Zegarek nie jest przeznaczony do precyzyjnych pomiarów, gdyż jest podatny na gwałtowne zmiany temperatury, bezpośrednie światło, wilgoć itp...", tak więc siłą rzeczy pomiary nie zawsze będą super dokładne. 

W moim odczuciu pomiar temperatury poprzez korektę temperatury ciała jest jednak kompromisem, który satysfakcjonuje bardziej od pomiaru producenta:

1. Pomiar standardowy

- zegarek musi być zdjęty z ręki. Jest to bardzo uciążliwe. Korzystając z innych funkcji zegarka (np.wysokościomierz, kompas) nie musimy tego robić, natomiast tutaj zaleca tak właśnie producent. Nie wyobrażam sobie ściąganie zegarka z ręki na pół godziny podczas uprawiania turystyki, chodzenia po mieście, czy też będąc w jakiś pomieszczeniach.

- zdejmując zegarek z ręki uzyskuje się względnie dokładny pomiar kosztem totalnego braku funkcjonalności

2. Pomiar poprzez korektę

- pomiary temperatury na zewnątrz (zegarek odsłonięty) są bardzo zbliżone do tych tych z pk.1. Zrobiłem już kilkanaście takich pomiarów...różnica max 1'C

- pomiary temperatury na zewnątrz (zegarek pod bluzą), tutaj różnice max wynoszą 2'C.

- pomiary temperatury wewnątrz pomieszczeń (zegarek odkryty), tutaj różnice max wynosząj: 0,5'C

- pomiary temperatury wewnątrz pomieszczeń (zegarek pod bluzą), tutaj różnice max wynoszą 1'C

Chyba nie zrozumieliście mojego poprzedniego postu...Zasugerowałem tylko, że istnieje alternatywa do standardowego pomiaru temperatury, który podaje producent. Ani w jednym zdaniu nie napisałem, że pomiar ten będzie dokładniejszy od tego z instrukcji.

Zwracam jednak tutaj uwagę na kwestę podstawą, tzn.. funkcjonalność zegarka, która jest dla mnie priorytetem. Wolę nie ściągać go z ręki i mieć trochę mniej precyzyjny pomiar od tego standardowego, niż w ogóle nie korzystać z pomiaru, gdyż według mnie zdejmowanie zegarka z ręki wyklucza taką możliwość.

Zatem jeśli komuś zależy na możliwie najlepszym odczycie (który jednak z założenia nigdy nie będzie mega precyzyjny), powinien skupić się na standardowym pomiarze sugerowanym przez producenta. Natomiast ta osoba, która chce korzystać z pomiaru, tak jak z innych funkcji zegarka (nie zdejmując go) posiada alternatywę...Żadna z tych metod nie jest jednak idealna uwzględniając dwa czynniki: możliwości techniczne zegarka oraz komfort z jego użytkowania.

Edytowane przez cointreau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wyniósł mnie, wraz z kosztem ubezpieczenia niecałe 870 zł.

Czyli cła nie musiałeś płacić?

W Pogodynka.pl wpisuje swoją miejscowość i też jest ciśnienie podawane bezwzględne praktycznie zgadza się co do atmosfery z zegarkiem a Rysiek chodzi na fabrycznych ustawieniach.

Też mam wrażenie, że na pogodynka.pl jest podawane ciśnienie bezwzględne.

Dziwne to jest...powinni informować o tym na stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to mój pierwszy protrek

Ciekawi mnie, czy ten najnowszy model ma poprawione funkcję pomiarów ręcznych w wysokościomierzu?

Otóż w starszych Protrekach można zapisać tylko 25 pomiarów REC01-REC25 i co najgorsze nie można usunąć tylko jednego z nich. Tak więc usuwając pierwszy pomiar usuwam od razu wszystkie ręcznie zapisane.

Z kolei dwa pomiary automatyczne MAX1 oraz MAX2 można oddzielnie modyfikować, niestety ręczne już nie.

W związku z tym:

- ile możesz zapisać pomiarów ręcznych w PRW-3500?

- możesz kasować tylko  wybrany pomiar ręczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wpisujesz nazwę swojej miejscowości to tam masz ciśnienie bezwzględne a jak weźmiesz na pogodynce stronę z zachmurzeniem to tam masz znormalizowane,ale fakt,że nie informują o tym jakie to są ciśnienia.

http://www.pogodynka.pl/polska/zachmurzenie

Edytowane przez X-Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie, czy ten najnowszy model ma poprawione funkcję pomiarów ręcznych?

