Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Seiko vs. Tissot - ZAKOŃCZONY

Argumentuj, głosuj  

52 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tessio

Myślę, że "gość w gangu" z Seiko na ręce, nie jest niczym nieodpowiednim :

post-609-0-27747600-1330478837.png

Wydaje mi się, że pasuje bardziej niż nie jeden Tissot :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydaje mi się, że pasuje bardziej niż nie jeden Tissot

Nie gadam z Tobą, tessio. :evil: :evil: :evil: :twisted:

:)

I jeszcze jedno... Tissot to większy prestiż?

Może w Polsce... hm... ale generalnie rzecz jest dyskusyjna

...w Japonii na pewno nie.

:twisted:

A tak poważnie: jeśli w Polsce usłyszysz, że ktoś ma Seiko, to co pomyślisz, neuro? Czysto abstrakcyjne, pierwsze skojarzenie? Że to zapewne Grand Seiko albo Spring Drive czy też coś za maksymalnie 2 stówki?

Jaki procent sprzedaży (niech będzie, że w Polsce, ale myślę, że także w innych krajach) stanowią luksusowe modele?

Firma produkuje wszystko, ale większość to "komunijne" kwarce.

I odwrotnie: jeśli słyszysz Tissot? To co myslisz? Że to może być coś kiepskiego czy raczej poważny elegancki Szwajcar za min. 500-1000 zł.?

Oczywiście cena nie będzie tu jakimś wyznacznikiem, ale wciąż uważam że myśląc o Seiko v Tissot symbolem czegoś powazniejszego zawsze będzie Tissot.

I jeszcze jedno pytanie:

Masz do wydania 15 tys. Kupisz sobie Seiko za taką górę pieniędzy czy wybierzesz np. Omegę.

Jeszcze dużo czasu musi minąć, żeby Seiko stało się symbolem prestiżu i zeby ktokolwiek wydał na nie 10 tys zł.- zawsze wybierzesz Szwajcara.

(oczywiście nie-Tissota, bo w takiej cenie ich nie ma).

p.s.

nie mam nic przeciwko Seiko. Wiecie, że uwielbiam ich Divery. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio
Nie gadam z Tobą, tessio.

Widziałem, że mnie zwyzywałeś wczoraj od zdrajców :evil: :) :wink: Tessio wszystko widzi 8) Nie zdążyłem odpowiedzieć, bo coś pozmieniałeś :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie gadam z Tobą, tessio.

Widziałem, że mnie zwyzywałeś wczoraj od zdrajców :evil: :) :wink: Tessio wszystko widzi 8) Nie zdążyłem odpowiedzieć, bo coś pozmieniałeś :twisted: :wink:

Tak, i Ty Brutusie przeciwko mnie. :twisted:

Zmieniłem, bo nie chciałem Cię ranić. :)

No ale punkty za pochodzenie -podobnie jak ideologia która je zrodziła - są jak widać wiecznie żywe

Odezwał się ten, dla którego nie są. :twisted:

neuro, spójrz na swój avatar. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odezwał się ten, dla którego nie są. :twisted:

neuro, spójrz na swój avatar. :twisted:

:):)

Usagi Yojimbo rocksss :twisted:

...w Japonii na pewno nie.

A tak poważnie: jeśli w Polsce usłyszysz, że ktoś ma Seiko, to co pomyślisz, neuro? Czysto abstrakcyjne, pierwsze skojarzenie? Że to zapewne Grand Seiko albo Spring Drive czy też coś za maksymalnie 2 stówki?

Jaki procent sprzedaży (niech będzie, że w Polsce, ale myślę, że także w innych krajach) stanowią luksusowe modele?

Firma produkuje wszystko, ale większość to "komunijne" kwarce.

I odwrotnie: jeśli słyszysz Tissot? To co myslisz? Że to może być coś kiepskiego czy raczej poważny elegancki Szwajcar za min. 500-1000 zł.?

Ty sie mnie nie pytaj co ja teraz pomyślę, spytaj co bym pomyślał zanim tu trafiłem :) Masz rację - skojarzenia byłyby dokładnie takie. Rzecz w tym, czy kwestie prestiżu można rozpatrywać w oparciu o opinie ludzi niezorientowanych ?