Otóż w starszych Protrekach można zapisać tylko 25 pomiarów REC01-REC25 i co najgorsze nie można usunąć tylko jednego z nich. Tak więc usuwając pierwszy pomiar usuwam od razu wszystkie ręczne zapisane.

Z kolei dwa pomiary automatyczne MAX1 oraz MAX2 można oddzielnie modyfikować, niestety ręczne już nie.

W związku z tym:

- możesz kasować tylko wybrany pomiar ręczny?

No cóż. Muszę przyznać, że obnażyłeś całkowicie moją niewiedzę w tym zakresie  :D

Nie chce wyjść na kompletnego ignoranta, ale nie zdążyłem jeszcze zweryfikować i poznać wszystkich możliwości zegarka.

Być może jutro znajdę trochę czasu, by przewertować całkiem sporą instrukcję.

Jeśli znajdę odpowiedź, niezwłocznie odpowiem na Twoje pytanie.

Szczerze powiedziawszy, nie miałem nawet presji by wertować wszystkie funkcje.

Te podstawowe, są bardzo intuicyjne, łącznie z kalibracją. Zaawansowanych nie sprawdzałem, ze względu na nikłą potrzebę.

Obiecuję jednak nadrobić te zaległości ;)

Czyli cła nie musiałeś płacić?

Udało się bez żadnych dodatkowych opłat :)

GW-9400-1ER, MTG-910DA, GD-350-1BER, GWG-1000-1A3ER, G-9000-1VER, GW-3500B-1AER, G-9300-1ER, GWN-1000B-1BER, MTG-960DE-2VER, GWG-1000-1AER, GX-56-1AER, GW-6900A-9ER, GW-7900RD-4ER, GW-4000-1A3ER, GW-M5610BC, DW-003H-4T, PRW-3500-1JF, G-7800-1ER, GW-7900-1ER, SPF-60D-7AVER, GW-9300CM-1ER, OC-108D-1A, GST-W100D-1A4ER, GDF-100-4ER, GW-A1000, GXW-56-1BER, GW-3000M-4AER, GW-A1100R-4AER,  GX-56-4ER, GX-56GB-1ER, GWF-D1000-1ER, GWN-1000-2A, GD-X6900-1ER, GW-9400-DCJ, GD-X6930E-9ER, GPW-1000GB-1AER, GW-A1100-1A3ER, GB-6900B-1ER, GW-9200-1E, GWF-D1000B-1ER, GD-400-4ER, GD-X6900SP-1, GWX-8900C-3ER, GD-X6900SP-1JF, GD-X6900 SUPRA, MTG-S1000BD-5AER, GD-X6900FB-8, GW-M5610-1ER, MTG-G1000D-1A2ER, GWF-1000-1C, GWN-Q1000-1AER, GF-8250CM-2ER, GX-56BB-1DR, GA-100ST-2AER, GWX-8900B-7ER, GAW-100-1AER, MTG-S1000D-1AER, GPW-1000-4AER, GPW-2000-1AER, GPW-1000-1BER, GD-X6900CS-7CR, MTG-S1000D-1A4ER, GW-6900BC-1JF., GPW-1000TBS-1AER, MTG-S1000BD-1AER, MTG-S1000V-1AER, GD-X6900MH, GR-B100-1A3ER, GPR-B1000-1ER.

Instagram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie, czy ten najnowszy model ma poprawione funkcję pomiarów ręcznych w wysokościomierzu?

Otóż w starszych Protrekach można zapisać tylko 25 pomiarów REC01-REC25 i co najgorsze nie można usunąć tylko jednego z nich. Tak więc usuwając pierwszy pomiar usuwam od razu wszystkie ręcznie zapisane.

W związku z tym:

- możesz kasować tylko  wybrany pomiar ręczny?

Więc tak, co prawda mam PRW-3000, ale 3500 i 3000 mają ten sam moduł (3414).

Są trzy obszary pamięci:

-obszar manualnie zapisywanych danych - 30 pomiarów (REC-01 DO REC-30) - można usuwać pojedynczo, można wszystko

- obszar automatycznie zapisywanych wartości (Total) - od razu usuwa wszystko

- obszar wartości dziennika trasy - 14 pomiarów (Mt. 1 - Mt. 14) - można usuwać pojedynczo, można wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy prw 3000 posiada alarm burzowy? :)

Jest coś takiego że jak ciśnienie znacznie spada to jest emitowany sygnał dźwiękowy i migają wtedy wszystkie kwadraciki rozłożone na całym obwodzie wyświetlacza. O to chodzi?