Teraz skojarzenia mam inne. I żeby była jasność - Seiko jako marka (nie GS czy Credor) też mi się kojarzy bardzo dobrze. Poza Spring Drive i diverami - głównie z niedrogimi, fajnymi mechanikami. Kwarce raczej kojarzę z Casio :)

Takie moje skojarzenia, struktury sprzedaży nie znam - ani Seiko, ani Tissota.

Jak słyszę Tissot to mi się kojarzy złoty kwarc jednego znajomego, który jest z niego dumny bo jest super cienki i szwajcarski... Skojarzenia mam więc raczej nieciekawe, choć takie modele jak Lisboa, Le Locle czy T-Lord powoli sytuację zmieniają.

Tej Japonii to bym nie był taki pewien. Azjaci (podobnie jak Amerykanie) mają snobistyczną jazdę na Europę.

I jeszcze jedno pytanie:

Masz do wydania 15 tys. Kupisz sobie Seiko za taką górę pieniędzy czy wybierzesz np. Omegę.

Jeszcze dużo czasu musi minąć, żeby Seiko stało się symbolem prestiżu i zeby ktokolwiek wydał na nie 10 tys zł.- zawsze wybierzesz Szwajcara.

Tu już w zasięgu jest chyba Seiko Marinemaster Proffesional i Seiko Flightmaster Automatic, coś z oferty Brightz może nawet Grand Seiko... więc powiem Ci że miałbym dylemat :) Inna sprawa że chyba nie wydałbym tyle na zegarek. Raczej na dwa - trzy zegarki. I najpierw szukałbym czegoś z oferty Sinna i Seiko właśnie.. Hamilton... może jeszcze Stowy?. Szwajcaria w drugiej kolejności, serio. Poza Marathonem, ale to też "kanadyjczyk". Zresztą, był taki wątek "zegarek naszych marzeń..." - żeby nie było że piszę to pod wpływem chwili :)

PS -nie mam nic przeciwko Tissotowi... Podoba mi się Le Locle i jeszcze parę innych 8)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że "gość w gangu" z Seiko na ręce, nie jest niczym nieodpowiednim :

Wydaje mi się, że pasuje bardziej niż nie jeden Tissot

Widzę, tessio, że muszę Cię wyprowadzić z błędu:

post-38022-0-50139900-1330478843.jpg

:)

neuro, to, co napisałeś mnie satysfakcjonuje. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Z jakiego błędu, Le locle jak najbardziej pasuje :) "nie jeden " Tissot :twisted: napisałem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RACINE

Troche na marginesie, ale co by było gdybysmy zastąpili Seiko Poljotem? Chce przez to poniekąd powiedzieć, że akurat moje zdanie o daniu pierwszeństwa Seiko wyrasta z rzutowania myśli na wyobrażenie sobie "fabryk", przemysłu, specyficvznego rozkwitu i polegania na własnych umiejętnościach (inzynierowie Rosjanie tez potrafili konstruować i wykrawać).Tissot po prostu nie kojarzy mi się podobnie choć zdaje sobie sprawę iż może to wynikać z mojej niewystarczającej wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

widze że wywołalem moimi wypowiedziami liczne sprzeciwy :)

Nie bijcie za ten prestiż :wink: ale nadal sądze że jeśli o niego chodzi w naszym kraju(a tu mieszkamy) to Tissot cieszy sie wiekszym.I chyba na tym forum również(proszę zajrzeć do piramidy) :)

P.S.Glosowałem na Seiko :)

W pełni zgadzam się ze zdaniem iz Seiko jast niedoceniane,lecz jeśli piszę o prestiżu(podkreślam-żyje w Polsce)to moim zdaniem wśród laikow prym wiedzie Tissot(mówie nie o"moim" prywatnym prestiżu, lecz o zjawisku które pod tym pojęciem trzeba rozumieć) a to trzeba firmie zaliczyć na plus.