Edytowane przez 3run

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś takiego że jak ciśnienie znacznie spada to jest emitowany sygnał dźwiękowy i migają wtedy wszystkie kwadraciki rozłożone na całym obwodzie wyświetlacza. O to chodzi?

Dzięki za odpowiedź :) tak o to mi chodzi :) a niewiesz może czy prg-260 ma tą funkcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zegarki pokazujcie :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :) tak o to mi chodzi :) a niewiesz może czy prg-260 ma tą funkcje?

W instrukcji nic nie ma na temat tej funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, co prawda mam PRW-3000, ale 3500 i 3000 mają ten sam moduł (3414).

Są trzy obszary pamięci:

-obszar manualnie zapisywanych danych - 30 pomiarów (REC-01 DO REC-30) - można usuwać pojedynczo, można wszystko

- obszar automatycznie zapisywanych wartości (Total) - od razu usuwa wszystko

- obszar wartości dziennika trasy - 14 pomiarów (Mt. 1 - Mt. 14) - można usuwać pojedynczo, można wszystko

1. Jest to chyba mało prawdopodobne, ale zapytam :)...Czy w którymś z tych trzech obszarów pamięci można przypisać nazwę (kilka liter) do konkretnego pomiaru wysokości? 

2. Ciekawi mnie również funkcja wschodów i zachodów słońca...Może także ją dopracowali? Obawiam się jednak, że od strony technologicznej będzie ciężko to zrobić:

- w PRW-2000 wygląda to tak, że wskazania te są zsynchronizowane z długością oraz szerokością geograficzną i standardowo (fabrycznie) odnoszą się do czasu środkowoeuropejskiego. Zatem przy zakupie zegarka w Europie na wyświetlaczu podstawowym (ustawienia) wyświetla nam się mniej więcej E13, N53, co odpowiada okolicom Berlina, tak więc jak uruchamiam funkcję sunset-sunrise, to otrzymuje informacje mniej więcej z tej okolicy. Jeśli ktoś mieszka w Szczecinie, to w zasadzie nie będzie musiał robić korekty (podobno nie we wszystkich Protrekach jest taka możliwość), ale załóżmy, że mieszkamy w Lublinie, wtedy różnica wyniesie już 40 minut.

- aby rozwiązać problem wprowadzamy nowe współrzędne geograficzne naszego miejsca zamieszkania (poprzez korektę ustawień)...Oczywiście siłą rzeczy kodu miasta nie możemy zmienić, więc podajemy nowe E i N w miejscu "Berlin". Po tych zmianach uzyskujemy wręcz idealne wyniki w odniesieniu do prognozy na meteo, tzn. 1 minuta różnicy, mimo iż Casio wyjaśnia, że przyjęta jednostka to 5 minut

- użyteczność tej funkcji nie jest tak uniwersalna jak w przypadku kompasu, wysokościomierzu, czy barometru, ponieważ jak zmieniamy miejsce pobytu, np. wyjeżdżamy z wspomnianego Lublina do Zakopanego, to musimy od nowa dokonać korekty, poprzez wprowadzenie współrzędnych odpowiadających tymczasowej lokalizacji. Jest to dość irytujące...Czy w module 3414 wygląda to tak samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jest to chyba mało prawdopodobne, ale zapytam :)...Czy w którymś z tych trzech obszarów pamięci można przypisać nazwę (kilka liter) do konkretnego pomiaru wysokości? 

2. Ciekawi mnie również funkcja wschodów i zachodów słońca...Może także ją dopracowali? Obawiam się jednak, że od strony technologicznej będzie ciężko to zrobić:

- w PRW-2000 wygląda to tak, że wskazania te są zsynchronizowane z długością i szerokością geograficzną i standardowo (ustawienia fabryczne) odnoszą się do czasu środkowoeuropejskiego. Zatem przy zakupie zegarka w Europie na wyświetlaczu podstawowym (ustawienia) wyświetla nam się mniej więcej E13, N53, co odpowiada okolicom Berlina, tak więc jak uruchamiam funkcję sunset-sunrise, to otrzymuje informacje mniej więcej z tej okolicy. Jak ktoś mieszka w Szczecinie, to w zasadzie nie będzie musiał robić korekty (podobno nie we wszystkich Pro-trekach jest taka możliwość), ale załóżmy, że mieszkamy w Lublinie, wtedy już różnica wyniesie 40 minut.