PS.2. I tak wygra Seiko dajcież Tissocikowi oddechu nabrać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno jest gdzieś na forum jakiś specjalny wątek do dyskusji o tym pojedynku :?:

Marcin :roll:

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była taka delikatna aluzja :twisted:

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

:oops: :oops: :oops: Tak to jest, jak się nie zerknie na posty z poprzedniej strony :oops: :)

Sorry Marcin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Tissot. Dla mnie sprawa jest prosta decyduje tradycja. Rozsądnych i przekonywujących argumentów za jedną i drugą firmą było mnóstwo, ale dla mnie historia, czas jaki firma jest już na rynku jest bardziej ważny niż szybkość i technika z jaką firmy wbijają się w rynek m.in. seiko. Być może design, mechanizm jasne, ale gdybym miał do wyboru kupić zegarek firmy Seiko lub Tissot i żadnej innej, nie szafując tu modelami, to wybrał bym Tissot.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Tissot. Dla mnie sprawa jest prosta decyduje tradycja. Rozsądnych i przekonywujących argumentów za jedną i drugą firmą było mnóstwo, ale dla mnie historia, czas jaki firma jest już na rynku jest bardziej ważny niż szybkość i technika z jaką firmy wbijają się w rynek m.in. seiko.

Mariusz

Tissot jest na rynku od 1853 a Seiko od 1881 (co prawda zegarki produkują dopiero od 1924 r.)

To nie jest duża różnica. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

MarK pisze:czas jaki firma jest już na rynku jest bardziej ważny niż szybkość i technika z jaką firmy wbijają się w rynek. Na szczęście inżynierowie i projektanci TISSOT-a są innego zdania niezapominając o technice, czego dowodem takie rozwiązania jak: autoquartz, jego udoskolnalona wersja powermatic, czy touch. Prawdą jest, że kinetic i tak jest lepszy od powermatica(dwukrotnie dłuższa rezerwa energii) ale przynajmniej TISSOT coś prubuje robić a nie tak jak wiele innych bardziej prestiżowych marek szwajcarskich, które jadą głównie na renomie, podpierają się tradycją i odcinają tylko kupony od swojej przeszłości. A do tego ceny za TISSOT-y to moim zdaniem rzeczywista(albo prawie) wartość wyrobu a nie ta cała aura tradycji, splendoru, czy reklamy,że np. zegarek był na księżycu! TISSOT to moim zdaniem sprawdzona, solidna i żetelna szwajcarska manufaktura, którą lubię i cenię ale głos oddaję na SEIKO bo jest po prostu lepsze. A lepsze dlatego, że firmuje jeszcze inne marki i nie chodzi mi o GRAND SEIKO czy CREDOR-a(niesprawiedliwe jest w tym pojedynku powoływanie się na nie) tylko o marki: LORUS i PULSAR, które bazują na mechanizmach SEIKO oferując dobrą jakość na takim pułapie cenowym o jakim markowe szwajcary mogą tylko pomażyć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko - nawet, jeśli nie brać pod uwagę Credora. Tissot ma tradycje, pięknego Le Locle i kilka innych modeli, ale nie ma na koncie żadnych współczesnych patentów. Seiko ma ich mnóstwo.

Sama tylko tradycja to trochę zbyt mało.

EDIT: I jeszcze fakt, że Spring Drive ma normę tolerancji 1 sek./dobę, a państwowe normy szwajcarskie dopuszczają odchyłkę rzędu +4 do -6 sek./dobę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tissot bo ładniejszy. I to dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym pojedynku stawiam na TISSOTA. Dlaczego - bo poprostu bardziej mi się podobają. Osobiście bardzo podobają mi się zegarki lini Heritage i T - Lord Automatic Chronograph Valjoux ( zwłaszcza ten z czarną tarczą ). Może gdybym żył na półkuli wschodniej, to typowałbym Seiko. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może gdybym żył na półkuli wschodniej, to typowałbym Seiko

Licząc od południka 0 (Greenwich) mieszkasz na półkuli wschodniej :twisted: Więc Twój głos jest na Seiko!

Chyba że to jakiś inny Bytom :lol:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie chodziło mi o czysto geograficzne położenie, lecz raczej raczej kulturowe. Ale jak na razie Bytom jeszcze nie leży na tzw. "dalekim wschodzie", więc nadal głosuję na Tissota :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez nerwów, żartowałem przecież 8) Oczywiście, Bytom leży na zachodzie, a Ty głosujesz na Tissota !

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosuję na Tissota, ponieważ bardziej odpowiada mi stylizacja tych zegarków. Poza tym, (chyba) do lat pięćdziesiątych używali w swoim logo strasznie fajnej czcionki. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.