- aby rozwiązać problem wprowadzamy nowe współrzędne geograficzne naszego miejsca zamieszkania (poprzez korektę ustawień)...Oczywiście siłą rzeczy kodu miasta nie możemy zmienić, więc podajemy nowe E i N w miejscu "Berlin". Po tych zmianach uzyskujemy wyniki idealne-różnica w stosunku do meteo wynosi 1 minuta, mimo iż Casio wyjaśnia, że przyjęte jednostki to 5min.

- użyteczność tej funkcji nie jest tak uniwersalna jak w przypadku kompasu, wysokościomierzu, czy barometru, ponieważ jak zmieniamy miejsce pobytu, np. wyjeżdżamy z wspomnianego Lublina do Zakopanego, to od nowa musimy dokonać korekty, poprzez wprowadzenie współrzędnych odpowiadających tymczasowej lokalizacji. Jest to dość irytujące...Czy w module 3414 wygląda to tak samo?

1. Nie można przypisywać liter, trzeba się orientować gdzie się było przy Mt.1 a gdzie przy Mt. 6, itd. :)

2. Z zachodami/wschodami jest tak jak piszesz, trzeba zmieniać współrzędne. Także wygląda na to że nic się nie zmieniło.

Edytowane przez 3run

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie można przypisywać liter, trzeba się orientować gdzie się było przy Mt.1 a gdzie przy Mt. 6, itd. :)

Powiedz mi jeszcze jak dokładnie wygląda ten obszar wartości dziennika trasy? Masz 14 pomiarów, ale czym one się różnią od REC-01/REC-30 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orzeł wylądował  :D

Pierwsze wrażenie ? Wow ! To naprawdę świetnie zrobiony zegarek.

Mógłbyś zmierzyć średnicę tego wyświetlacza? Mam tutaj na myśli tylko samą powierzchnię, która zostaje podświetlona. Domyślam się, że kończy się ona mniej więcej 2mm powyżej napisu Casio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi jeszcze jak dokładnie wygląda ten obszar wartości dziennika trasy? Masz 14 pomiarów, ale czym one się różnią od REC-01/REC-30 ?

Manualnie zapisywane dane, czyli te od REC-01 DO REC-30, polegają na tym że zapisujesz sobie wysokość ręcznie, kiedy Ci pasuje. W tym trybie zapisywana jest tylko wysokość wraz z datą

W trybie dziennika trasy, dane aktualizują się co 12 minut (co 12 minut na tarczy pojawia się kolejny segment-kwadracik. Także maksymalny pomiar może trwać 12 godzin czyli złożony z 60 segmentów). W tym trybie jest zapisywana najwyższa/najniższa zarejestrowana wysokość oraz łączny spadek/wznoszenie się + data. Czyli włączasz sobie, wszystko samo się aktualizuje, na koniec wyłączasz i możesz sobie przeglądnąć wyniki.

Edytowane przez 3run

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś zmierzyć średnicę tego wyświetlacza? Mam tutaj na myśli tylko samą powierzchnię, która zostaje podświetlona. Domyślam się, że kończy się ona mniej więcej 2mm powyżej napisu Casio ?

Pozwolę sobie wtrącić. Jako że PRW-3500 to taki większy gabarytowo PRW-3000, to z tego co widzę po ułożeniu elementów na wyświetlaczu i po tym że jest to ten sam moduł, stwierdzam że są to te same wyświetlacze różniące się drobną kosmetyką. Średnica wyświetlacza wynosi 24 mm.

Edytowane przez 3run

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRG 270, PRG300, PRW3000, PRW3100, PRW 3500 to te same moduły tylko w innej obudowie. Jedyna różnica to Multiband w PRW i 100WR vs 200WR.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że w tych modułach również nie została wydłużona funkcja podświetlenia, tzn. max jest 3 sekundy? Poza tym, czy jak uruchamiam któryś z trzech czujników, to mogę jednocześnie włączyć podświetlenie i w tym czasie czujnik nie przestanie działać?...Do tej pory przestawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi